Områdegjennomgang av det statlige institusjonsbarnevernet
Rapport | Dato: 16.01.2025 | Finansdepartementet
På oppdrag for Finansdepartementet og Barne- og familiedepartementet har Deloitte og Oslo Economics gjennomført en områdegjennomgang av det statlige institusjonsbarnevernet. Formålet med områdegjennomgangen har vært å identifisere og anbefale tiltak som kan bidra til effektiv ressursbruk og begrense utgiftsveksten i institusjonsbarnevernet, samtidig som det gis et tjenestetilbud som ivaretar barnas behov i tråd med faglige standarder og kvalitetskrav.
Rapporten ble ferdigstilt desember 2024, og er delt i tre overordnede deler. Først omtales innretningen av institusjonsbarnevernet (del 1), deretter utfordringer i finansieringen av institusjonsbarnevernet (del 2), og til slutt drøftes tiltak for en mer samfunnseffektiv innretning av institusjonsbarnevernet (del 3).
Utfordringsbildet
Barnevernsinstitusjoner skal gi omsorg og utviklingsstøtte til barn som av ulike årsaker ikke kan bo hjemme, og som trenger systematisk og spesialisert oppfølging. Det har over tid vist seg utfordrende å innrette og dimensjonere et tilbud av barnevernsinstitusjoner som både ivaretar barnas behov for tiltak når det oppstår og sikrer kostnadskontroll. Den siste tiårsperioden er antall barn som bor i barnevernsinstitusjon gradvis redusert, men kostnadene har likevel økt betydelig.
Områdegjennomgangen peker på en rekke strukturelle utfordringer, og noen forsterkende faktorer. Av strukturelle forhold trekker rapporten fram mangelfull faglig normering, lite fleksible driftsmodeller, fragmentert ansvars- og oppgavefordeling og svakheter i styringen av institusjonstilbudet. Disse utfordringene har blitt forsterket av faktorer som en krevende markedssituasjon knyttet til mål om utfasing av kommersielle aktører, en opplevelse av økte behov og krav til forsvarlighet, og barnevernets begrensede virkemidler der barn har behov for innsats fra flere sektorer.
Anbefalinger
Områdegjennomgangen inneholder en rekke vurderinger og anbefalinger for tiltak. Anbefalinger omfatter bl.a. tiltak for bedre bruk av private aktører og en bedre dimensjonering av kapasiteten, tiltak for å øke fleksibiliteten i det eksisterende tilbudet og tiltak for at barn som bør være i kommunal omsorg i større grad er det. Det er også foreslått tiltak for bedre normering, styring og kostnadskontroll, inkludert bedre kvalitet på styringsinformasjonen.
Bufdir og Barne- og familiedepartementet vil vurdere anbefalingene og stå for videre oppfølging av områdegjennomgangen.