Utenriksdepartementet lanserer anti-korrupsjonsprosjekt
Plan/strategi | Dato: 05.12.2006 | Utenriksdepartementet
Utviklingsminister Erik Solheim lanserte tirsdag regjeringens anti-korrupsjonsprosjekt; et bidrag til styrket kamp mot korrupsjon internasjonalt og mot at norske midler blir misbrukt. (05.12.06)
Utenriksdepartementet lanserer anti-korrupsjonsprosjekt
Anti-korrupsjonsprosjektet som ble lansert 5. desember, har som mål å ”snu hver stein” for å se hvordan Norge kan bidra til å styrke kampen mot korrupsjon internasjonalt, og hvordan vi kan sikre oss mot misbruk av norske midler.
Bakgrunn
- Korrupsjon er en trussel mot rettsstaten, demokratiet, menneskerettighetene og sosial rettferdighet.
- Det er en klar sammenheng mellom korrupsjon og internasjonal kriminalitet, som f.eks. hvitvasking av illegal kapital, terrorisme og narkotikakriminalitet.
- Korrupsjon hindrer økonomisk utvikling, noe som gir økt risiko og økte kostnader for næringslivet.
- Korrupsjon er skadelig for samtlige stater, og er ikke bare et problem for utviklingsland
- Det er de fattigste som betaler den høyeste prisen for korrupsjon
Hvorfor et bredt anti-korrupsjonsprosjekt i Utenriksdepartementet:
- Norge ønsker mer åpenhet rundt problemene med korrupsjon . Norsk bistand til utviklingsformål, og andre tilskuddsordninger som for eksempel EØS-fiansieringsordningen, er eksponert for korrupsjon. Denne trusselen er reell både i tilknytning til forvaltningen av midlene på giversiden og på mottakersiden. Deler av utenrikstjenestens øvrige virksomhet, herunder forvaltning av utlendingsfeltet, kan også være sårbar for korrupsjon.
- Korrupsjon er et omfattende problem, og folk skal føle trygghet for at vi tar problemet på alvor . Faren for korrupsjon er en av de største bekymringer nordmenn har når det gjelder støtte til utviklingsformål. Korrupsjon er i mange land et betydelig hinder for et effektivt utviklingssamarbeid. Dersom bistand forsvinner i korrupsjon gir den ingen positive resultater.
- Det er en manglende forståelse for og kunnskap om hvordan bistand kan bidra til å bekjempe korrupsjon. Det samme gjelder hva Norge og andre internasjonale aktører gjør for å forebygge og avdekke korrupsjon knyttet til bistandsoverføringer, i samsvar med prinsippet om nulltoleranse. Dessuten er det et behov for økt kunnskap i utenrikstjenesten om korrupsjonsproblematikk knyttet til næringslivet.
Formålet med Utenriksdepartementets anti-korrupsjonsprosjekt er å styrke utenrikstjenestens innsats mot korrupsjon nasjonalt og internasjonalt.