ROBEK - Inn- og utmelding og statlig kontroll
Brev | Dato: 03.01.2024 | Kommunal- og distriktsdepartementet
Avsender: Kommunal- og distriktsdepartementet
Mottaker:
- Statsforvalteren i Agder
- Statsforvalteren i Innlandet
- Statsforvalteren i Møre og Romsdal
- Statsforvalteren i Nordland
- Statsforvalteren i Oslo og Viken
- Statsforvalteren i Rogaland
- Statsforvalteren i Troms og Finnmark
- Statsforvalteren i Trøndelag
- Statsforvalteren i Vestfold og Telemark
- Statsforvalteren i Vestland
Vår referanse: 22/1967
I dette brevet orienterer departementet om hvordan statsforvalterne skal praktisere reglene om inn- og utmelding av kommuner i ROBEK (register om betinget godkjenning og kontroll).
Brevdato: 03. januar 2024
1 Innledning
I dette brevet orienterer departementet om hvordan statsforvalterne skal praktisere reglene om inn- og utmelding av kommuner i ROBEK (register om betinget godkjenning og kontroll).
Brevet orienterer også om reglene om lovlighetskontroll av årsbudsjettet og godkjenning av låneopptak for kommuner som er i ROBEK.
Reglene gjelder på samme måte ved eventuelle inn- og utmeldinger av fylkeskommuner i ROBEK. Dette håndteres av departementet selv og er ikke delegert til statsforvalterne.
Brevet erstatter det tidligere brevet om ROBEK datert 27.1.2020 (19/6253-1).
2 Statsforvalterens delegerte myndighet
Statsforvalteren skal føre kontroll med om kommuner skal meldes inn eller ut av ROBEK etter henholdsvis kommuneloven § 28-1 første ledd og § 28-5.
For kommuner som er registrert i ROBEK, skal statsforvalteren føre lovlighetskontroll av årsbudsjettet og godkjenne låneopptak mv. etter kommuneloven § 28-3 første og andre ledd.
Statsforvalteren skal dessuten føre lovlighetskontroll med vedtak om årsregnskap etter kommuneloven § 28-6. Denne plikten gjelder både overfor kommuner som er og ikke er i ROBEK.
Delegeringen av departementets myndighet til statsforvalteren er fastsatt i forskrift 30. august 2019 nr. 1096.
3 Registrering av kommuner i ROBEK
3.1 Prosedyre for innmelding
3.1.1 Kontrollen av om en kommune skal meldes inn i ROBEK – frister
En kommune skal registreres i ROBEK dersom ett eller flere av de forholdene som er nevnt i § 28-1 første ledd har inntruffet. Innholdet i vilkårene for registrering av en kommune i ROBEK, er omtalt i punkt 3.2, 3.3 og 4.
Registrering gjøres på grunnlag av kommunens vedtak om årsbudsjett, økonomiplan og kommunekassens årsregnskap. Kommunen skal sende økonomiplanen, årsbudsjettet og årsregnskapet til statsforvalteren snarest mulig og senest 30 dager etter vedtak.[1]
Statsforvalterens kontroll av om en kommune skal meldes inn på grunnlag av vedtak om årsbudsjett eller økonomiplan, skal normalt foretas senest innen utgangen av februar.
Dette gjelder også dersom vedtak om økonomiplan og årsbudsjett ikke er oversendt fra kommunen til statsforvalteren innen utgangen av januar. Dersom vedtak ikke er oversendt, skal statsforvalteren likevel foreta kontrollen på grunnlag av saksdokumentene til kommunestyremøtet og vedtak i henhold til møteprotokoll. Ved behov må statsforvalteren hente inn ytterligere opplysninger fra kommunen.
Kontrollen av om en kommune skal meldes inn på grunnlag av manglende vedtak om årsbudsjett eller økonomiplan før årsskiftet, skal normalt foretas innen utgangen av januar.
Kontrollen av om en kommune skal meldes inn på grunnlag av vedtak om årsregnskap skal normalt foretas senest innen utgangen av august.
Dettte gjelder også dersom vedtak om årsregnskap ikke er oversendt fra kommunen til statsforvalteren innen utgangen av juli. Dersom vedtak ikke er oversendt, skal statsforvalteren likevel foreta kontrollen på grunnlag av saksdokumentene til kommunestyremøtet og vedtak i henhold til møteprotokoll. Ved behov må statsforvalteren hente inn ytterligere opplysninger fra kommunen.
Kontrollen av om en kommune skal meldes inn på grunnlag av manglende vedtak om årsregnskap innen utgangen av juni skal normalt foretas innen utgangen av august.
3.1.2 Melding om innmelding i ROBEK
Dersom en kommune skal registreres i ROBEK, skal statsforvalteren gi departementet melding om innmelding. Departementet fører selv kommunen inn i ROBEK.
En kommune regnes først som innmeldt og registrert i ROBEK fra det tidspunktet departementet har ført kommunen opp i ROBEK-registeret på departementets nettsider.
Melding om innmelding i ROBEK gis som tidligere til departementet i form av brev og eget registreringsskjema. Registreringsskjemaet er tilgjengelig på departementets nettsider om ROBEK.
Meldingen skal inneholde rettsgrunnlaget for innmeldingen, det vil si hvilket eller hvilke av de forholdene («bokstavene») som er nevnt i § 28-1 første ledd som er årsaken til innmeldingen, og henvisning til det aktuelle vedtaket i kommunen.
Meldingen skal gis til departementet uten unødig opphold etter at statsforvalteren har foretatt kontrollen.
Statsforvalteren skal ikke utsette å sende melding om registrering i ROBEK ut fra en skjønnsmessig vurdering, for eksempel i påvente av at kommunen eventuelt skal bringe budsjettet i balanse gjennom et nytt vedtak eller i påvente av at kommunen vedtar årsregnskapet. Dersom statsforvalteren mener at det kan foreligge grunner til å ikke registrere kommunen i ROBEK selv om vilkåret for innmelding er oppfylt, må dette behandles etter kommuneloven § 28-1 andre ledd, se punkt 5.
3.1.3 Registrering etter flere kriterier
Kommuner som allerede er registrert i ROBEK på grunnlag av én eller flere bokstaver som nevnt i § 28-1 første ledd, skal i tillegg registreres inn på nye bokstaver i ROBEK hvis det inntreffer nye forhold som nevnt i § 28-1 første ledd.
Hvis ett kriterium i § 28-1 ikke lenger er oppfylt (se punkt 7 om utmelding), skal kommunen ikke være registrert i ROBEK på den aktuelle bokstaven selv om kommunen fortsatt skal være registrert i ROBEK på annet grunnlag.
