SAK10 § 3-1 - Om adgangen til å slå sammen mikrohus, krav til avstand og om søknadsplikt for tilbygg
Tolkningsuttalelse | Dato: 27.11.2024
Mottaker:
Vizplan arkitekttjenester
Vår referanse:
24/3778
Vi viser til din e-post den 15. april 2024 til Direktoratet for byggkvalitet, samt til vårt foreløpige svar den 16. oktober 2024. Du ønsker en vurdering om det er adgang til å slå sammen to mikrohus, eller om det er krav til avstand mellom slike boligbygg. Videre spør du om det uten søknad om tillatelse kan oppføres et tilbygg på inntil 15 m2 til mikrohus.
Spørsmålene du stiller gjelder nylig vedtatte forskriftsendringer. Vi ønsker med dette å klargjøre hvilke regler som gjelder for mikrohus. Vår uttalelse gis på generelt grunnlag.
Innledningsvis bemerker vi at «mikrohus» ikke er en betegnelse som benyttes i plan- og bygningsloven (pbl.), byggesaksforskriften (SAK10) eller byggteknisk forskrift (TEK17). Under forskriftsarbeidet ble det opprinnelig foreslått å innta en definisjon av mikrohus, men forslaget ble ikke fulgt opp. «Mikrohus» er imidlertid en kortfattet og praktisk betegnelse. Når vi i det følgende benytter betegnelsen, så referer mikrohus til tiltak som beskrevet i SAK10 § 3-1 bokstav e, som er «[f]rittliggende boligbygning inntil 30 m2 BRA med én boenhet i én etasje uten kjeller som ikke på noe punkt overstiger en høyde på 4,5 m over bakken.» Mikrohus som er i samsvar med pbl. § 1-6 andre ledd, er tiltak som kan forestås av tiltakshaver selv og uten krav om ansvarlige foretak, jf. pbl. § 20-4 bokstav a.
1. Om adgangen til å oppføre flere mikrohus og slå de sammen
På samme eiendom kan det gis tillatelse til flere tiltak etter SAK10 § 3-1 bokstav e, såfremt tiltak ikke er i strid med arealplan og andre bestemmelser i lov og forskrift. For at en boligbygning kan tillates etter SAK10 § 3-1 bokstav e, må boligbygningen være «frittliggende», ikke større enn «30 m2 BRA», kun omfatte «én boenhet i én etasje uten kjeller», og ikke på noe punkt overstige «en høyde på 4,5 m over bakken».
Dette innebærer at dersom det samtidig, suksessivt eller i nær tidsmessig sammenheng skal oppføres to boligbygninger eller flere, og som hver for seg er i samsvar med SAK10 § 3-1 bokstav e, så må boligbygningene vurderes samlet og omsøkes sammen.[1] I en slik situasjon kan boligbygningene ikke omsøkes etter SAK10 § 3-1 bokstav e, men må omsøkes etter pbl. § 20-1 første ledd bokstav a, jf. § 20-2. Det vil da være krav til bruk av ansvarlig foretak.
Departementet har i flere tolkningsuttalelser redegjort for hva som skal til for at tiltak er «frittliggende» etter SAK10 § 4-1 bokstav a.[2] Departementet er av den oppfatning at «frittliggende etter SAK10 § 3-1 bokstav e og § 4-1 bokstav a, må forstås likt. Dette innebærer at mikrohus ikke kan være bygningsmessig forbundet med annen bygning. En alminnelig språklig fortolkning av «frittliggende bygning», tilsier at bygningen både visuelt og fysisk må fremstå som adskilt fra øvrige bygninger. Videre må det være åpen plass på alle sider av bygningen, slik at det er mulig å bevege seg rundt bygningen.
Dersom situasjonen er den at det er oppført og godkjent et mikrohus, og det ønskes oppført ytterligere et mikrohus som skal slås sammen med det eksisterende, vil ikke kravet til «frittliggende» lenger være oppfylt.[3] Å slå sammen to mikrohus faller dermed utenfor hva det kan gis tillatelse til etter SAK10 § 3-1 bokstav e.
2. Om krav til innbyrdes avstand mellom mikrohus
Mikrohus må være i samsvar med krav i arealplan og med plan- og bygningsloven med forskrifter, jf. SAK10 § 3-1 første ledd jf. pbl. § 1-6 andre ledd.
