Ringerike kommune - innsigelse til detaljregulering for Tanbergdansen

Kommunal- og distriktsdepartementet godkjenner reguleringsplan for Tanbergdansen, men med endring som sikrer at turdrag TD4 i Tanbergdansen og turdrag GTD2 i Områderegulering for Kunnskapspark Ringerike (PLANID 366) opparbeides og tilrettelegges for gående og syklende før det gis brukstillatelse for nye boliger. Departementet legger vekt på at planen legger til rette for ca. 118 nye boliger i et område med sentral beliggenhet, og at en utbygging er i tråd med overordnede føringer for samordnet areal- og transportplanlegging. Det er også lagt vekt på at opparbeidelse av nye infrastrukturanlegg gjennom ravinelandskapet vil kunne gi negative konsekvenser for denne sårbare naturtypen, og derfor bør unngås.

Bakgrunn for saken

Kommunal- og distriktsdepartementet viser til oversendelse av saken fra Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus (daværende Statsforvalteren i Oslo og Viken) den 3. september 2024. Saken er sendt departementet for avgjørelse etter plan- og bygningsloven § 12-13, på grunn av uløst innsigelse fra Statens vegvesen. Innsigelsen gjelder uheldig økt trafikkbelastning til eksisterende kryss med riksveg E16 og manglende tilbud til gående og syklende. Kommunal- og distriktsdepartementet avgjør etter plan- og bygningslovens § 12-13 andre ledd om innsigelsen skal tas til følge.

Planområdet ligger syd for Hønefoss sentrum i Ringerike kommune. Planområdet omfattes av kommunedelplanen for Krakstadmarka, vedtatt 30.06.2016, hvor det hovedsakelig er avsatt til fremtidig boligbebyggelse, tjenesteyting, uteoppholdsarealer og LNF-områder. Planområdet er også regulert i detaljreguleringsplanen for Tanberghøgda, vedtatt 7.november 2019, som omfatter boligbebyggelse, naturområde og barnehage. Både kommunedelplanen og reguleringsplan for Tanberghøgda stiller rekkefølgekrav om igangsetting av ny E16 mellom Sundvollen og Styggedalen før det kan gis igangsettings-tillatelse for ny bebyggelse i planområdet. Bakgrunnen for at dette rekkefølgekravet ble inntatt i tidligere planer var kapasitetsutfordringer på E16, særlig kryssene ved Hvervenkastet og kryss mot fv. 241 (Norderhov).

Planområdet er 162 daa, hvorav 39,5 daa er byggeområder. Planområdet er i dag ubebygd, men delvis preget av inngrep som følge av veietableringer. Hensikten med reguleringsplanen er å øke antall boenheter sammenlignet med reguleringsplan for Tanberghøgda. Det plan­legges for cirka 118 nye boenheter innenfor planområdet. Hensikten er også å åpne for en solcellepark med tilhørende anlegg. Videre er intensjonen at boligbebyggelse legges inn som kombinasjonsformål sammen med arealformålet barnehage, samt å anlegge flere turstier innenfor planområdet.

Planen er vedtatt uten et rekkefølgekrav knyttet til igangsetting av ny E16. Grunnen til at kommunen ikke har tatt inn et slikt rekkefølgekrav er at igangsetting av nye E16 er uviss og virker å ligge langt frem i tid. Kommunen peker også på at trafikkanalysen konkluderer med at dagens veisystem tåler økning av trafikk som følge av utbygging i tråd med planforslaget. Det er tatt inn rekkefølgekrav om at ny vei fra planområdet til fv. 241 Hadelansveien (Lisletta) skal være opparbeidet før det kan gis igangsettingstillatelse, jf. planbestemmelsen § 1.1, 4.ledd.

Statens vegvesen fremmet innsigelse til planforslaget i brev 30. august 2023. Innsigelsen er begrunnet med at planforslaget vil økt trafikkbelastning i eksisterende kryss med riksveg E16 og manglende tilbud til gående og syklende.

