7 Vurdering og tilråding
Offisiell statistikk dekker de fleste samfunnsområder og gir viktig kunnskap om samfunnets struktur, utvikling og virkemåte. Pålitelig, objektiv og sammenliknbar statistikk er viktig for offentlig og privat planlegging og styring, for analyse og forskning, samt debatt og evaluering. Økt globalisering og økonomisk integrasjon er også sentrale drivkrefter for å få mer sammenliknbar statistikk på tvers av landegrensene. Det europeiske statistikkprogrammet er en viktig del av det omfattende europeiske samarbeidet på statistikkområdet. Selv om statistikksamarbeidet gir betydelige føringer for virksomheten i Statistisk sentralbyrå, bidrar det også i stor grad til å heve kvaliteten på og bruken av norsk statistikk. Mye av den pålagte statistikkutviklingen er dessuten sammenfallende med egne prioriteringer.
Stadig flere områder vil bli dekket av statistikk som er sammenliknbar med andre europeiske land, og som tilfredsstiller de internasjonale kvalitetskravene. Europeiske retningslinjer for statistikk fastsetter også prinsippene for hvordan den nasjonale statistikken utarbeides og formidles. Det nye statistikkprogrammet er viktig for Norge fordi det gir rammer og prioriteringer for statistikksamarbeidet for den nærmeste treårsperioden. Norge er en aktiv partner i det europeiske statistiske systemet, og det er viktig for beslutningstakere og andre brukere av statistikk at norske data er inkludert og publisert på linje med tilsvarende tall fra EU-land.
Finansdepartementet tilrår deltakelse i EØS-komiteens beslutning om innlemmelse i EØS-avtalen av det europeiske statistikkprogram for 2013–2017. Utenriksdepartementet slutter seg til dette.