Høring - utkast til forskrift for tilskuddsordning for natur- og friluftslivstiltak i områder berørt av landbaserte vindkraftverk

Klima- og miljødepartementet sender utkast til forskrift for tilskuddsordning for natur- og friluftslivstiltak i områder berørt av landbaserte vindkraftverk på høring.

Status: På høring

Høringsfrist: 20.01.2025

Vår ref.: 24/1470

I forbindelse med innføring av grunnrenteskatt på landbasert vindkraft ble det i statsbudsjettet for 2024 bestemt at et beløp tilsvarende 0,2 øre per kWh vindkraftproduksjon skal avsettes til lokale formål som natur, reindrift og eventuelt andre formål som er direkte berørt av arealbruken.

I kommuner hvor et vindkraftprosjekt medfører negative konsekvenser av betydning for reindriftsvirksomhet, skal en andel av verdiskapingen tilsvarende 0,1 øre/kWh gå direkte til reindriften. De resterende 0,1 øre/kWh skal gå til naturformål. I kommuner med vindkraftverk hvor vindkraftprosjektene ikke har negative konsekvenser av betydning for reindriftsvirksomhet, vil 0,2 øre/kWh gå til naturformål og eventuelt andre formål som er direkte berørt av arealbruken.

I denne forbindelse ble dette ble opprette en tilskuddsordning til natur- og friluftslivstiltak i områder som er berørt av landbaserte vindkraftverk, plassert under Miljødirektoratet på kap. 1420 post 87. Denne høringen omfatter tilskuddsordningen til natur- og friluftslivsformål.

Formålet med tilskuddsordningen er å bidra til å kompensere negative konsekvenser for natur og friluftsliv i områder berørt av vindkraftverk på land. Ordningen skal bidra til at natur blir reetablert eller får bedre betingelser, og at friluftslivsmuligheter bedres i disse kommunene. Tilskudd kan i henhold til gjeldende regelverk tildeles for tiltak i den kommunen som vindkraftanlegget ligger, eller i berørt nabokommune. Det er videre presisert at det bare kan tildeles tilskudd til tiltak som, der dette er relevant, tar hensyn til samisk reindriftsvirksomhet

Tildeling fra tilskuddsordningen i 2024 skjedde på grunnlag av et regelverk som ble fastsatt av klima- og miljøministeren. Også tildelingen i 2025 vil skje på grunnlag av dette regelverket, mens tildelingen i 2026 vil skje på bakgrunn av en forskrift for tilskuddsordningen. Det er denne forskriften som nå sendes på høring.

Konsultasjon med Norske Reindriftssamers Landsforbund (NRL)

Sametinget og Norske Reindriftssamers Landsforbund (NRL) er forespurt om de ønsket konsultasjon, og det er på denne bakgrunn gjennomført konsultasjon med NRL om forskriften. NRL viste til at tiltak som får støtte fra ordningen kan medføre ytterligere inngrep og belastning i reindriftsområdene, og mener det er nødvendig at søknader om tiltak som berører reindriftsområder må forelegges det aktuelle reinbeitedistriktet før søknaden behandles. Klima- og miljødepartementet (KLD) mener at innspillet fra NRL kan imøtekommes ved at det stilles krav i forskriften om at søkere om tiltak som berører samiske reindriftsområder må legge ved en skriftlig uttalelse fra berørt reinbeitedistrikt for at søknaden skal bli behandlet. Dog kan det settes en frist for å gi tilbakemelding på minimum 3 uker, slik at manglende svar ikke er til hinder for å sende søknaden.

KLD informerte om at det er aktuelt å endre følgende setning i gjeldende regelverk: «Det kan bare tildeles tilskudd til tiltak som ikke har negative konsekvenser for reindriftsvirksomhet» til «Det kan bare tildeles tilskudd til tiltak som, der dette er relevant, tar hensyn til samisk reindriftsvirksomhet».

NRL mente at endringen er negativ for reindriften, og oppfattes som en svekkelse, og at føringene for å ta hensyn til reindriften bør være strenge.

KLD har forståelse for at denne endringen kan oppfattes som en svekkelse av hensynet til reindriftsnæringen. KLD mener likevel at opprinnelig formulering er for streng og kan være vanskelig å håndtere, og foreslår derfor denne endringen. Det vises også til at det er lagt inn krav om at søknader om tiltak som berører samiske reindriftsområder skal forelegges det aktuelle reinbeitedistriktet.

NRL mente videre at friluftslivstiltak som får støtte fra ordningen bør være forankret i en kommunal plan, og nevnte som eksempel en plan for friluftslivets ferdselsårer, som mange kommuner har utarbeidet. KLD har lagt inn en formulering om prioritering av søknader i samsvar med dette i forskriften.

Oversendelse av høringssvar

Utkast til forskrift for ordningen er vedlagt. Utkastet til forskrift er i stor grad identisk med det gjeldende regelverket for ordningen, som er fastsatt av klima- og miljøministeren.

Vi ber Norsk Friluftsliv og Friluftsrådenes Landsforbund involvere sine tilsluttede organisasjoner/friluftsråd på egnet måte.

Høringssvar sendes inn ved å bruke skjemaet for høringssvar nedenfor. Ved tekniske problemer kan innspill i stedet sendes på e-post til postmottak@kld.dep.no.

Fristen for å sende innspill er 20. januar 2025. Høringsuttalelsene er offentlige etter offentlighetsloven og blir publisert på regjeringen.no.

 

Med hilsen

Øivind Dannevig (e.f.)
avdelingsdirektør

Erlend Smedshaug

seniorrådgiver

Kopi:
Finansdepartementet, Landbruks- og matdepartementet, Kommunal- og distriktsdepartementet, Energidepartementet

Agder fylkeskommune

Akershus fylkeskommune

Buskerud fylkeskommune

Finnmark fylkeskommune

Friluftsrådenes Landsforbund

Innlandet fylkeskommune

Kommunesektorens organisasjon

Landssammenslutningen av Norske Vindkraftkommuner

Miljødirektoratet

Møre og Romsdal fylkeskommune

Naturvernforbundet

Nordland fylkeskommune

Norges Miljøvernforbund

Norsk Friluftsliv

Norske Reindriftssamers Landsforbund

Oslo kommune

Rogaland fylkeskommune

Sabima

Sametinget

Statsforvalteren i Agder

Statsforvalteren i Innlandet

Statsforvalteren i Møre og Romsdal

Statsforvalteren i Nordland

Statsforvalteren i Rogaland

Statsforvalteren i Troms og Finnmark

Statsforvalteren i Trøndelag

Statsforvalteren i Vestfold og Telemark

Statsforvalteren i Vestland

Buskerud, Oslo og Akershus Statsforvalteren i Østfold

Telemark fylkeskommune

Troms fylkeskommune

Trøndelag fylkeskommune

Utmarkskommunenes sammenslutning

Vestfold fylkeskommune

Vestland fylkeskommune

WWF Verdens naturfond

Østfold fylkeskommune