Statsbudsjettet 2025: A-Å

Alfabetisk oversikt over noen utvalgte tema i årets budsjett. Du kan søke på stikkord og avgrense på ansvarlig departement.

Sorter etter: Departementene A - Å

A

  • Regjeringen foreslår å styrke driftstilskuddet til Stiftelsen Amathea med 3 millioner kroner, for å sikre gratis helsetjenester for kvinner som ønsker å snakke med noen om abort og graviditet.

    Se pressemelding fra Helse- og omsorgsdepartementet

  • Regjeringen foreslår å øke advokatsalæret (rettshjelpsatsen) fra 1 265 kroner til 1 315 kroner.

    Pressemelding fra Justisdepartementet

  • Regjeringen foreslår å totalt bevilge 336 milliarder kroner til alderspensjon. Det er en økning på 19 milliarder kroner, eller rundt 6 prosent. Økningen skyldes at gjennomsnittlig alderspensjon blir høyere som følge av trygdeoppgjørene, og at antallet alderspensjonister er forventet å øke med 25 800 neste år.

    Regjeringen foreslår å utvide skjermingstillegget i alderspensjon til også å omfatte årskullene 1954–1962. Det medfører en økt bevilgning til alderspensjon på 393 millioner kroner. Endringen vil gi rundt 150 000 uføre høyere alderspensjon.

    Se pressemelding fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet

  • Regjeringen foreslår å bevilge 357,2 millioner kroner til programmet Nye Altinn i Digitaliseringsdirektoratet, Skatteetaten, SSB og Brønnøysundregistrene.

    Programmet skal modernisere Altinn-plattformen ogivareta kravene til sikkerhet, regulatoriske rammevilkår, etterlevelse av personvern og tjenesteeiernes funksjonelle behov.

  • Regjeringen foreslår å styrke driftstilskuddet til Ammehjelpen med 600 000 kroner.

    Se pressemelding fra Helse- og omsorgsdepartementet

  • Regjeringen foreslår å bevilge 50,2 milliarder kroner til arbeidsavklaringspenger (AAP) i 2025. Dette er en økning på 5,9 milliarder kroner.

    Økningen skyldes hovedsakelig en forventet økning i antall mottakere.

    Se pressemelding fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet

  • Regjeringen foreslår å fjerne ekstra arbeidsgiveravgift på lønnsinntekter over 850 000 kroner.

  • Regjeringen foreslår å øke budsjettet til Arbeidstilsynet med 18 millioner kroner. Samlet er den totale bevilgningen til Arbeidstilsynet på 901,7 millioner kroner.

    Regjeringen foreslår også å øke støtten til Fair Play Bygg Norge med 2 millioner kroner, slik at det totale tilskuddet til Fair Play Bygg blir 4 millioner kroner i 2025.

    Se pressemelding fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet

  • Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til arbeidsmarkedstiltak med 500 millioner kroner. Bevilgningen skal gå til arbeidsmarkedstiltak, inkludert personellressurser i NAV, arbeids- og utdanningsreiser og funksjonsassistanse i arbeidslivet. Tiltakene skal hjelpe folk med å komme seg inn på jobbmarkedet.

    Samlet er den totale foreslåtte bevilgningen til arbeidsmarkedstiltak på 11,6 milliarder kroner.

    Regjeringen foreslår også å bevilge 17 millioner kroner til å utvikle lavterskeltilbud og mer tilpassede tjenester for unge med sammensatte problemer.

    Se pressemelding fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet

B

  • Regjeringen foreslår 405 millioner kroner til målrettede tiltak til forbygging av barne- og ungdomskriminalitet og for å stoppe den negative utviklingen. Tiltakene i satsingen skal være målrettet mot områder og miljøer som har hatt kriminalitetsutfordringer over tid.

    Tiltakene skal blant annet sikre raskere straffereaksjoner for barn og unge, inkludert etablering av hurtigspor for behandling av straffesaker i Oslo der gjerningspersonen er under 18 år, bedret kapasitet for plasser for mindreårige i kriminalomsorgen, regelverksutvikling og forebyggende innsats på områder som skolemiljøtiltak, mulitisystemisk terapi (MST), foreldrestøttende tiltak, områdesatsing med mer.

    Pressemelding fra Justisdepartementet

  • Regjeringen foreslår å øke tilskudd til områdesatsinger i Oslo sør og Oslo indre øst med til sammen 10 millioner kroner, til mer kriminalitetsforebyggende innsats overfor barn og unge.

    Regjeringen foreslår også 10 millioner kroner til tilskudd til møteplasser for gutter og unge menn, rettet mot å forebygge kriminalitet og å hindre rekruttering til kriminelle miljøer i utsatte områder.

  • Regjeringen foreslår 191 millioner kroner for å videreføre maksimalprisen i barnehage nominelt på samme nivå i 2025. Maksprisen videreføres på 2 000 kroner per måned. I de mest spredtbygde kommunene videreføres maksprisen på 1 500 kroner per måned. Barnehage er fortsatt gratis i tiltakssonen i Nord-Troms og Finnmark.

    Se pressemelding fra Kunnskapsdepartementet

  • Regjeringen foreslår at 250 millioner kroner i kommunenes frie inntekter begrunnes med behovet for å styrke bemanningen i barnehager.

    Regjeringen utvider tilskuddsordningen for økt pedagogtetthet i levekårsutsatte områder til å også omhandle økt grunnbemanning. Samlet sett er ordningen på 208,9 millioner kroner.

    Regjeringen foreslår å øke tildelingene til Arbeidsplassbasert barnehagelærerutdanning (ABLU) med 10 millioner kroner. Antallet studieplasser vil utvides med 165 fra høsten 2025. Det betyr at flere assistenter og barne- og ungdomsarbeidere skal kunne utdanne seg til barnehagelærere mens de er i jobb.

    Se pressemelding fra Kunnskapsdepartementet

  • Særskilt fradrag i barnepensjon fra folketrygden og andre ordninger lønnsjusteres og økes til 31 350 kroner i året.

  • Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til det statlige barnevernet med 433 millioner kroner for å sikre at barn i barnevernet får den hjelpen og omsorgen de trenger.

    Regjeringen foreslår i tillegg å styrke institusjonstilbudet med nærmere 200 millioner kroner. Midlene går blant annet til å øke antall statlige institusjonsplasser slik at Bufetat skal kunne ivareta bistandsplikten, og for at flere av barna med de største og mest sammensatte behovene skal ivaretas i statens egne institusjoner.

    Se pressemelding fra Barne- og familiedepartementet

  • Regjeringen foreslår å bevilge 28 millioner kroner til digitale løsninger som gir bedre støtte i saksbehandlingen i statlig barnevern, økt tilgang på nødvendig styringsinformasjon og bedre samhandling mellom aktørene i barnevernet.

    Regjeringen foreslår også å bevilge 26 millioner kroner for styrke MST-tilbudet, som en del av satsingen mot barne-, ungdoms- og gjengkriminalitet. MST (Multisystemisk Terapi) er et spesialisert behandlingstilbud for familier med ungdom i alderen 12–18 år, med alvorlige atferdsvansker

  • Regjeringen foreslår å styrke fosterhjemsområdet med 114 millioner kroner.

    Det foreslås å øke rammetilskuddet til kommunene for å kompensere dem for forventede merutgifter til at fosterforeldre nå vil få rett til kompensasjon for manglende opptjening av tjenestestepensjon.

    Det foreslås også økt bevilgning til fag- og tiltaksstøtte til kommunene, styrking av læringsnettverkene og tiltak for å bidra til økt bruk av familieråd.

    Se pressemelding fra Barne- og familiedepartementet

  • Regjeringen foreslår å bevilge 390 millioner kroner til rehabilitering av Bergen tinghus.

  • Regjeringen foreslår et bistandsbudsjett på 52,9 milliarder kroner i 2025. Det tilsvarer 0,92 prosent av anslått brutto nasjonalinntekt i 2025.

    Innenfor bistandsbudsjettet prioriterer regjeringen blant annet humanitær bistand, hjelp til Palestina og økt støtte til klimatilpasning og matsikkerhet, i tillegg til Ukraina.

    Se pressemelding fra Utenriksdepartementet

  • Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til Blue Justice-senteret i Vardø som arbeider med satelittdata i det globale arbeidet mot fiskerikriminalitet med 5 millioner kroner.

    Se pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet

  • Regjeringa foreslår å løyve 17 millionar kroner til eit nytt tilskot til etablering og tilpassing av bustadar i distrikta. I 2025 skal tilskotet gå til kommunar i Finnmark som har inngått bygdevekstavtaler med staten. Regjeringa foreslår óg å vidareføre løyvinga til tilskot til bustadtiltak i distrikta, som inneber at minst 21 millionar kroner vil gå til å teste ut nye bustadkonsept og samarbeidsformer. Husbanken skal framleis kunne prioritere inntil 1 milliardar kroner av låneramma til lån til bustadkvalitet og lån til utleigebustadar i distriktskommunar i sentralitetsklasse 5 og 6.

  • I samband med revidert nasjonalbudsjett for 2024, vart bustøtta vesentleg styrka med høgare tak for buutgifter, enklare reglar for behovsprøving, gunstigare reglar for hushald med heimebuande born i alderen 18 og 19 år og eit årleg tillegg til buutgiftene for å dekke noko av oppvarmingsutgiftene. Regjeringa foreslår å vidareføre alle desse satsingane i 2025.

  • Regjeringen foreslår å bevilge 415,6 millioner kroner til bredbåndsutbygging i områder uten kommersielt grunnlag for utbygging.

    Midlene skal fordeles til fylkene etter en fordelingsnøkkel som Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet skal fastsette.

    Regjeringens mål er tilbud om bredbånd med minst 100 Mbit/s til alle innen utgangen av 2025 og tilbud om minst 1 Gbit/s til alle innen utgangen av 2030.

  • Regjeringen foreslår å øke tilskuddet til Bygdekinoen med 2 millioner kroner. Økningen skal bidra til å opprettholde kinotilbudet i distriktene.

  • I sammenheng med statsbudsjettet 2024, ble bygdevekst-satsingen utvidet med 50 millioner kroner. Regjeringen foreslår å videreføre denne satsingen i 2025. Avtalene utformes som samarbeidsavtaler der partene enes om å arbeide sammen mot prioriterte delmål. Oppfølgningen skal skje gjennom omforente handlingsplaner. Pengene skal gå til å finansiere tiltak i disse handlingsplanene.

  • Regjeringen viderefører satsingen for attraktive og klimavennlige byer med god fremkommelighet, og foreslår å bevilge totalt 7,7 milliarder kroner til å følge opp og styrke byvekstavtalene og belønningsavtalene med byområdene.

    6,9 milliarder kroner skal gå til tilskudd til transport i byområdene. Av dette foreslår regjeringen å bevilge 2,4 milliarder kroner til store kollektivprosjekter og 4,5 millarder kroner til andre tilskudd til byområdene.

    Det settes av penger til å starte opp flere nye investeringstiltak i de fire største byområdene som styrker satsingen på kollektivtransport, sykling og gange i byvekstavtalene.

    Videre settes det av penger til byvekstavtaler for Kristiansandsregionen og Nedre Glomma, der avtaleforslagene er behandlet lokalpolitisk og av regjeringen. Det er ventet at byvekstavtalene blir inngått i høst.

    Det settes også av 830 millioner kroner til mindre investeringstiltak over vei- og jernbanebudsjettene for å følge opp byvekstavtalene. Pengene skal gå til å bygge sammenhengende sykkelveinett og tiltak for bedre fremkommelighet for kollektivtransporten, og til stasjons- og knutepunktutvikling langs jernbanen.

    Se pressemelding fra Samferdselsdepartementet

  • Regjeringen foreslår å bevilge 15 millioner kroner for å følge opp det målrettede samfunnsoppdraget om bærekraftig fôr til oppdrettsfisk og husdyr. Midlene skal bidra til videre fremdrift og kontinuitet, og legge til rette for en helhetlig og koordinert FOUI- innsats fra idé til marked. Satsingen skal sees i sammenheng med allerede igangsatt arbeid med regelverksutvikling på området. 

    Se pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet og Landbruks- og matdepartementet

C

  • Regjeringen foreslår å bevilge 40 millioner kroner i nasjonal medfinansiering til European Chips Act. Disse midlene vil utløse ytterligere 40 millioner kroner i EU-finansiering, og vil samlet gi en pott på 80 millioner kroner som norske aktører kan søke om midler fra.

    European Chips Act er EUs nye satsing på forsking og innovasjon, produksjon og forsyningssikkerhet innen halvledere (mikrochips). Forsknings- og innovasjonssamarbeidet finansieres dels av EU gjennom Horisont Europa og Digital og dels gjennom nasjonal medfinansiering.

    Se pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet

  • Regjeringen foreslår å innføre en redusert sats i CO2-avgiften på mineralske produkter for utslipp fra fiske og fangst i fjerne farvann. Den reduserte avgiftssatsen i 2025 tilsvarer 25 prosent av det generelle nivået for utslipp under innsatsfordelingen.

  • Regjeringen foreslår å innføre en redusert avgiftssats i CO2-avgiften på mineralske produkter for utslipp fra utenriks sjøfart. Forslaget forutsetter at redusert sats ikke er i strid med statsstøtteregelverket.

  • Regjeringen foreslår om lag 2,5 milliarder kroner til arbeidet med CO2-håndtering i 2025, hvorav 2,2 milliarder kroner til Langskip,det norske fullskala-prosjektet for fangst, transport og lagring av CO2.

    Øvrige bevilgninger til CO2-håndtering inkluderer Teknologisenter Mongstad, som bidrar til teknologiutvikling og kvalifisering av CO2-fangst, og CLIMIT-programmet som omfatter forskning, utvikling og demonstrasjon av teknologi for CO2-håndtering.

    Se også pressemelding fra Energidepartementet

  • Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til kompensasjonsordningen for CO2-avgiften for fiske i nære farvann med 153,6 millioner kroner. Totalt foreslår regjeringen å bevilge 500,4 millioner kroner i 2025 til økt kompensasjon for fisket som foregår i 2024, tilsvarende økningen i CO2-avgiften i 2024.

    Se pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet

  • Regjeringen foreslår at det innføres et bevilgningstak på 7 milliarder kroner per støtteår som gjør budsjettbelastningen mer forutsigbar. For 2025-budsjettet gir det en anslått innsparing på 1,8 milliarder kroner sammenlignet med en situasjon der ordningen ikke endres. I tillegg foreslås det et krav om klima- og energitiltak i bedriftene knyttet til 40 prosent av midlene.

D

  • Regjeringen foreslår å bevilge 14,3 milliarder kroner til dagpenger. Det er en økning på 1,5 milliarder kroner sammenliknet med saldert budsjett 2024. Økningen skyldes en forventning om flere mottakere av dagpenger og høyere beløp som utbetales per mottaker. Gjennomsnittlig antall dagpengemottakere er anslått til om lag 45 200 personer i 2025.

    Se pressemelding fra Arbeids- og inkluderingsdepaartementet

  • Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til Filmfondet med 5 millioner kroner for å opprette en prøveordning under Norsk filminstitutt for tilskudd til innkjøp av dataspill og dataspill-lisenser. Målgruppen er barn og unge i offentlige rom og under offentlige arrangementer.

    Se pressemelding fra Kultur- og likestillingsdepartementet

  • Regjeringen foreslår å øke tilskuddet til Den franske skolen i Oslo med 5,4 millioner kroner.

