Burettslagslova § 5-4 - Krav til botid og styregodkjennelse ved kortidsutleie
Tolkningsuttalelse | Dato: 01.11.2024
Mottaker:
Privatperson
Vår referanse:
24/3714
Vi viser til din e-post 3. oktober 2024 med spørsmål om krav til botid ved korttidsutleie, jf. borettslagsloven § 5-5, jf. § 5-4. I henvendelsen viser du til en tolkningsuttalelse fra departementet som er omtalt i en artikkel, og som skal være gitt etter lovendringen om korttidsutleie i borettslagsloven.
Departementet kan ikke ta stilling til enkeltsaker eller bistå med faglige råd og vurderinger knyttet til konkrete saker. Vi svarer derfor på generelt grunnlag.
Det er ikke krav til botid ved korttidsutleie etter borettslagsloven § 5-4
Borettslagsloven § 5-5 gjelder overlating av bruken av hele boligen for inntil tre år, når andelseieren selv ikke skal bo i boligen (langtidsutleie). I disse tilfellene er det krav om at andelseieren selv eller noen nærstående har bodd i boligen i minst ett av de siste to årene.
Borettslagsloven § 5-4 regulerer overlating av bruken av andelen når andelseieren selv bor i boligen. Etter bestemmelsens annet punktum kan andelseieren da «overlate bruken av heile bustaden til andre i opptil 30 døgn i løpet av året» (korttidsutleie). Bestemmelsen kom inn i loven fra 1. januar 2020, og innebar en utvidelse av adgangen til å drive med korttidsutleie i borettslag.
I forarbeidene[1] vises til at departementet i en tidligere tolkningsuttalelse fra 7. november 2017 har lagt til grunn at også korttidsutleie krever samtykke fra styret, jf. sak 15/5021-4.[2] I uttalelsen la departementet til grunn at kravet om botid og samtykke fra styret i henhold til borettslagsloven § 5-5 kan oppleves som strengt når det skal anvendes på korttidsutleie, og at det kan være behov for en oppmykning av bestemmelsen.
Departementet fulgte deretter opp med forslag til bestemmelse som i dag er i borettslagsloven § 5-4 annet punktum, jf. Prop. 36 L (2018-2019). Om bakgrunnen for forslaget uttalte departementet, jf. utdrag fra pkt. 4.6.8:
«Departementet meiner at det er behov for å modernisere reglane i burettslagslova noko, ved å gje andelseigaren ein avgrensa tilgang til å låne eller leige vekk bustaden sin i ein kortare periode. Departementet meiner at ei maksimal grense på 30 dagar ikkje vil svekkje brukareigeprinsippet nemneverdig. Slik departementet ser det, er omsynet til brukareigeprinsippet og omsynet til å gje bebuarane i burettslaget ein inngang til delingsøkonomien balansert på ein god måte, […]
Departementet føreslår […] at det skal vere eit vilkår for korttidsutleige at eigaren sjølv bur i bustaden. Dette er for å sikre at burettslagsleilegheiter ikkje blir utleigeobjekt. Vilkåret vil likevel ikkje seie at andelseigaren må vere til stades i bustaden heile tida. Han kan vere vekke i periodar så lenge det ikkje går utover det som er naturleg i ein busituasjon.»
Departementet mener etter dette at kravene til botid og samtykke fra styret som fastsatt i borettslagsloven § 5-5, ikke gjelder ved korttidsutleie etter § 5-4 annet punktum.
[1] Prop. 36 L (2018–2019) - regjeringen.no pkt. 4.1.3
[2] Tolkningsuttalelsen er publisert på regjeringen.no: Kap 5 - Andelseiers adgang til å drive korttidsleie gjennom Airbnb - regjeringen.no