Statsforvalteren skal også gi departementet melding om endringer som nevnt foran på registreringsskjema. Meldingen skal gis uten unødig opphold slik at departementet kan oppdatere hva som er rettsgrunnlaget for registreringen.
3.2 Objektive vilkår for innmelding – innholdet i kontrollen
Kontrollen av om en kommune oppfyller kriteriene i § 28-1 første ledd for innmelding i ROBEK skal skje på objektivt grunnlag. Det vil si at statsforvalteren kun skal kontrollere om kommunestyrets vedtak om årsbudsjett, økonomiplan eller årsregnskap har et innhold som innebærer at kriteriene for registrering i ROBEK i § 28-1 første ledd er oppfylt. Dette betyr for eksempel at kontrollen kun skal gå ut på om årsbudsjettet eller økonomiplanen er satt opp med merforbruk ("bunnlinjekontroll") eller om inndekningstiden for merforbruk er flere enn to år.
Statsforvalteren skal altså kun ta stilling til om kommunestyrets vedtak om årsbudsjett, økonomiplan eller årsregnskap formelt sett medfører at de objektive kriteriene for registrering i ROBEK er oppfylt. Kontrollen av om vilkårene er oppfylt skal ikke inneholde statsforvalterens skjønnsmessige vurderinger av kommunens økonomiske situasjon. En kommune skal derfor, selv om kommunen anses å ha en god økonomi, meldes inn i ROBEK dersom kommunestyrets vedtak om årsbudsjett, økonomiplan eller årsregnskap oppfyller kriteriene for registrering i ROBEK, jf. § 28-1 første ledd bokstav a-d. Videre skal kommunen meldes inn dersom årsbudsjett, økonomiplan eller årsregnskap ikke er vedtatt innen frister, jf. § 28-1 første ledd bokstav e og f eller det er fattet vedtak etter inndelingslova § 16 a, jf. § 28‑1 første ledd bokstav g. Se likevel punkt 5 om departementets adgang etter kommuneloven § 28-1 andre ledd til i visse tilfeller å unnlate innmelding.
Statsforvalterens kontroll av om en kommune skal registreres i ROBEK skal heller ikke være en vurdering av realismen i inntekter og utgifter i årsbudsjettet eller økonomiplanen eller realismen i en inndekningsplan. Dette følger av at ROBEK-ordningen ikke er en ordning der statsforvalteren skal foreta "automatisk" lovlighetskontroll av alle kommunenes årsbudsjett eller økonomiplan.
Dersom kommunestyrets vedtak om økonomiplan eller årsbudsjett stilles opp på en måte som ikke tilfredsstiller kravene i kommuneloven kapittel 14 eller forskrift 7. juni 2019 nr. 714 om økonomiplan, årsbudsjett, årsregnskap og årsberetning for kommuner og fylkeskommuner mv. (budsjett- og regnskapsforskriften), vil det kunne være nødvendig at statsforvalteren gjør en nærmere vurdering av innholdet i vedtaket for å kunne kontrollere om økonomiplanen eller årsbudsjettet er fastsatt med merforbruk. Også i slike tilfeller skal statsforvalterens vurdering innrettes med sikte på å avklare om vedtaket innebærer ubalanse på bunnlinjen, uten at det gås nærmere inn på realismen i inntekter og utgifter.
3.3 Hvilket vedtak som er grunnlag for innmelding i ROBEK
3.3.1 Opprinnelig vedtak og vedtak om endring av årsbudsjett
Statsforvalterens kontroll av om kriteriene for registrering i ROBEK er oppfylt, skal baseres på kommunens opprinnelige vedtak om henholdsvis årsbudsjett, økonomiplan, årsregnskap, og ikke på vedtak om justeringer eller endringer som foretas i etterkant.
Bestemmelsene i § 28-1 første ledd, slik de er formulert og ut fra de bakenforliggende hensyn, utelukker ikke at det kan være grunnlag for å registrere en kommune i ROBEK for eksempel ut fra et vedtak om endring i årsbudsjettet. Dette innebærer likevel ikke at statsforvalteren skal etablere en fast ordning for oppfølging og kontroll av slike endringsvedtak med tanke på å avklare om det kan være grunnlag for registrering i ROBEK. Dette bygger på at kommunenes plikt etter § 14-3 femte ledd til å sende økonomiplan, årsbudsjett og årsregnskap til statsforvalteren, ikke omfatter en plikt til å sende vedtak om endringer i økonomiplanen og årsbudsjettet som foretas i forbindelse med budsjettrevisjoner o.l.
Dersom statsforvalteren unntaksvis blir kjent med at det er grunnlag for å registrere en kommune i ROBEK for eksempel ut fra et vedtak om endring i årsbudsjettet, skal statsforvalteren på vanlig måte gi departementet melding om innmelding av kommunen i ROBEK på registreringsskjema.
3.3.2 Opphevelse av et opprinnelig vedtak som oppfyller kriterier for innmelding i ROBEK
I enkelte tilfeller kan situasjonen være at kommunens opprinnelige vedtak om økonomiplan, årsbudsjett eller årsregnskap innebærer at ett eller flere av kriteriene for innmelding etter § 28-1 første ledd er oppfylt, samtidig som statsforvalteren med hjemmel i § 27-1 første eller andre ledd gjennomfører lovlighetskontroll av vedtaket.
Også i slike situasjoner skal statsforvalterens kontroll av om kommunen skal registreres i ROBEK, baseres på det opprinnelige vedtaket. Statsforvalteren kan ikke etter skjønn utsette å sende melding om registrering i ROBEK, i påvente av resultatet av lovlighetskontrollen. Se departementets uttalelse i brev 1. juni 2022 til Statsforvalteren i Troms og Finnmark.
3.3.3 Opphevelse av et opprinnelig vedtak som ikke oppfyller kriterier for innmelding i ROBEK
I enkelte tilfeller kan situasjonen være at kommunen har truffet et opprinnelig vedtak om økonomiplan, årsbudsjett eller årsregnskap som ikke innebærer at ett eller flere av kriteriene for innmelding etter § 28-1 første ledd er oppfylt, samtidig som statsforvalteren har gjennomført lovlighetskontroll med hjemmel i § 27-1 første eller andre ledd og opphevet vedtaket etter § 27-3 fjerde ledd. For eksempel kan statsforvalteren ha opphevet et vedtak om årsbudsjett som følge av at realismekravet ikke er oppfylt. Et opphevet vedtak er i seg selv ikke grunnlag for innmelding i ROBEK.
