Høring - Forslag til gjennomføring av nytt pakkereisedirektiv i norsk rett
Høring | Dato: 30.06.2017 | Barne- og familiedepartementet
Opprinnelig utgitt av: Barne- og likestillingsdepartementet
Høring - forslag til gjennomføring av nytt pakkereisedirektiv i norsk rett
Pakkereisedirektivet av 25. november 2015 (EU) 2015/2302 skal gjennomføres i norsk rett. Barne- og likestillingsdepartementet sender på alminnelig høring forslag til lov- og forskriftsendringer for å gjennomføre direktivet.
Direktivet inneholder blant annet krav til opplysninger som skal gis før avtale om pakkereise inngås, krav til avtalen, regler om endringer og opphør av avtalen, og regler om insolvensbeskyttelse. Reglene om insolvensbeskyttelse skal sikre den reisende ved arrangørens insolvens som inntrer i løpet av pakkereisen og før reisen begynner. Direktivet har utførlige regler om definisjonen av pakkereiser som blant annet klargjør at også reisendes egen bestilling av reiser på internett kan utgjøre en pakkereise. Pakkereisedirektivet innfører også rettigheter for reisende ved kjøp av såkalte "sammensatte reisearrangementer". Dette er minst to forskjellige typer reisetjenester kjøpt til en og samme reise, som ikke utgjør en pakkereise.
Direktivet er totalharmonisert, dvs. at det ikke er adgang til å ha avvikende nasjonale regler, med mindre noe annet fremgår av direktivet. Direktivet gir statene adgang til å bestemme hvorvidt formidleren av en pakkereise skal ilegges ansvar for gjennomføring av pakkereisen. Dersom slikt formidleransvar innføres, følger det av direktivet at en rekke av direktivets bestemmelser som gjelder for arrangør av pakkereiser, også skal gjelde for formidleren. Departementet ber særlig om høringsinstansenes syn på om formidleransvar bør gjennomføres, se høringsnotatet punkt 8.
I følge direktivet skal de nasjonale reglene som gjennomfører direktivet tre i kraft 1. juli 2018.
Forslagene til gjennomføring av pakkereisedirektivet berører først og fremst gjeldende lov om pakkereiser og reisegaranti. Direktivet nødvendiggjør omfattende endringer i lovens struktur, slik at en ny lov synes mest hensiktsmessig. Det foreslås derfor en helt ny lov om pakkereiser og reisegaranti mv. I den utstrekning direktivet åpner for det, vil reglene i gjeldende pakkereiselov foreslås videreført. Dette gjelder først og fremst reglene om reisegaranti ved transportdelen av en pakkereise, og reglene om reisegaranti i gjeldende lov og forskrift.
Forslag til gjennomføring av direktivet berører også angrerettloven, avtaleloven og sjøloven. Det foreslås også nye forskrifter til lov om pakkereiser og reisegaranti mv.
Direktivets norske oversettelse er ikke endelig fastsatt. Vedlagt er imidlertid foreløpig oversettelse. Andre språkversjoner er tilgjengelig på EUR LEX: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A32015L2302
Høringsnotatet inneholder en oversikt over direktiver, forarbeider og lover som det er vist til i høringsnotatet. Vedlagt høringsnotatet er også et lovspeil, som viser forslag til gjennomføring av direktivets bestemmelser.
Fristen for å gi høringsuttalelse er 15. september 2017. Høringsuttalelser bør fortrinnsvis avgis digitalt på departementets hjemmeside ved å trykke på feltet markert med "Send inn høringssvar". Her kan man registrere seg, mellomlagre en uttalelse og laste opp vedlegg. Alternativt kan høringssvar sendes Barne- og likestillingsdepartementet per e-post til: postmottak@bld.dep.no.
Vi gjør oppmerksom på at alle høringsuttalelser er offentlige etter offentlighetsloven, og vil bli publisert løpende sammen med øvrige høringsuttalelser.
Eventuelle spørsmål i saken kan rettes til Nina W. Oftedahl (nwo@bld.dep.no) eller Guro Lysdahl (gly@bld.dep.no) eller 22 24 90 90.
Hege Nygård (e.f.) ekspedisjonssjef
|
Lars Grøndal fung. avd. dir. |
Dokumentet er elektronisk signert og har derfor ikke håndskrevne signaturer.
Departementene
Høyesterett
Lagmannsrettene
Bergen tingrett
Kristiansand tingrett
Nord-Troms tingrett
Oslo tingrett
Stavanger tingrett
Sør-Trøndelag tingrett
Domstoladministrasjonen
Regjeringsadvokaten
Det juridiske fakultet, Universitetet i Bergen
Det juridiske fakultet, Universitetet i Oslo
Det juridiske fakultet, Universitetet i Tromsø
Forbrukerombudet
Forbrukerrådet
Forbrukerklageutvalget
Konkurransetilsynet
Konkursrådet
Luftfartstilsynet
Markedsrådet
Regelrådet
Sjøfartsdirektoratet
Statens institutt for forbruksforskning
Statens jernbanetilsyn
Fylkeskommunene
Bergen kommune
Kristiansand kommune
Oslo kommune
Stavanger kommune
Trondheim kommune
Sivilombudsmannen
Forbruker Europa
Coop Norge SA
Den Norske Advokatforening
Den norske Dommerforening
Den Norske Turistforening
Finansforbundet
Finans Norge
Finansieringsselskapenes Forening
Finansklagenemnda
Hovedorganisasjonen Virke
Landsorganisasjonen i Norge (LO)
NHO Luftfart
NHO Reiseliv
NHO Sjøfart
NHO Transport
Norges Juristforbund
Norges Rederiforbund
Norsk Reiselivsforum
Reisegarantifondet
Unio
Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS)