§§ 7-5 – 7-7: Valg av varamedlemmer til medvirkningsråd

Spørsmål om hvem varamedlemmer i et medvirkningsråd velges som vara for. Skal de være vara for samtlige rådsmedlemmer, for bestemte rådsmedlemmer eller for et parti/gruppe?

Brevdato: 25. oktober 2024

Spørsmål om varamedlemmer i medvirkningsråd

Kommunal- og distriktsdepartementet viser til din henvendelse 12. august 2024 der du spør om det ved valg av ungdomsråd er adgang til at varamedlemmene er varaer for samtlige rådsmedlemmer, eller om varamedlemmene må være varaer for bestemte rådsmedlemmer.

Det følger av forskrift om medvirkningsordninger § 3 at kommunestyret vedtar sammensetningen av ungdomsrådet og bestemmer hvor mange medlemmer og varamedlemmer rådene skal ha. Forskriften fastsetter ikke egne regler for valg av medlemmer og varamedlemmer. Det er dermed de generelle reglene i kommuneloven som kommer til anvendelse.

Det fremgår av kommuneloven § 5-12 første ledd at kommunestyret velger medlemmene til ungdomsrådet. Valget gjennomføres etter reglene i kommuneloven kapittel 7. Disse reglene gjelder også for medvirkningsrådene, jf. kommuneloven § 5-2 siste ledd. Valget kan gjennomføres ved avtalevalg eller forholdsvalg, jf. § 7-4. Forholdsvalg innebærer at valget gjøres på grunnlag av lister fra hvert enkelt parti/gruppe med forslag til kandidater, jf. § 7-5. Ved valgoppgjøret tildeles hver liste, så langt det er mulig, inntil to flere varamedlemmer enn faste medlemmer, jf. § 7-6 femte ledd.

Ved avtalevalg gjennomføres valget på grunnlag av en innstilling med forslag til medlemmer og varamedlemmer, som vedtas enstemmig av kommunestyret, jf. § 7-7. Både ved forholdsvalg og avtalevalg velges medlemmer og varamedlemmer for hvert parti eller gruppe. Det innebærer at det ikke velges personlige varamedlemmer, men dersom hver gruppe får ett medlem hver, blir det i praksis en form for «personlig» varamedlem.

Departementet har lagt til grunn at det ikke er mulig å ha en felles liste med varamedlemmer for hele organet. I angivelsen av varamedlemmene skal det klart angis hvilket parti eller gruppe varamedlemmet tilhører, se side 30 i Rettleiar om konstituerande møte i kommunestyre og fylkesting og val til folkevalde organ - regjeringen.no

Dersom valget av medvirkningsrådet gjennomføres ved forholdsvalg, vil varamedlemmene alltid velges for hvert parti eller gruppe, og varamedlemmet/varamedlemmene vil være vara for det eller de medlemmene som representerer samme parti eller gruppe.

Dersom valget gjennomføres ved avtalevalg, som antagelig er den mest nærliggende valgmetoden for medvirkningsrådene, velges også varamedlemmer for hver gruppe. Det skal framgå av innstillingen hvilken gruppe medlemmene representerer. Som departementet gjør rede for i tolkningsuttalelse 19/4581 som ligger på regjeringen.no, kan «gruppe» ha litt ulik betydning i ulike bestemmelser i kommuneloven. I bestemmelsen om avtalevalg i § 7-7 betyr vanligvis «gruppe» enten at det er snakk om en liste (som ikke er et parti) eller at flere partier eller lister har inngått et samarbeid. Partier eller lister som har inngått et samarbeid vil i slike tilfeller utgjøre en «gruppe» i det folkevalgte organet de velges inn i.

Verken loven eller forarbeidene gir imidlertid svar på hvordan begrepet «gruppe» i § 7-7 (om avtalevalg) skal forstås når det skal velges medlemmer til medvirkningsråd. Medvirkningsråd skiller seg fra andre folkevalgte organer i kommunen, ved at medlemmene skal representere ulike interessegrupper og ikke nødvendigvis har en tilknytning til en liste eller et parti.

