Høring - bestemmelser om abonnentvalg i kringkastingsloven og kringkastingsforskriften
Høring | Dato: 30.03.2007 | Kultur- og likestillingsdepartementet
Opprinnelig utgitt av: Kultur- og kirkedepartementet
| ||
|
||
|
Høring - bestemmelser om abonnentvalg i kringkastingsloven og kringkastingsforskriften
Kultur- og kirkedepartementet legger med dette frem forslag om endringer i reglene om abonnentvalg i kabelnett; jf. kringkastingsloven av 4. desember 1992 nr. 127 og kringkastingsforskriften av 28. februar 1997 nr. 153. Valg av kringkastingssendinger i kabelnett er i dag regulert i lovens § 4-4 og forskriftens § 4-3. Departementet legger frem to alternative forslag som det bed om høringsinstansenes syn på. De to alternativene beskrives nedenfor.
Alternativ 1: Abonnentvalgreglene revideres
Det første alternativet er at de gjeldende reglene om abonnentvalg revideres. Medietilsynet har på oppdrag fra departementet utarbeidet forslag til nye regler for abonnentvalg. Det Medietilsynet ble bedt om, var å utarbeide forslag til nye regler som er klare og enkle å praktisere for kabeleiere og abonnenter, og dessuten gir abonnentene en reell innflytelse på valget av kanaler. Ut fra dette mandatet har Medietilsynet lansert alternative forslag til regulering, jf. vedlagte notat.
Alternativ 2: Reglene om abonnentvalg oppheves
Det andre alternativet er at reglene om abonnentvalg i kabelnett oppheves. Departementet redegjør i det følgende for de hovedhensyn som taler for å oppheve ordningen.
Kringkastingslovens regler om abonnentvalg for sendinger i kabelnett er videreført fra den tidligere kabelloven av 1988. På det tidspunkt var kapasiteten i nettene meget begrenset. Av den grunn var det viktig å sikre abonnentene innflytelse over hvilke kanaler som ble tilbudt. Det kan imidlertid reises spørsmål om de hensyn som begrunner reglene lenger gjør seg gjeldende. I dagens situasjon er kabelselskapene i sterk konkurranse med distributører av kringkasting på andre plattformer, og kabelnettene har normalt langt større kapasitet enn på slutten av 1980-tallet.
På bakgrunn av konkurransen om distribusjon av kringkasting kan det også argumenteres for at det uansett vil være i kabelselskapenes interesse å tilby de kanalene abonnentene ønsker. Det er grunn til å tro at konkurransen vil forsterkes ytterligere med etableringen av det digitale bakkenettet for fjernsyn. Et annet argument som kan gjøres gjeldende er at erfaringer med abonnentvalgene kan tyde på at det i stor grad er representanter for et mindretall som klager på utfallet av abonnentvalgene med bakgrunn i at de ikke har fått oppfylt sine kanalønsker. Et slikt problem kan abonnentvalgreglene neppe løse, ettersom utformingen medfører at de primært ivaretar flertallets interesser.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Forslagene får ikke vesentlige økonomiske og administrative konsekvenser for det offentlige. Eventuell opphevelse av abonnentvalgordningen vil medføre at kabelselskapenes utgifter til gjennomføring av valgene bortfaller.
Høringsfrist
Kultur- og kirkedepartementet ber om at eventuelle merknader er departementet i hende senest 23. juni 2007. Vi ber om at eventuelle høringsuttalelser gis både skriftlig og elektronisk til e-postadresse postmottak@kkd.dep.no.
Departementet ber høringsinstansene vurdere om notatet bør forelegges eventuelle underliggende organer. Organer og andre som ikke er oppført på høringslisten kan også avgi uttalelse.
Med hilsen
Roy Kristiansen e.f.
ekspedisjonssjef
Øyvind Christensen
avdelingsdirektør
Vedlegg
Annonsørforeningen - ANFO
A-pressen
Barneombudet
Departementene
Edda Media AS
Elektro- og elektronikkbransjen
Familie og Medier
Forbrukerombudet
Forbrukerrådet
GET
GRAMO
Høgskulen i Volda
IKT Norge
Institutt for informasjons- og medievitenskap, UiB
Institutt for journalistikk
Institutt for medier og kommunikasjon, UiO
Kanal24 AS
Konkurransetilsynet
Kreativt Forum
Kringkastingsringen
Mediebedriftenes Landsforening
Medietilsynet
Moderen Times Group - MTG
Norges Markedsføringsforbund
Norkring
Norsk Aller AS
Norsk forbund for lokal-TV
Norsk Journalistlag
Norsk Kabel-TV Forbund
Norsk Medieforskerlag
Norsk Presseforbund
Norsk Redaktørforening
Norske Boligbyggelags Landsforbund
NORWACO
NRK
P4 Radio Hele Norge
Post- og teletilsynet
Radio 2 Digital AS
RiksTV
Schibsted
Senter for medieøkonomi, BI
Telenor Broadcast AS
TONO
TV 2 AS
TVNorge AS
Viasat AS