Nasjonal prosedyre for nominasjon av settedommer til efta-domstolen

1. Kunngjøring av verv som norsk settedommer ved EFTA-domstolen 

Kunngjøring: Utenriksdepartementet (UD) kunngjør invitasjon til å melde interesse for vervet på regjeringens nettside, og orienterer følgende institusjoner om utlysningen og ber om at den gjøres kjent for deres kontakter/medlemmer, f.eks. ved publisering på egne nettsider:

  • Advokatforeningen
  • De juridiske fakultetene
  • Den norske dommerforeningen
  • Domstolsadministrasjonen
  • Juristforbundet
  • Regjeringsadvokaten

Kunngjøringstekst: Kunngjøringen skal inneholde grunnleggende informasjon om vervet som settedommer, lengden på perioden for vervet og en invitasjon til å melde interesse for å bli nominert. Kunngjøringen skal også redegjøre for kvalifikasjonskravene (se pkt. 2 nedenfor).

Eventuelle interessenter skal bes om å inngi interessemelding og CV, og det skal opplyses om at aktuelle kandidater kan kontaktes for samtale. Det skal opplyses om at listen over kandidater som har meldt interesse for vervet vil kunne bli gjenstand for offentlig innsyn.

Kunngjøringsteksten skal ikke stille krav om kjønn, men skal opplyse om at det er et ønske fra statens side om å sikre balansert kjønnsrepresentasjon blant dommerne (faste og settedommere) i EFTA-domstolen, og at dette vil tas i betraktning i vurderingen av hvilken kandidat som nomineres.

2. Kvalifikasjoner 

For å være aktuell som settedommer, må kandidater ha juridisk embetseksamen/universitetsgraden cand.jur. eller mastergrad i rettsvitenskap, og relevant juridisk yrkeserfaring. Kandidater må ha bred kjennskap til det norske rettssystemet og EØS-retten (inkludert dens særpreg sammenlignet med EU-retten), og svært god skriftlig og muntlig fremstillingsevne på engelsk. Det vil særlig legges vekt på kandidatenes faglige dyktighet, personlige egnethet og språkkvalifikasjoner, og på de krav til uavhengighet som følger av ODA artikkel 30 og domstolloven § 55.

Kandidatene må videre ha anledning til, og være motivert for, å påta seg settedommeroppdrag i den aktuelle perioden. Kandidatene kan ikke utøve noe politisk eller forvaltningsmessig verv.[1]

3. Nominasjon

Kandidatene skal vurderes på bakgrunn av sine interessemeldinger og kvalifikasjoner, sett opp mot kvalifikasjonskravene. Kandidater som anses aktuelle kan kontaktes for samtale. Det skal innhentes referanseuttalelser om kandidater som etter samtale vurderes for nominasjon.

I samråd med Justis- og beredskapsdepartementet (JD) utformer UD et nominasjonsforslag. Nominasjonsforslaget angir hvilken kandidat som anbefales nominert og skal kort begrunnes skriftlig.

Nominasjonsforslaget forelegges Statsministerens kontor (SMK), før UD fatter beslutning, i samråd med JD og SMK, om hvilken kandidat som skal nomineres. Eventuelle uenigheter avklares gjennom ordinære beslutningsprosesser.

Beslutningen om nominasjon er offentlig, mens begrunnelsen vil normalt bli unntatt offentlighet.

UD orienterer både kandidaten som nomineres og kandidater som ikke nomineres så snart beslutning om nominasjon er truffet.

Endelig nominasjon av den valgte kandidaten oversendes Island og Liechtenstein før ESA/domstolskomiteen fatter beslutning om oppnevning etter ODA artikkel 30.

4. Særlig om renominasjon

Settedommere kan renomineres etter endt periode. Prosedyrens pkt. 1 – 3 gjelder kun nominasjon av nye settedommere. Renominasjon skjer etter beslutning i UD, i samråd med JD og SMK. I vurderingen av om en settedommer skal renomineres, skal det særlig legges vekt på settedommerens motivasjon for og anledning til å påta seg settedommeroppdrag i en ny periode.

 

[1] ODA protokoll 5 artikkel 4(1), jf. ODA artikkel 30 (4).