EU-delegasjonens halvårsrapport om arbeids- og sosialsaker høsten 2024
Rapport | Dato: 09.01.2025 | Utenriksdepartementet
Arbeids- og inkluderingspolitikk står sentralt i EUs brede satsing på økt konkurransekraft i det den nye Europakommisjonen har tatt over med Ursula von der Leyen ved roret, og Polen har påbegynt sitt formannskap etter Ungarn.
Spesialutsending for arbeids- og inkluderingssaker ved EU-delegasjonen, Jiří KLAŠKA, oppsummerer den siste utviklingen på arbeids- og sosialfeltet i EU i sin rapport for 2. halvår 2024.
«Konkurransekraft» var på alles lepper i EU i andre halvår 2024. Mens EU ruster seg i konkurransen med USA og Kina, står bilindustrien midt i krisen. Dyre europeisk elbiler taper terreng i konkurranse mot billigere kinesiske biler, og oppsigelsene står i kø. Industrien krever politisk handling for å overleve.
Flere rapporter har anbefalt sterk lut for EU. Det pekes på mer innovasjon, mer samarbeid og enorme investeringer for å snu utviklingen. Samtidig har EU opplevd mangel på arbeidskraft og kompetanse, som er til hinder for blant annet innovasjon og konkurranseevne. Formannskapet vil støtte tiltak for å stimulere til nye kvalifikasjoner og omskolering. Europakommisjonen har fremlagt en handlingsplan for å håndtere utfordringene med medlemsstatene og partene i arbeidslivet.
Det digitale Europa og beskyttelse av mennesker og deres arbeid i en tid med økende innovasjon og automatisering, er også et aktuelt tema for formannskapet. Polen vil dessuten se nærmere på implementeringen av EUs strategiske rammeverk for helse og sikkerhet på arbeidsplassen. Formannskapet skal utvikle den sosiale dialogen, blant annet ved å revidere direktivet om europeiske samarbeidsutvalg og starte arbeidet med en ny pakt for sosial dialog.
På tampen av året kom en ny Europakommisjon på plass for å lede an i denne utviklingen. Utfordringene står i kø både for dem og det nye formannskapet i Polen. Fra Warszawa er det signalisert sterkt søkelys på EUs fremtidige sikkerhets- og beredskapssamarbeid, som også forventes å ha effekter for arbeidspoltikken, som for eksempel å utvikle en robust europeisk forsvarsindustri. Det polske slagordet for sitt formannskap er nettopp «Sikkerhet, Europa».