Ved opphevelse av vedtak om økonomiplan, årsbudsjett eller årsregnskap plikter kommunen å fatte nytt vedtak. Det nye vedtaket skal regnes som opprinnelig vedtak som skal kontrolleres mot kriteriene for registrering i ROBEK etter § 28-1 første ledd. Dersom det ikke fattes nytt vedtak innenfor den fristen som statsforvalteren har fastsatt, skal kommunen registreres i ROBEK etter § 28-1 første ledd bokstav e eller f. Dersom kommunen registreres i ROBEK på grunn av slike nye vedtak (eller manglende vedtak innen fristen), skal det foretas lovlighetskontroll av årsbudsjettet på vanlig måte etter § 28-3.
4 Nærmere om kriteriene for innmelding – § 28-1 første ledd
4.1 Bokstav a og b – merforbruk i årsbudsjett og økonomiplan
28-1 første ledd bokstav a innebærer at en kommune som vedtar et driftsbudsjett med merforbruk, skal meldes inn i ROBEK. Et driftsbudsjett som er vedtatt med ufordelte innsparingskrav medfører også innmelding i ROBEK, se punkt 4.1.1.
Et merforbruk foreligger dersom kommunens bruk av midler ikke har dekning i årets tilgang på midler, jf. § 14-10 første ledd. Dette gjelder også dersom merforbruket skyldes feil eller mangler ved vedtaket av formell eller teknisk art.
Dersom bunnlinjen ikke viser et merforbruk, er det ikke grunnlag for å registrere kommunen i ROBEK, unntatt hvis budsjettet inneholder ufordelte innsparingskrav, se punkt 4.1.1.
Det samme gjelder for kommuner som vedtar økonomiplanens driftsdel med merforbruk, jf. § 28-1 første ledd bokstav b.
For økonomiplanen skal hvert enkelt år i økonomiplanen vedtas i balanse. Dersom ett eller flere av årene i økonomiplanen viser et merforbruk, som er "finansiert" med inndekning i et etterfølgende år, vil dette anses som en økonomiplan i ubalanse og være grunnlag for innmelding etter bokstav b, selv om økonomiplanperioden sett under ett er i balanse.
Dersom kommunen vedtar økonomiplanen forut for behandlingen av årsbudsjettet, for eksempel i juni eller august, og det ellers er klart at første året i økonomiplanen ikke er kommunens årsbudsjett, skal ubalanse i år 1 i økonomiplanen ikke anses som ubalanse i årsbudsjettet, og således ikke gi grunnlag for innmelding etter bokstav a, men innmelding etter bokstav b.
Innmelding etter bokstav a eller b skal altså skje når det foreligger et merforbruk på bunnlinjen. I tillegg skal innmelding også skje dersom budsjettet eller økonomiplanen er saldert med ufordelte innsparingskrav.
4.1.1 Nærmere om ufordelte innsparingskrav
Det foreligger ufordelte innsparingskrav dersom budsjettet eller økonomiplanen er satt opp med
- et innsparingskrav i form av en (teknisk) inntektspost eller en (teknisk) post for reduserte utgifter/bevilgninger
- slik at innsparingskravet ikke er fordelt på de enkelte budsjettområdene i kommunen i form av reduksjoner av de ulike bevilgningene etter kommunestyrets prioritering.
Det foreligger også ufordelte innsparingskrav dersom et innsparingskrav som nevnt foran er lagt inn midlertidig på ett budsjettområde, og hvor det er klart at kommunestyret på et senere tidspunkt må ta stilling til hvordan innsparingskravet skal fordeles ved å redusere bevilgningen på andre områder.
Dersom budsjettet eller økonomiplanen inneholder ufordelte innsparingskrav har bevilgningene samlet sett ikke tilstrekkelig finansiering. Budsjettet eller økonomiplanen regnes dermed for å være vedtatt med merforbruk, selv om budsjettet eller økonomiplanen teknisk viser balanse uten merforbruk på bunnlinjnen. Da vil kriteriet for innmelding i ROBEK etter henholdsvis bokstav a og bokstav b anses å være oppfylt og kommunen skal meldes inn i ROBEK.
Dette gjelder også selv om kommunen alternativt kunne ha saldert årsbudsjettet ved lavere avsetninger til fond eller lavere overføringer til investeringer istedetfor ved ufordelte innsparinger. I slike tilfeller vil det eventuelt være en vurdering opp mot unntakshjemmelen i § 28-1 andre ledd som eventuelt vil måtte være grunnlag for ikke å melde kommunen inn i ROBEK, jf. punkt 5.
Se vedlegg med eksempler på ufordelte innsparingskrav.
Kommunestyret selv skal vedta hvordan innsparinger skal fordeles mellom budsjettområdene/bevilgningene i årsbudsjettet, og kan ikke gi et underordnet organ eller administrasjonen delegert myndighet til å avgjøre dette, jf. kommuneloven § 14-2. Et innsparingskrav må altså fordeles på budsjettområdene etter kommunestyrets prioritering og redusere de ulike bevilgningene i bevilgningsoversikten[2] for at budsjettet eller økonomiplanen skal oppfylle kravet om budsjettbalanse. Dette bygger på at bevilgningene i årsbudsjettet er bindende slik de er vedtatt (§ 14-5 første ledd), at kommunestyret har budsjettmyndigheten, herunder plikt til å foreta prioriteringene, og ikke kan delegere dette til underordnet organ (§ 14-2 og § 14-4 andre ledd). Ufordelte innsparingskrav kan ikke anses som reduserte utgifter eller økte inntekter i denne sammenhengen.
I enkelte tilfeller kan kommunen ha fordelt innsparingskrav på forskjellige budsjettområder/bevilgninger, men der statsforvalteren har grunn til å tro at nedtrekkene ikke er realistiske. Dersom det er slik tvil om realismen, gir dette i seg selv ikke grunnlag for innmelding i ROBEK. For kommuner som ikke er i ROBEK, kan statsforvalteren i slike tilfeller vurdere om det er grunn til lovlighetskontroll av eget tiltak etter § 27-1 for å vurdere realismen i årsbudsjettet og/eller økonomiplanen. Det samme gjelder også for kommuner som er i ROBEK og hvor slike nedtrekk er lagt inn i økonomiplanen.
Innsparingskrav som er fordelt på bestemte budsjettområder/bevilgninger er ikke nødvendigvis spesifisert med konkrete tiltak eller bestemte kutt, og regnes ikke som ufordelte innsparingskrav. Det er ikke krav om at innsparingskrav skal være konkretisert på tiltaksnivå i budsjettet eller økonomiplanen. Det avgjørende er at innsparingskrav skal være fordelt på budsjettområder i form av reduksjoner av de ulike bevilgningene etter kommunestyrets prioritering.