Vegvesenet mener at forslaget ikke er i samsvar med overordnede planer for Krakstadmarka og Tanberghøgda, ettersom det mangler rekkefølgekrav om at utbygging av ny E16 mellom Sundvollen og Styggedalskrysset må være igangsatt før boligområdene kan bygges ut. Rekkefølgebestemmelsen skal sikre at boligområdene ikke bygges ut før FRE16-prosjektet er igangsatt, slik at dagens E16 er sikret å få en trafikkavlastning innen akseptabel tid.

Statens vegvesen mener at området vil kunne bli bilbasert på grunn av avstanden til sentrum, og at planen vil øke trafikken i allerede overbelastede kryss ved E16 x fv. 241 (Norderhov) og Hvervenkastet. Selv om Arnegårdsveien er den kryssarmen i rundkjøringen ved Hvervenkastet som er minst belastet i dag, vil økt trafikk påvirke hele krysset. Videre mener Statens vegvesen at utbyggingen vil skape mer trafikk enn beregnet i trafikkanalysen.

Statens vegvesen mener planforslaget mangler tilfredsstillende gang- og sykkelforbindelse mot Eikeli og sentrum. Det påpekes at det ikke er tilfredsstillende sammenhengende forbindelse fram til eksisterende gang- og sykkelvegsystem langs Osloveien, og at uten dette vil området anses som bilbasert. Eksisterende turveier har for bratt stigning og en utforming som ikke lar seg vedlikeholde vinterstid. Det påpekes dessuten at reguleringsplanen for Tanbergdansen vil hindre tilfredsstillende gang- og sykkelvei mot Eikli også for framtidige planer i Krakstadmarka, ettersom det ikke er planlagt snarveier på tvers av området.

Ringerike kommunestyre vedtok reguleringsplanen i møte 21. mars 2024. Kommunen understreker i sitt oversendelsesbrev av 2. april 2024 at rekkefølgekravet er uforenelig med planlagt utvikling av Hønefoss og Krakstadmarka. I den vedlagte trafikkanalysen er det konkludert med at det vil være tilstrekkelig kapasitet i rundkjøringene på Hvervenkastet og Hønenkrysset (E16 x fv.241) til å håndtere trafikkøkningen fra utbyggingen på Tanberg­dansen. Det påpekes at med rekkefølgekrav om ny adkomstvei mot Lisletta, så vil trafikken sørover mot Oslo kunne benytte seg av denne strekningen. Dessuten antas trafikken fra boligutviklingen på Tanbergdansen å innebære økt trafikk i tider der veinettet ikke er mest belastet.

Kommunen bemerker at trafikkproblemene på E16 hovedsakelig skyldes økt hytteutbygging i Hallingdal og Valdres uten tilsvarende oppdatering av veinettet. Kommunen mener at reguleringsplanen på Tanbergdansen bør vedtas uten krav om ny E16, da det er knyttet svært stor usikkerhet rundt bevilgningsgrunnlaget. Kommunen understreker også behovet for å planlegge videre utvikling av Hønefoss mens man venter på statlige utbyggingsprosjekter.

Når det gjelder manglende tilbud til gående og syklende, skriver kommunen at de støtter vegvesenets syn på viktigheten av gode gang- og sykkelveier for å redusere bilbruk. Planforslaget inkluderer derfor sykkelveier, og en regulert turvei som skal etableres med mulighet for bruk av sykkel (TD4), som skal gi enkel tilgang til USN og Osloveien. På grunn av høydeforskjellene og ønsket om å bevare ravinelandskapet uten større inngrep, er det utfordrende å etablere gang- og sykkelveier med universell utforming. Å legge til rette for snarveier og kortere asfalterte sykkelveier ned mot sentrum, vil gå på bekostning av sårbare naturtyper.

Kommunen påpeker at dette har vært en aktuell problemstilling helt siden oppstart av Krakstadmarka for mer enn 15 år siden. Det påpekes dessuten at Statens vegvesen trakk sin innsigelse til manglende gang- og sykkelveinett i reguleringsplan for Tanberghøgda etter revisjoner. I brevet der vegvesenet trekker sin innsigelse oppfordret de videre til å etablere kortere og direkte skoleveier gjennom ravinelandskapet. Dette er gjort i reguleringsplan for Tanbergdansen gjennom turvei TD4. Ringerike kommune mener planen ivaretar frem­kommeligheten for myke trafikanter.

