Høring om rapporter om kunnskapsgrunnlag for universitets- og høgskolesektoren
Høring | Dato: 22.01.2018 | Kunnskapsdepartementet
Høring Kunnskapsgrunnlag for universitets- og høgskolesektoren
Kunnskapsdepartementet (KD) sender på høring rapportene "Kunnskapsgrunnlag for universitets- og høgskolesektoren". Kartleggingen skal inngå som ett av flere elementer i kunnskapsgrunnlaget for plan for utvikling, forvaltning av og investering i eksisterende og fremtidige universitets- og høyskolebygg som regjeringen skal legge fram for Stortinget i forbindelse med revideringen av Langtidsplanen for forskning og høyere utdanning høsten 2018.
KD ga 21.2.17 Statsbygg oppdrag om å utarbeide et kunnskapsgrunnlag om bygningsmassen ved statlige universiteter og høyskoler. Oppdraget tar utgangspunkt i fysisk dimensjon og ser denne i sammenheng med andre dimensjoner.
Rapportleveransen er delt i fire delrapporter og omhandler:
- Rapport A: Generell informasjon, persondimensjon (studenter og ansatte), og hoveddata for fysisk dimensjon (antall kvm, tilstand, vernestatus m.m.)
- Rapport B: Mål og strategier, kunnskapsproduksjon, campusutvikling, byggeaktivitet, funksjonell dimensjon og miljødimensjon
- Rapport C: Økonomisk dimensjon (samlede inntekter og forvaltningskostnader m.m.)
- Rapport D: Tilleggsrapport (noen nøkkeltall, innspill fra institusjonene og anbefalinger)
Per januar 2018 er rapportene A til C levert. Tilleggsrapport D er forventet 28. februar og vil også bli gjort tilgjengelig på regjeringen.no.
Oppdraget er i hovedsak basert på sammenstilling av eksisterende informasjon og data på institusjonsnivå, både fra DBH og andre kilder, inkludert Statsbyggs egne databaser og data/informasjon oppgitt fra institusjonene. Statsbygg har våren 2017 gjennomført intervjuer med de statlige institusjonene som har bidratt til å belyse tematikk og problemstillinger.
Det er ikke laget et ordinært vedlegg med all data-informasjonen som er benyttet for å lage oversiktene i rapportene A, B og C. Informasjonen ligger i websider knyttet opp mot verktøyet PowerBI. Lenkene til de omtalte websider og veiledning for bruk av disse er vedlagt dette høringsbrevet.
KD ønsker tilbakemelding på om rapportene inneholder feil i faktaframstillingen og skriftlig omtale av egen institusjon. Frist for høringsuttalelse er 5.mars 2018.
Rapportene er tilgjengelige på regjeringen.no:www.regjeringen.no/id2587197
Vi ber om at høringsuttalelser sendes elektronisk ved bruk av den digitale løsningen for høringsuttalelser på www.regjeringen.no/id2587197
Høringsuttalelser er offentlige og blir publisert.
Med hilsen
Magnus Worren (e.f.)
avdelingsdirektør
Eline Hagland
seniorrådgiver
Vedlegg:
UH-plan - Vedlegg til rapport ABC - Veiledning til PowerBI Dashbord
Mottakerliste
Dokumentet er elektronisk signert og har derfor ikke håndskrevne signaturer
Forklaringstekst
Rapporter kunnskapsgrunnlag for universiteter og høyskoler
Bakgrunn:
Kunnskapsdepartementet ga 21.2.17 Statsbygg oppdrag om å utarbeide et kunnskapsgrunnlag om bygningsmassen ved statlige universiteter og høyskoler. Oppdraget tar utgangspunkt i hvor mange kvadratmeter bygningsmasse institusjonene disponerer fordelt på ulike eie/leieforhold (den fysiske dimensjonen). Dette ses i sammenheng med andre dimensjoner:
- Den funksjonelle dimensjonen: bruken av arealene
- Persondimensjonen: brukerne av arealene, dvs. studenter og ansatte
- Den økonomiske dimensjonen: kostnader knyttet til bygg og verdien av bygg
- Miljødimensjonen: byggenes og campusenes miljøavtrykk
Oppdraget er i hovedsak basert på sammenstilling av eksisterende informasjon og data på institusjonsnivå som forelå våren 2017. Rapportene ble sendt på høring 21.1.18 hvor departementet ba om tilbakemelding på ev. feil i fakta og omtale av egen institusjon. Departementet fikk tilbakemelding fra til sammen 8 institusjoner. . De fem største selvforvaltende institusjonene har i en felles høringsuttalelse også påpekt det de oppfatter som større mangler i datagrunnlaget og skjevheter i bruken av foreliggende data. Det nevnes i den sammenheng at oppdraget var avgrenset til ikke å skulle innhente nye data og at eksisterende data ikke skulle analyseres eller bearbeides på en ny måte.
