Statsbudsjettet 2025: Finnmark

Blue Justice-senteret i Vardø

Regjeringen styrker bevilgningen til Blue Justice senteret i Vardø, som arbeider med satelittdata i det globale arbeidet mot fiskerikriminalitet, med 5 millioner kroner.

Bustadetablering i distrikta

Regjeringa foreslår å løyve 17 millionar kroner til eit nytt tilskot til etablering og tilpassing av bustadar i distrikta. Tilskotet skal gå til kommunar i Finnmark som har inngått bygdevekstavtaler med staten.

Bærekraftig matproduksjon og verdiskaping i nord

I jordbruksoppgjøret 2024 er den særskilte satsingen på«Bærekraftig matproduksjon og verdiskaping i nord» ytterligere styrket, og er fra 2025 på 25 millioner kroner. Satsingen skal mobilisere næring, kompetansemiljø og virkemiddelapparat for å bremse den negative utviklingen i landbruket i nord, og også bidra til økt utnyttelse av regionale fortrinn og muligheter knyttet til det arktiske landbruket. 20 millioner kroner av satsingen forvaltes av Troms fylkeskommune som koordinerer oppfølgingen av ordningen i samarbeid med de regionale partnerskapene i landbruket i Nordland og Finnmark.

Båtsfjord og Kirkenes havn - økt kontrollaktivitet og tilstedeværelse

1. august 2024 trådte ytterligere innstramminger i kraft, herunder begrensninger på hvor lenge og hvor russiske fiskefartøy kan ligge til kai i Tromsø, Båtsfjord og Kirkenes havn. Regjeringen foreslår 60 millioner kroner i økt bevilgning til politiet og PST til økt kontrollaktivitet og tilstedeværelse knyttet til de nødvendige innstrammingene i regelverket for russiske fiskefartøy.

CO2-kompensasjonordning for fiskeflåten

Regjeringen øker bevilgningen til kompensasjonsordningen for CO2-avgiften for fiske i nære farvann med 153,6 millioner kroner. Bevilgningen i 2025 kompenserer for fiske som foregår i 2024, og økningen i bevilgningen tilsvarer økningen i CO2-avgift i 2024.

Fengselskapasitet i Vadsø

En forsvarlig kriminalomsorg må ha egnede bygg som støtter opp om formålet med straffen. Regjeringen foreslår i 2025 at deler av bevilgningen til kriminalomsorgen skal gå  til utredninger av nye fengsler i Ålesundområdet og Mosjøenområdet, i tillegg til utredning om en eventuell utvidelse av Vadsø fengsel.

Finnmark fylkeskommune - regionale utviklingsmidler

Regjeringa foreslår å løyve 90,5 millionar kroner til Finnmark fylkeskommune, av desse foreslår regjeringa å løyve 17 millionar kroner til kommunale næringsfond til kommunane i Finnmark som står ovanfor store utfordringar som følgje av reduksjon i fiskekvotane i 2024. Regionale utviklingsmidlar skal gå til bedriftsutvikling og bedriftsretta tiltak i regi av Innovasjon Norge, næringshager og inkubatorprogram i regi av Siva - selskapet for industrivekst, omstillings- og utviklingsmidlar til kommunar og midlar til å stimulere til forsking. Midlane går også til å mobilisere til utdanning og kompetanseheving, samt støtte til studiesenter. Noen fylkeskommunar får også midlar til internasjonalt samarbeid.

Forsyningssikkerhet i Troms og Finnmark - Tilskudd til nærings­middelbedrifter og etablering av lager for matmel

Regjeringen foreslår å bevilge 14 millioner kroner til et nytt tilskudd til næringsmiddelbedrifter i Troms og Finnmark som benytter råstoff fra jordbruk og reindrift i sin produksjon. Tilskudd forvaltes av Innovasjon Norge.

I tillegg bevilges 1 million kroner til etablering og drift av lager for matmel for å bidra tilberedskap og forsyningssikkerhet for befolkningen i Troms og Finnmark.