Mekling er ikke gjennomført.

Statsforvalteren har på bakgrunn av at det ikke er gjennomført mekling, ikke kommet med tilrådning i saken.

Møte og befaring ble gjennomført 18. november 2024. På møtet deltok representanter fra Ringerike kommune, Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus, Statens vegvesen, Vegdirektoratet, Samferdselsdepartementet og Kommunal- og distrikts­departementet. Forslagsstiller og grunneier var også til stede.

Samferdselsdepartementet tilrår i sin uttalelse 16. januar 2025 at innsigelsen tas til følge. De foreslår at saken sendes tilbake til kommunen for videre planlegging i samarbeid med statsforvalter, Statens vegvesen og andre interessenter, og at den deretter sendes på ny høring.

Samferdselsdepartementet mener samtidig at det ikke er grunnlag for å videreføre rekke­følgekravet om at boligområdene ikke kan få igangsettingstillatelse før byggingen av ny E16 mellom Sundvollen og Styggdalen er påbegynt. Dette skyldes at forutsetningene for ny E16 har endret seg siden kravet ble tatt inn i kommunedelplanen for Krakstadmarka. Den gang var det mer sannsynlig at prosjektet ville bli prioritert og finansiert i nær fremtid. Boligområdet er også godt lokalisert ut fra prinsipper for samordnet areal- og transportplanlegging.

Samferdselsdepartementet mener det er viktig å belyse trafikkbelastningen ved Hverven-kastet og E16-krysset. Trafikkberegningene må oppdateres med forutsetninger for trafikk fra nye boliger, generell trafikkvekst på E16, antall boliger i planen, og godkjente og planlagte utbygginger på Hvervenmoen. Særlig trafikken i rundkjøringen ved Hvervenkastet er avgjørende for trafikkavviklingen, og det er viktig å unngå køer som blokkeres tilbake til E16.

Samferdelsdepartementet mener at det bør gis føringer om at planen må sikre en kortere helårs gang- og sykkelveiforbindelse fra boligområdet til viktige målpunkt. De mener gang- og sykkelforbindelsen bør være en del av reguleringsplanen for Tanbergdansen, for eksempel ved at eksisterende tursti(er) reguleres som gang- og sykkelvei fra planområdet fram til Universitetet og Bredalsveien, i tillegg til at det gis reguleringsbestemmelser som sikrer gjennomføring. Løsning for gang- og sykkelveier må også legge til rette for å kunne betjene senere utbygging av øvrige boligområder innenfor reguleringsplan for Tanberg­høgda. Detaljert utforming av gang- og sykkelveien må avklares gjennom planarbeidet, men i utgangspunktet mener Samferdselsdepartementet at anvisningene som er beskrevet av Statens vegvesen bør legges til grunn.

Kommunal- og distriktsdepartementet vurdering

Etter plan- og bygningsloven § 5-4 andre ledd kan statlig og regionalt organ fremme innsigelse i spørsmål som er av nasjonal eller vesentlig regional betydning, eller som av andre grunner er av vesentlig betydning for vedkommende organs saksområde. Etter § 12-13 andre ledd avgjør Kommunal- og distriktsdepartementet om innsigelsen skal tas til følge. Departementet kan i sin behandling gjøre nødvendige endringer i planen.

I denne saken skal departementet avgjøre om Ringerike kommunes vedtak av detalj­regulering for Tanbergdansen skal godkjennes, eller om innsigelsen fra Statens vegvesen skal tas til følge. Innsigelsen er vurdert ut fra nasjonale og regionale føringer for areal- og transportplanlegging. Etter de statlige planretningslinjene for arealbruk og mobilitet bør utbyggingsmønster og transportsystem samordnes for å fremme utvikling av kompakte byer og tettsteder, redusere transportbehovet og legge til rette for klima- og miljøvennlige transportformer. Det må legges vekt på effektive løsninger slik at transportbehovet begrenses, og planleggingen skal bidra til å styrke kollektivtransport, sykkel og gange som transportform.

