Orientering om endringer i gravferdsloven fra 2021
Brev | Dato: 26.06.2020 | Barne- og familiedepartementet
Mottaker:
- Kirkelige fellesråd
- Agder og Telemark bispedømmeråd
- Bjørgvin bispedømmeråd
- Borg bispedømmeråd
- Bærum kommune
- Gjesdal kommune
- Hamar bispedømmeråd
- Modum kommune
- Møre bispedømeråd
- Nidaros bispedømmeråd
- Nord-Hålogaland bispedømmeråd
- Oslo bispedømmeråd
- Sandefjord kommune
- Stavanger bispedømmeråd
- Sør-Hålogaland bispedømmeråd
- Tunsberg bispedømmeråd
- Vennesla kommune
Vår referanse: 20/1116-10
Gravferdsloven er vedtatt endret fra årsskiftet. Dette informasjonsbrevet går til de kirkelige fellesrådene, kommunene som har overtatt gravplassmyndigheten og bispedømmerådene.
Stortinget har vedtatt endringer i gravferdsloven to ganger i vår. I april ble trossamfunnsloven vedtatt på grunnlag av Prop. 130 L (2018–2019). Lovvedtaket gjør også endringer i gravferdsloven. I juni hadde lovvedtak 130 grunnlag i Prop. 86 L (2019–2020). Vi gjør her kort rede for de viktigste endringene:
- 10: Første ledd oppheves. Loven har ikke lenger særvilkår for kremasjon.
- 21 annet ledd: Loven tillater igjen etablering av urnevegger. Departementet kommer tilbake med et forslag til nærmere regulering i forskrift av gravlegging i urnevegg.
- Samme bestemmelse gir hjemmel til å ta avgift ved gravlegging i anonym minnelund og navnet minnelund. Dette innebærer at avgifter for bruk av anonym minnelund og navnet minnelund må fastsettes av kommunen etter forslag fra gravplassmyndigheten. Avgiften kan variere mellom minnelundene i kommunen. Lovendringen innebærer at gravplassmyndigheten etter årsskiftet ikke kan kreve betaling ved slik gravlegging uten at kommunen har fastsatt avgift for det. Vi oppfordrer til å ta dette opp med kommunen på egnet måte, ev. i samband med budsjettforslaget for 2021, jf. gravferdsloven § 3 annet ledd.
- 23 annet ledd lyder fra årsskiftet: "Etter søknad fra kommunen kan fylkesmannen fastsette at ansvaret som lokal gravplassmyndighet etter loven skal ligge til kommunen." Fylkesmannen kan overføre gravplassmyndigheten til kommunen.
- 23 nytt femte ledd: Departementet kan kreve opplysninger (statistikk).
- Lovens korttittel endres til gravplassloven og kirkelig fellesråd erstattes med gravplassmyndigheten.
Fra årsskiftet overføres bispedømmerådenes oppgaver til fylkesmannen. Oppgavene samles hos Fylkesmannen i Vestfold og Telemark for hele landet. Funksjonen som gravplassrådgiver vil ligge i dette embetet.
Med hilsen
Ellen Ur (e.f.)
avdelingsdirektør
Martin Hill Oppegaard
utredningsleder
Kopi:
- Den norske kirke
- KA - Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter
- Norsk forening for gravplasskultur