§ 31-2 - Om relevansvurderingen av krav til automatisk slokkeanlegg ved etablering av nye boenheter på loft

Kommunal- og distriktsdepartementet viser til Oslo kommunes henvendelse i brev datert 09.05.2023. I brevet bes det om en tolkningsuttalelse knyttet til relevansvurderingen i plan- og bygningsloven (pbl.) § 31-2 første ledd. Dere spør om tekniske krav til automatisk slokkeanlegg må anses å være et «relevant krav» ved bruksendring og oppføring av nye boenheter på loft der det er tilgang til to uavhengige rømningsveier. Videre spørres det om kravet i slike tilfeller gjelder uavhengig av antall nye boenheter, eller om kravet til automatisk slokkeanlegg anses kun å være relevant ved oppføring av tre eller flere boenheter. Vi beklager lang saksbehandlingstid.

Departementet besvarer henvendelsen på generelt grunnlag. Vi tar ikke stilling til enkeltsaker, og kan derfor ikke vurdere de konkrete tilfellene hvor kommunen anser at krav til automatisk slokkeanlegg er et relevant krav.

Departementets svar 

1. Rettslig utgangspunkt

Utgangspunktet er at nye tiltak, som omfattes av byggesaksbestemmelsene, på eksisterende byggverk skal prosjekteres og utføres i samsvar med krav gitt i eller med hjemmel i plan- og bygningsloven, herunder tekniske krav. Pbl. § 31-2 første ledd sier at det er «relevante krav» i loven som gjelder for de delene av byggverket som tiltaket omfatter. Ved hovedombygging vil kravene gjelde for hele byggverket. Om et byggverk skal bruksendres i sin helhet vil også alle materielle krav i utgangspunktet gjelde.

«Krav i loven» vil blant annet omfatte tekniske krav som er nedfelt i byggteknisk forskrift (TEK 17), se pbl. § 29-5 fjerde ledd. Hva som ligger i «relevante krav» er nærmere presisert i forarbeidene. Med begrepet menes for det første at kravene må gjelde for den delen eller funksjonen tiltaket omfatter. For det andre innebærer det at de tekniske kravene må oppfylle en funksjon og ha en effekt i byggverket.[1] Hva som vil være relevante krav må vurderes konkret i hver enkelt sak.

Ved bruksendring og søknadspliktig oppdeling av boenhet vil flere bygningstekniske krav kunne være relevante hvis de er nødvendige for den nye bruken ut ifra hensynet til helse, miljø og sikkerhet.[2]

Krav om automatisk brannslokkeanlegg følger av TEK 17 § 11-12 første ledd bokstav a) som har følgende ordlyd:

«Byggverk eller del av byggverk i risikoklasse 4 hvor det kreves heis, skal ha automatisk brannslokkeanlegg. Deler av et byggverk med og uten automatisk brannslokkeanlegg skal være ulike brannseksjoner.»

Krav om automatisk slokkeanlegg inntrer når hele eller deler av byggverket er i risikoklasse 4 og det kreves at det er heis i byggverket. Krav om heis følger av TEK 17 § 12-3 andre ledd:

«Det er krav om heis i bygninger med tre etasjer eller flere som har boenhet.(…)»

For byggverk som har tre etasjer eller flere vil krav til automatisk slokkeanlegg inntre.

2. De tekniske kravenes relevans for tiltak på eksisterende byggverk

De tekniske kravene må vurderes opp mot den delen av det eksisterende byggverket som tiltaket omfatter. Dette må vurderes konkret i hver enkelt sak. I dette tilfellet er det snakk om bruksendring av loft for å etablere boenheter hvor det allerede er tilgang til to uavhengige rømningsveier.

Som kommunen påpeker, vil vurderingen av om kravet til automatisk slokkeanlegg er relevant ha en nær sammenheng med om kravet til heis også er et relevant krav. Når kravet om heis vil være et relevant krav vil bero på en konkret vurdering med utgangspunkt i de momentene som er listet opp i forarbeidene.