Stortinget har bedt regjeringen utrede og prøve ut et teigbasert system, eller tilsvarende, som skal bidra til drift av krevende areal. I årets jordbruksoppgjør ble partene enige om at det skal igangsettes en prøveordning i Nord-Norge. Prosjektet skal igangsettes fra 1. januar 2025 og følges opp av Landbruksdirektoratet.

Helse Nord

Regjeringen foreslår å videreføre tilskudd til Helse Nord som ble gitt i Revidert nasjonalbudsjett 2024, på til sammen 572,4 millioner kroner. Det inkluderer blant annet:

  • Tilskudd til å rekruttere å beholde personell - 209 millioner kroner (gjelder hele Helse Nord)
  • Rekrutterings- og samhandlingstilskudd - 135,2 millioner kroner (gjelder hele Helse Nord)
  • Tilskudd til videreutvikling av spesialisthelsetjenesten i Alta - 41,7 millioner kroner
  • Tilskudd til beredskap og akuttjenester i Kirkenes - 36,5 millioner kroner

Kontroll med fiskeriressursene i Troms og Finnmark

Regjeringen øker bevilgningen til Fiskeridirektoratets fiskerikontroll i Troms og Finnmark med 4 millioner kroner.

Kultur

Regjeringen foreslår:

  • at økningen i tilskuddet til Samovarteateret for 2024 på 1,5 millioner kroner viderføres for 2025.
  • at økningen til Arktisk Filharmoni på 10 millioner kroner for 2024 videreføres for 2025 som del av det ordinære driftstilskuddet.
  • å gi et tilskudd på 1,5 millioner kroner til Finnmarksløpet.
  • en økning på 4,1 millioner kroner til Sametinget for å dekke husleien i nybygget for det samiske nasjonalteatret Beaivváš i Kautokeino.
  • å bevilge 10 millioner kroner til videre prosjektering av nybygg for det samiske museet RiddoDuottarMuseat i Karasjok.
  • å bevilge 2,9 millioner kroner til regionale kulturfond.

Pukkelaks

Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til bekjempelse av pukkellaks med 28 millioner kroner i 2025. Den store majoriteten av tiltak mot pukkellaks i norske elver foregår i Troms og Finnmark.

Samferdsel

Vei

E45 Kløfta

  • Strekningen er skredutsatt, og partiet ved Kløfta i Alta kommune er en flaskehals for tungtrafikken mellom Finnmark og utlandet vinterstid. Dagens vei på strekningen har stedvis dårlig standard. Prosjektet er på 7,6 kilometer og består av en tunnel på 4,2 kilometer tunnel, 3,2 kilometer vei i dagen samt en bru på 150 meter. Prosjektet vil gi en sikker, forutsigbar og god helårsvei på E45 gjennom Kløfta i Alta kommune.
  • Det er ventet at anskaffelsesprosessen og forberedende arbeider vil starte opp i 2025. Prosjektet ventes åpnet for trafikk i 2029. Oppstart av prosjektet forutsetter Stortingets tilslutning til et forslag om kostnadsramme. Samferdselsdepartementet vil komme tilbake til Stortinget om dette etter at det er gjennomført ekstern kvalitetssikring (KS2).

Diverse tiltak

  • Det er prioritert midler til nye mindre investeringstiltak i 2025. Statens vegvesen beslutter hvilke tiltak som skal starte opp og skal vurdere dette løpende i 2025. Eksempelvis kan det være aktuelt å starte opp trafikksikkerhetstiltak på E6 i Kirkenes sentrum.
  • Det videreføres arbeid med å utbedre strekningen Mollstrand–Grøtnes på rv. 94 i Finnmark.
  • Det legges opp til å videreføre utbedringer på flere bruer, blant annet på Vuolmmasjohka bru på E6.

