Høring av arealforslag – Utlysning av områder for mineralvirksomhet på havbunnen

Status: På høring

Høringsfrist: 26.09.2024

Vår ref.: 24/1690

Regjeringen presenterte sitt forslag til åpning av område og sin strategi for forvaltning av havbunnsmineralressursene på norsk kontinentalsokkel i Meld. St. 25 (2022-2023) «Mineralverksemd på norsk kontinentalsokkel – opning av areal og strategi for forvaltning av ressursane». Stortinget sluttet seg til hovedlinjene i strategien, herunder forslaget om å åpne et gitt område for slik virksomhet, i januar 2024 ved sin behandling av Innst. 162 S (2023-2024). Kongen i statsråd fattet i april i år det formelle vedtaket om åpning av et nærmere avgrenset område for havbunnsmineralvirksomhet.

Denne høringen av arealforslag i den første konsesjonsrunden er det neste, viktige skrittet i den etablerte ressursforvaltningsstrategien. De vilkår som framgår av Meld. St. 25 (2022-2023) og Innst. 162 S (2023-2024), herunder for å ivareta hensynet til miljø, kunnskapsinnhenting, sameksistens og nasjonal sikkerhet, vil ligge til grunn for departementets gjennomføring av konsesjonsrunden.

Den etablerte forvaltningsstrategien fastslår at Norge skal være verdensledende når det gjelder en fakta- og kunnskapsbasert forvaltning av havbunnsmineralressursene som er helhetlig, bærekraftig og forsvarlig. Hensynet til miljø vil bli ivaretatt i alle faser av virksomheten. Rammene for virksomheten skal være basert på føre-var-prinsippet og en økosystembasert tilnærming.

Stabile og forutsigbare rammebetingelser forankret i fakta og kunnskap er viktig for å legge til rette for verdiskaping knyttet også til havbunnsmineraler. Departementet vil vektlegge det å etablere og opprettholde klare og forutsigbare rammevilkår for aktørene innenfor havbunnsmineralvirksomheten. Det vil videre legges opp til konkurranse om oppdrag til næringen slik at konkurransedyktige norskbaserte aktører kan delta i konkurransen om oppdrag knyttet til havbunnsmineralvirksomheten på kontinentalsokkelen.

I tråd med den etablerte strategien for forvaltning av havbunnsmineralressursene, følges åpningsbeslutningen nå opp med å sette i gang prosessen med å utlyse områder og tildele tillatelser under havbunnsmineralloven. Den første konsesjonsrunden som nå sendes på høring markerer starten på arealtildelinger for havbunnsmineraler. Departementet vil føre en arealpolitikk som legger til rette for en skrittvis, kunnskapsbasert og rasjonell utforskning av det arealet som er åpnet for slik virksomhet.

Gjennom konsesjonsrunden legges det til rette for konkurranse om arealer fra ulike kommersielle aktører. Departementet vil som del av dette legge til rette for at kommersielle aktører gradvis kan bygge opp en portefølje av tillatelser, slik at virksomhet kan vare over tid. Hensynet til nasjonal sikkerhet vil bli ivaretatt ved tildelinger av tillatelser under havbunnsmineralloven.

Enhver tillatelse som tildeles vil bli gitt med et tilpasset arbeidsprogram for hvilken kartlegging som rettighetshaveren må gjennomføre. Disse arbeidsprogrammene vil bidra til kunnskapsoppbygging. Relevante data som hentes inn av rettighetshaverne, herunder data om geologiske forhold, biologisk materiale, informasjon om temperatur, strømforhold mv., må deles med staten. Kartleggingen under tildelte tillatelser vil skje i tillegg til den kartleggingen staten vil holde frem med framover. Den statlige kartleggingen av natur- og miljøforhold, herunder gjennom Mareano-programmet, vil legge til rette for en effektiv og skrittvis utforskning fra næringen samtidig som den styrker kunnskapsgrunnlaget til staten. 

Aktiviteten i arbeidsprogrammene består av undersøkelsesaktivitet og avsluttes med en ev. søknad om godkjenning av en utvinningsplan. Utvinning vil kun bli godkjent av departementet dersom rettighetshaverens utvinningsplan godtgjør at den planlagte utvinningen kan skje på bærekraftig og forsvarlig vis, slik at hensynet til miljø, sikkerhet og ev. annen virksomhet til havs i det aktuelle området er godt ivaretatt, og slik at sameksistensen med andre virksomheter, og både eksisterende og potensielt nye havnæringer, ivaretas. Utvinning av aktive hydrotermale strukturer vil ikke tillates. Videre vil slike strukturer beskyttes slik at de ikke blir skadet av virksomhet i tilstøtende områder. En utvinningsplan vil kun bli godkjent dersom det kan godtgjøres at utvinningen kan gjennomføres slik at det ikke medfører vesentlige negative virkninger for naturmangfoldet knyttet til de aktive strukturene. De første planene for utvinning av havbunnsmineraler som departementet legger opp til å godkjenne vil bli framlagt for Stortinget før departementet gjør dette.

Forslaget til utlysning av områder for mineralvirksomhet på havbunnen som nå sendes på høring er innenfor de rammene Stortinget har lagt og er faglig forankret for å legge til rette for en skrittvis, kunnskapsbasert og rasjonell utforskning av det arealet som er åpnet for slik virksomhet.

I arbeidet med forslaget til utlysning har departementet bedt Sokkeldirektoratet om å foreslå områder som direktoratet mener bør prioriteres for utlysning i den første konsesjonsrunden, innenfor det området som er åpnet. Dette innspillet, sammen med egne vurderinger, er grunnlaget for forslaget til utlysning som nå sendes på høring. Arealet som foreslås utlyst omfatter til sammen hele eller deler av 386 blokker.

