Det opppneves et utvalg som skal evaluere Norges helhetlige innsats i Afghanistan i perioden 2015–2021

1. Bakgrunn

Uttrekket av norske styrker fra Afghanistan i 2021 og interne evalueringer av evakueringsoperasjonen har vært gjenstand for offentlig debatt. Regjeringen vil i tråd med Innstilling 209 S (2023–2024) fra utenriks- og forsvarskomiteen oppnevne et utvalg som skal evaluere og trekke lærdommer av Norges helhetlige sivile og militære innsats i Afghanistan i perioden 2015–2021. 

2. Nærmere om mandatet

Det forrige Afghanistan-utvalget, som vurderte Norges helhetlige innsats i Afghanistan i perioden 2001–2014, ble oppnevnt ved kongelig resolusjon av 21. november 2014. Dette utvalget redegjorde grundig for sentrale lærdommer fra Afghanistan-innsatsen i perioden 2001–2014 i NOU 2016: 8 En god alliert - Norge i Afghanistan 2001–2014 (Godal-rapporten). Av effektivitetshensyn, og for å unngå overlappende evalueringer, vil evalueringen av perioden 2015–2021 bygge videre på vurderingene og konklusjonene i Godal-rapporten.

I vedlagte utkast til mandat vektlegges at utvalget skal gjennomføre en helhetlig evaluering av den totale norske innsatsen i perioden 2015–2021, herunder uttrekkingen av det norske styrkebidraget, evakueringsoperasjonen fra Kabul i august 2021 og Norges freds- og forsoningsarbeid. Rapporten skal peke på lærdommer som kan benyttes til planlegging, organisering og gjennomføring av Norges fremtidige bidrag til internasjonale operasjoner, organisering av kriseberedskap for større hendelser, fred- og forsoningsarbeid samt bistand og annen sivil innsats. Utvalget vil videre vurdere oppfølgingen av norsk sivilt og militært personell og deres pårørende etter avsluttet tjeneste i Afghanistan.

Utvalget kan knytte til seg en faglig referansegruppe.

Utvalget vil starte sitt arbeid i november 2024, og levere sin rapport innen ett år. Rapporten skal kunne offentliggjøres i sin helhet i form av en NOU.

Reglene i Utredningsinstruksen (UI kapittel 3) er fulgt.

Mandatet følger vedlagt.

3. Utvalgets medlemmer

I tråd med regjeringens og Stortingets forutsetninger, vil utvalgets sammensetning være ekspertbasert og med bred faglig bakgrunn.

Utvalget vil ha medlemmer med kunnskap om Afghanistan, norsk sikkerhets- og forsvarspolitikk, internasjonale relasjoner, fredsbygging, post-konflikt, bistand og humanitær politikk, sivilt-militært samvirke og menneskerettigheter.

For å gi evalueringen kontinuitet foreslås å oppnevne medlemmer som deltok i Godal-utvalget, inkludert utvalgets leder.

Forslaget til utvalg er i samsvar med § 28 i likestillings- og diskrimineringsloven

(lov 16. juni 2017 nr. 51) om kjønnsbalanse i offentlige utvalg mv.

Forslag til utvalgets sammensetning følger vedlagt.

Sekretariatsfunksjonen legges til Institutt for Forsvarsstudier (IFS).

Sekretariatsleder er professor Paal Sigurd Hilde (IFS).

4. Utgiftsdekning

Utenriksdepartementet og Forsvarsdepartementet dekker kostnadene forbundet med utvalget innenfor sine respektive gjeldende budsjettrammer. Utgiftene fordeles likt mellom de to departementene.

 

Utenriksdepartementet

t i l r å r:

Det oppnevnes et utvalg som skal evaluere Norges helhetlige innsats i Afghanistan i perioden 2015–2021. Utvalgets mandat og sammensetning fastsettes i samsvar med vedlegg til resolusjonen.