Næringslivet må tørre å snakke med sine kritikere
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Nyhet | Dato: 19.10.2011
- Næringslivet må tørre å snakke med sine kritikere for å bidra til utvikling, miljø og menneskerettigheter, sa miljø-og utviklingsminister Erik Solheim i paneldebatt i regi av OECDs Kontaktpunkt for ansvarlig næringsliv tirsdag 18. oktober. Debatten var ledet av Elin Myrmel-Johansen.
Solheim viste til sine personlige erfaringer som fredsmekler. Alt må kunne diskuteres, men det betyr ikke at alle skal bli enige om alt, sa ministeren. Det avgjørende er å bygge tillit, og det kan bare skje gjennom å snakke sammen.
Harald Norvik, styreleder for Telenor, fulgte opp med å vise til Telenors erfaringer fra Bangladesh. Vi lærte "the hard way". Men vi tok tak i konflikten, lyttet til kritikerne. Med nye systemer er vi bedre skodd.
Paneldebatt. Alle foto: Hege Røttingen/Mari Bangstad |
|
Spørsmål fra salen. |
Norvik og Solheim. |
Øyvind Briså fra Bama viste til sine erfaringer fra Costa Rica med sosial dialog. Vi må bringe alle partene til bordet som likeverdige, også de som er ekskludert fra beslutningsprosesser i landet vi opererer i. Bedriftene må forstå at det ikke er noen steder å gjemme seg for forbrukeren, avsluttet han.
Caroline Rees, forskningsleder på Harvard universitetet, sa at makt må utjevnes og konfidensialitet sikres i mekling. Men offentligheten må også få tilgang til sluttresultatet for å kunne lære.
Forsker Joseph Wilde representerer OECD Watch, som organiserer mer enn 80 internasjonale organisasjoner fra 45 land, også norske ForUM. Han fremholdt at myndighetene og kontaktpunkt verden over kan gjøre mer for å bedre forholdet mellom sivilt samfunn og næringsliv. Meklingen i Cermaq-saken i det norske kontaktpunktet har vakt internasjonal interesse, og kan tjene til inspirasjon. Når dialog feiler, må det være alternativer for å stoppe miljø- og menneskerettighetsbrudd.
Hans Petter Graver, dekan og leder for Kontaktpunktet, forklarte hvordan meklingen foregikk mellom Cermaq ASA på den ene siden og Naturvernforbundet og ForUM på den andre. - Vi forventer at næringslivet selv bidrar til å løse konflikter. I vår saksbehandling forventer vi at partene svarer skikkelig på spørsmål fra oss. Vi forventer også at bedriften kan dokumentere at OECDs retningslinjer tas seriøst, og kan vise hvordan det preger virksomheten deres.