§ 10-2: Plikten til å fratre øvrige kommunale verv og om det kan velges «setteordfører»

Om medlemmer av kommuneråd som er opprettet ved utpeking har en plikt til å fratre øvrige kommunale verv, når plikten til å fratre inntrer og om det kan velges en «setteordfører» etter § 10-2 tredje ledd .

Brevdato: 12. desember 2022

Svar på spørsmål om valg av ordfører og varaordfører mv.

Kommunal- og distriktsdepartementet viser til henvendelse fra Bergen kommune 25. november 2022, deres ref. 2021/46361. Bakgrunnen for saken er at ordfører i Bergen kommune ble utpekt som ny byrådsleder, og at det i den forbindelsen har oppstått enkelte spørsmål om reglene i kommuneloven.

Ut fra oversendelsesbrevet med vedlegg oppfatter departementet at Bergen kommune ønsker svar på to spørsmål

  • på hvilket tidspunkt plikten til å fratre sine øvrige kommunale verv etter kommuneloven § 10-2 tredje ledd inntrer for utpekt kommunerådsleder
  • hvilke regler som gjelder ved valg av ordfører og varaordfører i tilfeller hvor ordfører er pekt på som ny kommunerådsleder

Kommunal- og distriktsdepartementet tar ikke konkret stilling til den aktuelle situasjonen i Bergen kommune, men gjør i dette brevet rede for vår generelle forståelse av regelverket. 

Plikten til å fratre øvrige kommunale verv

Det følger av kommuneloven § 10-2 tredje ledd at personer som velges som medlem av kommuneråd, skal fratre sine øvrige kommunale verv i funksjonsperioden.

At bestemmelsen bruker ordet «funksjonsperioden», betyr at plikten til å fratre andre verv i kommunen er midlertidig, og gjelder for den perioden personen er valgt som medlem av kommunerådet. Hvis et medlem fratrer, for eksempel etter mistillit, kan han eller hun tre inn igjen i sine opprinnelige kommunale verv. Siden plikten til å fratre øvrige kommunale verv følger direkte av loven, legger departementet til grunn at det ikke inntrer noen plikt til å søke om fritak etter § 7-9 andre ledd. Ved valg av kommuneråd skal rådet tiltre straks det er valgt, jf. § 10-4 tredje ledd tredje punktum. Det vil si at funksjonsperioden starter i møtet hvor medlemmene av kommunerådet velges, og at alle medlemmene må fratre andre kommunale verv fra dette tidspunktet.

Når det gjelder kommuneråd som skal opprettes ved utpeking etter § 10-5, omfattes ikke personer som pekes ut til kommunerådet direkte av ordlyden i § 10-2 tredje ledd. Departementet legger til grunn at dette ikke er en tilsiktet forskjell, se også lovkommentaren til Kommuneloven (2018) av Bernt og Overå. Med en parlamentarisk styreform står kommunerådet ansvarlig ovenfor de folkevalgte i kommunestyret, som kan fremme forslag om mistillit. Plikten til å fratre andre kommunale verv er begrunnet i at kommunerådet ikke skal ha ansvar for å utrede, innstille og iverksette saker, og samtidig føre kontroll med de samme sakene. Dette hensynet gjelder fullt ut for kommuneråd som er opprettet ved utpeking. Departementet vurderer derfor at også medlemmer av kommuneråd som er opprettet ved utpeking, har en plikt til å fratre øvrige kommunale verv.

Ved utpekingsalternativet oppstår det imidlertid en spesiell problemstilling ved at ordføreren først skal «peke ut» kommunesrådslederen, jf. § 10-5 første ledd og at kommunerådslederen deretter selv setter sammen rådet. Kommunerådet trer i funksjon fra sitt konstituerende møte, jf. § 10-5 andre ledd tredje setning. Inntil det nye kommunerådet er satt sammen, blir rådet som fratrer sittende, jf. § 10-7 tredje ledd. Det oppstår dermed en situasjon hvor lederen av kommunerådet er utpekt, samtidig som det fratredende rådet er i funksjon (som «forretningsministerium»).

