Høring – gjennomføring av tre kommisjonsforordninger gitt i medhold av tredje energimarkedspakke

Olje- og energidepartementet sender på høring forslag til gjennomføring i norsk rett av tre forordninger innenfor kraftmarkedet

Status: Ferdigbehandlet

Høringsfrist: 20.12.2019

Vår ref.: 19/1564

Forordningene er vedtatt av Europakommisjonen i medhold av europaparlaments- og rådsforordning 714/2009 (EF) om grensekryssende krafthandel, som inngår i den tredje energimarkedspakken.

Stortinget samtykket 22. mars 2018 til at EUs tredje energimarkedspakke innlemmes i EØS-avtalen, jf. Prop. 4 S (2017-2018) og Innst. 178 S (2017-2018). Vedlagte forslag bygger på Stortingets vedtak og føringene i avtalen mellom flertallspartiene på Stortinget om tredje energimarkedspakke.

Departementet anser de tre forordningene som EØS-relevante. Dialogen med EU-siden om nødvendige tilpasninger ved innlemmelse i EØS-avtalen er ikke avsluttet. Departementet tar sikte på at beslutninger i EØS-komiteen om innlemmelse av forordningene i EØS-avtalen senere legges fram for Stortinget, i samsvar med ordinære prosedyrer. Høringen er en del av forberedelsene til dette.

Kommisjonsforordning (EU) 2017/2195 om fastsettelse av retningslinjer for balansering av kraftsystemet (EB) ble vedtatt 23. november 2017, og trådte i kraft 18. desember 2017 i EU.  EB fastsetter overordnede prinsipper og krav for balansering av kraftsystemet i Europa. Mer uregulerbar fornybar energi i produksjonssammensetningen, som sol- og vindkraft, gjør det mer utfordrende å sikre at det til enhver tid er balanse mellom forbruk og produksjon i kraftsystemet. Formålet med EB er å sette rammene for et felles velfungerende marked for balansetjenester. Dette oppnås gjennom felles prinsipper for og krav til anskaffelse, aktivering avregning av balansereserver. Ved å legge til rette for grensekryssende handel med balansetjenester, kan det oppnås en bedre utnyttelse av landenes balanseressurser og økt systemsikkerhet.

Kommisjonsforordning (EU) 2016/1719 om fastsettelse av retningslinjer for langsiktig kapasitetstildeling (FCA) ble vedtatt 26. september 2016 og trådte i kraft i EU 17. oktober 2016. FCA har som formål å legge til rette for et integrert europeisk kraftmarked gjennom å sørge for at markedsaktørene har tilgang til effektive muligheter for å sikre seg mot fremtidig prisrisiko i områdene de driver virksomhet.  

Kommisjonsforordning (EU) 2017/1485 om fastsettelse av retningslinjer for drift av transmisjonsnettet for elektrisk kraft (SOGL) ble vedtatt 2. august 2017 og trådte i kraft 14. september 2017 i EU. SOGL setter krav til driftssikkerhet i kraftsystemet og tiltak for å opprettholde normal drift. Forordningen legger utgangspunktet for å bestemme metoder, prinsipper og tidsfrister for driftsplanlegging og driftssikkerhetsanalyser. Forordningen inneholder også regler for frekvensregulering og reserver i kraftsystemet.

Til gjennomføring av EB foreslår departementet en endring i energiloven § 4-3 om måling, avregning og fakturering for å presisere at reguleringsmyndigheten har kompetanse til å fastsette eller godkjenne vilkår, alternativt metoder, om utøvelsen av avregningsansvaret. Dette skal skje ved enkeltvedtak. Forslaget til endret § 4-3 er skåret over samme lest som andre bestemmelser i energiloven om kompetansen til reguleringsmyndigheten. Videre foreslår departementet endringer i forslaget til ny forskrift om nettregulering og energimarkedet (NEM) som ble sendt på høring 20. september 2018 (vår referanse 18/1437). Av informative hensyn har departementet utformet forslaget som en endringsforskrift, selv om NEM p.t. ikke er fastsatt.

Departementet foreslår at EB, FCA og SOGL inkorporeres i norsk rett ved forskrift med hjemmel i energiloven § 10-6 annet ledd. Dette er samme teknikk som har vært anvendt på forordningene tilknyttet andre energimarkedspakke, jf. forskrift 20. desember 2006 nr. 1563 om elektrisk kraft over landegrensene. Forslaget til ny § 2 a i endringsforskriften er likelydende i de tre høringsnotatene, men dette kan samordnes lovteknisk etter høringen.

Foreløpige norske oversettelser av EB, FCA og SOGL vedlegges sammen med høringsnotatene.

Fristen for å avgi høringsuttalelse er fredag 20. desember 2019. 

Høringsuttalelser er offentlige etter offentleglova og blir publisert. Også andre enn de som står på høringslisten står fritt til å gi uttalelse. Eventuelle uttalelser kan også sendes elektronisk via departementets nettside hvor høringsdokumentene er lagt ut.

Eventuelle spørsmål kan rettes til rettes til underdirektør Lasse Vannebo (telefon 22 24 63 24 og e-post Lasse.Vannebo@oed.dep.no) eller underdirektør Silje Kristin Røgeberg
(telefon 22 24 62 30 og e-post Silje-Kristin.Rogeberg@oed.dep.no)

Med hilsen                                                                      

Andreas H. Eriksen (e.f.)

ekspedisjonssjef

                                                                                          Olav Boge

                                                                                          avdelingsdirektør

 

Samtlige departementer

Samtlige fylkeskommuner

Samtlige fylkesmenn

Sametinget

Regelrådet for næringslivet

Den norske advokatforening

DistriktsEnergi

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap

El & IT forbundet

Energi Norge

Energiveteranene

Enova SF

Finanstilsynet

Forbrukerombudet

Forbrukerrådet

Forbrukerklageutvalget

Framtiden i våre hender

Greenpeace Norge

Industri Energi

Kommunenes Sentralforbund

Konkurransetilsynet

Konkurranseklagenemnda v/klagenemndssekretariatet

KS Bedrift

Landsorganisasjonen i Norge

Landssamanslutninga av vasskraftkommunar

Landssammenslutningen av norske vindkraftkommuner

Miljøstiftelsen Bellona

Natur og Ungdom

NHO

Nord Pool

Norges forskningsråd

Norges handelshøyskole

Norges miljøvernforbund

Norges Naturvernforbund

Norges vassdrags- og energidirektorat

Norsk Industri

Norwea

Regjeringsadvokatembetet

Kraftfylka

Samarbeidsrådet for naturvernsaker

Samfunns- og næringslivsforskning

SINTEF Energiforskning AS

Småkraft AS

Småkraftforeninga

Statistisk sentralbyrå

Statkraft SF

Statnett SF

Universitetet i Oslo, Senter for europarett

Universitetet i Oslo, Nordisk Institutt for Sjørett

Virke Hovedorganisasjon

Zero

Tilbakemeldingsskjema

Fant du det du lette etter?

Tusen takk for ditt svar!

Det er ikke deg, det er oss.

Det oppsto en uventet feil med serveren. Prøv igjen senere.