  • Fra 1. januar 2025 samles IKT-miljøene til Utenriksdepartementet, Justis- og beredskapsdepartementet og Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon i Departementenes digitaliseringsorganisasjon (DIO). Regjeringen styrker den nye virksomheten med 43 millioner kroner, og legger gjennom dette til rette for sikker og effektiv drift og forvaltning av IKT-tjenester med god kvalitet og høy grad av brukervennlighet for departementsfellesskapet.

  • Regjeringen foreslår 120 millioner kroner til universiteter og høyskoler for å styrke det desentraliserte og fleksible utdanningstilbudet.

    Se pressemelding fra Kunnskapsdepartementet

  • Regjeringen foreslår å bevilge 2,5 millioner kroner til Forbrukertilsynet, for å styrke tilsynet med forbrukervernet til barn i digitale medium. Midlene er en del av totalt syv millioner kroner avsatt i regjeringens forslag for å bidra til at barn og unge skal få en tryggere digital hverdag.

    Se pressemelding fra Barne- og familiedepartementet

  • Regjeringen foreslår å bevilge 8 millioner kroner som skal bidra til at alle innbyggere gis mulighet til å kunne bruke digitale verktøy og tjenester fra offentlige og private aktører. I tillegg foreslår regjeringen å bevilge 5 millioner kroner i driftstilskudd til Seniornett Norge.

  • Regjeringen foreslår 5 millioner kroner til arbeidet med digital inkludering og opplæring for eldre i regi av Senteret for et aldersvennlig Norge.

    Se pressemelding fra Helse- og omsorgsdepartementet

  • Regjeringen foreslår å bevilge syv millioner kroner som skal bidra til at barn og unge får en tryggere digital hverdag. Midlene vil blant annet gå til informasjon om og arbeid med aldersgrenser for sosiale medier og tilsyn med forbrukervernet til barn i digitale medier.

    Se pressemelding fra Barne- og familiedepartementet

  • Regjeringen foreslår å bevilge 225,2 millioner kroner til utvikling av digitale samhandlingsløsninger i helse- og omsorgstjenesten. Dette vil gjøre helseinformasjon tilgjengelig både for innbyggere og mellom helsepersonell som behandler pasientene. Bevilgningen vil blant annet gå til å gjøre pasientens prøvesvar digitalt tilgjengelig, gi digital oversikt over pasientens legemidler (pasientens legemiddelliste), og dele pasientens journaldokumenter på tvers av helsetjenesten.

  • Regjeringen foreslår å bevilge 40 millioner kroner til Digitaliseringsdirektoratet til deres arbeid med å styrke sikkerheten i ID-porten og andre digitale fellesløsninger som benyttes i viktige offentlige tjenester.

  • Norge deltar i EU-programmet for et digitalt Europa 2021–2027, DIGITAL - et investerings- og kapasitetsbyggingsprogram for digital omstilling og bruk av innovative digitale teknologier i samfunn og næringsliv.

    European Innovation Hubs (EDIH) – digitale innovasjonsnav – er et sentralt tiltak i DIGITAL. Regjeringen foreslår å bevilge 20 millioner kroner til medfinansiering og oppfølging av de to norske innovasjonsnavene. De to EDIHene kan få inntil 1 millioner euro i årlig støtte fra EU dersom Norge stiller med tilsvarende nasjonal medfinansiering.

  • Regjeringen foreslår å bevilge 2,3 milliarder kroner til nye digitaliseringstiltak. Forslaget vil gjøre det mulig å realisere digitaliseringstiltak som vil bidra til forenkling og effektivisering i offentlig sektor, bedre offentlige tjenester, økt IT-sikkerhet og til styrking av den digitale grunnmuren. Et av tiltakene er digital fullmaktsløsning som vil bidra til å forhindre digital utenforskap.

  • Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til Arkivverket og Nasjonalbiblioteket med 20 millioner kroner hver for å utvide digitaliseringsproduksjonen ved Norsk helsearkiv på Tynset og ved Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana. Dette vil gjøre at eksisterende infrastruktur utnyttes bedre og vil gi inntil 35 nye arbeidsplasser på Tynset og i Mo i Rana.

    Se pressemelding fra Kultur- og likestillingsdepartementet

  • Regjeringen foreslår å øke tilsagnsrammen for medfinansieringsordningen for digitaliseringsprosjekter med 39,5 millioner kroner til 180,1 millioner kroner. Formålet med ordningen er å bidra til gjennomføring av samfunnsøkonomisk lønnsomme digitaliseringsprosjekter og realisering av gevinster.

  • Regjeringen foreslår å bevilge 10,6 millioner kroner til Digitaliseringsdirektoratets arbeid med digitalt dødsbo som skal bidra til å forenkle prosessen etter dødsfall for arvinger og interessenter.

  • Regjeringen foreslår å bevilge 137,1 millioner kroner til domstolene, som blant annet skal gå til å sikre stabil og sikker drift av IT-systemer, tilrettelegging for lyd- og bildeopptak, endring av domstolsstruktur og å sikre miminum to embetsdommere på hvert rettssted.

    Pressemelding fra Justisdepartementet

  • Regjeringen foreslår å bevilge 3 millioner kroner til Dyrsku’n for å styrke arbeidet med å utvikle aktviteter knyttet til lokalmat, husdyr og jordbruk.

    Se pressemelding fra Landbruks- og matdepartementet

     

E

  • Fellesprosjektet Vossebanen/E16 Arna–Stanghelle er det største samferdselsprosjektet i nyere tid og regjeringen legger nå opp til prosjektstart i 2025. For å sikre raskest mulig fremdrift i prosjektet er det som en del av de forberedende arbeidene prioritert midler til å sette i gang prosessen med å anskaffe en rådgivningskontrakt til prosjektering og arbeid med konkurransegrunnlag for den første av de store entreprisene tidlig i 2025.

    Det er også prioritert penger til å starte anskaffelsesprosessen for berg- og skredsikring slik at dette kan starte i 2025.

    Oppstart av prosjektet forutsetter Stortingets tilslutning til kostnadsramme og delvis bompengefinansiering. Samferdselsdepartementet vil komme tilbake til Stortinget om dette så raskt som mulig.

    Se pressemelding fra Samferdselsdepartementet

  • Prosjektet E45 Kløfta vil gi en trygg, forutsigbar og god helårsvei, og regjeringen legger nå opp til prosjektstart i 2025. Dagens vei har stedvis dårlig standard og er utsatt for skred. Det prioriteres penger til forberedende arbeider i 2025, og det er ventet at anleggsarbeidene kan starte opp i 2026.

    Oppstart av prosjektet forutsetter at Stortinget slutter seg til kostnadsrammen. Et vedtak i Stortinget om rammene for prosjektet vil markere prosjektstart. Vi varsler nå at vil fremme saken for Stortinget så raskt som mulig.

    Se pressemelding fra Samferdselsdepartementet

  • Regjeringen foreslår ingen økning i egenandeler. Egenandelstaket foreslås prisjustert med 113 kroner til 3 278 kroner.

  • Regjeringen foreslår å styrke arbeidet med eksamen og vurdering i grunnopplæringen med 15 millioner kroner i. Den samlede bevilgningen til eksamen og vurdering skal bidra både til å trygge eksamensgjennomføringen og til videreutvikling av eksamens- og vurderingsfeltet.

  • Regjeringen følger opp anbefalinger fra Ekstremismekommisjonen og foreslår å sette av 15 millioner kroner til tiltak som styrker arbeidet med å forebygge ekstremisme. Regjeringen tar sikte på å legge frem en melding til Stortinget om forebygging av ekstremisme våren 2025.

    Se pressemelding fra Kultur- og likestillingsdepartementet

  • Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) skal få en rolle som tilsynsmyndighet for datasenter. Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til Nkom med 3,9 millioner kroner til dette arbeidet.

    Regjeringen foreslår en bevilgning på 2,4 millioner kroner til å dekke anslått kontingent for 2025 for å delta i Body of European Regulators for Electronic Communications (BEREC), et svært viktig organ for Norges mulighet til å påvirke utviklingen og praktiseringen av det felleseuropeiske regelverket for elektronisk kommunikasjon.

  • Regjeringen foreslår om lag 1,6 milliarder kroner til oppfølging av regjeringens handlingsplan for energieffektivisering. Det inkluderer virkemidler og tiltak for effektiv energibruk, energiomlegging og redusert energibruk i bygg gjennom blant annet Enova og Husbanken.

    Av en samlet overføring på om lag 1,3 milliarder kroner til Enova og Klima- og energifondet, skal om lag 600 millioner kroner benyttes til energieffektivisering i husholdningssektoren. Videre skal 300 millioner kroner gå til tilskudd til energitiltak i kommunale bygg gjennom Husbanken.

    Se også pressemelding fra Energidepartementet

  • Regjeringen foreslår å bevilge totalt 8,1 milliarder kroner til Enova, hvorav 6,8 milliarder kroner går over Klima- og miljødepartementets budsjett. Dette gjør det mulig for Enova å ha en betydelig innsats mot utvikling og utbredelse av klima- og energiløsninger.

    Se pressemelding fra Klima- og miljødepartementet

F

  • Regjeringen foreslår å prisjustere maksimalt fradrag for fagforeningskontingent fra 8 000 kroner til 8 250 kroner.

  • Regjeringen foreslår å bevilge 125 millioner kroner til hybler for fagskole for brann- og redningspersonell.

  • Regjeringen foreslår 12,5 millioner kroner til NOKUT til arbeid med tilsyn og akkreditering i høyere yrkesfaglig utdanning og 1,25 millioner kroner til Norges forskningsråd for å lyse ut 25 millioner kroner årlig til å forske på høyere yrkesfaglig utdanning og fag- og yrkesopplæring.

    Se pressemelding fra Kunnskapsdepartementet

  • Regjeringen foreslår 3 millioner kroner for å etablere et nasjonalt studentombud for fagskolestudenter.

    Se pressemelding fra Kunnskapsdepartementet

  • Regjeringen foreslår 60,8 millioner kroner til 1 000 nye studieplasser til fagskolene. 100 av studieplassene skal gå til ordningen Industrifagskolen.

    Se pressemelding fra Kunnskapsdepartementet

  • Regjeringen foreslår å bevilge 12 millioner til å styrke innsatsen mot økonomisk kriminalitet. Det skal etableres et nytt tjenestested på Hamar, der samarbeidende etater allerede har sterke fagmiljøer. Etableringen følger opp stortingsmeldingen om økonomisk kriminalitet og nye tiltak mot hvitvasking og korrupsjon fra Justisdepartementet. Enheten vil blant annet bidra til økt tilsyn med regnskapsførere/revisorer og hvitvaskingstilsyn i ulike foretak.

    Se pressemelding fra Finansdepartementet

  • Regjeringen foreslår å bevilge 34 millioner kroner til videre prosjektering av samlokalisering av Fiskeridirektoratet og Havforskningsinstituttet i Bergen.

  • Regjeringen foreslår å styrke bevilgningen med på 2,4 millioner kroner for å videreutvikle ordningen for gravide med innvandrerbakgrunn.

    Se pressemelding fra Helse- og omsorgsdepartementet

  • Regjeringen foreslår 685 millioner kroner til ulike tiltak for flom- og skredforebygging, herunder krise- og hastetiltak og oppfølging etter flom- og skredhendelser.

    Om lag 430 millioner kroner vil gå til gjennomføring av sikringstiltak og kartlegging av flom- og skredfare. Videre vil 200 millioner kroner gå til krise- og hastetiltak, herunder oppfølgingen etter ekstremværet «Hans».

  • Regjeringen foreslår å redusere kvoten for overføringsflyktninger fra 1 000 plasser til 200 plasser i 2025. Nivået på kvoteflyktninger ses i sammenheng med nivået på asylankomster. En reduksjon av kvoten på 800 plasser frigjør om lag 164 millioner kroner i 2025, og samlet omtrent 2,5 milliarder kroner i perioden 2026-2029. Pengene skal blant annet bidra til å ivareta de mange flyktningene (hovedsakelig fra Ukraina) som allerede har kommet og er forventet å komme i 2025.

    Det er stor usikkerhet om hvor mange flyktninger som vil komme til Norge i 2024. I statsbudsjettet er det lagt til grunn at det vil komme om lag 22 000 asylsøkere, hvorav 16 000 fordrevne fra krigen i Ukraina. Deler av utgiftene til deres opphold regnes som utviklingsbistand (ODA). I 2025 foreslås det 4,1 milliarder kroner over bistandsbudsjettet for å dekke disse utgiftene.

    Se pressemelding fra Justis- og beredskapsdepartementet

  • Regjeringen foreslår å redusere den lave satsen i flypassasjeravgiften (for flygninger med sluttdestinasjon i Norge og innenfor Europa) fra 85 kroner til 60 kroner.

  • Regjeringen foreslår å bevilge ca. 1,16 milliarder kroner til folkehøgskolesektoren i 2025.

    Regjeringen foreslår å videreføre ekstratilskuddet til Svalbard folkehøgskole. Ekstratilskuddet utgjør ca. 15,8 millioner kroner, kompensert for prisvekst.

    Folkehøgskolene er et viktig supplement til det formelle utdanningssystemet. Derfor opprettholder regjeringen bevilgningene på samme nivå som i 2024, og foreslår å kompensere for forventet prisvekst.

  • Regjeringa foreslår å løyve 20 millionar kroner for å styrke Direktoratet for byggkvalitet sitt arbeid med forenklingar i regelverket og digitalisering av plan- og byggesaksprosessane. Med denne satsinga vil regjeringa gjere det billigare, enklare og raskare å realisere gode bustadprosjekt.

  • Regjeringen foreslår at bunnfradraget i formuesskatten justeres opp fra 1,7 millioner kroner (3,4 millioner kroner for ektepar) til 1,76 millioner kroner (3,52 millioner kroner for ektepar).

  • Regjeringen foreslår at innslagspunktet i formuesskatten for formuer på 20 millioner kroner i trinn 2, justeres opp til 20,7 millioner kroner. Innslagspunktet for den delen av boligens verdi som får høyere verdsettelse beholdes på 10 millioner kroner.

  • Regjeringen foreslår at satsen på formuesskatt til kommuner justeres fra 0,7 prosent til 0,525 prosent. Satsen på formuesskatt til staten for formuer over bunnfradraget og inntil 20,7 millioner kroner justeres fra 0,3 prosent. til 0,475 prosent. Satsen på formuesskatt til staten for formuer over 20,7 millioner kroner justeres fra 0,4 prosent til 0,575 prosent. Satsene for alminnelig inntekt vil bli justert slik at kommunenes samlede skatteinntekter ikke påvirkes.

  • Regjeringen foreslår å bevilge 48,5 milliarder kroner til forskning og utvikling (FoU). Det er en økning på om lag 180 millioner kroner fra 2024 og svarer til en realnedgang på 3,5 prosent.

    Medregnet den statlige støtteordningen Skattefunn, er FoU-bevilgningene på om lag 52,2 milliarder kroner.

    Se pressemelding fra Kunnskapsdepartementet

  • Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til forskningsstasjonen med 15 millioner kroner for å opprettholde en trygg og driftssikker forskningsstasjon fram til en ny stasjon er på plass.

    Se pressemelding fra Klima- og miljødepartementet

  • Totalt foreslår regjeringen om lag 5,9 milliarder kroner til investeringer i eiendom, bygg og anlegg. I 2025 foreslår regjeringen om lag 1,6 milliarder kroner til pågående prosjekter, blant annet:

    • Evenes - Fasiliteter for maritime patruljefly
    • Haakonsvern - vedlikeholdsfasilitet for nye ubåter m/kaianlegg
    • Ørland - støyreduserende tiltak utenfor Ørland flystasjon
    • Værnes - fullføring av flytting av Luftforsvarets skolesenter
    • Jan Mayen - nytt hovedbygg

    Regjeringen følger opp langtidsplanen ved å foreslå å styrke bevilgningen til investeringer i forsvarssektorens eiendom, bygg og anlegg med nær 600 millioner kroner.

