Høring om organisering av lærerutdanningene

Status: Ferdigbehandlet

Høringsfrist: 08.01.2002

Vår ref.: 01/7691

Høringsinstanser etter vedlagt liste

 

Deres ref

Deres dato

Vår ref

Dato

   

01/7691

16.11.01

På bakgrunn av Stortingets behandling av St. meld. nr. 27 (2000-2001) Gjør din plikt – krev din rett vil departementet våren 2002 legge fram en ny stortingsmelding om lærerutdanningene. I denne meldingen blir sentrale sider ved utdanningene tatt opp, blant annet forhold til ny gradsstruktur i høyre utdanning, organisering, kvalitet, kompetanse, yrkesretting, FoU, veiledning av nyutdannede og etter- og videreutdanning.

Vedlagte høringsnotat er et ledd i arbeidet fram mot meldingen. I forbindelse med innføring av ny gradsstruktur ønsker departementet å få synspunkter på en del problemstillinger særlig knyttet til organiseringen av lærerutdanningene. Det dreier seg blant annet om utdanningenes lengde, obligatoriske og valgfrie fag, differensiering og yrkesretting. Høringsinstansenes syn på disse spørsmålene vil departementet ta med som viktige innspill i arbeidet med stortingsmeldingen.

Meldingen skal omfatte alle typer lærerutdanning. Høringsnotatets problemstillinger om organisering er avgrenset til førskolelærerutdanningen, allmennlærerutdanningen og praktisk-pedagogisk utdanning. Forhold som angår organiseringen av de andre lærerutdanningene blir tatt opp i meldingen. Utdanningens innhold blir nærmere vurdert i forbindelse med utvikling av nye rammeplaner etter at meldingen er behandlet i Stortinget.

I notatet blir utdanningene beskrevet, og utfordringene de står overfor blir diskutert. Etter kapitlene 5, 6, 7, 8 og 9 er det formulert problemstillinger til teksten som departementet ber om synspunkter på. For at oppsummeringen skal kunne bli oversiktlig, bes høringsinstansene nummerere sine svar på samme måte som notatet gjør. Dersom høringsinstansene ønsker å gi uttrykk for synspunkter gjennom generelle kommentarer eller gi nye forslag ut over de notatet tar opp, er de velkomne til det. Vi har samlet alle spørsmålene og systematisert de alternative modellene i et vedlegg til høringsnotatet.

Høringsnotatet vil bli sendt til instansene ifølge vedlagte liste. Høringsfristen er satt til 8. januar 2002. Denne fristen må overholdes av hensyn til framdriften med meldingsarbeidet. Departementet har bedt Norgesnettrådet om å oppsummere høringsuttalelsene. Vi ber derfor om at høringsuttalelsene blir sendt i kopi til Norgesnettrådets sekretariat. Adressen til NNRs sekretariat er: Pb 8150 Dep, 0033 Oslo.

Det forutsettes at høringsinstansene sender høringsnotatet til relevante underliggende organer. Vi ber om at Kommunenes Sentralforbund eventuelt henter inn synspunkter fra et utvalg kommuner og fylkeskommuner. Departementet er klar over at dette kan medføre behov for en lengre høringsfrist for KS.

Høringsnotatet blir også lagt ut på KUFs internettside på ODIN og vil ligge under kvalitetsreformen

Med hilsen

Johan Raaum 
avdelingsdirektør

Frode Hauge 
Rådgiver

Kopi Norgesnettrådet

Barne- og familiedepartementet

Nærings- og handelsdepartementet

Kommunal- og administrasjonsdepartementet

Universiteter og vitenskapelig høgskoler

Statlige høgskoler

Høgskolen Dronning Mauds Minne

Norsk lærerakademi

Barneombudet

Statens utdanningskontorer

Foreldreutvalget for grunnskolen

Kommunenes sentralforbund

Oslo kommune

Norsk lærerlag

Lærerforbundet

Skolenes sentralforbund

Norsk lektorlag

Forskerforbundet

Norsk skolelederforbund

Studentenes landsforbund

Norsk studentunion

Norsk lærerstudentlag

Norsk elevorganisasjon

YS

LO

NHO

Universitets- og høgskolerådet

Sametinget

Fylkesmennene

IKOs barnehagekontor

Private barnehagers landsforbund

Barnehageforbundet

Husmødrenes barnehager

Trygge barnehager

VIFO barnehagene

Rådet for studentsamskipnadene

Norsk Montessoriforbund

Landslaget for formgiving, kunst og håndverk i skolen

Landslaget for musikk i skolen

Landslaget dans i skolen

Landslaget for norskundervisning

Nasjonalt nettverk for naturfagundervisning

Landslaget matematikk i skolen

Landslaget moderne språk