4.2 Bokstav c – inndekning av merforbruk utover to år
28-1 første ledd bokstav c innebærer for det første at en kommune skal meldes inn i ROBEK hvis det under behandlingen av et årsregnskap med merforbruk (et merforbruk i kommunekassens driftsregnskap), vedtas at merforbruket skal dekkes inn over flere enn to år etter at det oppstod.
For det andre skal kommunen meldes inn i ROBEK hvis driftsdelen i økonomiplanen eller årsbudsjettet viser at et merforbruk fra et tidligere år, dekkes inn over flere enn to år etter at merforbruket oppstod. Dette betyr for eksempel at hvis vedtaket om årsbudsjett for 2024 viser at et merforbruk oppstått i 2022 likevel ikke vil bli dekket inn fullt ut i 2024 som tidligere vedtatt, skal kommunen registreres på bokstav c. Kommunen skal i slike tilfeller registreres på bokstav c selv om årsregnskapet for 2024 ikke er vedtatt.
For det tredje skal en kommune meldes inn i ROBEK hvis årsregnskapet viser at et merforbruk fra et tidligere år ikke har blitt dekket inn innen to år etter at merforbruket oppstod. Dette betyr for eksempel at hvis årsregnskapet for 2024 viser at et merforbruk oppstått i 2022 likevel ikke ble dekket inn fullt ut i 2024 som tidligere vedtatt, skal kommunen registreres på bokstav c.
4.3 Bokstav d – merforbruk større enn tre prosent av inntektene
28-1 første ledd bokstav d innebærer at en kommune skal meldes inn i ROBEK dersom balanseregnskapet til kommunekassen viser et oppsamlet merforbruk fra driftsregnskapet som er større enn tre prosent av driftsinntektene.
Med driftsinntekter menes brutto driftsinntekter. Brutto driftsinntekter svarer til sum driftsinntekter på post 9 i økonomisk oversikt drift etter budsjett- og regnskapsforskriften § 5‑6.
Etter reglene i budsjett- og regnskapsforskriften § 4-2 andre ledd og § 4-4 skal midler på disposisjonsfond som ikke er skjermet, gå med til å dekke et merforbruk. Dersom midler på disposisjonsfond er skjermet etter disse reglene, vil kommunen både ha skjermete midler på disposisjonsfond og merforbruk i balansen samtidig. I slike tilfeller legger departementet til grunn at begrepet oppsamlet merforbruk skal forstås som merforbruk uten at slike disposisjonsfond er trukket fra, nettopp fordi midlene er skjermet på grunn av planlagt brukt til andre formål. En kommune skal dermed meldes inn i ROBEK på bokstav d, hvis oppsamlet merforbruk er større enntre prosent, selv om kommunen har skjermete midler på disposisjonsfond.
4.4 Bokstav e og f – vedtak etter frist
En kommune skal meldes inn i ROBEK hvis økonomiplanen, årsbudsjettet eller årsregnskapet ikke er vedtatt innen gjeldende frister, jf. § 28-1 første ledd bokstav e og f.
Bestemmelsen i bokstav e innebærer at en kommune skal meldes inn i ROBEK hvis økonomiplanen eller årsbudsjettet ikke er vedtatt innen årsskiftet (senest 31.12.), jf. § 14-3 første ledd. Bestemmelsen innebærer også at en kommune skal meldes inn i ROBEK hvis økonomiplanen eller årsbudsjettet har blitt opphevet etter en lovlighetskontroll med grunnlag i § 27-1, og det ikke er vedtatt ny økonomiplan eller årsbudsjettet innenfor den fristen som statsforvalteren har fastsatt. En kommune som allerede er registrert i ROBEK, skal også registreres på bokstav e hvis økonomiplanen eller årsbudsjettet har blitt opphevet etter en lovlighetskontroll med grunnlag i § 27-1 eller § 28-3, og det ikke er fattet nytt vedtak innenfor statsforvalterens frist.
Bestemmelsen i bokstav f innebærer at en kommune skal meldes inn i ROBEK hvis årsregnskapet ikke er vedtatt innen seks måneder etter regnskapsårets slutt (senest 30.6.), jf. § 14-3 andre ledd. Bestemmelsen innebærer også at en kommune skal meldes inn i ROBEK hvis årsregnskapet har blitt opphevet etter en lovlighetskontroll med grunnlag i § 27‑1, og det ikke er vedtatt nytt årsregnskap innenfor den fristen som statsforvalteren har fastsatt. En kommune som allerede er registrert i ROBEK skal også registreres på bokstav f hvis årsregnskapet har blitt opphevet etter en lovlighetskontroll med grunnlag i § 27-1 eller § 28-6, og det ikke er fattet nytt vedtak innenfor statsforvalterens frist.
5 Departementets hjemmel til å unnlate innmelding – § 28-1 andre ledd
5.1 Adgangen til å unnlate innmelding
Hvis en kommune skal meldes inn i ROBEK etter § 28-1 første ledd, kan departementet unntaksvis på visse vilkår bestemme at kommunen likevel ikke skal føres inn i ROBEK-registeret, jf. § 28-1 andre ledd. Vilkåret for dette er at det åpenbart ikke er behov for å kontrollere kommunens årsbudsjett og låneopptak.
Myndigheten til å bestemme dette ligger hos departementet og er ikke delegert til statsforvalteren. Det vil si at det er departementet selv som avgjør om en kommune ikke skal registreres i ROBEK selv om vilkårene for registrering etter § 28-1 første ledd er oppfylt.
Hvis statsforvalteren mener at det åpenbart ikke er behov for å kontrollere kommunens årsbudsjett og låneopptak, skal statsforvalteren gi en vurdering og anbefaling om dette til departementet, se punkt 5.2 og 5.3.
Dersom en kommune først er registrert i ROBEK, vil kommunen ikke bli meldt ut av ROBEK før vilkårene i § 28-5 er oppfylt. Bestemmelsen i § 28-1 andre ledd gir ikke departementet hjemmel for å melde en kommune ut av ROBEK på et tidligere tidspunkt enn det som følger av § 28-5.
5.2 Prosedyre
5.2.1 Statsforvalterens oppgave
Hvis en kommune oppfyller vilkårene for registrering etter § 28-1 første ledd, og statsforvalteren ser at det åpenbart ikke er behov for å kontrollere årsbudsjettet og låneopptak, skal statsforvalteren gi departementet melding om dette. Slik melding skal gis sammen og samtidig med meldingen om at vilkårene for registrering etter § 28-1 første ledd er oppfylt, innenfor de samme fristene som er gitt under punkt 3.
