Internasjonalt seminar om MR-forkjempere
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Utenriksdepartementet
Oslo, 3. - 5. september 2010
Artikkel | Sist oppdatert: 13.08.2013
Den 3.-5. september 2010 kom menneskerettighets-organisasjoner og eksperter fra ulike deler av verden til Oslo for å delta på et seminar om beskyttelse av menneskerettighetsforkjempere. Utenriksminister Jonas Gahr Støre åpnet seminaret.
Den 3.-5. september 2010 kom menneskerettighetsorganisasjoner og eksperter fra ulike deler av verden til Oslo for å delta på et seminar om beskyttelse av menneskerettighetsforkjempere. Utenriksminister Jonas Gahr Støre åpnet seminaret.
“Human rights defenders play an irreplaceable role in protecting victims, exposing abuses and demanding justice. Their idealism and persistence have many times changed the course of history”, sa utenriksminister Støre bl.a. i sitt åpningsinnlegg.
Seminarets formål var å samle sentrale aktører på feltet for å utvikle konkrete strategier for å styrke beskyttelsen av menneskerettsforkjempere verden over. Eksisterende strategier og samarbeidsformer ble evaluert, mangler identifisert og nye tiltak ble foreslått og drøftet.
Seminaret ble arrangert i samarbeid med den irske menneskerettighetsorganisasjonen Front Line. Front Line ønsket å holde seminaret i Norge gitt Norges ledende internasjonale rolle i arbeidet med beskyttelse av menneskerettighetsforkjempere.
Deltakerne var internasjonale eksperter, menneskerettighetsorganisasjoner og enkelte lokale menneskerettighetsforkjempere, blant annet fra Zimbabwe, Thailand, Russland, Egypt, Uganda og Colombia.
Blant deltakerne var Agnes Callamard, leder for ytringsfrihetsorganisasjonen Article 19 og Hina Jilani (Pakistan). Hina Jilani etablerte det første kvinnelige advokatfirmaet i Pakistan og har vært en banebryter for kvinnelige menneskerettighetsforkjempere verden over. Hun har hatt flere viktige oppgaver for FN, blant annet som FNs spesialrepresentant for menneskerettighetsforkjempere gjennom åtte år.
Representanter fra irske, brasilianske, canadiske og spanske myndigheter deltok også.
Front Line har oppsummert seminaret og forslagene til nye tiltak i en rapport som er distribuert til menneskerettighetsorganisasjoner, lokale menneskerettighetsforkjempere og andre aktører på feltet.