Basert på ordlyden i TEK 17 § 11-12 første ledd bokstav a) er det lite som trekker i retning av at det gjelder et krav om automatisk slokkeanlegg der kravet om heis ikke er et relevant krav.

Sikkerhet ved brann, og tiltak for å påvirke rømnings- og redningstider ved brann, har etter departementets syn en nær sammenheng med tiltak som går ut på å etablere nye boenheter hvor mennesker skal bo og oppholde seg. Skal tekniske krav innenfor disse temaene være relevante må gjennomføring av kravene ivareta kravene som gjelder til brannsikkerhet, herunder rømningstider ved brann, for den delen av byggverket som tiltaket omfatter. Hvordan brannsikkerhet og rømningsveier allerede er etablert i eksisterende byggverk vil kunne være et relevant moment i vurderingen av om de tekniske kravene vil ha en effekt i byggverket.

Ved gjennomføring av krav til automatisk slokkeanlegg i loftsetasje kan det være usikkert om dette vil ha en effekt på brann som oppstår i underliggende etasjer.[3] Det kan derfor bli et spørsmål om brannsikkerheten i byggverket totalt sett har blitt bedre.  I slike tilfeller kan det være hensiktsmessig å vurdere om det er grunnlag for å stille i vilkår etter pbl. § 31-2 andre ledd, se punkt 3 nedenfor.

Om antall boenheter som ønskes etablert har betydning for relevansvurderingen avhenger av om dette vil påvirke effekten av å gjennomføre krav til automatisk slokkeanlegg i det eksisterende byggverket. Som kommunen påpeker, vil krav til automatisk slokkeanlegg ha en effekt uavhengig av antall boenheter. Samtidig vil antall boenheter ha en sammenheng med hvor mange personer som potensielt må evakueres ved brann.

Kommunen ber om at departementet kommer med tydelige føringer for hvilke forhold som skal vektlegges i relevansvurderingen. Som nevnt tidligere vil relevansvurderingen måtte gjøres konkret i hvert enkelt tilfelle, og ses lys i av det aktuelle tiltaket og byggverket. Forholdene som skal vektlegges er de som er nevnt i forarbeidene.

3. Kommunen kan stille vilkår og gi unntak fra tekniske krav

Kommunen kan stille vilkår i en eventuell tillatelse for at også andre deler av byggverket enn det tiltak omfatter skal oppfylle krav etter plan- og bygningsloven. Forutsetningen for å stille slike vilkår er at bygget totalt sett er i så dårlig forfatning at det omsøkte tiltaket ellers ikke vil være forsvarlig ut ifra hensynet til helse, miljø og sikkerhet, jf. pbl. § 31-2 andre ledd.[4] Omfanget av adgangen til å stille vilkår reguleres av den alminnelige forvaltningsrettslige vilkårslæren.

Ved gjennomføringen av krav som knytter seg til brannsikkerhet kan det være mer hensiktsmessig at hele bygget gjennomfører brannsikkerhetstiltak hvis sikkerheten ellers i bygget er av en slik karakter at det ikke vil være forsvarlig å tillate bruksendring og oppdeling av boenheter.

Departementet vil også kort bemerke at kommunen har adgang til å gi helt eller delvis unntak fra tekniske krav dersom det vurderes som forsvarlig ut i fra hensynet til sikkerhet, helse og miljø, jf. pbl. § 31-4. Istedenfor å lempe på terskelen for hva som vil være «relevante krav» i pbl. § 31-2 første ledd må kommunen vurdere om det kan gis unntak fra tekniske krav.

 

[1]Prop.64 L (2020-2021) s.19-20.

[2]Rundskriv H 1/10 punkt 16.2.

[3]Dette ble påpekt i brev, datert 25.05.2021, fra Direktorat for byggkvalitet til Oslo kommune.

[4]Ot.prp.nr.45 (2007-2008) s. 349.