Dersom en kommune oppfyller ett eller flere kriterier for innmelding, må en eventuell vurdering etter § 28-1 andre ledd ta utgangspunkt i den informasjonen som er tilgjengelig på tidspunktet statsforvalteren blir kjent med at kommunen oppfyller kriteriet for innmelding. Statsforvalteren skal ikke etter eget skjønn utsette å sende melding om innmelding til departementet i påvente av at det muligens kommer ny informasjon som kan gjøre det aktuelt for statsforvalteren å anbefale bruk av § 28-1 andre ledd. For eksempel skal statsforvalteren ikke vente på at kommunen eventuelt skal bringe budsjettet i balanse gjennom et nytt vedtak eller i vente på at kommunen vedtar årsregnskapet.
Meldingen om at departementet bør unnlate registrering i ROBEK etter § 28-1 andre ledd skal inneholde statsforvalterens vurdering og begrunnelse for hvorfor det ikke er behov for kontroll med kommunens årsbudsjett og låneopptak. Statsforvalteren skal opplyse saken tilstrekkelig til at departementet kan vurdere og avgjøre saken. Departementet tar den endelige avgjørelsen.
Statsforvalterens vurdering skal bygge på at adgangen til å unnlate innmelding etter § 28-1 andre ledd er en unntaksbestemmelse for åpenbare tilfeller. Terskelen for å la være å melde kommuner inn i ROBEK skal ligge høyt, se punkt 5.3. Samtidig skal statsforvalterens kontroll med om en kommune skal meldes inn i ROBEK være en kontroll begrenset til om de objektive vilkårene for registrering er oppfylt og ikke omfatte subjektive vurderinger av økonomisk balanse og realisme, jf. punkt 3.2. Dette innebærer at statsforvalteren ikke skal legge opp til en fast prosedyre for å gjøre nærmere vurderinger av om § 28-1 andre ledd muligens kan komme til anvendelse. Statsforvalteren skal normalt kun varsle departementet som nevnt foran når statsforvalteren ser at det klart kan være grunnlag for å ikke melde kommunen inn i ROBEK.
5.2.2 Departementets oppgave
Departementet registrerer kommuner i ROBEK når departementet mottar melding fra statsforvalteren om at en kommune oppfyller vilkårene for registrering i § 28-1 første ledd. Det vil si at departementet normalt bare vil vurdere å la være å melde en kommune inn i ROBEK etter § 28-1 andre ledd dersom statsforvalteren har sendt departementet melding om at det kan være grunnlag for dette.
5.3 Vilkåret for å unnlate innmelding
Hjemmelen for å unnlate innmelding etter § 28-1 andre ledd gjelder bare hvis det åpenbart ikke er behov for å kontrollere kommunens eller fylkeskommunens årsbudsjett og låneopptak. Det er opp til departementets frie skjønn å avgjøre om vilkåret for ikke å føre kommunen inn i ROBEK, er oppfylt.
Terskelen for å la være å melde kommuner inn i ROBEK skal ligge høyt. Det følger av ordlyden i § 28-1 andre ledd at det må være åpenbart at det ikke foreligger noe kontrollbehov. Det må følgelig være klart at det ut fra hensynet til kommunens økonomiske balanse ikke er nødvendig å kontrollere kommunens budsjett og låneopptak. Dersom det er en viss tvil om kontrollbehovet, vil kommunen bli registrert i ROBEK.
Adgangen til å unnlate innmelding vil for eksempel kunne komme til anvendelse i saker hvor økonomiplanen, årsbudsjettet eller årsregnskapet ikke er vedtatt innen tidsfristen, og økonomien ellers er i balanse. Et annet eksempel kan være at kommunen har fastsatt en økonomiplan eller et årsbudsjett hvor det i realiteten er økonomisk balanse, men hvor det foreligger feil eller mangler ved vedtaket av formell eller teknisk art som medfører at et kriterium for registrering i ROBEK er oppfylt. Det må uansett gjøres en vurdering av om det foreligger et kontrollbehov før § 28-1 andre ledd kan tas i bruk.
For kommuner som oppfyller kriteriet for innmelding som følge av et merforbruk, enten ved at det er vedtatt å dekke inn merforbruk over flere enn to år (§ 28-1 første ledd bokstav c) eller hvor merforbruket overstiger tre prosent av driftsinntektene (bokstav d), vil departementet som hovedregel ikke benytte hjemmelen for å unnlate innmelding i ROBEK.
6 Kontroll med årsbudsjettet og godkjenning av låneopptak – § 28-3
6.1 Lovlighetskontroll av årsbudsjettet
For kommuner som er registrert i ROBEK, skal statsforvalteren foreta lovlighetskontroll av årsbudsjettet etter § 28-3. Lovlighetskontrollen skal foretas uavhengig av hva som er årsaken til at kommunen er innmeldt i ROBEK, også dersom kommunen er meldt inn etter § 28‑1 første ledd bokstav b til g. Dersom kommunen registreres i ROBEK på bokstav e fordi årsbudsjettet ikke er vedtatt innen fristen, gjennomføres lovlighetskontrollen etter § 28-3 når årsbudsjettet er vedtatt.
Kommuneloven § 28-3 første ledd gir ikke grunnlag for lovlighetskontroll av vedtak om økonomiplan eller årsregnskap. For eksempel gir bestemmelsen ikke grunnlag for lovlighetskontroll av kommunens økonomiplan selv om økonomiplanen er vedtatt med merforbruk og kommunen meldes inn i ROBEK på bokstav b. Lovlighetskontroll av vedtak om økonomiplan eller årsregnskap må eventuelt foretas med hjemmel i § 27-1.
6.1.1 Lovlighetskontroll av årsbudsjettet det året kommunen blir meldt inn
I det året en kommune meldes inn i ROBEK, er det inneværende års budsjett som skal lovlighetskontrolleres. Dersom en kommune for eksempel vedtar budsjettet for 2024 i ubalanse og blir meldt inn etter § 28-1 første ledd bokstav a, skal statsforvalteren kontrollere lovligheten av vedtaket om årsbudsjettet for 2024.
Dersom en kommune meldes inn på grunnlag av vedtak om årsbudsjett eller økonomiplan, skal statsforvalteren foreta lovlighetskontroll av årsbudsjettet og godkjenning av låneopptak normalt senest innen utgangen av mars.
Dersom en kommune meldes inn på grunnlag av manglende vedtak om årsbudsjett eller økonomiplan, skal statsforvalteren foreta lovlighetskontroll av inneværende års budsjett og godkjenning av låneopptak innen utgangen av februar, eller innen rimelig tid etter at kommunen har gjort vedtak om årsbudsjett.