    Regjeringen prioriterer å få det vi har til å virke. I 2025 foreslår regjeringen å øke satsingen på verdibevaring og fornying av sektorens eksisterende eiendom, bygg og anlegg med om lag én milliard kroner.

    Regjeringen er opptatt av gode bo- og arbeidsforhold til vernepliktige og ansatte. I 2025 vil det brukes om lag 1,5 milliarder kroner i pågående byggeprosjekter for Forsvarets personell, som for eksempel nye boliger, kaserner, utdanningsbygg og kontorer.

    Se pressemelding fra Forsvarsdepartementet

  • Regjeringen har de siste årene lagt betydelige ressurser i å styrke beholdninger av nødvendige reservedeler, utrustning, drivstoff og ammunisjon. I 2025 øker denne satsingen ytterligere, og regjeringen foreslår en styrking med 879 millioner kroner til økte beholdninger, særskilt rettet mot mer ammunisjon.

  • Regjeringen foreslår å bruke om lag 181 millioner kroner til å styrke Forsvarets IKT-grunnmur for å bedre beskytte IKT-infrastrukturen og handlefriheten i cyberdomenet. I hovedsak handler dette om gjennomføre løpende oppdateringer og kritisk modernisering av kommunikasjonsinfrastrukturen.

  • Regjeringen foreslår å bruke om lag 34 milliarder kroner til materiellinvesteringer i 2025. Hoveddelen av pengene vil gå til prosjekter som allerede er startet, og omfatter blant annet:

    • nye F-35 kampfly med nødvendig tilleggsutstyr og tjenester,
    • nye ubåter,
    • maritim overvåkningskapasitet,
    • maritim helikopterkapasitet,
    • artilleriammunisjon,
    • sensorer for militær luftromsovervåking.
  • Regjeringen foreslår å bruke om lag 650 millioner kroner til personellopptrappingen som er planlagt i forsvarssektoren. Langtidsplanen legger opp til en betydelig personellvekst i Forsvaret. Det er planlagt med en personellopptrapping på om lag 300 nye årsverk, i overkant av 400 flere vernepliktige i førstegangstjeneste og i overkant av 600 flere reservister innen utgangen av 2025.

    Se pressemelding fra Forsvarsdepartementet

  • Regjeringen legger opp til styrket innsats for å rekruttere og beholde personell, og foreslår å bruke om lag 780 millioner kroner til ulike tiltak som skal legge til rette for personellveksten.

    I 2025 legger regjeringen til rette for tiltak som skal understøtte en betydelig økning av antall studenter ved offisersutdanningene i Forsvaret fra 2026. Videre legger budsjettforslaget til rette for en økning på om lag 50 elever ved grunnleggende befalsutdanning. I 2025 skal eiendom-, bygg- og anleggsprosjekter som understøtter dette prioriteres.

  • Regjeringen har besluttet å etablere Forsvarshistorisk museum som en ny etat under Forsvarsdepartementet fra 1. januar 2025. I budsjettet for 2025 foreslår regjeringen å øke bevilgningen med 32 millioner kroner til å styrke driften av den nye etaten. Regjeringens målsetting er å videreutvikle Forsvarshistorisk museum som en moderne, profesjonell og fremtidsrettet museumsvirksomhet.

    Se pressemelding fra Forsvarsdepartementet

  • Regjeringen vil styrke Nærings- og fiskeridepartementets arbeid med sikkerhet og beredskap, og foreslår å bevilge 5,5 millioner kroner til oppfølging av departementets nye ansvar for å koordinere departementenes forsyningssikkerhetsarbeidet.

  • Regjeringen foreslår å bevilge 14 millioner kroner til et nytt tilskudd til næringsmiddelbedrifter i Troms og Finnmark som benytter råstoff fra jordbruk og reindrift i sin produksjon. Forvaltes av Innovasjon Norge.

    I tillegg bevilges 1 million kroner til etablering og drift av lager for matmel for å bidra til beredskap og forsyningssikkerhet for befolkningen i Troms og Finnmark.

    Se pressemelding fra Landbruks- og matdepartementet

     

  • Regjeringen foreslår å bevilge 2,4 milliarder kroner til kjøp av regionale flyruter i 2025. Dette er en økning på 0,5 milliarder kroner fra 2024 knyttet til helårsvirkningen av nye kontrakter.

    I 2024 styrket regjeringen rutetilbudet på FOT-rutene. Dette inkluderte blant annet en halvering av maksimaltakstene, styrking av kapasiteten, og to nye ruter. De nye avtalene hadde oppstart i april og august 2024.

    Se pressemelding fra Samferdselsdepartementet

  • Regjeringen foreslår å videreføre bevilgningen på 3 millioner kroner i statsbudsjettet for 2024 til Falstadsenteret og Arkivet freds- og menneskerettighetssenter. Regjeringen foreslår også å øke bevilgningen med 6 millioner kroner til en stilling ved hvert av sentrene. Regjeringen foreslår videre å bevilge 35 millioner kroner til utvidelse og oppgradering av Raftohuset i Bergen.

  • Frikortgrensen økes fra 70 000 kroner til 100 000 kroner. Dette henger sammen med økning av nedre grense for å betale trygdeavgift.

  • Regjeringen foreslår å bevilge 13,5 millioner kroner til Norsk Friluftslivs arbeid med å gjennomføre Friluftslivets år 2025.

  • Regjeringen foreslår å bevilge 266,8 millioner kroner til frivilligsentraler og 2,5 millioner kroner til driften av Norges Frivilligsentraler. I tillegg foreslår regjeringen to millioner kroner til en tilskuddsordning for å bidra til aldersvennlig frivillighet og utvikle lavterskel-møteplasser for eldre.

  • Regjeringen foreslår 15 millioner kroner for å prøve ut et tilskudd til bedrifter som tar inn voksne i et opplæringsløp i en periode før lærekontrakt tegnes. Målet er at det skal føre til lærekontrakt og fagbrev. Videre foreslår regjeringen å bevilge 7,5 millioner kroner til å prøve ut ulike modeller for å styrke utdannings- og yrkesrådgivning i skolen.

    Regjeringen foreslår å bevilge 320 millioner kroner til å bygge ut tilbudet om videregående opplæring i tråd med fullføringsretten. Fullføringsretten innebærer at elevene får rett til opplæring til de har fullført videregående opplæring.

    Regjeringen foreslår også å bevilge 83,2 millioner kroner for å stimulere til økt bruk av ordningen Fagbrev på jobb.

  • Regjeringens foreslår i statsbudsjettet 480,5 millioner kroner mer til fylkesvei. Den økte satsingen vil gjøre fylkeskommunene bedre i stand til å ta vare på fylkesveinettet. Dette er i tråd med ny Nasjonal transportplan for 2025-2036, som legger opp til et kraftig løft for fylkesvei. Den største delen av økningen går til opprustning og fornying av fylkesveinettet i rammetilskuddet til fylkeskommuner

    Regjeringen foreslår å bevilge 50 millioner kroner til en ny øremerket tilskuddsordning for å ruste opp 14 fylkeskommunale bruer som er kritiske for militær mobilitet.

    I 2025 øker rentekompensasjonsordningen for transporttiltak i fylkene med 74,7 millioner kroner. Dette kommer i tillegg til økningen på 480 millioner kroner.

    Regjeringen foreslår å bevilge 40 millioner kroner til tilskuddsordningen til tryggere skoleveier og nærmiljøer. Det er en økning med 16,4 millioner kroner fra inneværende år Det kommer i tillegg til økningen på 480 millioner kroner.

    Se pressemelding fra Samferdseldepartementet

G

  • Regjeringen foreslår å redusere gebyret for utleggsforretninger til selvkost, tilsvarende 906 kroner.

  • Regjeringen foreslår å redusere gebyret for utleggsforretning, gebyrer under Statens vegvesen og gebyrer under Løsøreregisteret til selvkost. Dette vil sørge for en kostnadsriktig prising av disse gebyrene.

  • Regjeringen vil opprette en gjeldssletteordning i Lånekassen for personer som er bosatt og arbeider i distriktene. Regjeringen foreslår å bevilge 13 millioner kroner til utvikling av ordningen i 2025.

    Se pressemelding fra Kunnskapsdepartementet

  • Regjeringen foreslår å bevilge 6 millioner kroner til et midlertidig prosjekt for å arbeide ned restanser og redusere saksbehandlingstiden i Gjenopptakelseskommisjonen for straffesaker.

    Pressemelding fra Justisdepartementet

  • Hovedregelen i grunnrenteskattene for vannkraft og landbasert vindkraft er at kraften verdsettes til spotmarkedspris. Regjeringen foreslår at det midlertidige unntaket videreføres uten tidsbegrensning. Det innebærer at kraft solgt gjennom standard fastprisavtaler til sluttbrukermarkedet verdsettes til kontraktspris istedenfor spotmarkedspris.

  • Regjeringen foreslår å sette av 52 millioner kroner til å styrke Innovasjon Norges innsats for gründere og oppstartsbedrifter ytterligere, i tillegg til styrkingen i 2024. Dette inkluderer en styrking av finansieringsordninger særlig rettet mot oppstartsbedrifter, arbeid for å videreutvikle økosystemet i hele landet og bygge opp internasjonaliserings- og skaleringskompetanse hos oppstartsbedrifter. Det foreslås at deler av styrkingen brukes til å styrke Innovasjon Norges arbeid for å mobilisere og motivere til gründerskap blant kvinner.

    Se pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet

  • Regjeringen foreslår å videreføre Grønn plattform i 2025 og legge til rette for en utlysning på 823,5 millioner kroner til treårige prosjekter i perioden 2025-2027. Av dette skal Forskningsrådet og Innovasjon Norge forvalte 379,5 millioner kroner hver og Siva skal forvalte 64,5 millioner kroner.

    Se pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet

  • Regjeringen foreslår å styrke satsingen på nullutslipp for hurtigbåter med 200 millioner kroner til raskere innfasing av nullutslippsløsninger for utvalgte fylkeskommunale hurtigbåtsamband. Forslaget innebærer at den totale rammen for Hurtigbåtprogrammet blir på 240 millioner kroner i 2025.

  • Regjeringen innfører krav til nullutslipp i offentlige anbud om ferjer og ferjetjenester som lyses ut fra 1. januar 2025. Regjeringen foreslår å kompensere fylkeskommunen for merkostnadene knyttet til innfasingen av nullutslippsløsninger. Til dette formålet foreslår regjeringen 50 millioner kroner over statsbudsjettet for 2025, samt årlig justere bevilgningene for å reflektere merkostnadene. 

    Se pressemelding fra Samferdselsdepartementet

  • Regjeringen foreslår å bevilge 22 millioner kroner til oppstart av gyrobehandling av Drammensregionen. Behandlingen vil i hovedsak foregå med klor-metoden, og strekker seg over en fireårsperiode, fra 2025 til 2028.

    Se pressemelding fra Klima- og miljødepartementet

H

  • Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til Sokkeldirektoratet for å samle inn data for ressurs- og miljøkartlegging innenfor åpningsområdet for havbunnsmineraler og kartlegging av regionale og lokale strømforhold.

    Se også pressemelding fra Energidepartementet

  • Regjeringen foreslår en fullmakt til å inngå forpliktelser på inntil 35 milliarder 2025-kroner til et støtteprogram for flytende havvind i områdene Vestavind F og Vestavind B. Hvor mye havvind som realiseres innenfor rammen, vil avgjøres gjennom auksjon.

    Videre foreslår regjeringen bevilgninger som skal bidra til å tette kunnskapshull når det gjelder effekter av havvind, herunder effekter på natur og miljø i områder som er aktuelle for havvind.

    Se også pressemelding fra Energidepartementet

  • Regjeringen foreslår å styrke Heimevernet med totalt 277 millioner kroner i 2025, slik at Heimevernet kan trene fem dager for soldatene og sju dager for befal, ansette enda et deltidslønnet befal i halvparten av områdene og øke områdestrukturen med om lag 500 soldater og befal. Regjeringen foreslår også en styrking for å kunne kle opp heimevernssoldatene med nyere og mer moderne utrustning. I tillegg foreslår regjeringen å styrke tilbudet til Heimevernsungdommen med om lag 10 millioner kroner.

    Se pressemelding fra Forsvarsdepartementet

  • Regjeringen foreslår å bevilge 3,25 milliarder kroner til nye tilsagn om tilskudd til heldøgns omsorgsplasser (herunder sykehjemsplasser) i 2025. Det vil tilsvare om lag 1 500 heldøgns omsorgsplasser. Forslaget innebærer en bevilgning på 325 millioner kroner i 2025 som skal dekke første års utbetaling av tilsagnsrammen.

    Se pressemelding fra Helse- og omsorgsdepartementet

  • Regjeringen foreslår å videreføre tilskudd til Helse Nord som ble gitt i RNB 2024, på til sammen 572,4 millioner kroner:

    • Tilskudd til å rekruttere å beholde personell - 209 millioner kroner
    • Rekrutterings- og samhandlingstilskudd - 135,2 millioner kroner
    • Beredskapstilskudd for å opprettholde akuttilbud i Helse Nord - 150 millioner kroner
    • Tilskudd til videreutvikling av spesialisthelsetjenesten i Alta - 41,7 millioner kroner
    • Tilskudd til beredskap og akuttjenester i Kirkenes - 36,5 millioner kroner
  • Regjeringen foreslår 10 millioner kroner, 5 millioner kroner over Kunnskapsdepartementets budsjett og 5 millioner kroner over Helse- og omsorgsdepartementets budsjett, til å utvikle infrastrukturene for behandling av sensitive data. Tiltaket skal bidra til sikker bruk av og bedre tilgang til helsedata for forskere og utviklere, styrket helseberedskap og kunnskap i kriser, og til nasjonal kontroll over tilgang til data.

  • Regjeringen foreslår å innføre skatteplikt for inntekter som helseforetak får ved å selge NIPT-tjenester (DNA-prøver av fosteret) til gravide.

  • Regjeringen foreslår å bevilge til sammen 10 millioner kroner for å utvikle et bedre system for å gjøre helsedata tilgjengelig til forskere og andre brukere gjennom analyseinfrastrukturene for sensitive data ved universitetene. Tiltaket skal bidra til enklere tilgang til og bruk av helsedata, styrket helseberedskap og kunnskap i kriser, og til nasjonal kontroll over tilgang til data.

    I tillegg foreslår regjeringen å bevilge 4 millioner kroner til et eget og nytt helseakseleratorprogram for helseinnovasjon gjennom Innovasjon Norge.

    Se pressemelding fra Helse- og omsorgsdepartementet

  • Regjeringen foreslår 286 millioner kroner til rekrutterings- og samhandlingstilskudd som skal stimulere til forpliktende samarbeid mellom kommuner og helseforetak om tjenesteutvikling og gode pasientforløp, samt understøtte tiltak som fremmer rekruttering og god bruk av personell i helseregionene. Tilskuddsmidlene skal brukes etter enighet mellom helseforetak og aktuell(e) kommune(r).

  • Regjeringen foreslår å bevilge 175,8 millioner kroner til videreutvikling av helseteknologiordningen. Helseteknologiordningen skal stimulere til innføring av helseteknologi og samhandlingsløsninger i kommunene. Ordningen inkluderer blant annet søknadsbaserte tilskuddsordninger og en veiledningstjeneste. Veiledningstjenesten skal videreutvikles til en godkjenningsordning innenfor helseteknologiområde. Det foreslås en utvidelse av tilskuddet til digitale samhandlingsløsninger rettet mot utvikling og tilpasning av pasientjournalsystemene.

