§ 5 femte ledd: Beregnet selskapsskatt
Tolkningsuttalelse | Dato: 24.03.2025 | Finansdepartementet
Mottaker:
Skatteetaten
Deres referanse:
2025/844
Vår referanse:
25/1707-
Spørsmål om behandling av gevinst og tap og tidligere års underskudd ved fastsettingen av beregnet selskapsskatt.
Vi viser til brev 10. mars 2025, der Oljeskattekontoret ber om Finansdepartementets syn på to spørsmål om beregnet selskapsskatt i petroleumsskatteloven § 5 femte ledd.
1. Behandling av gevinst og tap ved realisasjon
Etter petroleumsskatteloven § 5 femte ledd skal en beregnet selskapsskatt på alminnelig inntekt i sokkeldistriktet, komme til fradrag i særskattegrunnlaget. Formålet med fradraget er at utregningen av særskatt skal ta hensyn til at inntekts- og kostnadselementene i særskattegrunnlaget allerede er skattlagt gjennom skatten på alminnelig inntekt. Det vises til Prop. 88 LS (2021–2022) punkt 5.3 for en nærmere omtale av fradraget for beregnet selskapsskatt.
I § 5 femte ledd tredje punktum bestemmes at «de samme inntektene og kostnadene som inngår i særskattegrunnlaget» inngår i beregningen av beregnet selskapsskatt. På to punkter er likevel den skattemessige behandlingen av inntekter og kostnader forskjellig i henholdsvis grunnlaget for særskatt og beregnet selskapskatt.
Det følger av § 5 femte ledd fjerde punktum at kostnader til driftsmidler som i særskattegrunnlaget kan fradras i det året utgiftene pådras (§ 3 b-driftsmidler), likevel skal avskrives etter reglene i alminnelig inntekt ved fastsettingen av beregnet selskapsskatt (dvs. med 16 2/3 pst. per år). Videre sier femte punktum at «Gevinst og tap som nevnt i fjerde ledd skal behandles etter reglene i § 3 f, og inntektsføres eller fradras i grunnlaget for beregnet selskapsskatt» (dvs. med 16 2/3 pst. per år). I særskattegrunnlaget skal gevinst og tap ved realisasjon av § 3 b-driftsmiddel inntektsføres eller fradras i realisasjonsåret.
Oljeskattekontoret peker på at størrelsen på gevinsten eller tapet ved realisasjon av § 3 b-driftsmiddel derfor vil være forskjellig i grunnlaget for henholdsvis særskatt og beregnet selskapsskatt. Kontoret fremholder at intensjonen tilsier at det må være gevinsten eller tapet som inngår i alminnelig inntekt i sokkeldistriktet, som skal inngå i beregningen av beregnet selskapsskatt. Kontoret mener likevel at ordlyden også kan åpne for at det er gevinsten i særskattegrunnlaget som skal inngå i grunnlaget for beregnet selskapsskatt. Oljeskattekontoret ber om departementets syn på hvordan loven skal forstås på dette punktet.
Finansdepartementet viser til at beregnet selskapsskatt skal speile skatten på alminnelig inntekt i sokkeldistriktet for de samme kostnads- og inntektselementene som inngår i særskattegrunnlaget. For å oppnå dette må det være gevinsten eller tapet som inngår i alminnelig inntekt i sokkeldistriktet, som skal inngå i grunnlaget for beregnet selskapsskatt. Konsekvenshensyn og sammenhengen i regelverket tilsier også at det er gevinsten eller tapet som oppstår i alminnelig inntekt, som skal inntektsføres eller fradras etter reglene for alminnelig inntekt i petroleumsskatteloven § 3 f. Etter departementets syn er en slik tolkning forenlig med ordlyden i § 5 femte ledd femte punktum. Finansdepartementet legger derfor til grunn at det er gevinsten eller tapet i alminnelig inntekt i sokkeldistriktet som skal inngå i grunnlaget for beregnet selskapsskatt etter petroleumsskatteloven § 5 femte ledd femte punktum.
2. Behandling av underskudd fra tidligere år i alminnelig inntekt
Etter petroleumsskatteloven § 5 femte ledd syvende og åttende punktum skal det inntektsføres et tillegg (negativ selskapsskatt) i særskattegrunnlaget i de tilfellene et selskap benytter underskudd i alminnelig inntekt i sokkeldistriktet, mot alminnelig inntekt i landdistriktet:
Hvis underskudd i alminnelig inntekt i sokkeldistriktet fradras i alminnelig inntekt i landdistriktet i inntektsåret, skal det av dette underskuddet beregnes en negativ selskapsskatt som inntektsføres i særskattegrunnlaget. Negativ selskapsskatt i forrige punktum er begrenset til beregnet negativ selskapsskatt etter sjette punktum.
I forarbeidene til bestemmelsen, jf. Prop. 88 LS (2021–2022) punkt 5.3, heter det:
[…] For å unngå at selskapene får en utilsiktet skattefordel, foreslås imidlertid at adgangen til å fremføre beregnet negativ selskapsskatt avskjæres i den grad underskuddet i alminnelig inntekt i sokkeldistriktet fradras i alminnelig inntekt i landdistriktet i det aktuelle inntektsåret. I så fall skal det beregnes en negativ selskapsskatt av underskuddet som fradras i alminnelig inntekt i landdistriktet. Dette beløpet skal inntektsføres i særskattegrunnlaget. Beløpet som inntektsføres er likevel begrenset til beregnet negativ selskapsskatt i inntektsåret.
Oljeskattekontoret viser til at det ikke fremgår klart om det skal beregnes et tillegg i de tilfellene et selskap benytter underskudd i alminnelig inntekt i sokkeldistriktet fremført fra tidligere år, mot alminnelig inntekt i landdistriktet. Kontoret ber om Finansdepartementets syn på tolkningen av petroleumsskatteloven § 5 femte ledd syvende og åttende punktum når det gjelder bruk av tidligere års underskudd i alminnelig inntekt i sokkeldistriktet, mot inntekt i landdistriktet.
Etter departementets syn oppstiller verken ordlyden i loven eller forarbeidene noe krav om at underskuddet som føres mot alminnelig inntekt i landdistriktet i inntektsåret, må skrive seg fra årets underskudd i alminnelig inntekt i sokkeldistriktet. Formålet med regelen og konsekvenshensyn tilsier at resultatet bør være det samme uavhengig av om det er årets eller tidligere års underskudd som i inntektsåret føres mot alminnelig inntekt i landdistriktet. Departementet legger til grunn at petroleumsskatteloven § 5 femte ledd syvende ledd om inntektsføring av negativ selskapsskatt gjelder også i de tilfellene et selskap benytter underskudd i alminnelig inntekt i sokkeldistriktet fremført fra tidligere år, mot alminnelig inntekt i landdistriktet. Videre mener departementet at begrensningen for inntektstillegget etter petroleumsskatteloven § 5 femte ledd åttende punktum tilsvarende skal gjelde for beregnet negativ selskapsskatt for underskudd fremført fra tidligere år.
Med hilsen
Kari Alice Frønsdal (e.f.) avdelingsdirektør |
Beate Bentzen fagdirektør |