Sikkerhet og beredskap i Kunnskapsdepartementets sektor

For å bidra til systematisk og god oppfølging av arbeidet med sikkerhet og beredskap i kunnskapssektoren, utviklet Kunnskapsdepartementet i 2011 et overordnet styringsdokument for dette arbeidet. Dokumentet har siden blitt revidert flere ganger. Revidert versjon som publiseres i april 2025 erstatter versjonen av desember 2021.

Les dokumentet

Dokumentet omhandler de tre sikkerhetsdomenene samfunnssikkerhet, statssikkerhet/nasjonal sikkerhet og informasjonssikkerhet,  og det stilles en rekke krav til Kunnskapsdepartementets underliggende virksomheter. Kravene skal leses som anbefalinger til virksomheter i kunnskapssektoren som ikke er underlagt departementet. I tillegg gir dokumentet veiledning til hele sektoren. Dokumentet må sees i sammenheng med andre styringsdokumenter i sektoren, herunder instrukser, policyer og tildelingsbrev til departementets underliggende virksomheter, og den årlige budsjettproposisjonen (Prop. 1 S).

Det reviderte dokumentet publiseres i en tid der vi står i den mest alvorlige sikkerhetspolitiske situasjonen siden andre verdenskrig. Stormaktsrivalisering, økt terrorfare og en akselererende teknologisk utvikling utfordrer sikkerheten vår. Kunnskapssektoren må være forbe­redt på å håndtere disse utfordringene over tid. Dette krever mer av oss. Det krever økt beredskap.

I januar 2025 la regjeringen frem Totalberedskapsmeldingen. Meldingen setter kursen for hvordan den sivile motstandskraften vår skal styrkes. Kunnskapssektorens samfunnsoppdrag står helt sentralt i arbeidet med å styrke sivil motstandskraft. Den enkelte virksomhets sikkerhet og beredskap må ivaretas for å kunne utføre sam­funnsoppdraget. Et forsvarlig sikkerhetsnivå og egenberedskap er grunnlaget for å stå stødig i kriser og kunne bidra når det trengs. Det er dette arbeidet som styrings­dokumentet retter seg mot.