Høring - synliggjøring av EØS-rettslige forpliktelser- stønad til enslig mor eller far

Arbeids- og inkluderingsdepartementet sender med dette på høring forslag til endringer i regelverket for stønadene til enslig mor eller far i folketrygdloven kapittel 15 for å synliggjøre de EØS-rettslige forpliktelsene og tilrettelegge for å kunne behandle stønadene etter trygdeforordningens regler for familieytelser.

Status: Under behandling

Høringsfrist: 08.05.2023

Vår ref.: 23/1080

Det overordnede formålet med stønadene til enslig mor eller far i folketrygdloven kapittel 15 er å sikre inntekt til aleneforelderen, og gi denne hjelp til selvhjelp slik at hun eller han blir satt i stand til å bli selvforsørget gjennom arbeid.

Folketrygdloven kapittel 15 inneholder tre typer stønader til enslig mor eller far: overgangsstønad, tilleggsstønader og stønad til barnetilsyn til enslige som er i arbeid eller etablerer egen virksomhet. De generelle inngangsvilkårene som vil gjelde for alle tre stønadstypene er tatt inn i folketrygdloven §§ 15-1 til 15-5.

Stønadene gis til en enslig mor eller far som er ugift, separert eller skilt og som er alene om omsorgen for barn under åtte år, jf. folketrygdloven § 15-4 første ledd. En som lever sammen med en person han eller hun har barn med eller er skilt eller separert fra, eller lever i et ekteskapslignende forhold i en felles husholdning uten felles barn, vil ikke regnes for å være alene om omsorgen for barnet. Man vil heller ikke anses å være enslig dersom man får et nytt barn med samme partner mens man mottar stønad som enslig mor eller far for et annet felles barn.

Gjennom Trygderettens kjennelse i sak TRR-2020-1763 er det nå rettslig avklart at overgangsstønad til enslig mor eller far i folketrygdloven kapittel 15 er å anse som en familieytelse etter trygdeforordningen. Alle tre stønadstypene i kapittel 15 henger tett sammen, og må derfor etter departementets vurdering ses i sammenheng. Når overgangsstønad til enslig mor eller far regnes som en familieytelse etter trygdeforordningen, innebærer dette dermed at også stønad til barnetilsyn til personer i arbeid mv. (§ 15-10) og tilleggsstønadene og stønad til skolepenger (§ 15-11) må regnes som familieytelser etter trygdeforordningen artikkel 3 nr. 1 bokstav j. Det vil si at departementet nå vurderer alle stønadene i folketrygdloven kapittel 15 for å være familieytelser som omfattes av trygdeforordningen.

I dette høringsnotatet foreslår departementet nødvendige endringer i stønadene til enslig mor eller far for å synliggjøre de EØS-rettslige forpliktelsene og tilrettelegge for å kunne behandle stønadene i tråd med trygdeforordningens regler for familieytelser.

Det planlegges for at lovendringene skal oversendes Stortinget før sommeren. For å rekke dette, har det vært nødvendig å korte ned den alminnelige høringsfristen til seks uker.

Frist for å sende inn høringssvar er fredag 5. mai 2023.

Høringer er åpne, og alle kan sende innspill til oss. Vi ber om at høringssvar sendes inn digitalt ved å bruke skjemaet for høringssvar på regjeringen.no

med hilsen 

Einar Skancke 

ekspedisjonssjef 

                                                                       Cathrine Opstad Sunde 

                                                                          avdelingsdirektør 

 

Departementene
Akademikerne
Aleneforeldreforeningen
Arbeids- og velferdsdirektoratet
Arbeidsgiverforeningen Spekter
Barneombudet
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet
Den Norske Advokatforening
Foreningen 2 Foreldre
Hovedorganisasjonen Virke
Juridisk rådgivning for kvinner
Kommunesektorens organisasjon (KS)
Landsorganisasjonen i Norge (LO)
Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner
Likestillings- og diskrimineringsombudet
Mannsforum
Norges Kvinne- og familieforbund
Norsk Fosterhjemsforening
Næringslivets Hovedorganisasjon
Sametinget
Trygderetten
UNIO
Yrkesorganisasjonenes sentralforbund (YS)

Tilbakemeldingsskjema

Fant du det du lette etter?

Tusen takk for ditt svar!

Det er ikke deg, det er oss.

Det oppsto en uventet feil med serveren. Prøv igjen senere.