Høring - Forslag til nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk for høyere utdanning

Det grunnleggende elementet i et rammeverk er at kvalifikasjonene beskrives gjennom læringsutbytte heller enn gjennom innsatsfaktorer. Kvalifikasjonsrammeverket beskriver hva slags kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse alle studenter som fullfører forskjellige nivåer i høyere utdanning skal ha. Utarbeidelsen av et kvalifikasjonsrammeverk for høyere utdanning er et viktig spørsmål for norsk høyere utdanning og arbeidsliv, og Kunnskapsdepartementet ønsker derfor en grundig konsultasjon med utdanningssektoren og samarbeidspartnere med tanke på det videre arbeidet.

Status: Ferdigbehandlet

Høringsfrist: 01.11.2007

Vår ref.: 200703620

HØRING AV FORSLAG TIL NASJONALT KVALIFIKASJONSRAMMEVERK FOR HØYERE UTDANNING

Kunnskapsdepartementet nedsatte i desember 2005 en arbeidsgruppe for å se på utvikling av et nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk for høyere utdanning. Arbeidsgruppen bestod av representanter fra departementet, Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT), Universitets- og høgskolerådet og studentorganisasjonene, og fikk i oppgave å vurdere behovet for et nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk for høyere utdanning, hvilken betydning et slikt rammeverk vil ha og hvordan det bør utformes. I tillegg ble det nedsatt en referansegruppe med bredere deltagelse, herunder representanter fra de høyere utdanningsinstitusjonene, fagskolene, de videregående skolene, Voksenopplæringsforbundet, VOX, SAFH, partene i arbeidslivet, Utdanningsforbundet, Forskerforbundet, SIU og NHD.

Arbeidsgruppen har nå overlevert sin rapport til departementet. Rapporten er vedlagt. Arbeidsgruppen har tatt utgangspunkt i arbeidet som er gjort med kvalifikasjonsrammeverk på europeisk nivå, samt eksisterende beskrivelser av læringsutbytte og studieprogrammer ved norske universiteter og høyskoler. Rapporten inneholder i tillegg til gruppens drøftinger et konkret forslag til rammeverk, dvs konkrete nivåbeskrivelser for de tre nivåene i høyere utdanning. Nivåbeskrivelsene har som mål å beskrive hvilke kunnskaper, ferdigheter og kompetanse det kan forventes at alle kandidater som har fullført utdanning på det aktuelle nivå, skal inneha. (Arbeidsgruppens forslag til rammeverk skiller ikke mellom prestasjonene, dette vil komme frem via bruken av karakterskalaen.)

Det grunnleggende elementet i et rammeverk er at kvalifikasjonene beskrives gjennom læringsutbytte heller enn gjennom innsatsfaktorer. Målet er at læringsutbyttet for de enkelte kvalifikasjonene er beskrevet på en slik måte at det er enkelt å se sammenhengen mellom de ulike kvalifikasjonene, dvs bl.a hva som er de faktiske forskjellene i læringsutbytte mellom de tre ulike nivåene, og de ulike veiene gjennom utdanningssystemet.

For den videre behandlingen av rapporten fra arbeidsgruppen, ser departementet det som svært ønskelig med innspill fra berørte parter. Departementet har derfor valgt å sende arbeidsgruppens rapport på en bred høringsrunde. Utarbeidelsen av et kvalifikasjonsrammeverk for høyere utdanning er et viktig spørsmål for norsk høyere utdanning og arbeidsliv, og vi ønsker derfor en grundig konsultasjon med utdanningssektoren og samarbeidspartnere med tanke på det videre arbeidet.

Vi ber om at innspill sendes departementet pr. post, eller per e-post til Tone Flood Strøm på tfs@kd.dep.no. Høringsfristen er satt til 1. november 2007.

 

Med hilsen

Toril Johansson (e.f.) Tone Flood Strøm
ekspedisjonssjef seniorrådgiver

Vedlegg:

  • "Forslag til nasjonalt rammeverk for kvalifikasjoner i høyere utdanning" Rapport fra arbeidsgruppe av april 2007.
  • Liste over adressater
  • Adressater

    Universiteter og høyskoler
    Universitets- og høgskolerådet
    Nettverk for private høyskoler

    Nærings- og handelsdepartementet
    Kommunal- og regionaldepartemente
    Utdanningsdirektoratet
    Nasjonalt organ for kvalitet i utdanning (NOKUT)
    Norgesuniversitetet
    Samordna opptak
    Senter for internasjonalisering av høyere utdanning (SIU)
    Statens lånekasse for utdanning
    VOX
    Statens autorisasjonskontor for helsepersonell
    Voksenopplæringsforbundet
    Stipendiatorganisasjonene
    Norsk Studentunion
    Studentenes Landsforbund
    Norsk forbund for fjernundervisning

    Handels- og Servicenæringens hovedorganisasjon (HSH)
    KS - Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon
    Næringslivets hovedorganisasjon (NHO)
    Utdanningsforbundet
    Arbeidsgiverforeningen NAVO
    Forskerforbundet
    Akademikerne
    LO
    NITO
    YS
    Unio
    Parat
    SSB
    Utdanning.no