§ 20-1 - Om søknadsplikt for midlertidig parkeringsplass og materielle krav til midlertidige tiltak

Kommunal- og distriktsdepartementet viser til henvendelse fra Ålesund kommune i e-post datert 18.06.2024.

Det bes om en tolkningsuttalelse om en midlertidig gruslagt parkeringsplass faller inn under plan- og bygningsloven (pbl.) § 20-1 første ledd bokstav j) om midlertidige tiltak eller § 20-1 første ledd bokstav l) om anlegg av parkeringsplass.

Departementet svarer på henvendelsen på generelt grunnlag. Vi tar ikke stilling til spørsmål i enkeltsaker.

Departementets svar

Utgangspunkt

Det kan tenkes at et tiltak kan falle inn under flere tiltakskategorier i pbl. § 20-1. Så lenge tiltaket anses som søknadspliktig, og dermed avhengig av tillatelse fra bygningsmyndighetene, vil i utgangspunktet ikke valg av tiltakskategori ha noen selvstendig betydning.

Plassering av midlertidige tiltak

Plassering av midlertidige bygninger, konstruksjoner og anlegg er i utgangspunktet et søknadspliktig tiltak, jf. pbl. § 20-2 jf. pbl. § 20-1 første ledd bokstav j). Ordlyden «bygninger, konstruksjoner eller anlegg» tilsvarer ordlyden i pbl. § 20-1 første ledd bokstav a), og er utgangspunktet for hvilke tiltak som omfattes av bestemmelsen. Disse begrepene skal forstås vidt, og dekker en rekke tiltak.[1] Forarbeidene presiserer at det ikke ment å gjøre endringer i kretsen av tiltak som falt inn under den tidligere lovens bestemmelse om midlertidig tiltak.[2]

Det avgjørende for om et tiltak faller inn under bokstav j), er først og fremst varigheten av plasseringen, ikke om tiltaket kan anses som transportabelt.[3] Dersom et tiltak skal plasseres for et lengre tidsrom enn to år, vil det ikke anses som et midlertidig tiltak.[4] I slike tilfeller vil det anses som et permanent tiltak selv om det opplyses om at tiltaket kun skal være oppført i for eksempel fire år. Er varigheten av plasseringen mindre enn to måneder er tiltaket unntatt søknadsplikt, jf. pbl. § 20-5 tredje ledd.

Selv om det er varigheten av plasseringen av tiltaket som først og fremst er avgjørende for om et tiltak faller inn under pbl. § 20-1 første ledd bokstav j, er departementets syn at ytterligere begrensninger i når et tiltak anses som midlertidig følger av ordlyden i bestemmelsen. I motsetning til pbl. § 20-1 første ledd bokstav a) nevner bokstav j) kun «plassering». En naturlig språklig forståelse av «plassering» tilsier at det ikke må utføres arealinngrep som gir varige synlige spor ved oppføringen av tiltaket. Tiltak som krever denne typen inngrep for å plasseres i et område kan etter departementets syn ikke betegnes som midlertidig selv om det kun skal være plassert i maksimalt to år.[5] I slike tilfeller vil tiltaket gi varige virkninger i det området det plasseres. Etter at den midlertidige perioden er over vil ikke det konkrete området ha den samme utformingen som før. Slike tiltak må anses som permanente med den konsekvens at arealplan også har bindene virkning.

Anlegg av veg, parkeringsplass og landingsplass er en egen tiltakskategori og er søknadspliktig, jf. pbl. § 20-1 første ledd bokstav l) jf. § 20-2 første ledd. Om anlegg av midlertidig parkeringsplass faller inn under tiltakskategorien i pbl. § 20-1 første ledd bokstav j) beror på om det må gjøres arealinngrep som gir varige synlige spor. Dette må vurderes konkret i hver enkelt sak. Anses det som et permanent tiltak vil tiltaket falle inn under § 20-1 første ledd bokstav l) hvor parkeringsplass eksplisitt er nevnt.

Materielle krav til midlertidige tiltak

En konsekvens av at et tiltak faller inn under pbl. § 20-1 første ledd bokstav j) om plassering av midlertidige bygninger, konstruksjoner eller anlegg er at arealplan ikke har bindende virkning, med mindre planen selv setter begrensninger for slike tiltak.

Samtidig vil de materielle kravene til midlertidig tiltak som følger av pbl. § 30-5 gjelde uavhengig om tiltaket er søknadspliktig eller ikke. Bestemmelsens første ledd sier at midlertidige bygninger, konstruksjoner eller anlegg ikke må plasseres slik at de hindrer allmenn ferdsel eller friluftsliv, eller på annen måte fører til vesentlig ulempe for omgivelsene. Øvrige krav i eller i medhold av loven gjelder så langt de passer.

 

[1]Ot.prp.nr.45 (2007-2008) kapittel 27.4

[2]Ot.prp.nr.45 (2007-2008) s.312 og § 85 i plan- og bygningsloven av 1985.

[3]Ot.prp.nr.45 (2007-2008) s.312.

[4]Ibid.

[5]Se uttalelse fra departementet, datert 12.05.2011, i sak 11/1161.