    Se pressemelding fra Helse- og omsorgsdepartementet

  • Regjeringen foreslår 3,9 millioner kroner for å utvide gruppen av studenter som har rett på stønad til hepatitt B-vaksine gjennom blåreseptordningen. Forslaget er i tråd med Folkehelseinstituttets anbefaling om at personer under utdanning til sykepleier, ambulansearbeider, helsesekretær, politiaspirant, fengselsbetjent og paramedic bør gis rett til stønad.

  • Regjeringen foreslår å bevilge 10 millioner kroner til å videreføre driften av Hospice Sangen. Hospice Sangen tilbyr dagbehandling til hjemmeboende mennesker som har en sykdom som vanskelig, eller ikke lar seg helbrede.

  • Bruken av fondsmidler målt ved det strukturelle oljekorrigerte underskuddet er i 2025 anslått til 460 milliarder kroner. Som andel av trend-BNP for Fastlands-Norge utgjør det 10,9 prosent, en økning på 0,5 prosentenheter fra 2024. Fondsuttaket tilsvarer 2,5 prosent av anslått verdi av Statens pensjonsfond ved inngangen til 2025, på 18 500 milliarder kroner.

    Se nøkkeltall i Nasjonalbudsjettet

  • Regjeringen foreslår en økt bevilgning til nødhjelp og humanitær bistand på 435 millioner kroner, sammenlignet med saldert budsjett for 2024. Med den foreslåtte økningen i det humanitære budsjettet vil regjeringen prioritere humanitær bistand både i Palestina og Sudan, og i en rekke andre kriser.

    Se pressemelding fra Utenriksdepartementet

  • Regjeringa foreslår at Husbanken får ei låneramme på 29 milliardar kroner i 2025 for å bidra til at fleire kan eige sin eigen bustad, og til fleire eigna bustader i heile landet. Husbanken kan prioritere inntil 1 milliard kroner av låneramma til lån til bustadkvalitet og lån til utleigebustadar i distriktskommunar i klasse 5 og 6 i SSBs sentralitetsindeks. Vidare kan Husbanken gi tilsegn om startlån for 18 milliarder kroner, under føresetnad at det finnes tilfredsstillande søknader. Regjeringa foreslår òg at det blir sett av ei delramme til lån til studentbustader på 2,1 milliarder kroner.

    Regjeringa vil gjere eit forsøk der kommunane kan gi startlån til førstegongsetablerarar som er noko betre økonomisk stilte enn dei som får startlån i dag. Regjeringa foreslår å sette av om lag 1 milliard kroner av låneramma til startlån til forsøket i 2025.

  • Regjeringen foreslår å bidra med 250 millioner kroner i hybridkapital til Verdensbanken. Hybridkapital brukes til å mobilisere kapital i det private markedet. Dette bidraget kan utløse opp mot 2 milliarder kroner i utviklings- og klimafinansiering over det neste tiåret.

  • Regjeringen foreslår å styrke Hæren med personell til Hærens rekruttutdanning for å legge til rette for økt antall soldater. I tillegg vil regjeringen fortsette satsingen på utvikling av Finnmark landforsvar og vekst i Hærens personell som del av den planlagte strukturutviklingen av Hærens avdelinger. I dette ligger videre oppbygging av eksempelvis kampluftvern og fjerde mekaniserte bataljon.

  • Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til Høyesterett med 2,2 millioner kroner for å styrke det administrative og juridiske støtteapparatet i Høyesterett.

    Pressemelding fra Justisdepartementet

I

  • Regjeringen foreslår totalt 51,5 millioner kroner til internasjonale idrettsarrangementer i Norge:

    • 20 millioner kroner til Homeless World Cup 2025
    • 15 millioner kroner til Arctic Race of Norway
    • 10 millioner kroner til internasjonale sykkelritt i Norge
    • 3 millioner kroner til Ekstremsportveko
    • 2 millioner kroner til Femundløpet
    • 1,5 millioner kroner til Finnmarksløpet
  • Regjeringen foreslår å videreføre den midlertidige ekstrabevilgningen på 60 millioner kroner til Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi), for å håndtere bosetting og integrering av mange flyktninger, særlig fra Ukraina. Med den foreslåtte styrkingen er den samlede bevilgningen til IMDi 392,4 millioner kroner.

    Regjeringen foreslår også 10 millioner kroner til utvikling av sammenhengende digitale tjenester fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) for bedre bruk av ukrainsk kompetanse i det norske arbeidslivet. Midlene skal gå til tiltak som skal bidra til enklere saksbehandling, raskere vedtak om godkjent utdanning, mer målrettet karriereveiledning og rådgivning om ukrainske utdanning og kompetanse til norske arbeidsgivere.

  • Regjeringen vil i styrke Jobbsjansen med 68 millioner kroner. Jobbsjansen retter seg mot hjemmeværende innvandrerkvinner som står langt unna arbeidsmarkedet som trenger kvalifisering for å komme i jobb eller utdanning.

    Den totale bevilgningen til Jobbsjansen er 180,6 millioner kroner.

    Se pressemelding fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet

  • Regjeringen foreslår over 27 milliarder kroner i tilskudd til kommunene for deres arbeid med bosetting og integrering i 2025.

    Regjeringen foreslår å prisjustere integreringstilskuddet kommunene får for å bosette og integrere flyktninger. Dette innebærer en økning i tilskuddet på over 800 millioner kroner. Den samlede bevilgningen til integreringstilskudd i 2025 er 22,9 milliarder kroner.

    Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til statsforvalterne med 20 millioner kroner til deres arbeid på integreringsfeltet. Midlene skal gå til å styrke statsforvalternes veiledning og tilsyn med kommunenes integreringsarbeid.

  • Regjeringen foreslår til sammen 10,5 millioner kroner til å styrke arbeidet mot negativ sosial kontroll og æresrelatert vold. Bevilgningen vil gi flere mangfoldsrådgivere i skolene, styrke kompetanseteamet mot negativ sosial kontroll og æresrelatert vold, og utvide bo- og støttetilbudet for personer over 18 år som er utsatt for negativ sosial kontroll og æresrelatert vold. I tillegg vil regjeringen styrke tilskudd til kompetanseheving i de ordinære tjenestene til de fem regionale ressurssentrene om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging (RVTS).

    Se pressemelding fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet

  • Regjeringen foreslår å øke støtten med 50 millioner kroner til arbeid for å redusere ulikhet. Arbeidet inkluderer tiltak for bedre skattesystemer i andre land og internasjonalt, og bekjempelse av skatteunndragelser, korrupsjon og ulovlig kapitalflyt. De finansielle bidragene understøtter Norges tydelige, ambisiøse og konstruktive profil i det multilaterale arbeidet for godt styresett og et internasjonalt rammeverk for skatt.

  • Regjeringen foreslår å endre beskatningen av introduksjonsstønad fra pensjonsskatt til lønnsskatt.

J

  • Regjeringen foreslår å bevilge 32,6 milliarder kroner til jernbaneformål, hvorav 32,5 milliarder kroner går til Jernbanedirektoratet.

    I 2025 prioriterer regjeringen å fullføre tiltak som er igangsatt og som skal gi passasjerene et bedre togtilbud. Dette innebærer blant annet rasjonell fremdrift av InterCity-prosjektene til Tønsberg, Moss og Hamar.

    Regjeringen foreslår å bevilge 6,6 milliarder kroner til drift og vedlikehold på jernbanen i 2025. Dette er en økning på 1,7 milliarder kroner fra 2024, noe som tilsvarer en økning på omtrent 34 prosent. Regjeringen foreslår å bevilge 5,5 milliarder kroner til fornying av jernbaneinfrastrukturen i 2025. Dette er en økning på 1,5 milliarder kroner fra 2024, noe som tilsvarer en økning på nær 38 prosent.

    Regjeringen foreslår å bevilge 112,8 millioner kroner til Statens jernbanetilsyn.

    Se pressemelding fra Samferdselsdepartementet

  • Regjeringen følger opp strategien fra Nasjonal transportplan 2025–2036 om å ta vare på det vi har, utbedre der vi kan og bygge nytt der vi må. Det foreslås å øke bevilgningene til drift, vedlikehold og fornying på både veinettet og jernbanen i 2025.

    Regjeringen foreslår å bevilge 6,6 milliarder kroner til drift og vedlikehold på jernbanen i 2025. Dette er en økning på omtrent 1,7 milliarder kroner, noe som tilsvarer en økning på omtrent 34 prosent. Regjeringen foreslår å bevilge 5,5 milliarder kroner til fornying av jernbaneinfrastrukturen i 2025. Dette er en økning på 1,5 milliarder kroner fra 2024, noe som tilsvarer en økning på nær 38 prosent.

    Se pressemelding fra Samferdselsdepartementet

  • Regjeringen foreslår 2,3 millioner kroner til oppstart og drift av et tiårig overvåkningsprogram for jodstatus i den norske befolkningen. For lavt jodinntak blant voksne kan føre til utvikling av skjoldbruskkjertelsykdommer og struma, og hos barn nedsatt fysisk og psykisk utvikling.

  • Regjeringen har, som de to foregående årene, prioritert budsjettøkninger fremfor økte priser på jordbruksprodukter. Det er viktig for konkurransekraften til norsk matproduksjon og for forbrukerne. Dersom forbrukerne velger norskprodusert mat, vil selvforsynignsgraden vår gå opp. Bevilgningen til jordbruksavtalen økes med i overkant av 2,2 milliarder kroner. Avtalen legger til rette for en inntektsøkning på 85 000 kroner per årsverk, som betyr at inntektsgapet mellom jordbruket og andre grupper kan tettes med 60 000 kroner.

    Se pressemelding fra Landbruks- og matdepartementet

     

  • Regjeringen foreslår å prisjustere det generelle fradraget fra 93 000 kroner til 95 800 kroner, og det maksimale fradraget fra 195 000 kroner til 200 850 kroner. Satsen i fradraget videreføres uendret på 38 prosent.

K

  • Regjeringen foreslår å sette av 50 millioner kroner til en kartlegging av ubåtvraket U-864 utenfor Fedje i Vestland. Formålet med kartleggingen er å få mer kunnskap om hvor kvikksølvlasten er lokalisert, for å kunne vurdere hvor mye av kvikksølvet som kan heves uten at det øker risikoen for spredning av kvikksølvforurensning.

    Se pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet

  • Regjeringen foreslår å bevilge 300 millioner kroner i tilskudd til kulturhistorisk verdifulle kirkebygg i 2025, gjennom tilskuddsordningen knyttet til bevaringsstrategi for kulturhistorisk verdifulle kirkebygg. Midlene skal gå til videreføring og ferdigstilling av prosjekter som fikk tilsagn om tilskudd i 2024 og til nye for- og hovedprosjekter som får tilsagn i 2025. Det er en økning fra 100 millioner kroner i 2024.

    Se pressemelding fra Barne- og familiedepartementet

  • Regjeringen foreslår å avvikle folketrygdfinansieringen til kiropraktorer fra 1. januar 2025.

  • Regjeringen foreslår å øke avgiftene på utslipp under innsatsfordelingen med 16 prosent. Dette følger opp den varslede opptrappingen av avgiftene til 2 400 2025-kroner (tilsvarer 2 000 2020-kroner) per tonn CO2 i 2030. Forslaget innebærer at avgiftene blir 1 405 kroner per tonn CO2-ekvivalent i 2025.

  • Regjeringen foreslår 4 millioner kroner til arbeidet med å gi kommunene raskere data tilbake på allerede innrapporterte data.

  • Regjeringen foreslår å styrke tilskuddet til kompetanse- og karriereutvikling for lærere og andre ansatte i skole og barnehage med 75 millioner kroner til totalt 145,4 millioner kroner. Regjeringen vil innføre et helhetlig system for kompetanse- og karriereutvikling for lærere og andre ansatte i barnehage og skole. Et viktig tiltak er veiledning, og regjeringen foreslår å utvide tilskuddsordningen for veiledning av nyutdannede lærere til å gjelde barnehagelærere og lærere i videregående opplæring fra høsten 2025.

    Se pressemelding fra Kunnskapsdepartementet

  • Regjeringen foreslår å sette av 628 millioner kroner i utlånsmidler våren 2025 til en ny låneordning i Lånekassen for de som vil kombinere arbeid og kortere utdanningstilbud i fagskoler, universiteter og høyskoler. Lånet er rettet mot voksne arbeidstakere med behov for etter- og videreutdanning, og vil ha en høyere låneramme enn andre lån fra Lånekassen.

  • Regjeringen foreslår å bevilge 4 millioner kroner til Kontoret for voldsoffererstatning, som skal brukes til et midlertidig prosjekt for å arbeide ned restanser og redusere saksbehandlingstiden.

    Pressemelding fra Justisdepartementet

  • Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til Fiskeridirektoratets fiskerikontroll i Troms og Finnmark med 4 millioner kroner.

    Se pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet

  • Regjeringen forslår å bevilge 20 millioner kroner til kriminalitetsforebyggende foreldrestøttende tiltak. Midlene skal fordels på utvalgte kommuner med særlige kriminalitetsutfordringer. Midlene er en del av 300 millioner kroner som er foreslått avsatt til arbeid mot barne- og ungdomskriminalitet.

  • Regjeringen foreslår en økning på 55 millioner kroner i bevilgningen til kriminalomsorgen som skal gå til å opprettholde aktivitetsnivået og utredninger av fremtidig kapasitetsbehov. Midlene skal også dekke utgifter til forprosjektering av nytt kvinnefengsel på Østlandet.

    Pressemelding fra Justisdepartementet

  • Regjeringen foreslår ti millioner kroner for å etablere en tilskuddsordning som skal stimulere kommuner til å oppgradere, fornye eller utvide sine krisesentre.

