§ 5-7 og § 5-12: Spørsmål om opprettelse av kommunalt råd
Tolkningsuttalelse | Dato: 10.12.2024 | Kommunal- og distriktsdepartementet
Mottaker:
Horten kommune
Vår referanse:
24/4061
Kan det opprettes andre rådgivende organer enn de lovpålagte medvirkningsrådene?
Svar på spørsmål om tolkning av kommuneloven - opprettelse av kommunalt råd
Kommunal- og distriktsdepartementet viser til deres henvendelse 29. oktober 2024 der dere spør om kommunestyret kan opprette et utvalg bestående av politisk folkevalgte og valgte representanter fra ulike organisasjoner, og avgrense fullmaktene til utvalget slik at utvalget (for alle praktiske formål) ansees å være et «råd». Dere spør også om kommunestyret kan utnytte mulighetene i kommuneloven og øke antallet medlemmer i hovedutvalget, slik at kommunestyret velger inn representanter fra ulike foreninger i tillegg til folkevalgte politikere, og at hovedutvalget deretter nedsetter et arbeidsutvalg etter § 5-7, 3. og 4. ledd. Dere viser til at i deres kommune har dere en pågående sak om opprettelse av faglig råd for klima, natur og miljø, og at det i løpet av saksbehandlingen i hovedutvalgene, er det sådd tvil om kommunestyret har lov til å opprette et slikt råd.
Departementet tar ikke stilling til den aktuelle saken i kommunen, men kan gi generell veiledning om regelverket når det gjelder opprettelsen av råd og utvalg.
Medvirkningsråd
Ordningen med medvirkningsråd er regulert i kommuneloven § 5-12. Dette er obligatoriske rådgivende organer for kommunen, som kommunestyret skal velge selv. Hver kommune skal ha et eldreråd, et råd for personer med funksjonsnedsettelse og et ungdomsråd eller annet medvirkningsorgan for ungdom. Bestemmelsen åpner ikke for å opprette andre slike medvirkningsråd.
Medvirkningsorganene går inn under kategorien «andre kommunale organer» etter kommuneloven § 5-2 bokstav e. Det følger av tredje ledd i § 5-2 at de bestemmelsene som gjelder for folkevalgte organer etter § 5-1, også gjelder for medvirkningsrådene. Nærmere regler om medvirkningsrådene finnes i forskrift om medvirkningsordninger.
Utvalg
Flere kommuner har valgt å opprette andre rådgivende organer enn de lovpålagte medvirkningsrådene som følger av kommuneloven § 5-12. Disse må i så fall opprettes etter andre regler enn reglene for medvirkningsråd i § 5-12. Dette kan være utvalg som gir råd til kommunen i saker som gjelder kjønnsminoriteter eller seksuelle minoriteter, eller utvalg som har medlemmer med internasjonal eller flerkulturell bakgrunn og som gir råd i saker som dreier seg om disse gruppenes interesser.
Andre rådgivende organer for kommunen enn de lovpålagte etter § 5-12, kan opprettes som utvalg etter kommuneloven § 5-7 og må følge reglene for utvalg. Etter § 5-7 kan det opprettes utvalg til alle kommunale formål og for ulike deler av den kommunale virksomheten. Det er kommunestyret selv som fastsetter hva slags saker utvalget skal behandle. Det er et krav om at utvalg må ha navn som inkluderer betegnelsen «utvalg», se § 5-1 tredje ledd. Et utvalg er å anse som et folkevalgt organ etter kommuneloven § 5-1 bokstav d. Det følger av kommuneloven § 11-12 at det er kommunestyret og fylkestinget som fastsetter reglementet for utvalget.
Det er kommunestyret som oppretter utvalg og bestemmer antall medlemmer. Det er også kommunestyret som velger medlemmene. Valgreglene i kommuneloven kapittel 7 gjelder. Hvem som kan velges inn i et utvalg, følger av kommuneloven § 7-2 og § 7-3. Et kommunestyre har store muligheter til å velge f.eks. personer fra lokale organisasjoner, idrettslag eller næringsliv inn i ulike utvalg. Valgbarhetskriteriene i § 7-2 tredje ledd og utelukkelsesreglene i § 7-3 første ledd utelukker få personer. Når det gjelder gjennomføringen av valget følger det av § 7-4 at medlemmer til folkevalgte organer skal velges ved forholdsvalg, jf. §§ 7-5 og 7-6, hvis minst ett medlem krever det. I andre tilfeller skal medlemmene velges ved avtalevalg, jf. § 7-7. Både ved forholdsvalg og avtalevalg velges medlemmer og varamedlemmer for hvert parti eller gruppe.
Dersom sammensetningen av utvalget skal endres, må kommunestyret foreta et fullstendig nyvalg av samtlige medlemmer, se forarbeidene knyttet til tilsvarende bestemmelse om faste utvalg i forrige kommunelov - Ot.prp.nr. 42 (1991-1992) s. 268 og Rettleiar om konstituerande møte i kommunestyre og fylkesting og val til folkevalde organ s. 15.
Arbeidsutvalg
Et utvalg kan opprette et arbeidsutvalg med medlemmer som er valgt blant medlemmene av utvalget. Medlemmene av arbeidsutvalget velges ved avtalevalg, så lenge ikke minst ett medlem krever forholdsvalg. Et slikt arbeidsutvalg er et folkevalgt organ, se kommuneloven § § 5-1 andre ledd bokstav e. Utvalget kan gi lederen eller arbeidsutvalget myndighet til å treffe vedtak i saker som ikke har prinsipiell betydning, hvis ikke kommunestyret eller fylkestinget selv har bestemt noe annet.
Oppsummering
Kommunestyret kan ikke opprette andre medvirkningsråd enn de som er obligatoriske etter kommuneloven § 5-12.
Kommunestyret kan opprette et utvalg etter kommuneloven § 5-7 første ledd, som har som oppgave å være et rådgivende organ for kommunen innenfor et av kommunens saksområder eller virksomhet. Dersom sammensetningen av et eksisterende utvalg skal endres, må det foretas et fullstendig nyvalg av utvalget. Videre kan et utvalg opprette et arbeidsutvalg etter § 5-7 tredje ledd. Utvalget bestemmer selv hvilke oppgaver eller myndighet arbeidsutvalget skal ha innenfor den myndighet utvalget selv har og rammene i § 5-7 tredje og fjerde ledd. Det innebærer at arbeidsutvalget kan være et rådgivende organ for utvalget, innenfor utvalgets saksområder. Medlemmene i arbeidsutvalget må velges av og blant medlemmene i utvalget.
De særlige reglene som gjelder for medvirkningsråd, vil ikke gjelde for utvalg eller arbeidsutvalg. Dette gjelder for eksempel den retten rådene har til å uttale seg om visse saker etter § 5-12 fjerde ledd.
Med hilsen
Ragnhild Spigseth (e.f.)
avdelingsdirektør
Ida Bakke Husom
seniorrådgiver