Dersom en kommune meldes inn på grunnlag av vedtak, eller manglende vedtak, om årsregnskap, skal statsforvalteren foreta lovlighetskontroll av inneværende års budsjett og godkjenning av låneopptak normalt senest innen utgangen av september. På dette tidspunktet foretas lovlighetskontroll av det reviderte årsbudsjettet.
6.1.2 Lovlighetskontroll av årsbudsjettet årene etter innmeldingsåret
Lovlighetskontroll av årsbudsjettet i årene etter at kommunen er meldt inn i ROBEK (uavhengig av årsaken til innmelding), skal normalt skje innen utgangen av mars. Det skal da foretas lovlighetskontroll av det opprinnelige vedtaket om årsbudsjettet.
6.1.3 Innholdet i lovlighetskontrollen av årsbudsjettet
Ved lovlighetskontrollen skal statsforvalteren ta stilling til om vedtaket om årsbudsjett har et lovlig innhold, om vedtaket er truffet av kommunestyret og om vedtaket har blitt til på lovlig måte. Kontrollen av om budsjettet er innholdsmessig lovlig, er som utgangspunkt en kontroll av om årsbudsjettet tilfredsstiller alle de ulike kravene til årsbudsjettet som følger av kommuneloven av 2018 og tilhørende forskrift 7. juni 2019 nr. 214 om økonomiplan, årsbudsjett mv. (budsjett- og regnskapsforskriften). Hovedformålet med lovlighetskontrollen av årsbudsjettet til kommuner i ROBEK, er kontroll med at kommunen har et årsbudsjett som gir grunnlag for god økonomisk styring og kontroll. Sentralt i lovlighetskontrollen av årsbudsjettet etter § 28-3 første ledd skal derfor være spørsmålet om årsbudsjettet er realistisk og i balanse, jf. § 14-4 tredje ledd. Statsforvalteren må ved lovlighetskontrollen i den enkelte sak vurdere om det er andre innholdsmessige forhold ved årsbudsjettet som også bør kontrolleres.
6.2 Godkjenning av låneopptak
For kommuner som er registrert i ROBEK, skal statsforvalteren foreta lovlighetskontroll av årsbudsjettet etter § 28-3. Lovlighetskontrollen skal foretas uavhengig
For kommuner som er registrert i ROBEK, skal statsforvalteren foreta godkjenning av låneopptak og langsiktige leieavtaler som nevnt i § 28-3 andre ledd. Godkjenningen skal foretas uavhengig av hva som er årsaken til at kommunen er innmeldt.
Kommuneloven § 28-3 tredje ledd første punktum stiller krav til hvordan godkjenningen av vedtak om lån etter § 28-3 andre ledd skal skje. Når kommunens vedtak om lån er gjenstand for godkjenning, skal statsforvalterens godkjenning skje ved at statsforvalteren setter en øvre ramme for nye låneopptak for budsjettåret. Dette innebærer at lånegodkjenningen ikke skal skje i form av godkjenning av hvert enkelt låneopptak. Dersom kommunen i budsjettåret vedtar å øke låneopptaket, skal dette godkjennes gjennom en endring av rammen. Vedtaket om å ta opp lån skal for øvrig framgå av vedtaket om årsbudsjett, jf. § 14-4 andre ledd.
Også dersom kommunen registreres i ROBEK sent i året, skal lånegodkjenningen skje i form av at statsforvalteren setter en øvre ramme for låneopptak i budsjettåret som nevnt foran.
Lånegodkjenningen skal gjøres under hensyn til kommunens økonomi og bidra til at kommunens økonomiske balanse gjenopprettes.
Statsforvalteren skal vurdere om rammen for årets låneopptak skal reduseres hvis kommunen har ledige ubrukte lånemidler. Det er særlig aktuelt å redusere rammen for låneopptak dersom kommunen har store ubrukte lånemidler som ikke vil bli benyttet som finansiering i budsjettåret, og kommunen ellers har en tilfredsstillende likviditetssituasjon.
Statsforvalteren skal vurdere om det skal fastsettes nærmere vilkår for bruk av lånerammen, jf. § 28-3 tredje ledd andre punktum. Slike vilkår kan være at lånerammen kun benyttes til bestemte formål, eller at lånerammen ikke benyttes til nærmere angitte formål. Statsforvalteren kan bare fastsette vilkår for bruk av rammen hvis det er nødvendig av hensyn til kommunens økonomi.
7 Utmelding fra ROBEK – § 28-5
7.1 Prosedyre
7.1.1 Kontrollen av om en kommune skal meldes ut fra ROBEK – frister
En kommune skal meldes ut fra ROBEK dersom ett eller flere av de forholdene som er nevnt i § 28-5 første til fjerde ledd har inntruffet. Innholdet i vilkårene for utmelding fra ROBEK, er omtalt i punkt 7.2 til 7.4.
Utmelding gjøres på grunnlag av kommunens vedtak om årsbudsjett, økonomiplan og kommunekassens årsregnskap. Kommunen skal sende økonomiplanen, årsbudsjettet og årsregnskapet til statsforvalteren snarest mulig og senest 30 dager etter vedtak.[3]
Statsforvalterens kontroll av om en kommune skal meldes ut på grunnlag av vedtak om årsbudsjett eller økonomiplan skal normalt foretas senest innen utgangen av februar.
Dette gjelder også dersom vedtak om økonomiplan og årsbudsjett ikke er oversendt fra kommunen til statsforvalteren innen utgangen av januar. Dersom vedtak ikke er oversendt, skal statsforvalteren likevel foreta kontrollen på grunnlag av saksdokumentene til kommunestyremøtet og vedtak i henhold til møteprotokoll. Ved behov må statsforvalteren hente inn ytterligere opplysninger fra kommunen.
Kontrollen av om en kommune skal meldes ut på grunnlag av vedtak om årsregnskap skal normalt foretas senest innen utgangen av august.
Dette gjelder også dersom vedtak om årsregnskap ikke er oversendt fra kommunen til statsforvalteren innen utgangen av juli.. Dersom vedtak ikke er oversendt, skal statsforvalteren likevel foreta kontrollen på grunnlag av saksdokumentene til kommunestyremøtet og vedtak i henhold til møteprotokoll. Ved behov må statsforvalteren hente inn ytterligere opplysninger fra kommunen.