    Se pressemelding fra Barne- og familiedepartementet

  • Regjeringen foreslår 55 millioner kroner til tiltak for økt deltakelse for barn og unge i kulturaktiviteter. Av dette er 20 millioner kroner foreslått til tiltak for litteratur og leselyst (se eget stikkord). Resten, 35 millioner kroner foreslås fordelt slik:

    • 10 millioner kroner videreført til oppfølging av handlingsplanen Alle inkludert!, blant annet fem millioner kroner til en mangfoldsordning og 1 million kroner til en medvirkningsordning via Kulturtanken
    • 10 millioner kroner til Ungdom og Fritids Fond
    • 6 millioner kroner til Norges Musikkorps Forbund, til Ungdomsløftet
    • 2 millioner kroner til Riksteatret, til billettfondet – en ordning for fribilletter for skoleelever
    • 2 millioner kroner til Tigerstadsteatret, til driften
    • 5 millioner kroner til Filmfondet, til innkjøp av dataspill

    Se pressemelding fra Kultur- og likestillingsdepartementet

  • Regjeringen foreslår å gi investeringstilskudd til 16 prosjekter som gir nye og mer funksjonelle lokaler til kulturarv-, musikk- og scenekunstinstitusjoner over hele landet, fordelt slik (alfabetisk):

    • Fortidsminneforeningen – 6 millioner kroner til oppføring av publikumsmottak ved Urnes verdensarvsenter og stavkirke, med tilsagn om ytterligere 47 millioner kroner i senere budsjettår slik at den samlede statlige medvirkningen til dette prosjektet blir 53 millioner kroner.
    • Grenland Friteater – 5 millioner kroner til «Teaterparken», nasjonalt senter for scenekunst, med tilsagn om ytterligere 21 millioner kroner i senere budsjettår slik at den samlede statlige medvirkningen til dette prosjektet blir 26 millioner kroner.
    • Haugesund kommune – 5 millioner kroner til oppgradering av de gamle lokalene til Frelsesarmeen («Frelsen») slik at de fungerer som moderne lokaler for Haugesund teater, med tilsagn om ytterligere 27,4 millioner kroner i senere budsjettår slik at den samlede statlige medvirkningen til dette prosjektet blir 32,4 millioner kroner.
    • Henie Onstad Kunstsenter – 4 millioner kroner til etablering av et kreativt verksted for sosialt mangfold, med tilsagn om ytterligere 8 millioner kroner i senere budsjettår slik at den samlede statlige medvirkningen til dette prosjektet blir 12 millioner kroner.
    • Jødisk museum i Oslo – 7 millioner kroner til kjøp og oppgradering av den tidligere synagogen i Calmeyers gate, med tilsagn om ytterligere 70,3 millioner kroner i senere budsjettår slik at den samlede statlige medvirkningen til dette prosjektet blir 77,3 millioner kroner.
    • Kode kunstmuseer og komponisthjem – 15 millioner kroner til rehabilitering av Ole Bulls villa Lysøen i Bjørnafjorden kommune, med tilsagn om ytterligere 75 millioner kroner i senere budsjettår slik at den samlede statlige medvirkningen blir 90 millioner kroner. Dette kommer i tillegg til de 39,5 millioner kronene staten har bevilget til dette prosjektet i de senere årene.
    • Mjøsmuseet – 20 millioner kroner i engangstilskudd til etablering av et helårsåpent museumssenter i Gjøvikhallen.
    • Musea i Sogn og Fjordane – 4 millioner kroner til ferdigstillelse av «Tinghuset» fellesmagasin, med tilsagn om ytterligere 13,1 millioner kroner i senere budsjettår slik at den samlede statlige medvirkningen til denne siste fasen av prosjektet blir 17,1 millioner kroner. Dette kommer i tillegg til de 40 millioner kronene staten bevilget til den første fasen av prosjektet.
    • Museene i Sør-Trøndelag - 3 millioner kroner i engangstilskudd til flytting av taterboplassen «Solheim» i Levanger til Sverresborg folkemuseum i Trondheim.
    • Museum Nord – 5 millioner kroner til realisering av Skrei opplevelsessenter i Lofoten, med tilsagn om ytterligere 51,6 millioner kroner i senere budsjettår slik at den samlede statlige medvirkningen til denne siste fasen av prosjektet blir 56,6 millioner kroner. Dette kommer i tillegg til de 162 millioner kronene staten bevilget til den første fasen av prosjektet.
    • Nordlandsmuseet – 3 millioner kroner til å fullføre universell utforming og samisk utstilling ved Bymuseet i Bodø. Dette kommer i tillegg til de 8 millioner kronene staten bevilget til den første fasen av prosjektet.
    • Stavanger kommune – 10 millioner kroner i engangstilskudd til videre prosjektering av Kulturhøyden i Stavanger, som har som mål å samlokalisere Rogaland Teater og Museum Stavanger. Staten har i tillegg medvirket med 2 millioner kroner til Stavanger kommune til denne prosjekteringen i tidligere år.
    • Steinkjer Kulturbygg AS – 48 millioner kroner i engangstilskudd til Prosjekt Jakob/Steinkjer kulturhus.
    • Tromsø kommune – 7 millioner kroner til videre prosjektering av Kulturkvartalet, som har som mål å samlokalisere Nordnorsk Kunstmuseum og Arktisk Filharmoni i et nybygg i Tromsø, med tilsagn om ytterligere 10 millioner kroner i senere budsjettår slik at den samlede statlige medvirkningen til den videre prosjekteringen blir 17 millioner kroner. Staten har i tillegg medvirket med 13 millioner kroner til denne prosjekteringen i tidligere år.
    • Vest-Agder-museet – 15 millioner kroner til realisering av et nytt museumsbygg på Odderøya i Kristiansand, med tilsagn om ytterligere 124 millioner kroner i senere budsjettår slik at den samlede statlige medvirkningen til dette prosjektet blir 139 millioner kroner.
    • Voss herad – 5 millioner kroner til oppgradering av «Gamlekinoen» på Voss til kulturhus, med tilsagn om ytterligere 12 millioner kroner i senere budsjettår slik at den samlede statlige medvirkningen til dette prosjektet blir 17 millioner kroner.

    Se pressemelding fra Kultur- og likestillingsdepartementet

  • Regjeringen foreslår å bevilge 75 millioner kroner til å etablere regionale kulturfond. Dette vil være en desentralisert tilskuddsordning, som skal forvaltes av fylkeskommunene etter forskrift. Regionale kulturfond skal støtte opp under ansvar og roller fylkeskommunene har på kulturområdet i dag, og bidra til gode lokalsamfunn og et åpent, inkluderende og mangfoldig kulturliv i hele landet.

    Se pressemelding fra Kultur- og likestillingsdepartementet

  • Regjeringen foreslår å bevilge 35 millioner kroner til kulturhistoriske eiendommer.

  • Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til verdiskapingsarbeid på kulturmiljøområdet med 4 millioner kroner. Økningen skal ses i sammenheng med iverksettingen av bevaringsstrategiene på området.

  • Regjeringen foreslår å bevilge til sammen 40 millioner kroner til trening av norske og samiske språkmodeller til bruk i verktøy basert på kunstig intelligens. Av disse vil 20 millioner kroner gå til Nasjonalbiblioteket, som får i oppdrag å trene og tilgjengeliggjøre språkmodeller. De resterende 20 millioner kronene skal gå til å finansiere regnekraft til trening av modellene. Regnekraften leveres av Sigma2 som er eid av Sikt – kunnskapssektorens tjenesteleverandør. 


    Se pressemelding fra Kultur- og likestillingsdepartementet og
    Kunnskapsdepartementet

  • Regjeringen foreslår å styrke forskningen på kvanteteknologi gjennom Norges forskningsråd slik at den årlige bevilgning på sikt blir 70 mill. kroner høyere enn dagens innsats. Midlene foreslås bevilget over budsjettene til Kunnskapsdepartementet og Forsvarsdepartementet.

    Som for alle nye forskingssatsinger, tar det noe tid å trappe opp aktiviteten, og Kunnskapsdepartementets bevilgning for 2025 blir derfor foreslått økt med 1,5 mill. kroner, samtidig som tilsagnsfullmakten på posten blir økt med 107,2 mill. kroner i 2025 for å ivareta kommende års opptrapping.

  • Regjeringen foreslår at styrkingen av Nasjonalt senter for kvinnehelseforskning videreføres med 3 millioner kroner i 2025. Pengene skal fortsette etableringen av digital portal for formidling av kunnskap om kvinnehelse, og øke forskning på gravide minoritetskvinners helse.

    Regjeringen foreslår å styrke arbeidet med nåværende og ny kjønnsspesifikk informasjon på helsenorge.no med 2 millioner kroner.

    Det foreslås 2 millioner kroner til treffsikre tiltak for å heve minoritetskvinners helsekompetanse.

    Se pressemelding fra Helse- og omsorgsdepartementet

  • Regjeringen styrker bevilgningen til kystområdet med 100 millioner kroner. Midlene vil gå til satsing på vedlikehold og fornying av navigasjonsinstallasjoner, digitalisering i Kystverket og sikring av Kystverkets digitale tjenester, og til investering i mindre tiltak i farvannet.

    Se pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet

L

  • Regjeringen foreslår at det bevilges 100 millioner kroner til å etablere et landstrømsanlegg i Flåm. Forslaget er relatert til regjeringens beslutning om å innføre krav om nullutslipp i verdensarvfjordene fra 1. januar 2026, og følger opp anmodningsvedtak nr. 691, 25. februar 2021.

    Se pressemelding fra Klima- og miljødepartementet

  • Regjeringen vil øke leseferdighetene til barn og unge, skape leselyst og leseglede. Regjeringen foreslår å styrke bevilgningen til lesesenteret ved Universitetet i Stavanger med 5 millioner kroner.

    Se pressemelding fra Kunnskapsdepartementet

  • Regjeringen foreslår å øke bevilgningene med 20,1 millioner kroner til litteratur og leselyst for barn og unge. Dette er en oppfølging av leselyststrategien «Sammen om lesing» hvor tilgang til og formidling av litteratur står sentralt. Midlene er fordelt slik:

    • Økning på 8,1 millioner kroner til Kulturrådets skolebibliotekordning
    • Økning på 3 millioner kroner til Kulturrådets innkjøpsordninger – 2 millioner kroner til tegneserier og 1 million kroner til sakprosa barn og unge
    • Samlet økning på 6 millioner kroner totalt til Foreningen Les!, Leser søker bok og Norsk Forfattersentrum
    • 3 millioner kroner i samlet økt tilskudd til litteraturhusene i Oslo, Trondheim, Bergen, Skien, Fredrikstad og Odda

    Se pressemelding fra Kultur- og likestillingsdepartementet

  • Regjeringen foreslår å bevilge om lag 3 000 millioner kroner til nytt Livsvitenskapsbygg.

  • Regjeringen foreslår å bevilge 5,4 milliarder kroner til luftfartsformål i 2025.

    Regjeringen foreslår å bevilge 327 millioner kroner til Luftfartstilsynet, og 101,3 millioner kroner til Statens havarikommisjon.

    Regjeringen foreslår å bevilge til sammen 2,5 milliarder kroner til bygging av ny lufthavn i Mo i Rana og flytting av Bodø lufthavn.

    Videre følger regjeringen opp målet fra luftfartsstrategien og Nasjonal transportplan 2025–2036 om å fremskynde omstillingen til null- og lavutslippsluftfart. Det foreslås derfor å bevilge 50 millioner kroner til Avinor og Luftfartstilsynet for å etablere Norge som testarena for null- og lavutslippsfartøy.

    Se pressemelding fra Samferdselsdepartementet

  • Regjeringen foreslår å styrke vedlikeholdskapasiteten til F-35 og P-8 gjennom samarbeid med industrien. I tillegg foreslår regjeringen tiltak for å styrke bemanningen av egen vedlikeholdsorganisasjon i lys av de erfaringene som er gjort med de nye systemene.

  • Regjeringen foreslår 18,2 millioner kroner til institusjoner med studenter som nå har begynt på fjerde og femte studieår i den nye femårige lærerutdanningen i praktiske og estetiske fag.

M

  • Regjeringen foreslår å styrke bevilgningen til matematikksenteret ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet med 5 millioner kroner til drift, og med 1 million kroner for å opprettholde program for lærerutdannere i matematikk. Matematikksenteret skal blant annet bidra med å utvikle materiell og opplegg som lærerne kan bruke for å gjøre undervisningen i matematikk mer praktisk og relevant.

    Se pressemelding fra Kunnskapsdepartementet

  • Regjeringen foreslår totalt 1,5 millioner kroner til Matjungelen for å fremme barn og unges kosthold. Matjungelen er et verktøy med gratis og kvalitetssikret aktivitetsopplegg for barna og kompetanseøkning for voksne i skolefritidsordningen og barnehager.

  • Regjeringen foreslår å øke satsingen på matsikkerhet og klimatilpasning med 380 millioner kroner for 2025. Midlene vil brukes på matsikkerhetstiltak som for eksempel støtte til småbønder i Afrika og gjennomføring av klimatilpasningsstrategien klima, sult og sårbarhet. Satsingen er også viktig for å nå det ambisiøse målet Norge har satt seg om tredobling av finansiering til klimatilpasning innen 2026.

    Se pressemelding fra Utenriksdepartementet

  • Regjeringen styrker virkemidlene for å redusere matsvinnet i Norge, og har satt i gang et arbeid med sikte på å fremme forslag til ny matkastelovgivning for Stortinget våren 2025.

    Regjeringen har i tillegg foreslått å videreføre støtten til Matsentralen Norge med 25 millioner kroner.

    Se pressemelding fra Landbruks- og matdepartementet

     

  • Regjeringen foreslår en økning av Mattilsynets budsjett med 20 millioner kroner, blant annet til akvakultur, matsvinn og dyrevelferdsarbeidet. Mattilsynet skjermes også for ulike effektiviseringskutt i dette budsjettet. I tillegg foreslås det å øke Mattilsynets og Landbruksdirektoratets budsjett samlet med 2 millioner kroner til bekjempelse av villsvin.

    Se pressemelding fra Landbruks- og matdepartementet

     

     

  • Regjeringen styrker innsatsen for å rekruttere flere til vår felles helsetjeneste, og foreslår å styrke Menn i helse med åtte millioner kroner og Jobbvinner med fire millioner kroner. Med dette forslaget er den totale bevilgningen til Menn i helse 29,1 millioner kroner og til Jobbvinner 12,6 millioner kroner. Tiltakene inngår i oppfølgingen av Bo trygt hjemme-reformen.

    Se pressemelding fra Helse- og omsorgsdepartementet

  • Regjeringen foreslår å øke beløpsgrensen for bagatellmessig verdi i merverdiavgiften til 200 kroner.

  • Regjeringen foreslår å redusere merverdiavgiftssatsen for vann fra vannverk og for avløpstjenester, fra 25 til 15 prosent.

  • Regjeringen styrker arbeidet med militær mobilitet på fylkesvei og foreslår å bevilge 50 millioner kroner. Pengene er øremerket for å ruste opp 14 identifiserte bruer som er kritiske for militær mobilitet. Regjeringen sikrer med dette at fylkeskommunene settes i stand til å ruste opp disse bruene. For riksveinettet skal Statens vegvesen og Forsvaret videreføre arbeidet med å kartlegge hvordan veinettet kan bli bedre forberedt på mottak av militært materiell og transitt videre østover.

    Bane NOR skal anskaffe nye tunglastvogner som også kan brukes til transport av forvarsmateriell eller sivil godstransport. Det vil også anskaffes mobile ramper som er egnet til omlasting av tungt militært materiell.

    Se pressemelding fra Samferdselsdepartementet

  • Regjeringen foreslår å redusere minstefradraget i lønn fra 104 450 kroner til 92 000 kroner, og i pensjon fra 86 250 kroner til 73 150 kroner i 2025. Reduksjonen må ses i sammenheng med en om lag tilsvarende økning i personfradraget.

  • Regjeringen vil legge til rette for full merverdiavgiftskompensasjon for frivillige organisasjoner og foreslår å bevilge 2 650 millioner kroner. Det er en økning på 210 millioner kroner fra 2024. Gjennom denne ordningen blir organisasjonene kompensert for merverdiavgift ved kjøp av varer og tjenester.

    Se pressemelding fra Kultur- og likestillingsdepartementet

  • Regjeringen foreslår å bevilge 390 millioner kroner til merverdiavgiftskompensasjon til idrettslag og foreninger ved bygging av idrettsanlegg.