For medvirkningsrådene mener departementet begrepet «gruppe» kan forstås som den organisasjonen eller sammenslutningen (f.eks. interesseorganisasjon, forening, seniorsenter eller skole) hvert enkelt rådsmedlem representerer. Selv om medlemmene av medvirkningsråd representerer de samme overordnede interessene, kan de likevel representere ulike stemmer, for eksempel ulike organisasjoner, funksjonsnedsettelser, skoler eller områder i kommunen. Dette er også reflektert i § 3 i forskrift om medvirkningsordninger der det fremgår at interesseorganisasjoner kan fremme forslag om medlemmer til rådene.

Det er imidlertid ikke alltid medlemmet representerer en organisasjon eller annen form for sammenslutning, ettersom det ikke er noe krav i regelverket om at medlemmer til medvirkningsråd må velges på bakgrunn av gruppe- eller organisasjonstilhørighet. Det er opp til kommunestyret å vedta rådets sammensetning, se forskriftens § 3.

Etter departementets vurdering må bestemmelsen, når den skal anvendes for medvirkningsrådene, ses i sammenheng med rådenes formål og funksjon, som er å legge til rette for at ungdom, eldre og personer med funksjonsnedsettelse skal kunne involveres i saker som gjelder deres interesser, se Prop. 65 L (2016-2017) s. 5. Selv om medlemmene kan representere ulike stemmer, for eksempel ulike organisasjoner, skoler eller områder i kommunen, er rådets oppgave å fremme interessene til henholdsvis ungdom, eldre eller personer med funksjonsnedsettelse. Valgreglene er imidlertid i større grad tilpasset folkevalgte organer der medlemmene tilhører et parti eller en gruppe, og fremmer partiets eller gruppas politikk.

På bakgrunn av dette må det etter departementets vurdering være et visst handlingsrom ved anvendelsen av reglene for medvirkningsrådene. Departementet mener derfor at det i stor grad vil være opp til kommunene selv å bestemme hvordan grupperingen i innstillingen gjøres. I de tilfeller der for eksempel noen av forslagene til medlemmer ikke kan sies å representere en bestemt organisasjon eller interesse, kan denne enkeltpersonen anses som en «gruppe» etter reglene i § 7-7, slik at det legges fram forslag til varamedlem for et enkelt medlem.

Innstillingen ved avtalevalg for ungdomsråd kan for eksempel se slik ut (listen er fiktiv):

Medlemmer

Varamedlemmer

 

Ole Olsen, elevrådet, Tunet ungdomsskole

 

Stine Lund, elevrådet, Tunet ungdomsskole

 

Thea Glad, elevrådet, Tunet ungdomsskole

 

Steinar Haugen, elevrådet, Tunet ungdomsskole

 

Kristian Nilsen, Havgapet ungdomsskole

 

Lise Bergli, Havgapet ungdomsskole

 

Kristine Vik, Havgapet ungdomsskole

 

Stian Bråten, Havgapet ungdomsskole

 

Lars Kallestad, Havgapet ungdomsskole

 

Einar Lia

 

Silje Torp

 

Hanna Sand

 

Therese Pedersen

 

Hans Fredrik Lie

Lilly Hansen, Berget fritidsklubb

 

Oliver Strøm, Berget fritidsklubb

Josefine Johannessen, Berget fritidsklubb

 

Halvor Berg, Berget fritidsklubb

 

Fredrik Storberget, medlem av kommunestyret

Sigrid Dalbakk, medlem av kommunestyret

 

Anna Haug, Bakketoppen videregående skole

 

Geir Andersen, Grinda videregående skole

 

Sara Holmen, Bakketoppen videregående skole

 

Jens Lunde, Grinda videregående skole

 

Med hilsen

Ragnhild Spigseth (e.f.)
avdelingsdirektør

Ida Bakke Husom
seniorrådgiver