Ordningen med tildeling i forhåndsdefinerte områder (TFO)
Høringsnotat | | Energidepartementet
Bakgrunn for opprettelse av TFO-ordningen
Hovedbegrunnelsen for å skille mellom modne og umodne leteområder og opprettelsen av TFO-systemet var at en ved inngangen til årtusenskiftet, etter mer enn 30 års leteaktivitet så at store gjenværende ressurser kunne stå i fare for å gå tapt.
En betydelig andel av de anslåtte uoppdagede ressursene befant seg i det som karakteriseres som modne områder, der geologien er velkjent og hvor de store funnene er gjort. Letepotensialet i disse områdene består av mindre prospekter der funnsannsynligheten ofte er stor, men hvor funnene er for små til å kunne bære en egen utbygging av infrastruktur. Muligheten for å knytte funn opp til eksisterende infrastruktur er avgjørende for å få prosjektene økonomisk lønnsomme.
Levetiden til den eksisterende infrastrukturen er begrenset, og det ble dermed tidskritisk å kartlegge disse ressursene. Flere av de store feltene med mulig infrastruktur gikk av platå, mot nedtrapping og etter hvert nedstengning.
Leteaktiviteten var lav og fallende (14 undersøkelsesbrønner i 2002, 15 i 2003, 9 i 2004, 9 i 2005). Få utvinningstillatelser var blitt tildelt i perioden 1997-2002. En global trend av sammenslåinger og oppkjøp i petroleumssektoren ga færre aktører på norsk sokkel, som fra før av hadde et relativt lavt antall, store oljeselskaper. Disse selskapene hadde ikke små funn i modne områder som sin hovedprioritet, og prioriterte ofte frontier-områdene foran modne områder, så lenge disse ble tilbudt i samme konsesjonsrunde.
Myndighetene foretok fortløpende en rekke endringer i lete- og tildelingspolitikken i perioden 2001-2006. Endringene gikk langs tre hovedlinjer, å øke tilgangen på areal, mer effektiv utforskning og utnyttelse av arealet samt å utvide aktørbildet. I tillegg ble det innført skatteinsentiver for å få opp leteaktiviteten.
Opprettelse av TFO-området
Opprettelsen av TFO-ordningen ble varslet og beskrevet i St. meld. nr. 38 (2001-2002) Om olje- og gassvirksomheten, som et av flere tiltak for å øke leteaktiviteten og realisere den langsiktige utviklingsbanen på norsk sokkel. TFO-ordningen representerte en forenkling og effektivisering av de årlige Nordsjøtildelingene som ble innført i 1999 for å sette fokus på å øke aktiviteten i modne områder.
Med innføringen av TFO i 2003, etablerte regjeringen faste forhåndsdefinerte leteområder i modne deler av Nordsjøen og Norskehavet, og i Barentshavet fra 2004.
Mens de tidligere årlige rundene i modne områder (Nordsjøtildelingene) innebar at myndighetene fastsatte hvilke modne arealer selskapene fikk anledning til å søke på hvert år, ble dermed alt ledig areal i modent område på norsk sokkel gjort regelmessig tilgjengelig i etterfølgende årlige TFO-runder. Dette skulle gi industrien større forutsigbarhet om hvilke modne områder som var omsøkbare i de årlige rundene. I og med at geologien i disse områdene er godt kjent, var hensynet til sekvensiell leting mindre aktuelt. Det viktige styringshensynet sett fra myndighetenes side var å få en rask utforskning av tidskritisk areal. På sikt ville dette bidra til å øke aktivitetsnivået og dempe det fremtidige fallet i olje- og gassproduksjonen på norsk sokkel. Dette ble også reflektert i stramme arbeidsprogrammer i utvinningstillatelsene og myndighetenes oppfølging av disse.
Systemet med forhåndsdefinerte områder ga en god forutsigbarhet og mulighet for industrien til å planlegge. Dette innebar en kostnads- og ressurseffektivisering for industrien, som var viktig for å øke aktiviteten og for leting etter små ressurser. Ikke minst var forutsigbarhet viktig for de nye aktørene som en ønsket på norsk sokkel.
TFO-ordningen i dag
TFO-ordningen slik den praktiseres i dag er beskrevet i St. meld. nr. 38 (2003-2004) Om petroleumsvirksomheten. De forhåndsdefinerte områdene omfatter i dag areal i Nordsjøen, Norskehavet og Barentshavet. TFO-ordningen innebærer at:
- Store forhåndsdefinerte leteområder, som omfatter alt modent areal på sokkelen er gjort tilgjengelig for industrien i årlige konsesjonsrunder.
- Områdene utvides etter hvert som nye områder modnes, men ikke innskrenkes. (I systemet ligger likevel at søkbart område blir mindre, etter hvert som flere blokker blir lisensbelagt).
- TFO-rundene gjennomføres etter en fast, årlig syklus med utlysning i begynnelsen av året, søknadsfrist ca. 1. oktober og tildeling ved årsskiftet.
- I den lukkede perioden fra søknadsfristen i oktober til ny utlysning vil Olje- og energidepartementet i samråd med fiskeri- og miljømyndighetene foreta eventuelle utvidelser av området, samt eventuelle endringer i regelverket, inkl. fiskeri- og miljøvilkår.