Høringsforslaget er basert på den oppdaterte kunnskapen som framkom gjennom åpningsprosessen og som åpningsbeslutningen ble tatt på bakgrunn av. Konsekvensutredningen som var en del av åpningsprosessen viser blant annet at aktivitet knyttet til leting etter havbunnsmineraler er generelt funnet å gi små miljømessige virkninger. Som det fremgår av forvaltningsstrategien for næringen vil departementet i forbindelse med utlysning av områder basere seg på ny, oppdatert kunnskap innhentet av både statlige og kommersielle aktører. Det bes på bakgrunn av dette om innspill til områder som kan være aktuelle å unnta av hensyn til miljø og sameksistens i høringen.

Energidepartementet sender med dette forslag til utlysningsområder for en første konsesjonsrunde for mineralvirksomhet på norsk kontinentalsokkel, på offentlig høring. Kommentarer må være Energidepartementet i hende innen 26. september 2024.

Med hilsen

Dag Erlend Henriksen (e.f)

avdelingsdirektør                                                                Jannicke Sahl

                                                                                               seniorrådgiver

Adepth Minerals

Agder fylkeskommune

Aker ASA

Akvaplan-niva AS

Allsite Geo AS

Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Arbeidstilsynet

Arctic Energy Partners

Argeo

Artsdatabanken

Avinor AS

AXTech

Barne- og familiedepartementet

BI - Handelshøyskolen BI

Blue Maritime Cluster

Bolgneset Utvikling AS

Cicero

DeepOcean AS

Direktoratet for mineralforvaltning

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap

Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet

DNV AS

Equinor ASA

Esgeo AS

Eyde Cluster

Fagforbundet

Fellesforbundet

Fellesoperativt hovedkvarter

Finansdepartementet

Fiskebåt

Fiskeridirektoratet

Forsvarsdepartementet

Forum for marine mineraler

Forum for utvikling og miljø

Fremtiden i våre hender

Fugro Norway AS

GCE Blue Maritime Cluster

GCE Node

GCE Ocean Technology

GeoPlayground AS

Glex

Green Minerals AS

Greenpeace Norge

Grid Arendal

Havforskningsinstituttet

Havparken

Helse- og omsorgsdepartementet

Industri Energi

Innlandet fylkeskommune

Innovasjon Norge

Institutt for energiteknikk IFE

Justis- og beredskapsdepartementet

K.G.Jebsen Centre for Deep Sea Research

Kartverket

Klima- og miljødepartementet

Kommunal- og distriktsdepartementet

Konkurransetilsynet

Kristiansund kommune

KS

Kulturdepartementet

Kunnskapsdepartementet

Kystverket

Landbruks- og matdepartementet

Landsorganisasjonen i Norge

Loke Marine Minerals AS

Luftfartstilsynet

Maritimt forum

Meteorologisk institutt

MHWirth

Miljødirektoratet

Miljøstiftelsen Bellona

Mineralklynge Norge

Møre og Romsdal fylkeskommune

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet

Natur og Ungdom

Naturvernforbundet

NORCE Norwegian Research Centre AS

Nord Universitet

Nordic Ocean Resources AS

Nordland fylkeskommune

Norges Fiskarlag

Norges forskningsråd

Norges geologiske undersøkelse

Norges geotekniske institutt

Norges Handelshøyskole

Norges Miljøvernforbund

Norges rederiforbund

Norges småkvalfangerlag

Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet NTNU

Norges vassdrags- og energidirektorat

NORSAR

Norsk Bergindustri

Norsk biologforening

Norsk Industri

Norsk institutt for luftforskning

Norsk institutt for naturforskning

Norsk institutt for vannforskning - NIVA

Norsk ornitologisk forening

Norsk Petroleumsforening

Norsk Polarinstitutt

Norskehavsrådet

Norwegian Energy Partners (NORWEP)

NUI AS

Nærings- og fiskeridepartementet

Næringsforeningen i Tromsøregionen

Næringslivets Hovedorganisasjon

Offshore Norge

Oljedirektoratet

OsloMet

Pelagisk forening

Petroleumstilsynet

PGS

Poseidon offshore mining

Regjeringsadvokaten

Riksantikvaren

Rogaland fylkeskommune

SABIMA - Samarbeidsrådet for biologisk mangfold

SAFE - Sammenslutningen av Fagorganiserte i Energisektoren

Sametinget / Sámediggi

Samferdselsdepartementet

SINTEF

Sjøfartsdirektoratet

Skatteetaten

Statistisk Sentralbyrå

Statsforvalteren i Agder

Statsforvalteren i Innlandet

Statsforvalteren i Møre og Romsdal

Statsforvalteren i Nordland

Statsforvalteren i Oslo og Viken

Statsforvalteren i Rogaland

Statsforvalteren i Troms og Finnmark

Statsforvalteren i Trøndelag

Statsforvalteren i Vestfold og Telemark

Statsforvalteren i Vestland

Stratum Reservoir

Subsea Valley

Sysselmesteren på Svalbard

Sør-Norges Trålerlag

TechnipFMC

Tekna - Teknisk-naturvitenskapelig forening

Trøndelag fylkeskommune

Universitetet for miljø og biovitenskap

Universitetet i Bergen

Universitetet i Nordland

Universitetet i Oslo

Universitetet i Oslo v/Nordisk Institutt for Sjørett

Universitetet i Stavanger

Universitetet i Tromsø

Universitetssenteret på Svalbard

uSEA AS

Utenriksdepartementet

Vestland fylkeskommune

Volstad Maritime AS

WWF-Norge