Revisjonen av rapportene:
Revisjonen er i all hovedsak konsentrert om å rette opp konkrete feil og forbedre uklare eller misvisende formuleringer i rapport A og B. Kunnskapsdepartementet har i tillegg gjort en ny beregning av huskostnader ved de selvforvaltende institusjonene, som vedrører rapport C, økonomisk dimensjon. Det er nærmere redegjort for denne beregningen under. De reviderte rapportene finnes her:
Kunnskapsdepartementets kommentar til rapport C Økonomisk dimensjon:
De selvforvaltende universitetene påpekte i sine høringsinnspill at metodikken som ligger tilgrunn for analysene i rapport C ikke viser det fullstendige kostnadsbildet for huskostnader ved selvforvaltet areal. Departmentet har foretatt beregning for å få et mer sammenlignbart grunnlag for huskostnadene i de ulike forvaltningsregimene. Departmentet påpeker at alle analyser vil kunne gi ulike resultat avhengig av hvilke avgrensninger og forutsetninger man legger til grunn. Ved å benytte departmentets forutsetninger, blir ikke ulikhetene knyttet til kostnadsbildet mellom forvaltningsregimene like store som i rapport C. Departmentet ber derfor lesere av rapport C om å være oppmerksom på dette. Dette påvirker analysene i :
Kap. 2.2.4 "Husleie" ved ulike forvaltningsregimer
Kap. 2.4.2-2.4.6 Samlede kostnader- fordeling og utvikling
Kap. 2.6 FDV-kostnader korrigert for prinsipielle ulikheter
Eksempel: Huskostnader i opprinnelig rapport og ved KDs beregning
Forutsetninger for KDs beregning
- Inkluderer alle selvforvaltende institusjoner (NIH, NHH, NMBU, NTNU, UIB, UIO, UiT) og antall kvadratmeter som er registrert som selvforvaltet areal ved disse institusjonene. Leide areal er ikke med i departmentets beregning.
- Rente på balanseførte verdier av byggene er satt til 4,5 % for å sammenlikne ulike forvaltningsregimer Denne renta kan bli sett på som alternativ avkastning på kapitalen. Renten er bygd opp på samme måte som statens husleieordning. Rentesatsen er satt i henhold til risikofri rente fastsatt av Finansdepartementet 4% og risikopåslag på 0,5% utfra bygningenes restverdi.
- Beregningen inkluderer personalkostnader til renhold og FDVU (opplysninger innhentet fra de selvforvaltende institusjonene), som Statsbygg ikke hadde inkludert i sin beregning.
- Lønnskostnadene institusjonene har meldt inn er fordelt pro rata på selvforvaltende areal og leid areal.
Universiteter
Nord universitet
Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
Norges teknisk- naturvitenskapelige universitet
OsloMet - storbyuniversitetet
Universitetet i Agder
Universitetet i Bergen
Universitetet i Oslo
Universitetet i Stavanger
Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet
Statlige vitenskapelige høyskoler (SVH)
Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo
Høgskolen i Molde, vitenskapelig høgskole i logistikk
Norges handelshøyskole
Norges idrettshøgskole
Norges musikkhøgskole
Statlige høyskoler (SH)
Høgskolen i Innlandet
Høgskolen i Sørøst-Norge
Høgskulen i Volda
Høgskolen i Østfold
Høgskulen på Vestlandet
Samisk høgskole
Kunsthøyskoler (KH)
Kunsthøgskolen i Oslo