- Arbeidsforpliktelsene i tildelte utvinningstillatelser vil vanligvis bestå av en serie beslutningspunkter og aktiviteter frem mot en eventuell innlevering av en utbyggingsplan . Ved beslutningspunktene vil selskapene normalt stå overfor en beslutning om å fortsette arbeidsforpliktelsen eller oppgi tillatelsen i sin helhet.
- Areal innenfor det forhåndsdefinerte området som blir tilbakelevert i perioden fra utlysning til søknadsfristen skal fortløpende inkluderes i utlysningsområdet.
Utvidelse av TFO-området
Prosessen for en eventuell utvidelse av TFO-området begynner ved at Olje- og energidepartementet ber Oljedirektoratet (OD) om å gi en petroleumsfaglig anbefaling om det er nye områder som bør anses som modne og inkluderes i TFO-området. OD legger særlig følgende kriterier til grunn for sin anbefaling av modne områder:
- Blokker som er i nærheten av planlagt, eksisterende eller tidskritisk infrastruktur relevant for petroleumsvirksomhet.
- Blokker hvor det allerede har foregått letevirksomhet, for eksempel ved at blokkene tidligere har vært tildelt og/eller tilbakelevert.
Basert på Oljedirektoratets anbefaling utarbeider Olje- og energidepartementet et forslag til utvidelse som oversendes Miljøverndepartementet og Fiskeri- og kystdepartementet for vurdering. Miljøverndepartementet og Fiskeri- og kystdepartementet konsulterer videre sine underliggende fagetater, og deres vurderinger er offentlige. Fiskeri- og miljømyndighetene gis også anledning til å komme med nye blokkspesifikke vilkår. Regjeringen fatter deretter ut fra en helhetlig vurdering en beslutning om eventuelle utvidelser av TFO-området og eventuelle vilkår knyttet til dette i forbindelse med utlysningen.
Ivaretakelse av miljø-, fiskeri- og sikkerhetshensyn
Miljø-, fiskeri- og sikkerhetshensyn i petroleumsaktivitetene ivaretas gjennom lovverk og regulering og gjennom miljø- og sikkerhetsmyndighetenes godkjenning av aktiviteter i de ulike fasene av virksomheten. Helse,- miljø- og sikkerhetsregelverket har omfattende krav for å unngå at petroleumsvirksomheten forurenser miljøet.
Etter at TFO-området ble opprettet i 2003 er de generelle miljøkravene videreført og innskjerpet blant annet gjennom arbeidet med gjennomføring av nullutslippsmålet for utslipp av farlige kjemikalier og gjennom innføring av særskilte forutsetninger for petroleumsvirksomhet i Barentshavet.
I tillegg til generelle miljø- og sikkerhetskrav settes det etter behov ved tildeling av utvinningstillatelser blokkspesifikke vilkår som skal sikre at det tas tilstrekkelig hensyn til miljø- og fiskeriinteresser og spesielle sikkerhetsforhold i de enkelte områdene. Eksempler på miljø- og fiskerivilkår er tidsbegrensinger for leteboringer eller tidsbegrensninger for innhenting av seismikk på grunn av tobisforekomster, intensivt trålfiske eller viktige gyteområder. Eksempler på spesielle sikkerhetsvilkår er krav om kompetanse og erfaring i forhold til høyt trykk og høy temperatur og store havdyp. Miljø- og fiskerivilkårene kunngjøres ved utlysning av konsesjonsrundene.
Generelle miljø- og sikkerhetskrav og blokkspesifikke miljø- og fiskerivilkår fastsettes og gjøres gjeldende på samme måte både i TFO-konsesjonsrunder og i nummererte konsesjonsrunder. Miljø-, fiskeri- og sikkerhetshensyn blir derfor ivaretatt på samme måte i områder som er definert som petroleumsfaglig modne og inkludert i TFO-området for å bli utlyst gjennom TFO-konsesjonsrundene.
Lenker til informasjon om tidligere TFO-konsesjonsrunder
Olje- og energidepartementet – konsesjonstildelinger på norsk kontinentalsokkel
(videre lenker og utfyllende informasjon / pressemeldinger for konsesjonsrundene):
Lenker til informasjon om miljøfaglige råd i tidligere TFO-konsesjonsrunder:
Artikkel SFT
http://www.dirnat.no/content.ap?thisId=500033946&language=0
http://www.sft.no/nyheter/brev/tfo2007_sft250107.pdf
http://www.regjeringen.no/nb/dep/md/pressesenter/pressemeldinger/2006/Miljovurderinger-av-nye-blokker-i-TFO-2006.html?id=104212
http://www.regjeringen.no/nb/dep/md/pressesenter/pressemeldinger/2006/Miljovurderingene-for-TFO-2004-er-offentlige.html?id=104238
Lenker til informasjon om vurderinger / kritikk av konsesjonspolitikken
IEA rapport fra 2005 om norsk energipolitikk
(konsesjonspolitikken er omtalt på side 15 og 92-98)
Brev fra miljøorganisasjoner til Olje- og energiministeren - kritikk av TFO-ordningen
http://www.bellona.no/filearchive/fil_2008_01_31_Brev_til_Haga_om_TFO.pdf