Høring - Ny Screening-forordning
Høring | Dato: 27.11.2020 | Justis- og beredskapsdepartementet
Høring - Ny Screening-forordning
Vedlagt ligger høringsbrev med lenker til de originale EU-dokument:
- REGULATION OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL
- ANNEX
Departementet ber om uttalelse sendt postmottak@jd.dep.no senest 18.12.20. Forhandlingene er i gang og det framgår av utredningsinstruksen at høringsfristen i Schengen-saker skal tilpasses den tiden som står til rådighet og kan være kortere enn hovedregelen om minst seks uker.
Med hilsen
Dag Egil Adamsen
Avdelingsdirektør
Kjetil Fiskaa Alvsåker
Seniorrådgiver
Dokumentet er godkjent og sendes uten signatur
EU-kommisjonen la den 23. september 2020 som en del av den såkalte «migrasjonspakten», frem forslag til rettsakt (forordning) om innføring av «screening» av tredjestatsborgere på yttergrensen.
I hovedtrekk går forslaget ut på følgende:
Formålet med screeningen er å styrke kontrollen av personer som er i ferd med å reise inn i Schengen-området og henvisningen til korrekt prosedyre. EU-kommisjonen har på denne bakgrunn lagt frem et forslag til rettsakt om at alle tredjelandsborgere som ikke oppfyller innreisevilkårene på yttergrensen, dvs. krysser yttergrensen utenfor grenseovergangssteder eller settes i land etter en søk- og redningsoperasjon eller søker om internasjonal beskyttelse på grenseovergangssted, skal gjennomgå en screening. Også tredjelandsborgere som påtreffes på territoriet og der det ikke foreligger noen indikasjoner på at vedkommende har krysset yttergrensen på en regulær måte, omfattes.
Det nærmere formålet med screeningen er å fastslå og verifisere vedkommendes identitet gjennom bruk av personens dokumenter, biometri eller annen informasjon fra vedkommende og søk mot relevante databaser samt registrering av vedkommende inklusive biometri. Videre er formålet - på samme måte som ved visumsøknader eller søknader etter det framtidige framreisesystemet - å kontrollere at vedkommende ikke utgjør en trussel mot den indre sikkerheten. I tillegg skal det gjennomføres en helsesjekk med tanke på å identifisere eventuelle umiddelbare behov for behandling eller behov for isolering for å sikre folkehelsen samt identifisere eventuelt sårbare personer for å ivareta disse på en god måte.
Screeningen skal i utgangspunktet finne sted på et sted i nærheten av grensen og innen fem dager etter pågripelse av vedkommende. Under screeningen skal vedkommende ikke tillates innreise på territoriet.
Personer som gjennomgår screening som ikke søker asyl og ikke oppfyller innreisevilkårene til Schengen-territoriet, skal bortvises eller overføres til kompetent myndighet for retur. Tredjelandsborgere som søker internasjonal beskyttelse skal overføres til asylmyndighetene hvor vedkommende, dersom vilkårene for dette finnes å være til stede, skal underkastes en hurtigprosedyre.
Forslaget legger også opp til at det skal være en uavhengig tilsynsordning i alle medlemsland som skal tilse at de fundamentale rettighetene blir respektert under screeningen samt at nasjonale interneringsregler blir anvendt i tråd med de fundamentale rettighetene.
Forslaget behandles nå i grensearbeidsgruppen i Rådet. Forslaget er Schengen-relevant, slik at Norge deltar i diskusjonene på alle nivåer i rådsstrukturen. Forslaget til rettsakt finnes ved å følge lenkene:
Akademikerne
Arbeids- og sosialdepartementet
Barne- og familiedepartementet
Barneombudet
Datatilsynet
Domstoladministrasjonen
Fagforbundet
Finansdepartementet
Forsvarsdepartementet
Helse- og omsorgsdepartementet
Integrerings- og mangfoldsdirektoratet
Juristforbundet - Norges Juristforbund
JURK - Juridisk rådgivning for kvinner
Juss-Buss
Jussformidlingen
Klima- og miljødepartementet
Kommunal- og moderniseringsdepartementet
Kulturdepartementet
Kunnskapsdepartementet
Landbruks- og matdepartementet
LDO - Likestillings- og diskrimineringsombudet
Nasjonalt ID-senter
Norges lensmanns- og politilederlag
Norges Røde Kors
Norsk Folkehjelp
Norsk organisasjon for Asylsøkere - NOAS
Norsk senter for menneskerettigheter
Norsk tjenestemannslag
Nærings- og fiskeridepartementet
Olje- og energidepartementet
Politiets Fellesforbund
Politiets sikkerhetstjeneste
Politijuristene
Redd Barna
Regjeringsadvokaten
Riksadvokaten
Samferdselsdepartementet
Selvhjelp for innvandrere og flyktninger - SEIF
Sivilombudsmannen
Tekna
UNIO
Utenriksdepartementet
Utlendingsdirektoratet
Utlendingsnemnda
YS