Kommunal- og distriktsdepartementet vurderer at planområdets plassering bidrar til redusert transportbehov og fremmer klima- og miljøvennlige transportformer. Også Samferdsels-departementet legger i sin uttalelse vekt på at boligutbygging i området er i tråd med over­ordnede føringer. Det er gjort oppgraderinger av gang- og sykkelveinettet langs Tanbergmo­veien i forbindelse med utbygging av naboområdet Tanberglia, og det er regulert mulighet for ytterligere forbedringer langs Osloveien.

Kommunal- og distriktsdepartementet er enig med Statens vegvesen i at det likevel er en risiko for at området vil kunne bli bilbasert som følge av avstanden til sentrum i kombinasjon med stigningsforholdene som er krevende for gående og syklende. Departementet er også enig i at snarveier gjennom ravinelandskapet vil kunne styrke sykkel og gange som transportform fra planområdet til sentrum og Eikeli. Dersom en følger eksisterende turveier gjennom ravinelandskapet, vil turen kunne forkortes med ca. 1 - 1,5 kilometer.

Det er derfor et moment at dette har vært tema i tidligere planprosesser for samme område.  Etter tidligere innsigelser til lignende forhold i reguleringsplanen for Tanberghøgda, og påfølgende oppfordringer fra Statens vegvesen, har kommunen regulert inn en turvei (TD4) som skal tilrettelegges for sykkelbruk. Denne turveien følger et eksisterende turveinett, og vil være den korteste ruten fra planområdet til Universitet i Sørøst-Norge. Kommunal- og distriktsdepartementet viser til Samferdselsdepartementets tilrådninger hvor det påpekes at manglende tilbud for gående og syklende kan reduseres med avbøtende tiltak i regulerings­planen. Det legges derfor inn en rekkefølgebestemmelse med krav om at turvei TD4 skal være ferdig opparbeidet og tilrettelagt for sykkel i forbindelse med søknad om brukstillatelse for boliger. For å sikre at turveien opparbeides sammenhengende helt frem til eksisterende gang- og sykkelveinett, omfatter rekkefølgekravet også turdrag GTD2 i tilstøtende områderegulering for Kunnskapspark Ringerike (PLANID 366). Statens vegvesens ønsker om øvrige krav til standard og helårs­drift er ikke inntatt av hensyn til naturmangfoldet. Inngrep ut over de eksisterende turveiene kunne gitt negative konsekvenser for det sårbare ravinelandskapet.

Kommunal- og distriktsdepartementet deler Samferdselsdepartementets vurdering av at det ikke er grunnlag for å videreføre rekkefølgekravet om at boligområdene ikke kan få igang­settingstillatelse før byggingen av ny E16 mellom Sundvollen og Styggdalen er påbegynt. Departementet har forståelse for Statens vegvesens bekymring for at økt trafikk fra området vil gi kunne gi noe økt belastning på allerede pressede kryss og veistrekninger langs E16. Departementet kan likevel ikke se hvordan nye trafikkanalyser vil kunne bidra til å avlaste situasjonen. Allerede utførte trafikkutredninger viser en liten økning i trafikken, men det legges vekt på at det vil være kapasitet i de aktuelle kryssene også etter den planlagte utbyggingen.

Etter en samlet vurdering godkjenner Kommunal- og distriktsdepartementet detalj-reguleringen for Tanbergdansen. Det tas imidlertid inn en endring som sikrer at turdrag TD4 i Tanbergdansen og turdrag GTD2 i Områderegulering for Kunnskapspark Ringerike (PLANID 366) opparbeides og tilrettelegges for syklende før det gis brukstillatelse for nye boliger. Det legges vekt på at planlagt utbygging er i tråd med overordnede føringer for samordnet areal- og transportplanlegging. Det er også lagt vekt på at det er opparbeidet gang- og sykkel­veinett mot sentrum i dag, at eksisterende turveier er regulert og planlagt oppgradert, og at opparbeidelse av nye anlegg gjennom ravinelandskapet vil kunne gi negative konsekvenser for denne sårbare naturtypen.

