3 Brev frå Avinor til Samferdselsdepartementet av 06.10.2008
Innspill til eiermeldingen – funksjonelle luftromsblokker (FAB) og Avinors engasjement i SESAR Joint Undertaking (SJU)
Vi viser til anmodning fra Samferdselsdepartementet om å bidra til det pågående arbeidet med eiermeldingen for så vidt gjelder FAB og SESAR. Vi oppfatter departementet dit hen at det er ønskelig med mer informasjon på disse to områdene for å sikre god forankring i meldingen av prosesser som innebærer store ressursmessige og økonomiske utfordringer for Avinor.
1 Etablering av en Nord-europeisk funksjonell luftromsblokk - NEFAB
Bakgrunn
Gjennom det EU-ledede programmet for et felleseuropeisk luftrom (Single European Sky) hvor Norge er medlem gjennom EØS-avtalen, er norsk flysikringstjeneste underlagt de samme reglene som ytere av flysikringstjenester innenfor EU-området. EU-forordningene 549/2004 – Rammeverkforordningen, 550/2004 – Tjenesteyterforordningen og 551/2004 – Luftromsforordningen, er gjort gjeldende i norsk rett og Avinor ble sertifisert og utpekt til å være tjenesteleverandør av flysikringstjenester i norsk luftrom og ved norske flyplasser i 2007.
Et sentralt element i programmet om et felleseuropeisk luftrom er etableringen av funksjonelle luftromsblokker. En funksjonell luftromsblokk skal være drevet av operative behov, sikre mest mulig effektiv utnyttelse av det samlede luftrommet, muliggjøre smidig og effektiv koordinering mellom enheter av lufttrafikktjenesten og være uavhengig av nasjonale grenser.
Status
Avinor har sammen med flysikringsleverandørene i Sverige (LFV), Danmark (Naviair), Finland (Finavia), Estland (EANS), Island (Isavia) og Irland (IAA) etablert en nordeuropeisk samarbeidsallianse, North European ANS Providers (NEAP). Disse flysikringsleverandørene har i løpet av høsten 2007 og 2008 utviklet en foreløpig gjennomførbarhetsanalyse (Pre-feasibility report) for en funksjonell luftromsblokk som omfatter statenes luftrom. Irland er foreløpig unntatt fra denne delen av samarbeidet da de allerede har etablert en funksjonell luftromsblokk i samarbeid med den britiske flysikringsleverandøren NATS.
Arbeidet med den nordeuropeiske funksjonelle luftromsblokken (NEFAB) forventes å bli intensivert i 2009 ved at vi innenfor NEAP etablerer et prosjekt for gjennomføring av en fullskala gjennomførbarhetsanalyse som vil innebære gjennomgang av trafikkstrømmer, luftrom og sektorisering, økonomiske og finansielle forhold, regulatoriske og andre juridiske forhold samt menneskelige ressurser.
Prosjektet er nå i ferd med å vurdere om og eventuelt hvordan prosessen kan forseres slik at en FAB kan formaliseres på et langt tidligere tidspunkt enn først planlagt. Saken skal diskuteres i NEAP i november på flysikringsdirektørenes møte i Helsinki. Vi vil orientere departementet så snart resultatet av dette er klart.
Målsettinger og strategi
Avinors målsetting med deltakelse i arbeidet med en felles Nord-europeisk luftromsblokk er å hente ut fremtidige synergieffekter med sikte på å oppnå reduksjon av både driftskostnader og behovet for fremtidige investeringer. Selskapet anser at en slik strategi etter hvert kan bidra til lavere priser til virksomhetens kunder og således bidra til å styrke norsk luftfarts konkurranseevne. Reduserte driftskostnader søkes oppnådd gjennom bedre operativt samarbeid på tvers av landegrensene gjennom revisjon av sektorgrenser og fordeling av oppgaver mellom enheter. Det anses også mulig å oppnå gevinster i forhold til støttefunksjoner som utdanning og trening, kunngjøringstjeneste, produksjon av regelverk og operative prosedyrer og tekniske anskaffelser. Gjennom en samordning av infrastruktur- og investeringsplaner anses det også som mulig å redusere behovet for fremtidige investeringer noe som blir av økonomisk betydning når fremtidig teknologi skal anskaffes og nye operative konsepter for lufttrafikkledelse som utvikles innenfor SESAR og som skal innføres i perioden mellom 2013 og 2020.
Avinors strategi for å nå disse målsettingene er en aktiv deltakelse i samarbeidet innenfor NEAP-alliansen med fokus på mulighetene for å hente ut gevinster for kundene på et tidlig tidspunkt. Samtidig vil selskapet også fokusere mer langsiktig på muligheten for eventuelle strukturelle endringer i tidsrommet etter 2013.
