Stadfesting etter markaloven - Lørenskog kommune - kommuneplanens arealdel 2023-2035
Brev | Dato: 09.05.2023 | Klima- og miljødepartementet
Mottaker:
- Lørenskog kommune
- Rådhuset
- 1470 LØRENSKOG
Vår referanse: 23/2767-3
Klima- og miljødepartementet stadfester de delene av kommuneplan for Lørenskog kommune som ligger innenfor markagrensen.
Kommuneplanens arealdel 2023-2035 for Lørenskog kommune ble oversendt til Klima- og miljødepartementet 26. april 2023 fra Statsforvalteren i Oslo og Viken for stadfesting etter markaloven.
Klima- og miljødepartementet stadfester de delene av kommuneplan for Lørenskog kommune som ligger innenfor markagrensen. Det er verken i kommuneplanens plankart eller i bestemmelsene foreslått tiltak som berører Marka. Departementet understreker imidlertid at den oppgradering og/eller lyssetting som er foreslått for ridestier og fem løyper i kommuneplanens retningslinjer og i temakart for planlagte løyper i Marka vil kunne kreve reguleringsplan, samt tillatelse etter markaloven § 14, jf. markaloven § 9. Stadfestelsen av kommuneplanen innebærer ikke en forhåndsgodkjennelse av disse tiltakene.
Sakens bakgrunn
Lørenskog kommunestyre vedtok kommuneplanens arealdel i møte 15. mars 2023. Statsforvalteren i Oslo og Viken har oversendt planen til Klima- og miljødepartementet for stadfesting etter markaloven.
Kommuneplanen inneholder ingen forslag om nye tiltak eller ny arealdisponering i Marka.
Imidlertid inneholder kommuneplanens retningslinjer konkrete tiltak om oppgradering og/eller lyssetting av ridestier og fem konkrete løyper i Marka, og det heter at disse tiltakene ikke krever reguleringsplan. Disse traseene fremkommer også i kommuneplanens temakart over planlagte løyper i Marka.
Statsforvalterens vurdering
Statsforvalteren mener at kommuneplanen ikke innebærer arealendringer eller arealbruk som strider med markalovens formål og bestemmelser, og anbefaler at Klima- og miljødepartementet stadfester planen.
Statsforvalteren peker likevel på kommuneplanens retningslinjer om oppgradering og lyssetting av løyper i Marka uten krav om reguleringsplan. Statsforvalteren opplyser at den har presisert overfor kommunen at nye eller oppgraderte stier og løyper i Marka i en del tilfeller vil kreve reguleringsplan, og at eventuelle nye stier og løyper i Marka skal behandles i tråd med markaloven med tilhørende retningslinjer.
Klima- og miljødepartementets vurdering
Etter markaloven § 6 skal kommunens endelige vedtak om arealdel av kommuneplan som vedrører Marka, stadfestes av departementet før planen får rettsvirkninger etter plan- og bygningsloven. Departementet kan gjøre de endringer i planen som anses nødvendig for at planen skal være i samsvar med lovens formål. Klima- og miljødepartementet skal derfor ta stilling til om Lørenskog kommunes vedtak om arealdel av kommuneplan skal stadfestes for de områdene som ligger innenfor Marka.
Markalovens hovedformål er å tilrettelegge for friluftsliv, naturopplevelse og idrett i Marka. Loven skal sikre Markas grenser og bevare et riktig variert landskap og natur- og kulturmiljø med kulturminner. Det skal samtidig tas hensyn til bærekraftig bruk til andre formål. Innenfor markalovens geografiske virkeområde gjelder et generelt byggeforbud, jf. markaloven § 5.
Verken kommuneplanens plankart eller bestemmelser inneholder nye tiltak i Marka.
Når det gjelder stiene og løypene som er omtalt i kommuneplanens retningslinjer og temakart, kan departementet ut fra den kortfattede omtalen av traseene ikke ta stilling til om disse løypene eller ridestiene vil kreve reguleringsplan eller ikke, eller om tiltakene kan tillates etter markaloven. For å avgjøre dette, må hvert enkelt tiltak vurderes opp mot plan- og bygningsloven, markalovens bestemmelser og Klima- og miljødepartementets «Retningslinjer for saksbehandling av stier og løyper i Marka». Her vil blant annet både lyssetting og omfang av terrenginngrep være sentrale hensyn. Lyssetting og annen betydelig oppgradering vil videre normalt kreve tillatelse etter markaloven § 14, jf. § 9.
Departementet registrerer at det i retningslinjene for Marka er presisert at unntaket fra krav om reguleringsplan gjelder for tiltak som ikke ville utløst krav om reguleringsplan utenfor Marka. Retningslinjene fremstår like fullt som om det er forhåndskonkludert med at de konkrete tiltakene på de omtalte løypene og ridestiene ikke vil kreve reguleringsplan. Departementet mener det er uheldig, og forutsetter at hvert enkelt tiltak vurderes opp mot markalovens bestemmelser og annet aktuelt lovverk når det gjelder både om tiltakene krever reguleringsplan og om tiltakene kan realiseres.
Det forutsettes også at det foretas nærmere undersøkelser og vurderinger etter naturmangfoldloven ved endelig søknadsbehandling og/eller regulering av de enkelte tiltak.
Vedtak
I medhold av markaloven § 6 andre ledd stadfester Klima- og miljødepartementet Lørenskog kommunes vedtak av 15. mars 2023 av arealdelen av ny kommuneplan for Lørenskog 2023-2035.
Departementet understreker at den oppgradering og/eller lyssetting som er foreslått for ridestier og fem løyper i kommuneplanens retningslinjer og i kommuneplanens temakart for planlagte løyper i Marka vil kunne kreve reguleringsplan og tillatelse etter markaloven § 14, jf. markaloven § 9. Stadfestelsen av kommuneplanen innebærer ikke en forhåndsgodkjennelse av disse tiltakene.
For kunngjøring av den endelige planen gjelder plan- og bygningsloven § 11-15 andre ledd.
Med hilsen
Øivind Dannevig (e.f.) avdelingsdirektør |
Erlend Smedshaug seniorrådgiver |
Kopi: Statsforvalteren i Oslo og Viken