Hovedregelen er at avstand mellom mikrohus, eller mellom mikrohus og andre bygninger, er de samme som for øvrige boligbygninger. Dette innebærer blant annet at mikrohus som hovedregel må oppføres med minimum 8 meter innbyrdes avstand mellom hverandre, jf. TEK17 § 11-6 andre ledd jf. § 1-2 andre ledd. Sistnevnte bestemmelse angir hvilke byggtekniske krav mikrohus må oppfylle. For ordens skyld bemerker vi at når det i TEK17 § 1-2 andre ledd bokstav c står «kapittel 9 til 11», skal dette forstås slik at «til og med» kravene i kapittel 11 må oppfylles.[4]
3. Om det kan oppføres tilbygg til mikrohus
Tilbygg som hverken har et samlet bruksareal eller bebygd areal på over 15 m2, som er understøttet og som ikke overstiger to etasjer eller plan på det eksisterende byggverket, er unntatt søknadsplikt etter SAK10 § 4-1 bokstav b.
Hva som er et tilbygg, er ikke definert i lovverket. Departementet har tidligere lagt til grunn at en normal forståelse av et tilbygg er et tiltak som bygges på bakken som en utvidelse av eksisterende byggverk, reist ved siden av og i tilknytning til eksisterende bygg, og som dermed medfører en utvidelse av bygningens grunnflate.[5] Departementet har videre lagt til grunn at dersom tilbygg skal være unntatt søknadsbehandling etter SAK10 § 4-1 bokstav b, må tilbygget være understøttet og ha eget bæresystem.
Rent ordlydsmessig kan vi ikke se at SAK10 §4-1 er til hinder for oppføring av tilbygg på 15 m2 til mikrohus. Isolert sett innebærer dette at tilbygg inntil 15 m2 til mikrohus kan unntas søknadsplikt etter SAK10 § 4-1 bokstav b.
Unntaket fra søknadsplikten etter SAK10 § 4-1 bokstav b forutsetter at tilbygget ikke er i strid med «lovens bestemmelser med tilhørende forskrifter, kommuneplanens arealdel og reguleringsplan, tillatelser eller annet regelverk», jf. SAK10 § 4-1 første ledd.
I denne sammenhengen kan det bemerkes at et tilbygg på inntil 15 m2 til et eksisterende byggverk på 30 m2, kan være søknadspliktig fordi det må anses som en «vesentlig endring» av bygning etter § 20-2 jf. § 20-1 bokstav b. Vurderingen må ta utgangspunkt i hvordan tilbygget endrer mikrohuset, og om endringen kan karakteriseres som vesentlig. Sentrale vurderingstema kan være om tilbygget griper inn i eksisterende bærende konstruksjoner eller andre konstruksjoner som er av vesentlig betydning for sikkerheten, eller om tilbygget medfører ombygging av mikrohuset.[6] Hva som er en vesentlig endring må vurderes konkret i den enkelte sak, og er en vurdering som kommunen er nærmest til å foreta.
Avslutningsvis understreker departementet at tilbygg til eksisterende mikrohus, uavhengig av søknadsplikten, må oppføres i samsvar med byggteknisk forskrift, jf. også SAK10 § 4-1 første ledd og pbl. § 31-2 første ledd.
[1] For tilsvarende uttalelse om søknadsplikt for flere tiltak som isolert sett er unntatt søknadsplikt etter SAK10 § 4-1, se sak 24/2213-5 om SAK10 § 4-1 - Om antall tiltak og kombinasjon av tiltak - regjeringen.no, og sak 21/4245-2 om § 20-5 Departementet svarer på spørsmål om oppføring av forstøttingsmur og terrendendring er søknadspliktig når tiltaka blir oppførde samtidig med pågåande byggjesak - regjeringen.no. Se også Ot.prp. nr. 45 (2007-2008) s. 45.
[2] F.eks. sak 19/5689-3 om § 20-5 og SAK § 4-1 – Om når en bygning er "frittliggende" - regjeringen.no.
[3] At mikrohus ikke var ment å kunne oppføres i kjede eller rekke, er understreket i Direktorat for byggkvalitets høringsnotat om mikrohus av 9. juni 2021, se Forslag til endringer i byggteknisk forskrift §§ 1-2, 1-3 og 12-7 og byggesaksforskriften §§ 3-1 og 14-2 om mikrohus - Direktoratet for byggkvalitet.
[4] At kapitel 11 i TEK17 gjelder for mikrohus, fremgår også av Direktorat for byggkvalitet sitt høringsnotat om mikrohus av 9. juni 2021, se Forslag til endringer i byggteknisk forskrift §§ 1-2, 1-3 og 12-7 og byggesaksforskriften §§ 3-1 og 14-2 om mikrohus - Direktoratet for byggkvalitet.
[5] Se Departemenentets uttalelse i sak 17/1339 Generelt om forenklinger og regelverket om unntak fra søknadsplikt, og særlig om garasje, tilbygg, veranda, terrasse og balkong. - regjeringen.no.
[6] Se Ot.prp. nr. 39 (1993-1994) s. 202 om «vesentlig endring» etter plan- og bygningsloven av 1985 § 93 første ledd bokstav b, og som ble videreført i pbl. § 20-1 bokstav b, jf. Ot.prp. nr. 45 (2007-2008) s. 312.