§ 5-12 og kapitlene 18 og 19: Medvirkningsråd og interkommunalt samarbeid
Tolkningsuttalelse | Dato: 08.04.2025 | Kommunal- og distriktsdepartementet
Mottaker:
Nordland Eldreråd
Vår referanse:
21/5899
Om medvirkning fra medvirkningsrådene i saker som behandles i interkommunale samarbeid.
Brevdato: 9. desember 2021
Svar på spørsmål om medvirkningsråd og interkommunalt samarbeid
Vi viser til din henvendelse 16. november 2021. Du stiller spørsmål om hvordan man kan sikre medvirkning for medvirkningsrådene i saker som behandles i regionråd og interkommunale råd.
Medvirkningsråd i kommuner og fylkeskommuner
Av kommuneloven § 5-12 går det frem at alle kommuner og fylkeskommuner skal ha et eldreråd, et råd for personer med funksjonsnedsettelse og et ungdomsråd eller annet medvirkningsorgan for ungdom. Medvirkningsrådene er rådgivende organer for kommunen og fylkeskommunen og har rett til å uttale seg i alle saker som gjelder henholdsvis eldre, personer med funksjonsnedsettelse og ungdom.
Interkommunale politiske råd
Kommuner og fylkeskommuner kan utføre felles oppgaver gjennom et interkommunalt samarbeid. Av kommuneloven § 17-1 går det frem at: "Et interkommunalt samarbeid skal foregå gjennom et interkommunalt politisk råd, kommunalt oppgavefellesskap, vertskommunesamarbeid, interkommunalt selskap, aksjeselskap eller samvirkeforetak, en forening eller på en annen måte som det er rettslig adgang til."
I din henvendelse viser du konkret til regionråd og interkommunale råd. Regionråd var en samarbeidsform som flere kommuner og fylkeskommuner benyttet tidligere. I ny kommunelov ble imidlertid ikke denne samarbeidsformen regulert, men erstattet med andre samarbeidsformer som kommunene kunne velge blant, blant annet samarbeidsformen interkommunalt politisk råd. Begrepet regionråd har imidlertid vært innarbeidet i flere kommuner, og er dermed kanskje fortsatt i bruk noen steder. Interkommunalt råd er heller ikke en samarbeidsform etter kommuneloven. Vi viser dermed i det følgende til interkommunale politiske råd.
To eller flere kommuner eller fylkeskommuner kan sammen opprette et interkommunalt politisk råd. Rådet kan behandle saker som går på tvers av kommune- eller fylkesgrensene, dette følger av kommuneloven § 18-1. Et interkommunalt politisk råd kan ikke gis myndighet til å treffe enkeltvedtak. Rådet kan likevel gis myndighet til å treffe slike vedtak om interne forhold i samarbeidet og til å forvalte tilskuddsordninger.
Om medvirkning fra medvirkningsrådene i saker for interkommunalt politisk råd
Av forskrift om kommunale og fylkeskommunale råd for eldre, personer med funksjonsnedsettelse og ungdom (forskrift om medvirkningsordninger) § 2 går det frem at:
"Rådene har rett til å uttale seg i alle saker som gjelder henholdsvis eldre, personer med funksjonsnedsettelse og ungdom. Slike saker skal kommunestyret, fylkestinget eller andre folkevalgte organer forelegge for rådene." Det betyr at det ikke bare er kommunestyret og fylkestinget som skal forelegge saker for medvirkningsrådet, samme plikt har også andre folkevalgte organer i kommunen eller fylkeskommunen.
Hva som regnes som et folkevalgt organ følger av kommuneloven § 5-1. I bestemmelsen går det frem at representantskap og andre styringsorganer for et interkommunalt politisk råd er et folkevalgt organ. Dette innebærer at medvirkningsrådene i kommunen og fylkeskommunen også skal motta saker som skal til behandling i det interkommunale politiske rådet, dersom saken gjelder henholdsvis eldre, personer med funksjonsnedsettelse eller ungdom. Hvordan rådet skal motta saker er ikke detaljregulert. Det følger av forskriften § 2 at kommunestyret og fylkestinget skal etablere rutiner som sikrer at rådene mottar sakene på et så tidlig tidspunkt i saksbehandlingen, at uttalelsene fra rådene har mulighet til å påvirke utfallet av saken. Videre står det at uttalelsene skal følge saksdokumentene til det kommunale eller fylkeskommunale organet som avgjør saken endelig. Kommunen og fylkeskommunen må ha en rutine som sikrer at medvirkningsrådene også mottar saker fra interkommunale politiske råd.
Se lenke til kommuneloven: Lov om kommuner og fylkeskommuner (kommuneloven) - Lovdata og lenke til forskrift om medvirkningsordninger: Forskrift om kommunale og fylkeskommunale råd for eldre, personer med funksjonsnedsettelse og ungdom (forskrift om medvirkningsordninger) - Lovdata