Loven regulerer ikke når plikten til å fratre etter § 10-2 tredje ledd inntrer for kommunerådslederen som er pekt ut. Spørsmålet er ikke omtalt i forarbeidene. På den ene siden kan ordet «funksjonsperioden» forstås som at det er når rådet trer i funksjon, altså ved konstitueringen, at plikten til å fratre inntreffer. Det er også først da rollekonflikten slår fullt ut. Kommunerådslederen som er utpekt, har ikke ansvar for saksutredning, saksfremlegg mv. i perioden fra utpeking og frem til konstitueringen av rådet. Det fratredende rådet er da fremdeles i funksjon.

Det kan imidlertid oppstå rollekonflikter også i perioden mellom kommunerådsleder er pekt ut og fram til konstitueringen av nytt kommuneråd. Slike rollekonflikter kan i prinsippet løses gjennom at den påtroppende kommunerådslederen søker om fritak etter § 7-9 andre ledd. Det kan på den andre siden framstå som lite hensiktsmessig om kommunerådsleder som er utpekt, rutinemessig må søke om fritak og få søknaden behandlet av kommunestyret, dersom det uansett inntrer en lovbestemt plikt til å fratre kommunale verv etter kort tid. Departementet mener dette kan tale i retning av at kommunerådsleder allerede fra utpeking bør fratre øvrige kommunale verv.

Siden loven ikke regulerer spørsmålet, og hensyn kan trekke i ulike retninger, kan departementet ikke gi et entydig svar på om plikten til å fratre gjelder fra tidspunktet for utpeking av kommunerådsleder eller fra konstitueringen av kommunerådet. Vi viser til at formålet med kommuneloven etter § 1-1 er fremme det kommunale selvstyret, legge nødvendige rammer for det og bidra til tillitsskapende kommuner. I mangel av klare kilder legger departementet til grunn at kommuneloven gir et handlingsrom på dette punktet, men at plikten senest inntreffer fra konstitueringen av kommunerådet.

Valg av ordfører og varaordfører

Spørsmålet er om valg av ordfører og varaordfører reguleres av § 6-2 fjerde ledd eller om det er mulig å velge et settemedlem som ordfører etter § 10-2 tredje ledd andre setning når ordfører er pekt ut som ny kommunerådsleder.

Departementet viser til at bestemmelsen om settemedlem i § 10-2 tredje ledd andre setning, gjelder for alle verv personene som er medlemmer av kommunerådet måtte ha, unntatt kommunestyre- og fylkestingsmedlem hvor man må innkalle vara fra gang til gang. Kommuneloven § 6-2 fjerde ledd regulerer særskilt hva som skjer hvis ordfører trer ut av vervet, enten midlertidig eller varig. Vi kan ikke se at bestemmelsen om settemedlem skal gå foran de særlige reglene som gjelder for ordfører og varaordfører. Departementet registrerer at lovkommentaren fra Universitetsforlaget til § 6-2 fjerde ledd legger til grunn at det kan velges et settemedlem for ordfører («setteordfører»), men kan ikke se at dette er begrunnet nærmere.

Departementet legger til grunn at § 6-2 om valg av ordfører og varaordfører er spesialregler som går foran valg av settemedlem etter § 10-2 tredje ledd.

Som vi gjorde rede for under forrige punkt, er plikten til å fratre øvrige kommunale verv etter § 10-2 tredje ledd en plikt til å tre midlertidig ut av andre verv i funksjonsperioden. Det vil si at varaordfører rykker opp og at det skal velges en ny midlertidig varaordfører, jf. § 6-2 fjerde ledd. Dersom ordfører velger å søke om fritak for resten av valgperioden, jf. § 7-9 og får dette innvilget av kommunestyret, trer derimot ordfører endelig ut av vervet, og det skal velges en ny ordfører. Det er ingenting i veien for at varaordfører stiller til valg som ny ordfører.

Med hilsen

Siri Halvorsen (e.f.)
avdelingsdirektør

Siri Sand Kaastad
seniorrådgiver