SAK10 § 4-1 - Saksbehandling av tiltak som ikke krever søknad og tillatelse

Vi viser til Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune sitt brev datert 11. mars 2024 med spørsmål om søknadsplikt for understøttede verandaer og markterrasser. Slik departementet forstår henvendelsen, ønsker dere svar på tre problemstillinger som gjelder ulike spørsmål om søknadsplikt for flere understøttede verandaer og markterrasser som skal oppføres samtidig, og om materielle krav gjelder for disse tiltakene.

Departementet understreker at vi tar ikke stilling til konkrete enkeltsaker. Vår uttalelse gis på generelt grunnlag.

DEPARTEMENTETS SVAR

1. Om søknadsplikt ved etablering av flere tiltak som hver for seg er unntatt søknadsplikt eller som inngår i et større prosjekt

Vi oppfatter at dere spør om et tiltak som isolert sett er unntatt søknadsplikt etter byggesaksforskriften (SAK10) § 4-1, likevel kan være søknadspliktig dersom tiltaket oppføres samtidig med flere tiltak som er unntatt søknadsplikt, eller som inngår i et større prosjekt. 

Departementet har i en nylig publisert tolkningsuttalelse i sak 24/2213 om tiltak unntatt fra søknadsplikt etter SAK10 § 4-1, vurdert tilsvarende spørsmål om søknadsplikt ved etablering av flere tiltak som hver for seg er unntatt søknadsplikt.[1] Som det følger av uttalelsen skal det ved oppføring av flere tiltak som til sammen utgjør en større enhet, foretas en samlet vurdering av tiltakene. Dette kan medføre at tiltakene er søknadspliktige.[2]

2. Om materielle krav til tiltak som er unntatt søknadsplikt etter SAK10 § 4-1

Videre oppfatter vi at dere spør om tiltak som er unntatt søknadsplikt etter SAK10 § 4-1 første ledd bokstav b og d, kan eller skal vurderes opp imot materielle bestemmelser i plan- og bygningsloven (pbl.), som for eksempel pbl. §§ 29-2 og 29-4.

For at tiltak skal være unntatt søknadsplikt etter SAK10 § 4-1, er det flere vilkår som må være oppfylt. Tiltaket må ikke være i strid med plan- og bygningslovens bestemmelser med tilhørende forskrifter, kommuneplanens arealdel og reguleringsplan, tillatelser eller annet regelverk, jf. SAK10 § 4-1 første ledd første punktum.

Dette innebærer blant annet at selv om et tiltak er unntatt plan- og bygningslovens krav til saksbehandling, må tiltaket like fullt være i samsvar med materielle, herunder tekniske, krav som er gitt i eller i medhold av loven. Med mindre annet følger direkte av loven eller forskrift, vil altså pbl. § 29-2 om krav til visuelle kvaliteter og pbl. § 29-4 om krav til byggverkets plassering, høyde og avstand fra nabogrense, som utgangspunkt også gjelde for tiltak som er unntatt søknadsplikt.

3. Om tiltak som i utgangspunktet oppfyller vilkårene for unntak fra søknadsplikt, likevel kan være søknadspliktige fasadeendringer

I forlengelse av punkt 1 og 2 ovenfor, oppfatter vi at dere spør om tiltak som i utgangspunktet er unntatt fra søknadsplikt etter SAK10 § 4-1 første ledd bokstav b og d, likevel kan utgjøre en søknadspliktig fasadeendring etter pbl. § 20-1 første ledd bokstav c.

Fasadeendringer er som hovedregel søknadspliktige, jf. pbl. §§ 20-2, jf. 20-1 bokstav c. Unntak fra dette gjelder for fasadeendringer som ikke fører til at bygningens karakter endres eller tilbakeføring av fasade til tidligere dokumentert utførelse, jf. pbl. § 20-5 første ledd bokstav f.

Når det gjelder hvilke visuelle kvaliteter som kan stilles til tiltak som er unntatt søknadsplikt, understreker departementet at kravet til gode visuelle kvalitet skal tolkes relativt i forhold til tiltakets størrelse og synlighet, jf. Ot. prp. nr. 32 (2007-2008) s. 342.[3] Dette tilsier at det generelt ikke kan stilles strenge krav til ivaretakelsen av visuelle kvaliteter for tiltak som er unntatt søknadsplikt etter SAK10 § 4-1 første ledd bokstav b eller d.

Hvorvidt tiltak som er unntatt søknadsplikt etter SAK10 § 4-1 kan være en søknadspliktig fasadeendring eller er unntatt søknadsplikt fordi tiltaket ikke endrer bygningens karakter, må vurderes i forhold til at tiltaket er unntatt søknadsplikt. Bakgrunnen for dette er at oppføring av tiltak etter SAK10 § 4-1 første ledd bokstav b og d forutsetter visse eksteriørmessige endringer på eksisterende byggverk. Tiltakene som nevnt i SAK10 § 4-1 første ledd bokstav b og d omfatter i seg selv visse fasadeendringer, og som er unntatt fra søknadsplikt. Dette tilsier at det gjelder en høy terskel for når bygningens karakter endres for slike tiltak. Normalt skal det derfor mye til før kommunen kan kreve at tiltak som er unntatt søknadsbehandling etter SAK10 § 4-1 første ledd bokstav b og d, er en søknadspliktig fasadeendring etter pbl. § 20-1 bokstav c. Unntak fra dette vil først og fremst være aktuelt dersom tiltaket gjennomføres på bevaringsverdig bygning, bygning med høy historisk verdi eller på bygninger i strøk med spesiell/svært ensartet bebyggelse.

Departementet håper denne uttalelsen har vært klargjørende. Kopi av uttalelsen sendes til Statsforvalteren i Oslo og Viken, og Direktoratet for byggkvalitet.

 

[1] Se SAK10 § 4-1 - Om antall tiltak og kombinasjon av tiltak - regjeringen.no.

[2] Se også Frode Innjord og Liv Zimmermann (red.), Plan- og bygningsloven med kommentarer byggesaksdelen bind II, Gyldendal 2020, s. 628, og Sivilombudets uttalelse i sak SOM-2009-767, som samsvarer med departementets forståelse.

[3] Se også vår tolkningsuttalelse i sak 14/1269, § 20-1 - Om midlertidig bygning, konstruksjon eller anlegg - regjeringen.no, hvor det i tilknytning til drøftelser av midlertidig bygning, konstruksjon eller anlegg blant annet bemerkes at bygningsmyndighetene kan være mer villig til å akseptere at visuelle kvaliteter ikke er optimale når tiltak etablere under den klare forutsetning om at det kun er tale om en tidsavgrenset periode på inntil 2 år.