Vedlikehold av fylkesvei

  • Regjeringen legger i ny Nasjonal transportplan 2025–2036 opp til et kraftig løft for fylkesveiene. Regjeringen følger opp Nasjonal transportplan med en økning på 480,5 millioner kroner til fylkesvei i 2025-budsjettet. Størstedelen av økningen går til opprusting og fornying av fylkesveinettet i rammetilskuddet til fylkeskommuner. Av økningen går 17 millioner kroner til Finnmark. I tillegg til dette kommer ordningen med rentekompensasjon for transporttiltak i fylkene. Det er en regelstyrt ordning som følger rentenivået. I 2025 utgjør den 12 millioner kroner for Finnmark.

Nullutslippsferjer og hurtigbåter

  • Regjeringen vil innføre krav til nullutslipp i offentlige anbud for ferjer og ferjetjenester fra 1. januar 2025. Kravet gjelder for anbud som kunngjøres etter 1. januar 2025.
  • Som kompensasjon for kravet blir rammetilskuddet til fylkeskommunene i 2025 økt med 50 millioner kroner. Pengene blir fordelt særskilt.
  • Kompensasjonen vil bli justert hvert år, for å reflektere merkostnadene ved overgang til nullutslippsløsninger.
  • Regjeringen foreslår også å styrke Hurtigbåtprogrammet i Miljødirektoratet. Det skal skje i form av 200 millioner kroner i økt tilsagnsfullmakt i 2025 for å finansiere pilotstrekninger.

Ferjesamband på riks- og fylkesveinettet

  • Ordningen med reduserte takster for ferje videreføres. Tilsvarende videreføres også ordningen med gratis ferje til øyer og andre samfunn uten vegforbindelse til fastlandet med mindre enn 100 000 passasjerer årlig.

Samisk høgskole

Regjeringen foreslår 0,4 millioner kroner for å styrke desentralisert og fleksibel utdanning. Regjeringen foreslår samlet sett 129,2 millioner kroner i rammebevilgning til Samisk høgskole.

Samisk videregående skole og reindriftsskole i Kautokeino

I statsbudsjettet for 2022 ble det gitt startbevilgning for å bygge et samlokalisert bygg for Det Samiske Nasjonalteateret Beaivváš og Samisk videregående skole og reindriftsskole i Kautokeino. Skolen overtok bygget i juni 2024, og elevene startet opp skoleåret 2024–25 i de nye lokalene. Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til skolen med 1,5 millioner kroner for å kompensere skolen for økt husleie. I tillegg foreslår regjeringen en økning på 0,8 millioner kroner som følge av økte driftskostnader for skolen i det nye bygget.

Samisk videregående skole og reindriftsskole i Kautokeino og Samisk videregående skole i Karasjok

Regjeringen foreslår å bevilge 0,5 millioner kroner til å innføre gratis skolemat med de to statlige samiske videregående skolene.

Satsing på gründere

Regjeringen styrket Innovasjon Norges innsats for oppstartsbedrifter med 70 millioner kroner i 2024. Det foreslås å styrke denne innsatsen ytterligere i 2025, med 52 millioner kroner. Innsatsen inkluderer finansieringsordninger særlig rettet mot oppstartsbedrifter, arbeid for å videreutvikle økosystemet i hele landet og bygge opp internasjonaliserings- og skaleringskompetanse hos oppstartsbedrifter. Deler av styrkingen skal brukes til å styrke Innovasjon Norges arbeid med å mobilisere og motivere til gründerskap blant kvinner.

Satsing på kysten

Regjeringen styrker bevilgningen til kystområdet med 100 millioner kroner. Midlene vil gå til satsing på vedlikehold og fornying av navigasjonsinstallasjoner, digitalisering i Kystverket og sikring av Kystverkets digitale tjenester, og til investering i mindre tiltak i farvannet.

Vardø fiskerihavn

Prosjektet med å utbedre Vardø fiskerihavn prioriteres og legges ut på anbud i 2025.