    Se pressemelding fra Kultur- og likestillingsdepartementet

  • Regjeringen foreslår en samlet økning på 17,9 millioner kroner til museer rundt om i landet fordelt slik:

    • 2 millioner kroner til Nordmørsmusea til drift av Normoria - fellesbygget for Nordmørsmusea og Operaen i Kristiansund
    • 1,8 millioner kroner til Mjøsmuseet til drift av Industrimuseet på Raufoss
    • 1 million kroner til Nordlandsmuseet til drift av Bymuseet i Bodø
    • 600 000 kroner til Musea i Sogn og Fjordane til drift av museets fellesmagasin Tinghuset
    • 500 000 kroner til Museet Midt til drift av Norsk Sagbruksmuseum
    • 500 000 kroner til Jærmuseet til drift av Flymuseet på Sola
    • 1 million kroner til Telemark museum til drift av Henrik Ibsens barndomshjem Venstøp
    • 3 millioner kroner til Norsk Folkemuseum for å dekke økte kostnader i museets nye eksterne magasin i Drøbak
    • 1 million kroner til MiA – Museene i Akershus til forvaltning og vedlikehold av Roald Amundsens hjem Uranienborg
    • 2 millioner kroner til Viti til drift av Anders Svor-museet
    • 1,5 millioner kroner til Anno Museum knyttet til museets arbeid med utvandrerjubileet 2025
    • 1 million kroner til Astrup Fearnley museet for å sikre museets formidlingstilbud til barn og unge
    • 2 millioner kroner til Skibladner

    Se pressemelding fra Kultur- og likestillingsdepartementet

  • Regjeringen foreslår 63,4 millioner kroner i økt driftstilskudd til en rekke musikk- og scenekunstinstitusjoner over hele landet, fordelt slik:

    • 20 millioner kroner til Den Norske Opera & Ballett til å dekke utgifter i forbindelse med utskifting av scenemaskineriet
    • 15 millioner kroner til Det Norske Teatret til styrking av driften og nødvendige oppgraderinger
    • 7,5 millioner kroner til Hålogaland Teater til utskifting av scenemaskineri
    • 5,9 millioner kroner til Operaen i Kristiansund til å dekke økte husleieutgifter i forbindelse med innflytting i Normoria
    • 3,5 millioner kroner til Kilden teater og konserthus til finansiering av nødvendige investeringer
    • 3,5 millioner kroner til Trøndelag Teater til nødvendige investeringer
    • 2,5 millioner kroner til Nationaltheatret til å dekke økte utgifter i forbindelse med å samle forestillingsaktiviteten i hovedbygningen og Torshovteatret
    • 2,5 millioner kroner til Musikkselskapet Harmonien til å styrke driften og opprettholde den kunstneriske aktiviteten
    • 1,5 millioner kroner til Teater Ibsen til å styrke driften og opprettholde den kunstneriske aktiviteten
    • 1,5 millioner kroner til Teater Innlandet til å styrke driften og opprettholde den kunstneriske aktiviteten

    Regjeringen foreslår også en økning i FolkOrgs driftstilskudd på en million kroner øremerket de to arrangementene Landskappleiken og Landsfestivalen i gammaldansmusikk.

    Økningen i driftstilskuddene i 2024 til Rosendal Internasjonale Teater (2,1 millioner kroner), Samovarteateret (1,5 millioner kroner) og Teater Manu (2 millioner kroner), foreslås videreført for 2025.

    Økningene til Arktisk Filharmoni (10 millioner kroner) og Det Norske Blåseensemble (3 millioner kroner), foreslås også videreført for 2025 som del av det ordinære driftstilskuddet.

    Se pressemelding fra Kultur- og likestillingsdepartementet

N

  • Regjeringen foreslår å bevilge 95,2 milliarder kroner til oppfølging av Nasjonal transportplan 2025–2036. Dette inkluderer også midler under rammetilskuddet (Kommunal- og distriktsdepartementet) og bevilgningen til Kystverket (Nærings- og fiskeridepartementet).

    Se pressemelding fra Samferdselsdepartementet

  • Regjeringen foreslår å øke bevilgningen med fire millioner kroner til tiltak for nasjonale minoriteter, fordelt på tre ulike tiltak:

    Bedre levekår for romske barn og unge, 1,5 millioner kroner, tiltak mot antisemittisme, 1 million kroner og styrking av tilskuddsordningen for nasjonale minoriteter 1,5 millioner kroner.

  • Regjeringen foreslår 10 millioner kroner for å etablere et nytt nasjonalt senter for yrkesfag. 5 millioner kroner skal gå til drift og 5 millioner kroner skal gå til forskning og utvikling. Senter for yrkesfag skal være et nasjonalt knutepunkt som vil bidra til at innholdet og relevansen i fag- og yrkesopplæring styrkes. Senteret skal også sørge for bedre sammenheng mellom fagopplæringen i videregående og i høyere yrkesfaglig utdanning.

    Se pressemelding fra Kunnskapsdepartementet

  • Regjeringen foreslår å bevilge 15 millioner kroner til prosjektering for rehabilitering av Nationaltheatret og 6,3 millioner kroner til sikringstiltak på Nationaltheatret.

  • Regjeringen foreslår å legge inn 32,2 millioner kroner til tilskuddsordningen som gir midler til natur- og friluftslivstiltak i kommuner som er berørt av landbaserte vindkraftverk. Ordningen ble opprettet i revidert nasjonalbudsjett 2024 med en bevilgning på 15 millioner kroner.

  • Regjeringen foreslår å bevilge 50 millioner kroner til innhenting av naturdata til naturregnskap i 2025.

    Se pressemelding fra Klima- og miljødepartementet

  • Regjeringen foreslår å styrke bevilgningen til naturfagssenteret ved Universitetet i Oslo med 5 millioner kroner til drift, og med 1 millionkroner for å opprettholde program for lærerutdannere i naturfag. Naturfagsenteret skal blant annet bidra med å utvikle materiell og opplegg som lærerne kan bruke for å gjøre undervisningen i naturfag mer praktisk og relevant.

    Se pressemelding fra Kunnskapsdepartementet

  • Regjeringen foreslår å styrke satsingen på naturregnskap ved å øke bevilgningen til naturdata med 50 millioner kroner i 2025. Se også stikkordet Naturdata.

    Se pressemelding fra Klima- og miljødepartementet

  • Regjeringen foreslår å øke naturressursskatten for vannkraftverk fra 1,3 øre/kWh til 1,34 øre/kWh, hvorav 1,13 øre/kWh går til kommunene og 0,21 øre/kWh til fylkeskommunene.

  • Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til naturrestaurering med 30 millioner kroner. Av disse går 8,8 millioner kroner til tiltak i statlig regi, 20 millioner kroner til tilskuddsordning til restaureringstiltak for blant annet private og kommuner, og 1,2 millioner kroner for å håndtere økt saksmengde i Miljødirektoratet.

    Se pressemelding fra Klima- og miljødepartementet

  • Regjeringen foreslår å bevilge 18,2 millioner kroner til «natursats», tiltak og planlegging for natur i kommunene.

    Se pressemelding fra Klima- og miljødepartementet

  • Regjeringen foreslår å øke driftsbevilgningen til NAV med 75 millioner kroner for å styrke den arbeidsrettede oppfølgingen på NAV-kontorene.

    Se pressemelding fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet

  • Regjeringen foreslår å bevilge om lag 70 millioner kroner til Blått bygg ved Nord universitet.

  • Regjeringa foreslår mellom anna å løyve17 millionar kroner til kommunale næringsfond til kommunar i Finnmark med stor fiskeriverksemd. Regjeringa vil òg nytte midlar gjennom ordninga Arktis 2030 til å utvikle sjømatindustrien i regionen, gjennom støtte til innovasjons- og utviklingsprosjekt i fiskerinæringa.

  • Regjeringen foreslår å bevilge 2 100 millioner kroner til Norsk havteknologisenter.

  • Regjeringen foreslår å bevilge om lag 725 millioner kroner til NTNU Campussamling

  • Regjeringen foreslår å bevilge om lag 3 750 millioner kroner til byggetrinn 1 av nytt regjeringskvartal.

    Regjeringen foreslår videre å bevilge 60 millioner kroner til Energiløsningen i nytt regjeringskvartal.

    Regjeringen foreslår samtidig å bevilge 0,5 milliarder kroner til videre fremdrift i byggetrinn 2.

  • Regjeringen foreslår å bevilge 5,1 millioner kroner til pilot med nærtjenestesenter. Pilotene skal prøve ut ulike former for samlokalisering av statlige og kommunale publikumstjenester, for å bedre tilgangen til statlige tjenester i områder med lange avstander. Ordningen ble lyst ut høsten 2023, og kommunene Tokke, Lebesby, Nore og Uvdal, Ulstein, Meløy, Øygarden, Værøy (inkl. Røst, Flakstad og Moskenes), Gamvik og Vanylven deltar i piloten. Kommuner som deltar kan søke om tilskudd til tiltak i tråd med innholdet i piloten. Pilot med nærtjenestesenter skal vare i perioden 2024–2026.

  • Regjeringen foreslår å bevilge 40 millioner kroner til nødvendige investeringer i dagens nød- og beredskapskommunikasjon (Nødnett).

O

  • Regjeringen foreslår å bevilge 3,1 millioner kroner til å gjeninnføre særtilskuddet til musikktilbud ved Oasen videregående skole.

  • Regjeringen foreslår en endring i omgjøringen av lån til stipend i Lånekassen. Omgjøringen vil fortsatt utgjøre 40 prosent av basislånet, men 25 prosent av omgjøringen vil avhenge av at man avlegger en grad, opp fra 15 prosent i dag. Endringen reduserer bevilgningsbehovet med 175 millioner kroner.

  • Regjeringen foreslår å bevilge til sammen om lag 260 millioner kroner til områdesatsinger over flere departementers budsjetter. Staten har avtaler om ekstra innsats gjennom områdesatsinger med 14 kommuner.

  • Regjeringen foreslår å bevilge 46 millioner kroner i 2025 for å legge til rette for økt bruk av omvendt voldsalarm.

    Omvendt voldsalarm er et effektivt beskyttelsestiltak og plasserer ansvaret der det hører hjemme, hos den som truer og utøver vold.

    Pressemelding fra Justisdepartementet

  • Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til opprydding etter de norske forskningsreaktorene med til sammen 83,6 millioner kroner. Driftsbevilgningen til Norsk nukleær dekommisjonering (NND) økes med 18,6 millioner kroner, tilskudd til Institutt for energiteknikk (IFE) til drift av atomanlegg økes med 35 millioner kroner og bevilgningen til Direktoratet for at strålevern og atomsikkerhet (DSA) økes med 30 millioner kroner.

  • Regjeringen foreslår å utvide den særlige ordningen for beskatning av opsjoner i oppstarts- og vekstselskaper.

  • Regjeringen foreslår å bevilge 30 millioner kroner til prosjektering av nytt Oslo fengsel.

  • Regjeringen foreslår å bevilge 75 millioner kroner til Oslo fengsel, avdeling Ullersmo.

  • Regjeringen fortsetter å legge til rette for kommuner i Oslofjordens nedbørsområde sitt arbeid på avløpsområdet med tilskudd til planlegging av nitrogenfjerning.

  • Regjeringen foreslår å redusere hele overprisingen av gebyrer i Brønnøysundregistrene, med 128,1 millioner kroner.

    Se pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet

P

  • Krigen etter 7. oktober i 2023 har skapt en humanitær krise i Gaza med enorme ødeleggelser av infrastruktur. På Vestbredden er den økonomiske situasjonen dramatisk forverret, og volden har økt. Det er svært kritisk at palestinske myndigheter greier å opprettholde kontroll over Vestbredden. Regjeringen vil i 2025 bidra med en betydelig støtte på over 1,3 milliarder kroner til humanitær nødhjelp og bistand til Palestina, og fortsette arbeidet for en tostatsløsning.

  • Regjeringen foreslår å oppheve 24-måneders tidsbegrensning av retten til fradrag for merkostnader til kost og losji for pendlere som bor på brakke.

  • Regjeringen foreslår at maksimalt fradrag for pensjonsinntekt og innslagspunktene for nedtrapping justeres med anslått pensjonsvekst.

  • Regjeringen foreslår å øke personfradraget fra 88 250 kroner til 108 550 kroner i 2025. Økningen må ses i sammenheng med en om lag tilsvarende reduksjon i minstefradragene i lønn og pensjon.

  • Regjeringen foreslår 15 millioner kroner til pilotutdanningen ved Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet i Bardufoss.

  • Regjeringen foreslår totalt å bevilge over 2,4 milliarder kroner ekstra til politiet som skal bidra til at politiet har rammer til å løse utfordringer blant annet knyttet til drift av IT og økte kostnader.

    Bevilgningen skal også bidra til økt kontroll av russiske fiskefartøy og øke innsatsen mot gjengkriminalitet. Dette setter politiet bedre i stand til å drive en effektiv kamp mot kriminalitet.

    Pressemelding fra Justisdepartementet

  • Regjeringen foreslår 20 millioner kroner til politiet for å fortsette utrulling av RISK i de tre distriktene som fikk midler til dette i 2024-budsjettet (Sør-Vest, Sør-Øst og Nordland). Som et ledd i oppfølgingen av Opptrappingsplanen mot vold og overgrep mot barn og vold i nære relasjoner (2024-2028) skal RISK-modellen implementeres i hele landet. RISK er en egen arbeidsmodell hvor risikoanalytikere med politiutdanning, jobber i team med sosial- og helsefaglig personell med ulike fagbakgrunn, samt psykologspesialister.

    Pressemelding fra Justisdepartementet

  • Regjeringen foreslår å bevilge 60 millioner kroner i økt bevilgning til politiet og PST til økt kontrollaktivitet og tilstedeværelse knyttet til de nødvendige innstrammingene i regelverket for russiske fiskefartøy.

  • Regjeringen følger opp den økte innsatsen mot gjengkriminalitet som ble igangsatt i forbindelse med RNB 2024 med å foreslå ytterligere 300 millioner kroner til arbeidet i 2025, totalt 600 millioner kroner i 2025.

    Pressemelding fra Justisdepartementet

  • Regjeringen foreslår 20 millioner kroner til etablering av flere underavdelinger/satellitter av Statens barnehus, på steder med store geografiske avstander. I 2025 står Kristiansund og Harstad for tur.

    Pressemelding fra Justisdepartementet

  • Regjeringen styrker politiet og Økokrim med 90 millioner kroner for å styrke kapasiteten og kompetansen til å bekjempe økonomisk kriminalitet og inndra mer penger fra kriminelle.

    Pressemelding fra Justisdepartementet

  • Regjeringen foreslår å bevilge 1,9 milliarder kroner slik at staten kan finansiere posttjenester som ikke er lønnsomme.

    Pengene skal gå til å finansiere:

    • levering av post til alle husstander annenhver ukedag
    • avisdistribusjon på hverdager uten vanlig postomdeling
    • avisdistribusjon på lørdager i deler av landet der det ikke finnes kommersielle avisbudnett
  • Regjeringen foreslår at produktavgiften på førstehåndsomsetning av fisk, hval og sel holdes uendret på 2,0 prosent.

  • Regjeringen foreslår å bevilge totalt 255 millioner kroner ekstra til PST som følge av den krevende sikkerhetspolitiske situasjonen Norge står i.

    Pressemelding fra Justisdepartementet

  • Regjeringen foreslår å lovfeste praksisen med å gi fritak fra skatte- og opplysningsplikt for betalinger som PST yter til sine kilder og kontakter. I dag har fritakene sitt grunnlag i ulovfestet praksis.

  • Regjeringen foreslår 25 millioner kroner for å gjennomføre «ABC for god psykisk helse», som er en nasjonal kampanje for å fremme god psykisk helse i hele befolkningen.

    Se pressemelding fra Helse- og omsorgsdepartementet

  • Regjeringen følger opp opptrappingsplanen for psykisk helse og foreslår å styrke bevilgningen til psykisk helse- og rusmiddelfeltet med til sammen 400 millioner kroner i 2025. Det er 100 millioner kroner mer enn forpliktelsene i opptrappingsplanen.

    Se pressemelding fra Helse- og omsorgsdepartementet

  • Regjeringen foreslår 37 millioner kroner til å fjerne egenandeler for tjenester innen psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling, for unge under 25 år.

  • Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til bekjempelse av pukkellaks med 28 millioner kroner i 2025.