Forholdet mellom arbeidet med etablering av en Nord-europeisk FAB og prosessene i SESAR er viktig. Resultater fra SESAR-prosjektene forventes å få innvirkning på NEFAB-prosessen etter hvert og allerede i arbeidet med gjennomførbarhetsprosjektet, vil prosjektet ta hensyn til nødvendig infrastruktur og teknologi for å nå ATM Capability Level og ATM Service Level 1 innen 2013 i samsvar med SESAR ATM Master Plan. Deretter vil resultatene fra de ulike prosjektene i SESAR få innvirkning på valg av operative konsepter og teknologi i videreutviklingen av NEFAB frem mot 2020.
Myndighetenes rolle
I den fasen arbeidet nå går inn i, er det svært viktig at sivile og militære myndigheter i de landene som omfattes av FAB-initiativet involveres og at de nødvendige formelle prosesser knyttet til konstitusjonelle, regulatoriske, politiske og finansielle forhold identifiseres og håndteres. Det vil her være behov for samarbeid og koordinering mellom de 6 landenes myndigheter – både på departements- og tilsynsnivå. FAB-etableringen omfatter også militære brukere og dermed forsvarsinteresser. I Norge er Forsvarsdepartementet og Luftoperativt Inspektorat (LOI) involvert og det bør vurderes om det er behov for kontakt også på militært nivå i de respektive landene. Solid forankring hos sivile og militære myndigheter er i den foreliggende gjennomførbarhetsanalysen vurdert som et kritisk punkt i forhold til den planlagte tidsplanen om en etablering av en Nord-europeisk FAB innen utløpet av 2012.
Det er grunn til å fremheve at vi fra Avinors side er svært fornøyd med de initiativ som er tatt fra Luftfartstilsynets og Samferselsdepartementets side i denne sammenheng. Vi mener det er avgjørende at man nå på myndighetssiden innefor de 6 landene etablerer samarbeidsfora som sikrer den nødvendige koordinering av de tiltak som myndighetene må iverksette for å virkeliggjøre NEFAB.
Økonomiske og ressursmessige konsekvenser
Det er beregnet et behov for ca. 17 årsverk inn i gjennomførbarhetsprosjektet med oppstart oktober 2008 og ferdigstillelse i juni 2010. I dette ligger således en forventning om minst to årsverk fra Avinor. Kostnadene er estimert til ca. 4.2 millioner euro. I henhold til NEAPs finansielle fordelingsnøkkel, skal Avinor dekke 26 % av dette fra oktober 2008–juni 2010.
Det vises i denne sammenheng til konsernets § 10-plan hvor vi har synliggjort behovet for endrede rammebetingelser. En rekke svært viktige prosjekter ligger utenfor de rammer som er angitt i langsiktig investeringsplan og FAB og SESAR er prosesser innefor Flysikringsdivisjonens ansvarsområde som berøres sterkt. Det er i den forbindelse viktig å understreke at dette er prosesser Avinor er involvert i som følge av Norges forpliktelser iht. EØS-avtalen og medlemskapet i Single European Sky.
2 Avinors engasjement i SESAR Joint Undertaking (SJU)
Bakgrunn
Single European Sky ATM Reseach (SESAR) Programme er teknologi-pillaren i Single European Sky. Gjennom SESAR skal en ny generasjon av Air Traffic Management (ATM) system i Europa utvikles. Dette er ansett som helt nødvendig for å kunne håndtere den forventede trafikkøkningen fram mot år 2020. Masterplanen, SESARs overordnede styringsdokument, ble utviklet under definisjonsfasen.
SESAR er nå inne i utviklingsfasen under ledelse av SESAR Joint Undertaking (SJU). I denne fasen fra 2008–13 skal de konseptene som er beskrevet i Masterplanen videreutvikles. Utviklingsarbeidet er rettet både mot tekniske og operative konsepter (luftromsutforming, prosedyrer etc).
Avinors engasjement
Avinor er engasjert i SESAR gjennom samarbeidet i NEAP. I tillegg til de 7 NEAP-medlemmene har også Østerrikes Austro Control (ACG) sluttet seg til alliansen. Det svenske luftfartsverket (LFV) representerer NEAP/ACG i prosessen og vi arbeider nå med å utforme et felles tilbud til SJU. Innenfor NEAP/ACG -alliansen vil Avinor tilby sine bidrag inn mot ulike arbeidsområder og konkrete prosjekter. NEAP/ACG søker medlemskap i SJU og vil trolig etablere et konsortium for å sikre en organisatorisk modell som er akseptabel for SJU. Tiden vil vise om en annen organisasjonsmodell er mer hensiktsmessig. LFV vil representere NEAP/ACG i SJU.