7.1.2 Melding om utmelding fra ROBEK
Dersom en kommune skal meldes ut fra ROBEK, skal statsforvalteren gi departementet melding om utmelding. Departementet skal også ha melding selv om kommunen ikke skal meldes ut av ROBEK, men fortsatt skal være registrert i ROBEK på andre (færre) bokstaver.
Meldingen skal inneholde rettsgrunnlaget for utmeldingen, det vil si hvilket eller hvilke av de forholdene som er nevnt i § 28-5 første til fjerde ledd som er årsaken til utmeldingen, og henvisning til det aktuelle vedtaket i kommunen.
Meldingen gis til departementet i form av brev og eget registreringsskjema. Registreringsskjemaet er tilgjengelig på departementets nettsider om ROBEK.
Meldingen skal gis uten unødig opphold etter at statsforvalteren har foretatt kontrollen.
På bakgrunn av melding fra statsforvalteren foretar departementet selv utmeldingen av en kommune fra ROBEK-registeret. En kommune regnes først som utmeldt fra ROBEK-registeret fra det tidspunktet departementet har tatt kommunen ut fra ROBEK-listen på departementets nettsider.
7.2 Objektive vilkår for utmelding – innholdet i kontrollen
Kontrollen av om en kommune skal meldes ut av ROBEK skal skje på objektivt grunnlag. Det vil si at statsforvalteren kun skal kontrollere om kommunestyrets vedtak om årsbudsjett, økonomiplan eller årsregnskap har et innhold som innebærer at kriteriene for utmelding fra ROBEK i § 28-5 første til fjerde ledd er oppfylt. Dette betyr for eksempel at kontrollen av om kommunen skal meldes ut etter § 28-5 første ledd skal baseres på om årsbudsjettet er vedtatt med merforbruk ("bunnlinjekontroll").
Statsforvalteren skal altså kun ta stilling til om kommunestyrets vedtak om årsbudsjett, økonomiplan eller årsregnskap formelt sett medfører at de objektive kriteriene for utmelding fra ROBEK er oppfylt. Statsforvalterens kontroll av om lovens objektive vilkår i § 28-5 er oppfylt skal ikke omfatte skjønnsmessige vurderinger av om en kommune fortsatt bør være registrert i ROBEK ut fra kommunens økonomiske situasjon e.l.
7.3 Hvilket vedtak som er grunnlag for utmelding fra ROBEK
Statsforvalterens kontroll av om kriteriene for utmelding fra ROBEK er oppfylt, skal baseres på kommunens opprinnelige vedtak om henholdsvis årsbudsjett, økonomiplan, årsregnskap, og ikke på vedtak om justeringer eller endringer som foretas i etterkant.
7.4 Lovlighetskontroll av årsbudsjettet før utmelding
Uavhengig av årsaken til hvorfor kommunen er registrert i ROBEK, skal statsforvalteren gjennomføre lovlighetskontrollen av årsbudsjettet etter § 28-3 før en utmelding kan skje. Dersom en kommune for eksempel vedtok budsjettet for 2023 i ubalanse og ble meldt inn etter § 28-1 første ledd bokstav a, skal statsforvalteren kontrollere lovligheten av vedtaket om årsbudsjett for 2024 før kommunen eventuelt meldes ut av ROBEK i 2024.
7.5 Om kriteriene for utmelding
7.5.1 Årsbudsjettet er vedtatt i balanse
En kommune som er registrert i ROBEK på grunn av at et driftsbudsjett ble vedtatt med merforbruk, jf. § 28-1 første ledd bokstav a, skal ikke være registrert i ROBEK på denne bokstaven dersom årsbudsjettet for påfølgende år er vedtatt i balanse (uten merforbruk), herunder at budsjettet ikke er vedtatt med ufordelte innsparingskrav. Kommunen skal da meldes ut av ROBEK etter § 28-5 første ledd så fremt kommunen ikke skal være registrert i ROBEK på et annet grunnlag.
Statsforvalteren skal gjennomføre lovlighetskontrollen av årsbudsjettet etter § 28-3 før en utmelding kan skje, jf. punkt 7.2. Dersom resultatet av lovlighetskontrollen av årsbudsjettet er at statsforvalteren opphever vedtaket om årsbudsjett, for eksempel fordi realismekravet i § 14-4 ikke er oppfylt, skal kommunen ikke meldes ut av ROBEK. Utmelding etter § 28-5 første ledd forutsetter at det opprinnelige budsjettvedtaket ikke oppheves. Dersom en kommune for eksempel er registrert i ROBEK som følge av merforbruk i årsbudsjettet for 2023 (bokstav a), vil kommunen ikke bli meldt ut på denne bokstaven dersom det opprinnelige budsjettvedtaket for 2024 oppheves av statsforvalteren etter en lovlighetskontroll.
7.5.2 Økonomiplan i balanse
En kommune som er registrert i ROBEK på grunn av at økonomiplanens driftsdel ble vedtatt med merforbruk, jf. § 28-1 første ledd bokstav b, skal ikke være registrert i ROBEK på denne bokstaven dersom økonomiplanen for påfølgende periode er vedtatt i balanse (uten merforbruk), herunder at økonomiplanen ikke er vedtatt med ufordelte innsparingskrav. Kommunen skal da meldes ut av ROBEK etter § 28-5 andre ledd så fremt kommunen ikke skal være registrert i ROBEK på et annet grunnlag.
Statsforvalteren skal gjennomføre lovlighetskontrollen av årsbudsjettet etter § 28-3 før en utmelding kan skje, jf. punkt 7.2. Resultatet av lovlighetskontrollen av årsbudsjettet har ikke betydning for om kommunen skal være registrert på bokstav b.
Loven innebærer ikke at økonomiplanen må være lovlighetskontrollert før utmelding fra bokstav b kan foretas etter § 28-5 andre ledd. I enkelte tilfeller kan det være grunn for statsforvalteren til å stille spørsmål ved realismen i økonomiplanen, for eksempel ved at utgiftsreduksjoner som trekker ned bevilgninger på de ulike budsjettområdene ikke ser realistiske ut. Statsforvalteren har i slike tilfeller adgang til å ta opp økonomiplanen til lovlighetskontroll etter § 27-1 andre ledd. Dersom resultatet av lovlighetskontrollen av økonomiplanen er at statsforvalteren opphever vedtaket om økonomiplanen i tråd med § 27‑3, skal kommunen ikke meldes ut av ROBEK. Utmelding etter § 28-5 andre ledd forutsetter at det opprinnelige vedtaket om økonomiplanen ikke oppheves.
