Vedlegg: Virkemidler i oppfølgingsarbeidet
Rundskriv | Dato: 28.06.1999 | Justis- og beredskapsdepartementet
Opprinnelig utgitt av: Justis- og politidepartementet
Vedlegg til rundskriv G-54/99 Rutiner for oppfølging av sykmeldte i kriminalomsorgen:
Virkemidler i oppfølgingsarbeidet
linkint11.
Graderte sykepenger
linkint22.
Reisetilskott
linkint33.
Aktiv sykmelding
linkint44.
Attføringstiltak i sykepengeperioden
linkint55.
Hjelpemidler på arbeidsplassen
linkint66.
Overføring til annet arbeid
Graderte sykepenger betyr at den sykmeldte for eksempel er sykmeldt to dager i uken, og på jobb i tre dager.
Legen må attestere at den trygdede er forbigående ufør slik at vedkommende ikke kan nytte den vanlige reisemåte, og at den trygdede ellers ville vært sykemeldt. Reisetilskottet begrenses til det beløp den trygdede ville fått utbetalt i sykelønn for samme tidsrom.
3. Aktiv sykmelding, folketrygdloven § 8-6 Målet med ordningen er:
•å gjøre det enklere raskt å sette igang tiltak på arbeidsplassen for en person som er sykmeldt, men som kan utføre noe arbeid,
•å bidra til å motivere den sykmeldte og arbeidsgiveren til å opprettholde kontakt i sykemeldingsperioden.
For en periode på inntil 12 uker kan en sykmeldt arbeidstaker få sykepenger under aktivisering og arbeidstrening i egen bedrift. Det er en forutsetning at arbeidet blir konkret tilrettelagt og tilpasset den sykmeldtes medisinske tilstand og muligheter på arbeidsplassen.
Aktiv sykemelding kan brukes når som helst i sykemeldingsperioden. Før en setter i gang tiltak av en slik karakter, er det også viktig at en tar hensyn til de medisinske begrensninger som arbeidstakeren har.
Mål med aktiv sykmelding:
- Redusere den passive perioden og lette tilbakeføringen
- At arbeidsforholdet består
- Kompetanseutnyttelse
- Bedring av arbeidsmiljøet
- Bidra til redusert sykefravær
Hjelpemidler med en kostnad under 1/2 G dekkes i utgangspunktet av arbeidsgiver, mens utgifter utover dette dekkes av trygdekontoret.
Adgangen til å pålegge arbeidstakere annet arbeid når de pga sykdom eller yrkesskade ikke kan utføre sitt vanlige arbeid, er ikke begrenset til arbeid på samme sted. Hensynet til praktisk gjennomføring vil likevel måtte sette en forholdsvis snever grense for hvor vedkommende kan pålegges å tjenestegjøre.
Bestemmelsen i § 11 nr 4 pålegger det enkelte personalkontoret i samarbeid med attføringsutvalg og bedriftslege, å komme med konkrete tiltak overfor arbeidstaker som ser ut til å bli langvarig ufør til sitt arbeid.