Høring - særlovgjennomgang for å sikre at oppgaver til kommuner og fylkeskommuner tildeles i lover og forskrifter

Kommunal- og distriktsdepartementet sender med dette på høring forslag til endringer i en rekke lover og forskrifter innenfor ulike sektorer. Dette er en oppfølging av kommuneloven § 2-1. Endringene skal sikre at oppgaver til kommuner og fylkeskommuner framgår direkte av lover eller forskrifter, og ikke av delegeringsvedtak, tildelingsbrev, rundskriv e.l.

Status: Under behandling

Høringsfrist: 12.10.2023

Vår ref.: 22/4047

Høring - særlovgjennomgang for å sikre at oppgaver til kommuner og fylkeskommuner tildeles i lover og forskrifter. Oppfølging av kommuneloven § 2-1

Kommunal- og distriktsdepartementet har ledet et arbeid med å gå gjennom regelverket innenfor alle sektorer, med mål om at oppgavene til kommunene og fylkeskommunene skal framgå direkte av lover eller forskrifter, og ikke av delegeringsvedtak, tildelingsbrev, rundskriv e.l. Formålet er å sikre at oppgavetildelingene er klare, forutsigbare og tilgjengelige for kommunene og innbyggerne, at det gjennomføres utredninger og høringer av framtidige endringer i oppgavetildelingene, og at kommunene og fylkeskommunene ikke delegeres oppgaver og instrueres som om de var en del av statsforvaltningen.

På denne bakgrunnen sender Kommunal- og distriktsdepartementet på høring forslag til endringer i forurensningsloven, naturmangfoldloven, friluftsloven, lakse- og innlandsfiskloven, vegtrafikkloven, veglova, konsesjonsloven, skogbrukslova, jordlova, vannressursloven og pengespilloven. Høringsnotatet er utarbeidet i samarbeid med Klima- og miljødepartementet, Samferdselsdepartementet, Olje- og energidepartementet, Landbruks- og matdepartementet og Kultur- og likestillingsdepartementet.

Hensikten er ikke å endre eksisterende oppgavefordelinger, men å lov- eller forskriftsfeste oppgaver som allerede ligger til kommunene og fylkeskommunene. Klima- og miljødepartementet og Olje- og energidepartementet foreslår likevel to mindre justeringer i oppgavetildelingene etter henholdsvis forurensningsloven § 24 andre ledd og vannressursloven § 7. Videre foreslår Samferdselsdepartementet å innføre en lovhjemmel i vegtrafikkloven § 5 andre ledd som gir mulighet for å tildele fylkeskommunen skiltmyndighet i forskrift. Kultur- og likestillingsdepartementet foreslår å innføre en lovhjemmel som gir mulighet for å tildele fylkeskommuner og kommuner nye oppgaver ved forvaltning av spillemidler til formålene som nevnt i pengespilloven § 12 første ledd nr. 5. Disse endringene er omtalt i høringsnotatets punkt 3, der aktuelle lover og forskrifter for hvert departement gjennomgås, og i punkt 4 om økonomiske og administrative konsekvenser.

Forslagene i høringsnotatet må ses i sammenheng med regjeringens tillitsreform i offentlig sektor, som blant annet har som mål å bidra til bedre styring. Videre må de ses i sammenheng med kommuneloven som ble vedtatt i 2018. Kommuneloven § 2-1 slår fast at hver kommune og fylkeskommune er et eget rettssubjekt, og kan ta avgjørelser på eget initiativ og ansvar. Videre følger det av bestemmelsen at kommunene og fylkeskommunene utøver sitt selvstyre innenfor nasjonale rammer. Begrensninger i det kommunale selvstyret må ha hjemmel i lov. Bestemmelsen skal blant annet synliggjøre at departementene ikke kan styre kommunene som om de var en del av statsforvaltningen. Å gå gjennom særlovgivningen for å tilpasse denne til ny kommunelov, er en del av oppfølgingen av loven.

Departementet ber høringsinstansene om å sende høringsnotatet til underliggende organer og eventuelle andre virksomheter som kan ha interesse av forslagene og ønske om å gi innspill.

Høringsuttalelser skal avgis digitalt på regjeringen.no. Dette gjøres under «Send inn høringssvar» nederst på denne nettsiden. Alle kan avgi høringsuttalelse, også de som ikke står på listen over høringsinstanser. Høringsuttalelser er offentlige etter offentleglova og vil bli publisert sammen med øvrige høringsuttalelser.

Høringsfristen er 12. oktober 2023.

Med hilsen

Siri Halvorsen (e.f.)
avdelingsdirektør

Ida Bakke Husom
seniorrådgiver

Departementene
 
Arbeids- og velferdsdirektoratet
Barneombudet
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet
Brønnøysundregistrene
Datatilsynet
Digitaliseringsdirektoratet
Direktoratet for forvaltning og økonomistyring
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap
Distriktssenteret
Kulturdirektoratet
Landbruksdirektoratet
Miljødirektoratet
Norges vassdrags- og energidirektorat
Statens vegvesen 
 
Finanstilsynet
Forbrukerrådet
Forbrukertilsynet
Helsedirektoratet
Husbanken
Kommunalbanken
Konkurransetilsynet
Oslo Met
Likestillings- og diskrimineringsombudet
Nord universitetet
Norges handelshøyskole NHH
Norges Bank
NTNU
SIVA- Selskapet for industrivekst
Statens helsetilsyn
Statens kartverk
Statsforvalterne
Statistisk sentralbyrå
Sysselmesteren på Svalbard
Universitetet for miljø- og biovitenskap
Universitetet i Agder
Universitetet i Bergen
Universitetet i Oslo
Universitetet i Stavanger
Universitetet i Tromsø
Utdanningsdirektoratet
Utlendingsdirektoratet
 
Riksrevisjonen
Sámediggi – Sametinget
Sivilombudet – Stortingets ombud for kontroll med forvaltningen
 
Fylkeskommunene
Kommunene
Longyearbyen lokalstyre
 
Advokatforeningen
Akademikerne
Arbeidsgiverforeningen Spekter
Avfall Norge
Delta
Fagforbundet i Norge
Fellesforbundet
Forum for kontroll og tilsyn
Friluftsrådenes landsforbund
Handelshøyskolen BI
KS 
Landsorganisasjonen i Norge
NITO
 
Norges handelshøyskole
Norges Juristforbund
Norges kemner- og kommuneøkonomers forbund
Norges kommunerevisorforbund
Norges kulturvernforbund
Norsk journalistlag
Norsk Kommunalteknisk Forening
Norsk Presseforbund
Norsk Psykologforening
Norsk Redaktørforening
Norsk Rådmannsforum
Norsk Vann
Næringslivets Hovedorganisasjon
 
Revisorforeningen
Samarbeidsrådet for yrkesopplæring
Samfunnsbedriftene 
Unio
Utdanningsforbundet
Virke
Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund
 
Arbeiderpartiet
Demokratene 
Det Liberale Folkepartiet 
Fremskrittspartiet
Høyre
Kristelig Folkeparti
Kystpartiet
Miljøpartiet De Grønne
Norges Kommunistiske Parti 
Partiet De Kristne
Pensjonistpartiet
Piratpartiet
Rødt
Samfunnspartiet 
Senterpartiet
Sosialistisk Venstreparti
Venstre