Historisk arkiv

Styrking av kontaktpunktet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

16. april 2010 besluttet regjeringen å styrke Det nasjonale kontaktpunktet for OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper. Kontaktpunktet er den instans som behandler saker hvor norske bedrifter er klaget inn for å ha utvist manglende samfunnsansvar i utlandet.

Regjeringen styrker opp det nasjonale kontaktpunktet

16. april 2010 besluttet regjeringen å styrke Det nasjonale kontaktpunktet for OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper. Kontaktpunktet er den instans som behandler saker hvor norske bedrifter er klaget inn for å ha utvist manglende samfunnsansvar i utlandet.

Statssekretær Erik Lahnstein fremholder at dette er et sentralt og et av de mest konkrete elementene i oppfølgingen av Stortingsmelding nr. 10 (2008-2009) ”Næringslivets samfunnsansvar i en global økonomi”. Et styrket og mer uavhengig nasjonalt kontaktpunkt, så vel ressurs - som kompetansemessig, vil, ifølge statssekretæren, bidra til å gjøre kontaktpunktet til et viktig instrument for å fremme regjeringens politikk med hensyn til næringslivets samfunnsansvar.   

Kontaktpunktet gjøres nå mer uavhengig ved at de fire medlemmene, inklusive leder, utnevnes på grunnlag av personlig kompetanse og erfaring, ikke organisasjonsmessig tilhørighet eller verv. Lederen for kontaktpunktet innstilles av Utenriksdepartementet og Nærings - og Handelsdepartementet i felleskap. Rent fysisk lokaliseres kontaktpunktet utenfor Utenriksdepartementet, inntil videre i samlokalisering med Etikkrådet for Statens Pensjonsfond – Utland. Det styrkede kontaktpunktet vil få et eget sekretariat med to fulltidsansatte og disponere et eget budsjett.

Alle OECD-land er forpliktet til å opprette et slikt kontaktpunkt i tråd med nevnte retningslinjer som omhandler blant annet menneskerettigheter, arbeidstakerrettigheter, miljøhensyn, korrupsjon og skatt. En viktig oppgave for kontaktpunktet blir også å informere om retningslinjene. De er frivillige for bedriftene og kan derfor ikke håndheves rettslig. Med et styrket kontaktpunkt og opprettelsen av et eget sekretariat forventes det nå at kontaktpunktet vil kunne bruke betydelig mere ressurser på informasjons – og opplysningsarbeide om retningslinjene i tillegg til behandling av klagesaker.