Høring om forslag til endringer i forsvarspersonelloven
Høring | Dato: 19.12.2014 | Forsvarsdepartementet
Høring - forslag til endringer i forsvarspersonelloven
1. Innledning
Forsvarsdepartementet sender med dette på høring forslag til endringer i forsvarspersonelloven.
2. Bakgrunn
En prosjektgruppe ble opprettet av Forsvarsdepartementet høsten 2013 med oppdrag om å fremme konkrete forslag til rammeverk for fremtidige personellordninger i forsvarssektoren, herunder foreslå en revidert eller ny befalsordning. Prosjektgruppen foreslo en rekke endringer i forvaltningen av Forsvarets personell. På bakgrunn av prosjektgruppens arbeid og anbefalinger, har departementet iverksatt et arbeid med å utarbeide forslag til rammeverk for en ny ordning for militært personell tilsatt i Forsvaret. Denne skal avløse gjeldende befalsordning og ordning for vervede mannskaper. Rammeverket planlegges fremlagt Stortinget i form av en proposisjon våren 2015.
Rammeverket som foreslås for ny ordning for militært personell nødvendiggjør endringer i lov 2. juli 2004 nr. 59 om forsvarspersonell (forsvarspersonelloven). Departementet har utarbeidet forslag til nødvendige lovendringer i forsvarspersonelloven som ivaretar hovedtrekkene i forslaget til ny personellordningen.
3. Nærmere om lovforslagene
Den nye ordningen skal gjelde for alt tilsatt militært personell i Forsvaret, herunder offiserer, befal, grenaderer og matroser. Dette er en utvidelse av virkeområdet for dagens befalsordning, som kun regulerer forvaltningen av befal. Kategorien befal foreslås erstattet av kategoriene offiserer (tidligere yrkesbefal) og befal. Kategorien vervede mannskaper foreslås endret til grenaderer og matroser. Offiserer skal generelt kjennetegnes ved at de innehar militær akademisk offisersutdanning, og representerer breddekompetanse innenfor et karrieresystem basert på offisersgrader (OF 1-9). Befalet skal generelt kjennetegnes ved at de representerer dybdekompetanse innenfor sine respektive fagfelt i et tilpasset karrieresystem med befalsgrader (OR 5-9). Grenaderer og matroser kjennetegnes ved at de representerer dybdekompetanse med soldat-, korporal- eller konstabelgrader (OR 1-4). Departementet foreslår gjennomgående å endre og oppdatere forsvarspersonelloven i henhold til de nye personellkategorier, og i samsvar med forslaget om at befalsordningen endrer navn til ordning for militært personell.
Dagens befalsordning består av de tre hovedelementene utdanning, disponering og avansement. Departementet foreslår å lovfeste i § 4 et fjerde hovedelement om tilsetting. Et vesentlig prinsipp i tilsettingsordningen er harmonisering av tilsettingsforholdenes lengde for alle kategorier tilsatt militært personell.
Departementet foreslår å lovfeste i ny § 5 at alle kategorier militært personell kan tilsettes enten midlertidig, fast til fylte 35 år eller fast til fylte 60 år. Samtidig foreslår departementet å lovfeste at offiserer og befal med fast tilsetting til fylte 60 år ved bestemmelsens ikrafttredelse vil opprettholde et fast tilsettingsforhold til fylte 60 år.
Departementet kan i dag gi dispensasjon fra aldersgrensebestemmelsen på 60 år for offiserer med generals- og admirals grad for inntil ett år av gangen når spesielle forhold gjør det utilrådelig at vedkommende fratrer ved oppnådd aldersgrense. Det foreslås å lovfeste i ny § 5 at denne adgangen til å forlenge tilsettingsforholdet ved oppnådd aldersgrense på 60 år også skal gjelde for befal, grenaderer og matroser. Kravet til generals- og admirals grad foreslås ikke videreført.
4. Avslutning
Høringsfristen er satt til 20. februar 2015. For at forslaget til lovendringer kan bli behandlet i Stortinget før sommeren 2015, er høringsfristen satt til 10 uker.
Merknader til høringen kan sendes elektronisk til postmottak@fd.dep.no, og bes merket 201302262.
Med hilsen
Kjersti C. Klæboe
ekspedisjonssjef
Severin Vikanes
avdelingsdirektør
Arbeids- og sosialdepartementet
Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet
Finansdepartementet
Helse- og omsorgsdepartementet
Justis- og beredskapsdepartementet
Klima- og miljødepartementet
Kommunal- og moderniseringsdepartementet
Kulturdepartementet
Kunnskapsdepartementet
Landbruks- og matdepartementet
Nærings- og fiskeridepartementet
Olje- og energidepartementet
Samferdselsdepartementet
Utenriksdepartementet
Akademikerne
Befalets fellesorganisasjon
Den norske advokatforening
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap
Fellesforbundet
Folk og forsvar
Forsvarets forskningsinstitutt
Forsvarsbygg
Forsvarsstaben
Generaladvokaten
Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon
Hovedorganisasjonen for universitets- og høyskoleutdannede
Krigsskoleutdannede Offiserers Landsforbund
Institutt for forsvarsstudier
Juridisk fakultet Universitetet i Bergen
Juridisk fakultet Universitetet i Oslo
Juridisk fakultet Universitetet i Tromsø
Landsrådet for Heimevernet
Landsutvalget for Tillitsvalgte i Forsvaret
Landsorganisasjonen i Norge
Nasjonal sikkerhetsmyndighet
Norges Forsvarsforening
Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon
Norges Juristforbund
Norges Offisersforbund
Norges Reserveoffiserers forbund
Norsk tjenestemannslag
Næringslivets Hovedorganisasjon
Personellforbundet
Tillitsmannsordningen i Forsvaret
Vernepliktsrådet
Yrkesorganisasjonenes sentralforbund