R

  • Bodø lufthavn skal flyttes og det må derfor bygges en ny redningshelikopterbase. Regjeringen viderefører dette arbeidet, og foreslår at det settes av 50,7 millioner kroner til tiltaket i 2024.

    Pressemelding fra Justisdepartementet

  • Regjeringen foreslår å bevilge om lag 950 millioner kroner til videreføring av arbeidet med anskaffelsen av de 16 nye redningshelikoptrene. SAR Queen er fra 1. oktober 2024 på plass på alle de seks basene Sola, Ørlandet, Banak, Bodø, Rygge og Florø. Regjeringen foreslår også å øke bevilgningen til redningshelikoptertjenesten med 272 millioner kroner for å dekke økte utgifter som følger av driften av SAR Queen.

    Pressemelding fra Justisdepartementet

  • Regjeringen foreslår å øke tilskuddet til de frivillige organisasjoner i redningstjenesten med seks millioner kroner.

  • Regjeringen foreslår en bevilgning på 225 millioner kroner til gjennomføring av Reindriftsavtalen 2024/2025. Regjeringen foreslår også en bevilgning på 6 millioner kroner til tilskudd til reindriften for andel av verdiskaping fra vindkraft.

    Se pressemelding fra Landbruks- og matdepartementet

  • Regjeringen foreslår å prisjustere det generelle fradraget fra 93 000 kroner til 95 800 kroner, og det maksimale fradraget fra 195 000 kroner til 200 850 kroner. Satsen i fradraget videreføres uendret på 38 prosent.

  • Regjeringen foreslår å øke nedre grense i reisefradraget til 15 250 kroner, som er lavere enn anslått prisvekst. Videre foreslås det å øke øvre beløpsgrense og kilometersats mer enn anslått prisvekst, til henholdsvis 100 880 kroner og 1,83 kroner per kilometer. Det gir en reell lettelse i reisefradraget sammenlignet med referansesystemet.

  • Regjeringen foreslår å bevilge 10 millioner kroner til videre prosjektering av nybygg for det samiske museet RiddoDuottarMuseat i Karasjok i 2025.

  • Regjeringen vil styrke Nærings- og fiskeridepartementets arbeid med sikkerhet og beredskap, og foreslår å bevilge 5,5 millioner kroner til arbeidet med romsikkerhet og 5,5 millioner kroner til oppfølging av departementets nye ansvar for å koordinere departementenes forsyningssikkerhetsarbeidet.

  • Regjeringen foreslår å bevilge 5 millioner kroner til et flerårig forskningsprosjekt på jerv i Nord-Gudbrandsdalen. Forvaltningen har behov for mer kunnskap om jervens rolle som tapsårsak på sau og lam og effektive tapsreduserende tiltak.

    Se pressemelding fra Klima- og miljødepartementet

  • Regjeringen foreslår å styrke døgntilbudet til ruspasienter og sikre oppfølging av rusavhengige etter døgnbehandling (integrert ettervern) med til sammen 52 millioner kroner i 2025. Regjeringen vil også sikre gratis prevensjon til kvinner i tverrfaglig spesialisert rusbehandling, og foreslår 7 millioner kroner til tiltaket.

  • Regjeringen foreslår å bevilge 33,6 millioner kroner til tilskuddsordningen Russland. Ordningen skal gå til å opprettholde norsk kompetanse om Russland, og støtte til russisk sivilsamfunn og frie medier i og utenfor Russland, slik at de kan fortsette kampen for demokrati og menneskerettigheter.

    Se pressemelding fra Utenriksdepartementet

S

  • Regjeringen foreslår å bevilge 96,1 milliarder kroner på Samferdselsdepartementets budsjett.

    46,9 milliarder kroner av dette skal gå til veiformål. Pengene går hovedsakelig til drift, vedlikehold og investeringer i riksveiene.

    32,6 milliarder kroner skal gå til jernbane. Pengene skal blant annet gå til økt drift, vedlikehold og fornying, dekke rasjonell fremdrift i prosjekter under bygging, timesfrekvens til og fra Gjøvik, samt avganger hvert kvarter mellom Arna og Bergen.

    5,4 milliarder kroner skal gå til luftfart. Pengene skal blant annet dekke statens kjøp av FOT-ruter, samt utbyggingen av nye lufthavner i Mo i Rana og Bodø.

    6,9 milliarder kroner skal gå til byområder for å følge opp byvekstavtaler og belønningsordningen.

    1,9 milliarder kroner skal gå til statlig kjøp av ulønnsomme posttjenester.

    1,2 milliard kroner skal gå til kjøp av sjøtransporttjenester på kystruten Bergen–Kirkenes.

    Se pressemelding fra Samferdselsdepartementet

  • Regjeringen foreslår å bevilge 3 millioner kroner til en ekspertgruppe som skal vurdere hvordan barnehagetilbudet til samiske barn kan bli bedre. Kunnskapsdepartementet vil ha dialog med Sametinget om sammensetning av gruppa og utforming av mandatet.

    Regjeringen foreslår 13 millioner kroner til samisk fjernundervisning og en gjennomgang av situasjonen for samiske læremidler. I tillegg foreslås det 6 millioner kroner som tildeles Sametinget til samiske læremidler.

  • Regjeringen foreslår å bevilge 1,5 millioner kroner til økt husleie for Samisk videregående skole og reindriftsskole i Kautokeino, og 0,8 millioner kroner som følge av økte driftskostnader.

  • Regjeringa jobber med å styrke samiske formål, særlig behovene knyttet til samisk språkarbeid. Det foreslås å øke bevilgningen til Sametinget med tre millioner kroner til samiske språksenter.

    Regjeringa foreslår å øke bevilgningen med ni millioner kroner til tiltak som kan forbedre kvaliteten i fjernundervisningen til elever som får opplæring i samisk, og til å sikre at samiske elever har tilgang til samiske læremidler som er i tråd med gjeldende læreplanverk.

    Regjeringa vidarefører også fire millioner kroner til tiltak for samisk fjernundervisning som kom inn i statsbudsjettet for 2024, og seks millioner kroner som Sametinget får til samiske læremidler.

    Nybygget Čoarvemátta opna i 2024. Bygget omfatter nye lokaler for Det samiske nasjonalteateret Beaivváš. Vi foreslår at bevilgningen økes med 4,1 mill. kroner til dekning av husleie for teateret i 2025.

    Regjeringen foreslår å videreføre 5 millioner kroner til tolkeutdanning ved Samisk høgskole, og 20 millioner til Sametinget som kom inn i statsbudsjettet for 2024.

  • Regjeringen foreslår å bruke 30 millioner kroner mer på arbeidet for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR). Dette er også et ledd i å nå det ambisiøse målet om 9,6 milliarder kroner til SRHR i perioden 2020-2025.

  • Regjeringen foreslår å bevilge 88 millioner kroner til sivile beredskapstiltak. Det foreslås blant annet økt kapasitet til hendelseshåndtering i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), styrke statsforvalterne og videreføre bevilgning til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) sin rolle som kontaktpunkt for internasjonale sivile beredskapsordninger.

    Pressemelding fra Justisdepartementet

  • Regjeringen foreslår å styrke Sjøforsvaret med personell spesielt rettet mot bemanning av fregatter og for å legge til rette for innfasingen av ny minemottiltakskapasitet. Regjeringen foreslår også økte midler til vedlikehold av Sjøforsvarets fartøyer, spesielt fregattene og ubåtene.

  • Regjeringen vil åpne for at arbeidstakere i Norge fra utenfor EØS-området, kan få fradrag i norsk skatt når de sparer i utenlandske pensjonsordninger.

  • Regjeringen vil øke beløpsgrensen for lønnsopplysningsplikt , slik at grensen for skattefri arbeidsinntekt for småjobber fra en arbeidsgiver øker fra 1 000 kroner til 2 000 kroner.

  • Regjeringen vil øke grensen for skattefrie personalrabatter fra 8 000 kroner til 10 000 kroner.

  • Regjeringen vil øke grensen for skattefri inntekt ved salg av hage- og naturprodukter fra 4 000 kroner til 10 000 kroner. Dette kan for eksempel være inntekter fra fritidsfiske, hogst av ved, høsting av bær, sopp, tang og tare med videre.

  • Regjeringen foreslår at arbeidstaker som tjenestegjør i NATO med fast tjenestested i utlandet skal anses skattemessig bosatt i Norge med alminnelig skatteplikt hit under tjenestegjøringen. Fritak fra skatt til kommune og fylkeskommune på lønn fra den norske stat foreslås videreført.

  • Regjeringen foreslår at utsendt utenrikstjenesteansatt skal anses skattemessig bosatt i Norge med alminnelig skatteplikt hit under tjenestegjøringen. Fritak fra skatt til kommune og fylkeskommune på lønn fra den norske stat foreslås videreført.

  • Regjeringen foreslår at det innføres skatteplikt for utenlandske personers og selskapers inntekt fra akvakultur (havbruk til havs) på norsk kontinentalsokkel. Videre foreslår regjeringen at det innføres skatteplikt for utenlandske personers lønnsinntekt i tilknytning til utvinning av havbunnsmineraler, utnyttelse av fornybare energiressurser (havvind med videre) og CO2-håndtering (transport, fangst og lagring) på norsk kontinentalsokkel.

    De utenlandske personene og selskapene skal skattlegges etter de alminnelige reglene i skatteloven.

  • Regjeringen foreslår en samlet økning på 210 millioner kroner til skolemiljøteam, styrking av de nasjonale sentrene, en realfagssatsing, tilskudd til utstyr og læringsarenaer, utviklingsprosjekter for en mer praktisk og fysisk aktiv skole, utvikling av støtteressurser, tiltak på vurderingsfeltet mm.

    Dette følger opp tiltakene i Meld. St. 34 (2023–2024) En mer praktisk skole Bedre læring, motivasjon og trivsel på 5.–10. trinn.

    I tillegg foreslår regjeringen å øke investeringsrammen for rentekompensasjonsordningen ved innkjøp og investering i utstyr, inventar og læringsarenaer på 5.–10. trinn til 2 milliarder kroner.

    Se pressemelding fra Kunnskapsdepartementet

  • Regjeringen foreslår henholdsvis 45 millioner kroner og 70 millioner kroner til å støtte kommuner til å opprette skolemiljøteam og beredskapsteam.

    Skolemiljøteam skal bidra til at skoler som har særlige utfordringer, får tett oppfølging slik at elevene opplever god læring og trivsel. Skulemiljøteam er òg et viktig tiltak inn i den brede innsatsen med å forebygge og hindre utenforskap, marginalisering og kriminalitet.

    Beredskapsteam skal være en støtte for en mer målretta innsats mot ungdomskriminalitet og utrygge skolemiljø i kommunene med de største utfordringene med barne- og ungdomskriminalitet.

    Se pressemelding fra Kunnskapsdepartementet

  • Regjeringen foreslår å styrke bevilgningen til skrivesenteret ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet med 5 millioner kroner.

    Se pressemelding fra Kunnskapsdepartementet

  • Regjeringen foreslår at inntekter ved salg av overskuddsstrøm fra private boliger/fritidsboliger først skal bli skattepliktig når inntekten overstiger 15 000 kroner, typisk inntekter fra private solcelleanlegg. For inntekter over beløpsgrensen foreslår regjeringen at det gis et sjablongfradrag for kostnader på 15 prosent av inntekten.

  • Regjeringen foreslår å bevilge 4 millioner kroner for å øke kapasiteten og i tillegg gjennomføre nødvendige IT-investeringer.

    Pressemelding fra Justisdepartementet

  • Forsvarsdepartementets IKT-organisasjon etableres som et ordinært forvaltningsorgan underlagt Forsvarsdepartementet fra 1. januar 2025. Dette skal bidra til bedre informasjonsflyt og raskere prosesser i og mellom statsforvaltningen, forsvarssektoren og totalforsvaret for øvrig. I en krisesituasjon vil leveranser av graderte IKT-tjenester være avgjørende for å understøtte kritiske samfunnsfunksjoner og ivareta nasjonale sikkerhetsinteresser. Den nye etaten, Statens graderte plattformtjenester, skal levere Nasjonalt BEGRENSET nett og Nasjonalt HEMMELIG nett til virksomheter underlagt sikkerhetsloven. Regjeringen foreslår om lag 608 millioner kroner til drift av etaten i 2025.

  • Regjeringen foreslår å bevilge om lag 44 millioner kroner til ulike rehabiliterings- og vedlikeholdstiltak på statens kongelige eiendommer.

  • Regjeringen foreslår å bevilge 15 millioner kroner til statsforvalterne som en oppfølging av regjeringens beslutning om at embeter ikke skulle deles som følge av endret inndeling av fylkeskommunene. Midlene skal gå til å styrke kommunedialog og beredskapsarbeid hos Statsforvalteren i Troms og Finnmark, gi større nærhet til Statsforvalteren for kommunene i øvre Telemark, og sikre raskere saksbehandling på akvakultursøknader.

    Regjeringen foreslår videre å bevilge 75 millioner kroner til nye oppgaver for statsforvalterne. Midlene går blant annet til å styrke statsforvalternes arbeid med beredskap og integrering.

  • Regjeringen foreslår 4,8 milliarder kroner til videreføring av den midlertidige strømstønadsordningene for husholdningskunder, borettslag og nærvarmeanlegg ut 2025.

    Ordningene bidrar til en reduksjon av de månedlige strømutgiftene for husholdningskunder og borettslag når strømprisen overstiger en terskelverdi i hver enkelt time. Terskelverdien foreslås prisjustert til 75 øre/kWh før avgifter fra 1. januar 2025. Det gis stønad på 90 prosent av strømprisen som overstiger terskelverdien, for forbruk inntil 5 000 kilowattimer per måned per målepunkt.

    Se også pressemelding fra Energidepartementet

  • Alle utdanningsstøttesatsene blir justert med 2,9 prosent for studieåret 2025-26. Siden regjeringen tiltrådte har studentene fått over 25 000 kroner mer i studiestøtte.

  • Regjeringen foreslår å bevilge 187 millioner kroner til studieforbund under Kultur- og likestillingsdepartementet og 10,8 millioner kroner til Voksenopplæringsforbundet (Vofo).

  • Regjeringen foreslår å overføre forvaltningen av ordningen av studiesentrene fra Kunnskapsdepartementet til Kommunal- og distriktsdepartementet. Det skal fremdeles tildeles 50 millioner kroner til studiesentrene. Studiesentrene skal ikke lenger søke til Direktoratet for høgare utdanning og kompetanse (HK-dir), men direkte til fylkeskommunen.

  • Regjeringen foreslår å bevilge 3,5 millioner kroner til drift av Støttegruppa 25. juni. Støttegruppa er en viktig støtte og tydelig stemme for dem som ble rammet av terrorangrepet i Oslo 25. juni 2022 under pride, og er en pådriver for lhbt+-personers rettigheter. For dette arbeidet fikk Støttegruppa 25. juni tildelt Kim Frieles minnepris i 2024 fra Kultur- og likestillingsdepartementet.

  • Regjeringen foreslår å innføre skattefordelingsregelen i suppleringsskatteloven. Skattefordelingsregelen er den sekundære beskatningsregelen i regelverket om global minimumsbeskatning. Den skal fange opp underbeskattet inntekt som hovedregelen om skatteinkludering ikke fanger opp.

  • Regjeringen foreslår å innvilge investeringslån på til sammen om lag 6,4 milliarder kroner til tre nye byggeprosjekter i 2025:

  • Regjeringen foreslår å bevilge 62,2 milliarder kroner til sykepenger for arbeidstakere i 2025. Dette er en økning på 7,9 milliarder kroner. Økningen kan forklares med høyere sykefravær og lønnsvekst. Utgiftene til sykepenger påvirkes også av utviklingen i sysselsettingen.