Vurdering etter naturmangfoldloven §§ 8-12 

Etter naturmangfoldloven § 7 skal prinsippene i loven §§ 8-12 legges til grunn som retnings­linjer ved utøvelse av offentlig myndighet som gjelder naturmangfold. Vurderingene skal fremgå av vedtaket. Kommunen har gjort vurderinger etter naturmangfoldloven i forbindelse med sluttbehandling av planen.

Departementet viser til at det er utført naturkartlegging for kommunedelplan for Krakstad­marka og en vurdering av naturmangfoldet i områdene hvor det foreslås bakkemontert solcelleanlegg i Tanbergdansen (rapport av COWI datert 26.08.22). Naturtypen leirravine er kartlagt og vurdert som sårbar (VU). Det er ikke kartlagt rødlistede arter eller verdifullt naturmangfold utover ravinen, men området er leveområde for vanlig vilt som rådyr, elg og fugler. Kommunal- og distriktsdepartementet vurderer at det foreligger tilstrekkelig kunnskap om naturmangfoldet og at føre-var-prinsippet ikke får anvendelse, jf. naturmangfoldloven § 9.

Ifølge naturbase er leirravinens totale areal på 917,6 dekar. Kommunen oppgir at planlagt utbygging totalt vil berøre cirka 5,5 % av ravinen, mens 94,5 % vil forbli urørt. I planen er det særlig områdene avsatt til bakkemontert solcelleanlegg som berører leirravinen, noe som utgjør et areal på omtrent 12,7 dekar. Dessuten åpnes det for å fylle ut et areal i leirravinen på 14 dekar for å anlegge lekeplass. Det er ikke dokumentert rødlistede arter eller naturtyper innenfor området som skal fylles ut, og det er ikke noen bekk med helårs vannføring som blir berørt av utfyllingen. Planområdet ligger i ravinelandskapets ytterkant, og utbyggingen vil derfor i liten grad fragmentere ravinen. I henhold til naturmangfoldloven § 10 skal på­virkningen av et økosystem vurderes ut fra den samlede belastningen som økosystemet er eller vil bli utsatt for. Den samlede belastningen vurderes å være lav.

Naturmangfoldloven § 12 stiller krav om å ta utgangspunkt i bruk av miljøforsvarlige teknikker slik at en kan unngå eller redusere skader på naturmangfoldet. Det er utarbeidet en vedlike­holdsplan for ravinene som er gjort juridisk bindende gjennom henvisning i bestem­melsene (§ 6.1 pkt. 8). Denne stiller krav om at raviner omfattet av hensynssone for landskap skal pleies og behandling i tråd med vedlikeholdsplanen for raviner. For området hvor det planlegges bakkemontert solcelleanlegg er det krav om at anleggene ikke utformes slik at det kan skade ravinene som landskapsform, og at installasjonene skal fjernes dersom de har utilsiktede påvirkninger på ravinen (§ 3.7.1).

Vedtak

I medhold av plan- og bygningsloven § 12-13 andre ledd godkjenner Kommunal- og distriktsdepartementet reguleringsplan for Tanbergdansen, vedtatt av Ringerike kommunestyre 21. mars 2024, med følgende endringer:

  • Nye bestemmelser under 1.2:
    • TD4 skal være opparbeidet i tråd med bestemmelse 5.2.1 før det gis brukstillatelse for ny bebyggelse.
    • Turdrag GTD2 i Områderegulering for Kunnskapspark Ringerike (PLANID 366) skal være opparbeidet før det gis brukstillatelse for ny bebyggelse.

Ringerike kommune bes om å gjøre nødvendige endringer i planen. Det kan ikke klages på departements vedtak, jf. plan- og bygningsloven § 12-13 siste ledd. For kunngjøring av vedtaket gjelder plan- og bygningsloven § 12-12 fjerde og femte ledd. Kommunen er orientert om vedtaket gjennom kopi av dette brevet. 

Med hilsen  
Kjersti Stenseng

Kopi: 
Ringerike kommune
Samferdselsdepartemenet
Statens vegvesen, Vegdirektoratet