Reform av offentlig tjenestepensjon
SSB-rapport 2018/34
Rapport | Dato: 22.10.2018 | Arbeids- og inkluderingsdepartementet
Opprinnelig utgitt av: Arbeids- og sosialdepartementet
SSB har utarbeidet rapporten «Reform av offentlig tjenestepensjon». Rapporten belyser virkninger av reformen gjennom typeeksempler og modellberegninger.
Modellberegningene er utført ved bruk av modellen Mosart som siden 1990-tallet har blitt brukt til analyser av ulike utforminger av pensjonssystemet for folketrygdens utgifter til alderspensjon m.v. Modellen har nylig blitt utvidet til å kunne analysere endringer i offentlig tjenestepensjon.
I modellberegningene legges det vekt på å framskrive pensjonen for ulike årskull, blant annet ved å se på samlet offentlig tjenestepensjon over livsløpet (AFP og alderspensjon) målt i dagens lønnsnivå.
Rapporten viser at offentlig ansatte som er født i 1963 og senere vil få pensjonsordninger som er bedre tilpasset pensjonsreformens mål, og som vil gi ansatte høyere pensjon enn om dagens ordninger ble videreført. Virkningene avhenger blant annet av forutsetninger om yrkesaktivitet. I beregningene er det forutsatt at offentlig ansatte fra og med 1963-kullet vil arbeide lenger, tilsvarende det en så da AFP-ordningen i privat sektor ble lagt om fra 2011.
Årskullene til og med 1962 beholder dagens ordninger inkudert dagens AFP, men med levealdersjustering og ny regulering av tjenestepensjonen. For årskullene til og med 1958 bidrar den individuelle garantien for offentlig tjenestepensjon til om lag å opprettholde samlede pensjonsutbetalinger. Årskullene 1959–1962 får en sterkere levealdersjustering, og dette kombinert med utfasing av den individuelle garantien fører til en relativt rask nedgang i samlede pensjonsutbetalinger.
Arbeids- og sosialdepartementet har bidratt til finansiering av rapporten gjennom en avtale med SSB.