Motivasjonen for å delta i SESAR JU er tuftet på et ønske om å kunne påvirke utviklingen av nye tekniske og operative driftskonsepter for å nå målene i Single European Sky. Dette er også avgjørende for Avinors konkurransekraft i et fremtidig konkurranseutsatt marked.
Økonomiske og ressursmessige konsekvenser
SESAR finansieres av EU-kommisjonen, Eurocontrol og medlemmene med et samlet budsjett for de åtte første årene på 2.1 milliarder euro. Deltakelsen i SESAR JU forutsetter i utgangspunktet en innbetaling av et kontantbeløp på minimum 10 millioner euro fra hvert medlem i SESAR JU. Beløpet er forutsatt å dekke den administrative driften av SESAR JU i de årene selskapet skal bestå. Fra SESAR JUs administrasjon foreslås det nå at alle medlemmer bidrar med et beløp på inntil 5 % av beregnet verdi på det enkelte medlems netto tilbud på arbeidspakker og delprosjekter. Beløpet kan enten dekkes kontant eller ved at det trekkes en tilsvarende prosentsats fra SESAR JUs finansieringsbidrag til de samme arbeidspakker og delprosjekter.
Avinors deltakelse i SESAR-prosjekter er ressurskrevende. Vi har valgt å bidra inn i prosjekter på enkelte prioriterte områder hvor vi har spesiell kompetanse eller som anses strategisk viktig for Avinor og NEAP/ACG. Deltakelsen i enkelte prosjekter vil på sikt kunne erstatte tiltak vi ser for oss å måtte prioritere i årene fremover – om enn på et noe senere tidspunkt. Ved å delta aktivt kan vi sikre at de langsiktige investeringer som gjøres her hjemme er i samsvar med den teknologiutvikling og harmoniserte implementering EU legger opp til innenfor Single European Sky og som Norge er forpliktet til å følge opp gjennom EØS-avtalen. Samtidig har vi en reell mulighet for å påvirke utviklingen gjennom å lede eller bidra i konkrete prosjekter hvor Avinor besitter høy kompetanse og tilgjengelig infrastruktur.
Avinors deltagelse i SESAR JU vil utvilsomt medføre økte kostnader. Vi vil trolig gå inn med mellom 7 og 10 årsverk. Foreløpig er det besluttet å erstatte 4 årsverk med nye stillinger i løpet av 2009. Det vil også være aktuelt å bruke konsulentbistand inn i enkelte SESAR-prosjekter. Øvrige ressurser hentes fra driftsorganisasjonen. Det er vanskelig å angi konkrete kostnadstall på nåværende tidspunkt da man fortsatt diskuterer ulike finansieringsmodeller innenfor SESAR JU, primært grunnet et enormt overbud. Frist for endelig tilbud er nå satt til 10. november 2008 og det er først når vårt tilbud er ferdig forhandlet og godkjent av SESAR JU at vi vet størrelsen på NEAPs samlede bidrag Dette er selvfølgelig en lite tilfredsstillende situasjon for tilbyderne, men vi forventer en løsning i løpet av oktober slik at vi kan foreta mer konkrete beregninger.
Dersom Avinors kostnader ved å delta i SESAR JU de neste åtte årene skal dekkes over Flysikringsdivisjonens budsjett, vil dette føre til en økning av kostbasen for underveisavgiften. Flyselskapene har tidligere uttalt at de anser disse investeringene som en infrastrukturell samfunnsoppgave som bør finansieres på andre måter enn å øke avgiftene/prisene til brukerne før de kan dra nytte av dem. Selv om investeringene må ses i sammenheng med framtidige innsparinger gjennom de mål som er satt for Single European Sky, er flyselskapenes økonomiske situasjon ytterligere forverret i dagens svært vanskelige situasjon og vi ønsker ikke å bidra ytterligere til dette. Avinor kan derfor tenke seg at det utredes nærmere om alternative finansieringsformer. Det vises i den forbindelse til det som er sagt ovenfor vedrørende § 10-planen og Avinors oppfølging av de forpliktelser Norge har iht. EØS-avtalen og medlemskapet i Single European Sky.
Vi håper departementet kan dra nytte av våre vurderinger knyttet til etableringen av NEFAB og vårt engasjement i SESAR i arbeidet med eiermeldingen. Dersom det er behov for ytterligere presiseringer, ber vi om at det tas direkte kontakt med Trine Lysne, sjef strategi, kunder og internasjonalt samarbeid i Flysikringsdivisjonen.
Med vennlig hilsen
Sverre Quale
Administrerende direktør