7.5.3 Merforbruk er dekket inn
En kommune som er registrert i ROBEK på grunn av et merforbruk i regnskapet, jf. § 28-1 første ledd bokstav c, d eller g, skal ikke være registrert i ROBEK på disse bokstavene dersom det akkumulerte merforbruket er dekket inn i sin helhet. Kommunen skal da meldes ut av ROBEK etter § 28-5 tredje ledd så fremt kommunen ikke skal være registrert i ROBEK på et annet grunnlag.
Statsforvalteren skal ha gjennomført lovlighetskontrollen av det opprinnelige årsbudsjettet etter § 28-3 før utmelding kan skje, jf. punkt 7.2. Resultatet av lovlighetskontrollen av budsjettet har ikke betydning for om kommunen skal være registrert på bokstav c, d eller g.
Loven innebærer ikke at årsregnskapet må være lovlighetskontrollert før utmelding fra bokstav c, d eller g kan foretas etter § 28-5. I særskilte tilfeller kan det likevel tenkes at statsforvalteren ser grunn å stille spørsmål ved om årsregnskapet har et lovlig innhold. Statsforvalteren har i slike tilfeller adgang til å ta opp årsregnskapet til lovlighetskontroll etter § 27-1 andre ledd. Statsforvalteren har for øvrig plikt til å foreta lovlighetskontroll etter § 28-6 i de tilfellene der det er avgitt en revisjonsberetning med negativ konklusjon om årsregnskapet, og årsregnskapet ikke er endret for å rette opp det som er grunnlaget for denne konklusjonen, se punkt 9. Dersom resultatet av slike lovlighetskontroller er at statsforvalteren opphever vedtaket om årsregnskapet i tråd med § 27-3 eller § 28-6, skal kommunen ikke meldes ut av ROBEK. Utmelding etter § 28-5 tredje ledd forutsetter at det aktuelle vedtaket om årsregnskapet ikke oppheves.
7.5.4 Økonomiplan, årsbudsjett og årsregnskap er vedtatt innen frist
En kommune som er registrert i ROBEK som følge av at enten økonomiplan, årsbudsjett eller årsregnskap ikke er vedtatt innen fristen, jf. § 28-1 bokstav e og f, skal ikke være registrert i ROBEK på disse bokstavene dersom økonomiplanen, årsbudsjettet eller årsregnskapet for det påfølgende året er vedtatt innen fristen. Kommunen skal da meldes ut av ROBEK etter § 28-5 fjerde ledd, så fremt kommunen ikke skal være registrert i ROBEK på et annet grunnlag.
Statsforvalteren skal ha gjennomført lovlighetskontrollen av det opprinnelige årsbudsjettet etter § 28-3 før en utmelding kan skje, jf. punkt 7.2. Dersom resultatet av lovlighetskontrollen etter § 28-3 er at statsforvalteren opphever vedtaket om årsbudsjett, skal kommunen likevel ikke meldes ut fra bokstav e. Utmelding etter bokstav e forutsetter at det aktuelle budsjettvedtaket ikke oppheves. Det samme gjelder dersom statsforvalteren har tatt opp vedtaket om økonomiplan til lovlighetskontroll etter § 27-1 andre ledd og vedtaket blir opphevet. Resultatet av lovlighetskontrollen av årsbudsjettet og økonomiplanen har derimot ikke betydning for om kommunen skal være registrert på bokstav f.
Dersom statsforvalteren opphever vedtak om årsregnskap etter å ha tatt opp vedtaket til lovlighetskontroll etter § 27-1 andre ledd eller § 28-6, skal kommunen ikke meldes ut på bokstav f. Utmelding på bokstav f forutsetter at det aktuelle vedtaket om årsregnskapet ikke oppheves.
8 Plikt til å vedta tiltaksplan – § 28-4 andre til fjerde ledd
Alle kommuner som er registrert i ROBEK skal fastsette en tiltaksplan som sikrer at økonomien bringes i balanse, jf. § 28-4 andre ledd.
Tidsfristene for fastsettelse av tiltaksplanen avhenger av grunnlaget for registrering.
For kommuner som er innmeldt etter § 28-1 bokstav a, b, e eller g, skal tiltaksplanen fastsettes senest 30. juni.
For kommuner som er innmeldt etter bokstav c, d eller f skal tiltaksplanen fastsettes senest 31. desember.
Tiltaksplanen skal sendes statsforvalteren til orientering.
9 Lovlighetskontroll av årsregnskapet ved negativ revisjonsberetning – § 28-6
Statsforvalteren skal foreta lovlighetskontroll av vedtak om årsregnskap hvis det er avgitt en revisjonsberetning med negativ konklusjon om årsregnskapet, og årsregnskapet ikke er endret for å rette opp det som er grunnlaget for denne konklusjonen, jf. § 28-6. Denne plikten gjelder overfor alle kommuner, og ikke bare kommunene som er registrert i ROBEK.
Lovlighetskontrollen av årsregnskapet skal være en kontroll av om regnskapsreglene i lov og forskrift er fulgt, men avgrense seg til de forholdene som regnskapsrevisor har tatt opp i sin beretning og som er grunnlaget for den negative konklusjonen.
Hvis statsforvalteren mener det foreligger brudd på regnskapsreglene, skal regnskapsvedtaket oppheves. Kommunestyret må da vedta et nytt årsregnskap som etterlever regnskapsreglene innenfor den fristen statsforvalteren setter. Dette nye regnskapsvedtaket blir grunnlaget for å vurdere om kommunen oppfyller vilkår for registrering i ROBEK, eksempelvis dersom det korrigerte regnskapet viser et akkumulert merforbruk større enn tre prosent av driftsinntektene.
Hvis statsforvalteren mener at det ikke foreligger brudd på regnskapsreglene, vil kommunestyrets vedtak om årsregnskap bli stående som gyldig, selv om revisor har avgitt negativ beretning. Det er da dette regnskapsvedtaket som er grunnlaget for å vurdere om kommunen oppfyller kriterier for registrering i ROBEK.
Med hilsen
Bent Devik (e.f.) fagdirektør
|
Hina Ilyas utredningsleder |
Dokumentet er elektronisk signert og har derfor ikke håndskrevne signaturer
Vedlegg – Ufordelte innsparingskrav (pdf)
______________________________________________
[1] Jf. forskrift 7. juni 2019 nr. 714 om økonomiplan, årsbudsjett, årsregnskap og årsberetning for kommuner og fylkeskommuner mv. § 5-16.
[2] Bevilgningsoversikt drift etter budsjett- og regnskapsforskriften § 5-4 andre ledd.
[3] Jf. forskrift 7. juni 2019 nr. 714 om økonomiplan, årsbudsjett, årsregnskap og årsberetning for kommuner og fylkeskommuner mv. § 5-16.