    Se pressemelding fra Arbeids- og inkluderingsdepaartementet

T

  • Regjeringen foreslår å øke antall betalingsterminer for petroleumsskatt fra seks til ti, samt å fordele eventuell tilleggsbetaling på tre terminer. Forslaget antas å føre til mindre svingninger i strukturell likviditet.

  • Regjeringen foreslår å bevilge nye 30 millioner kroner til museums- og opplevelsessenteret, The Whale. 20 millioner kroner ble bevilget i 2024, og samlet er det lagt opp til en bevilgning på 75 millioner kroner fordelt over tre år. Regjeringen foreslår å bevilge pengene gjennom Andøyfondet, som forvaltes av Andøy kommune.

  • Regjeringen foreslår å øke makstaket for utbetalinger fra 220 000 til 225 500 kroner i samtlige tilskuddsmodeller, utenom i den generelle tilskuddsmodellen for skip i Norsk Internasjonalt Skipsregister (NIS) hvor støttesatsen på 26 prosent holdes uendret.

    Se pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet

  • I statsbudsjettet for 2025 foreslår regjeringen å styrke Tolletaten med 250 millioner kroner, spesielt rettet mot etatens innsats mot bekjempelse av narkotikasmugling. Dette er en videreføring av styrkingen av Tolletaten i Revidert nasjonalbudsjett 2024.

    Se pressemelding fra Finansdepartementet

  • Regjeringen foreslår å redusere trafikkforsikringsavgiften for biler med forbrenningsmotor med 1,45 kroner (dagsats) etter prisjustering. Dette utgjør om lag 530 kroner per år. Forslaget må ses i sammenheng med opptrappingen av CO2-avgiften på mineralske produkter.

  • For å gjøre Statens vegvesen bedre i stand til å sikre fremkommelighet og bedre tjenester foreslår regjeringen om lag 120 millioner kroner til å styrke digitalisering, teknologiutvikling og til å redusere teknisk etterslep på IT-systemer.

    Regjeringen foreslår 173 millioner kroner til Enturs arbeid med å videreutvikle løsninger for reiseplanlegging og billettering. Dette er en økning på om lag 30 millioner kroner som skal gå til videreutvikling av Enturs digitale løsninger.

    Se pressemelding fra Samferdselsdepartementet

  • Regjeringen foreslår at satsene i trinn 1 og 2 i trinnskatten videreføres uendret, mens satsene i trinn 3 til 5 økes med 0,1 prosentenhet.

    Innslagspunktene i trinn 1 og 2 øker til henholdsvis 217 400 kroner og 306 050 kroner. Innslagspunktene i trinn 3 og 4 øker til henholdsvis 697 150 kroner og 942 400 kroner. Innslagspunktet i trinn 5 øker til 1 410 750 kroner.

  • Regjeringen foreslår å bevilge 47 millioner kroner til prosjektering av Troll forskningsstasjon.

  • Regjeringen sikrer den åttende datainnsamlingen i Tromsøundersøkelsen. Det foreslås å styrke støtten til undersøkelsen med 12,5 millioner kroner. Sammen med midler til drift av databasen for Tromsøundersøkelsen, vil Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet få et tilskudd på 20 millioner kroner i 2025. Tromsøundersøkelsen har gjennom 50 år levert viktige data som har forbedret forståelsen av folkehelse og sikret bedre innsikt i en rekke helseproblemer.

    Se pressemelding fra Helse- og omsorgsdepartementet

  • Regjeringen foreslår å redusere satsen for trygdeavgift på lønn og trygd til 7,7 prosent og på næringsinntekt til 10,9 prosent. Satsen for pensjon videreføres på 5,1 prosent. Nedre grense for å betale trygdeavgift økes til 99 650 kroner.

  • Regjeringen følger opp Nasjonal transportplan 2025–2036 og regjeringens ladestrategi til utbygging og drift av døgnhvile- og rasteplasser for å legge til rette for lading av tungbiler. Regjeringen foreslår i tillegg å bevilge 1,2 milliarder kroner til Enova på Klima- og miljødepartementets budsjett. Elektrifisering av tungbilparken er ett av regjeringens viktigste tiltak for å kutte klimagassutslipp i ikke-kvotepliktig sektor. Derfor skal pengene blant annet brukes til utskifting av tunge kjøretøy, øke utbedringen av eksisterende raste- og døgnhvileplasser, samt etablere nye plasser for å tilrettelegge for lading.

    Se pressemelding fra Samferdselsdepartementet

  • Regjeringen foreslår å bevilge tre millioner kroner til kunstprosjektet «Tusenårsteppet» i forbindelse med 1000-års jubileet for slaget på Stiklestad i 2030.

    Tusenårsteppet skal fortelle Norges 1000-års historie på tekstiler som binder sammen temaer som folketro, kultur, migrasjon, tilhørighet, urfolks historie, minoriteter og religion.

    Regjeringen ønsker at 1000-årsjubileet skal bli en nasjonal markering. Fram mot 2030 arrangeres en jubileumsstafett med ulike temaer og markeringer. Regjeringen foreslår å bevilge 8,7 millioner kroner totalt til dette formålet i 2025.

U

  • Regjeringen foreslår å bevilge 132,6 milliarder kroner til uføretrygd i 2025. Dette er en økning på 6,6 milliarder kroner. Hovedårsaken til at utgiftene øker er forventet vekst i grunnbeløpet.

    Regjeringen vil gjøre det enklere å kombinere arbeid og uføretrygd, og foreslår å bevilge 12 millioner til nødvendige endringer i NAV og til litt høyere utgifter til uføretrygd.

    Regelendringen gjelder uføre som er i et såkalt arbeidsforsøk og tjener så mye at de står i fare for å måtte betale tilbake hele uføretrygden. I dag åpner reglene for ett arbeidsforsøk. Regjeringen vil utvide muligheten slik at uføre kan prøve seg i arbeid flere ganger uten å betale tilbake trygd.

    Se pressemelding fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

  • Regjeringen foreslår å sette av 15 milliarder kroner gjennom Nansen-programmet for Ukraina til militær, sivil og humanitær støtte i 2025. Halvparten skal gå til ikke-militær innsats.

    Se pressemelding fra Utenriksdepartementet

  • Regjeringen foreslår å bevilge 30 millioner til et eget forsøk med arbeidsrettet ungdomsprogram. Programmet gir unge inntekt forutsatt at de er i aktivitet, og nedsatt helsetilstand skal ikke være et krav for å delta. Regjeringen vil starte forsøket mot slutten av 2025.

    Se pressemelding fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet

  • Regjeringen foreslår å endre forskriften om egenbetaling ved universiteter og høyskoler slik at institusjonene kan ta et gebyr for gjentak av beståtte eksamener. Dette er for å oppnå bedre gjennomstrømming i høyere utdanning. Regjeringen foreslår samtidig å redusere bevilgningen til universiteter og høyskoler med 22 millioner kroner, som er et anslag på inntektene fra gebyr.

  • Regjeringen foreslår å bevilge 46,4 milliarder kroner til universiteter og høyskoler. Det er en realnedgang på 633 millioner kroner fra saldert budsjett 2024. Det er en realvekst på 0,2 prosent fra saldert budsjett 2019, slik at bevilgningen er tilbake på nivået før de ekstraordinære og midlertidige pandemitiltakene.

    Se pressemelding fra Kunnskapsdepartementet

  • Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til universiteter og høyskoler med 24,3 millioner kroner for å finansiere 325 nye studieplasser. Dette omfatter studieplasser i medisin, veterinærmedisin, IKT og arbeidsplassbasert barnehagelærerutdanning.

    Regjeringen foreslår også å øke bevilgningen til universiteter og høyskoler med 118,5 millioner kroner for å videreføre og trappe opp tildelinger til studieplasser i budsjettene for 2019-2024.

    Regjeringen foreslår å redusere bevilgningen til universiteter og høyskoler med 392,2 millioner kroner som følge av at midlertidige studieplasser fra Utdanningsløftet fases ut.

    Se pressemelding fra Kunnskapsdepartementet

  • Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til Universitetssenteret på Svalbard med 10 millioner kroner som følge av at kostnadene ved å drive høyere utdanning og forskning på Svalbard har økt.

  • Regjeringen foreslår å budsjettere med 56,5 milliarder kroner i anslått utbytte fra statens aksjer i selskaper hvor eierskapet forvaltes av Nærings- og fiskeridepartementet i 2024.

  • Finansdepartementet sendte 20. mars 2024 på høring et forslag til endringer i reglene om utflyttingsskatt på aksjer når eier flytter ut eller overfører aksjer til noen i utlandet. Etter å ha vurdert høringsinnspillene, legger regjeringen i dag frem et justert endringsforslag.

    Se pressemelding fra Finansdepartementet

  • Regjeringen foreslår å øke skattefri beløpsgrense for inntekter fra utleie av egen fritidsbolig fra 10 000 kroner til 15 000 kroner.

  • Regjeringen foreslår å øke skattefri beløpsgrense for inntekter fra kortidsutleie av egen bolig fra 10 000 kroner til 15 000 kroner. Dette gjelder inntekter fra leieforhold som varer mindre enn 30 dager.

  • Regjeringen foreslår å bevilge 100 millioner kroner til å igangsette et program for utskifting og modernisering av utlendingsforvaltningens IT-systemer. Prosjektperioden er fra 2025-2031 og har en anslått kostnadsramme på 2 065 millioner i 2023-kroner. Ny IT-systemportefølje skal gi bedre tjenester, mer effektiv saksbehandling, bedre samhandling i forvaltningen, og bedre kontroll og sikkerhet.

  • Regjeringen foreslår å kutte 9 millioner kroner i bevilgningen til Utlendingsnemnda for å frigjøre midler til andre formål.

    Pressemelding fra Justisdepartementet

  • Regjeringen foreslår å bevilge 27,4 millioner kroner til pilotprosjekt for utslippsfrie anleggsplasser i transportsektoren. Bevilgningen skal bidra til å teste ut nullutslippsløsninger på anleggsplasser i transportsektoren, slik at risikoen og kostnadene ved å ta i bruk slike løsninger reduseres.

    Se pressemelding fra Samferdselsdepartementet

V

  • Prosjektet med å utbedre Vardø fiskerihavn prioriteres og legges ut på anbud i 2025.

    Se pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet

  • Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til VTA med 73,5 millioner kroner. Det vil gi rom for om lag 500 nye plasser i 2024. Økningen er i tråd med regjeringens fireårige opptrappingsplan for VTA (2024-2027), der VTA styrkes med om lag 2 000 nye plasser innen utgangen av 2027.

    Samlet foreslår regjeringen å bevilge 2 222 millioner kroner til VTA i 2025.

    Se pressemelding fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

  • Regjeringen følger opp strategien fra Nasjonal transportplan 2025–2036 om å ta vare på det vi har, utbedre der vi kan og bygge nytt der vi må. Det foreslås å øke bevilgningene til drift, vedlikehold og fornying på både veinettet og jernbanen i 2025.

    I statsbudsjettet 2025 foreslår regjeringen å bevilge 10,8 milliarder kroner til Statens vegvesen til drift og vedlikehold av riksveinettet. Dette betyr 1,1 milliarder kroner mer til vedlikehold enn i 2024.

    Se pressemelding fra Samferdselsdepartementet

  • Regjeringen foreslår å redusere veibruksavgiften på

    - bensin med 0,60 kroner per liter,

    - mineralolje med 0,10 kroner per liter,

    - biodiesel med 0,42 kroner per liter,

    - bioetanol med 0,10 kroner per liter,

    etter prisjustering. Forslaget må ses i sammenheng med opptrappingen av CO2-avgiften på mineralske produkter.

  • Regjeringen foreslår å bevilge totalt 46,9 milliarder kroner til veiformål:

    • 40,1 milliarder kroner til Statens vegvesen
    • 6,8 milliarder kroner til Nye Veier AS
    • 21 millioner kroner til Vegtilsynet

    Regjeringen foreslår å bevilge totalt 23,3 milliarder til investering i riksveier. Regjeringen legger opp til prosjektstart for

    • Fellesprosjektet Vossebanen/E16 Arna-Stanghelle i Vestland
    • E45 Kløfta i Finnmark

    Regjeringen foreslår å bevilge 10,8 milliarder kroner til Statens vegvesen til drift og vedlikehold av riksveinettet. I tillegg kommer midler til drift og vedlikehold i det årlige bidraget til Nye Veier og til OPS-prosjekter. Vedlikehold av riksvei øker med 1,1 milliarder sammenlignet med 2024.

    Se pressemelding fra Samferdselsdepartementet

  • Regjeringen styrker sykehusene med 5,5 milliarder kroner, sammenlignet med saldert budsjett 2024. Styrkingen inkluderer 1,755 milliarder kroner som ble gitt som varig bevilgningsøkning i revidert nasjonalbudsjett 2024. Styrkingen skal sørge for at sykehusene snur trenden og får ned ventetidene i vår felles helsetjeneste, i tråd med regjeringens Ventetidsløfte.  

    Se pressemelding fra Helse- og Omsorgsdepartementet

  • Regjeringen foreslår å bevilge på 5 millioner kroner til investeringstilskudd for verdensarvsentre. For 2025 foreslås tilskuddet øremerket utvikling av verdensarvsenteret for Rjukan-Notodden industriarv.

  • Regjeringens tiltaksplan for anerkjennelse og ivaretagelse av veteraner (2024–2028) ble lagt frem 5. mars 2024 og inneholder 31 tiltak. Regjeringen foreslår at det bevilges 15,5 millioner kroner til oppfølgingen for iverksettelse av tiltakene i tiltaksplanen i 2025.

  • Regjeringen foreslår å bevilge 760 millioner kroner til Vikingtidsmuseet.

  • Regjeringen foreslår en økt bevilgning på 10 millioner kroner til oppfølging av stortingsmeldingen om villrein. Av disse er 3 millioner kroner foreslått til styrking av Norsk villreinsenters rolle som kompetansesenter og 7 millioner kroner til prioriterte tiltak innenfor stortingsmeldingens satsingsområder

  • Regjeringen foreslår å etablere et vaksinasjonsprogram for voksne og risikogrupper med tilbud om vaksinasjon mot covid-19, sesonginfluensa og pneumokokksykdom. Egenbetaling for vaksine og vaksinasjon settes til 25 prosent for vaksinasjon mot covid-19 og pneumokokksykdom og 100 prosent for sesonginfluensa.

    Regjeringen foreslår videre 12,3 millioner kroner til etablering av en ordning for påminnelse om vaksinasjon mot covid-19 og sesonginfluensa for personer 65 år og eldre.

    Se pressemelding fra Helse- og omsorgsdepartementet

  • Regjeringen foreslår å styrke arbeidet mot vold og overgrep med til sammen 8 millioner kroner. Pengene fordeler seg med 3 millioner kroner til TryggEst og 5 millioner kroner til styrket oppfølging av førstegangsforeldre. Satsningen er en del av oppfølgingen av Opptrappingsplanen mot vold og overgrep mot barn og vold i nære relasjoner (2024–2028).

    Se pressemelding fra Helse- og omsorgsdepartementet

W

  • Regjeringen foreslår å bevilge 4 millioner kroner i tilskudd til WorldSkills Norway for å arrangere skole-NM og andre aktiviteter.

0-9

  • Regjeringen foreslår å bevilge 5 millioner kroner til husleie i forbindelse med nye lokaler for senteret. Regjeringen foreslår også å bevilge 1 million kroner til en stilling ved senteret og 4 millioner kroner til å styrke arbeidet rettet mot elever og andre besøkende.