Statsbudsjettet 2025: Troms

Bærekraftig matproduksjon og verdiskaping i nord

I jordbruksoppgjøret 2024 er den særskilte satsingen på«Bærekraftig matproduksjon og verdiskaping i nord» ytterligere styrket, og er fra 2025 på 25 millioner kroner. Satsingen skal mobilisere næring, kompetansemiljø og virkemiddelapparat for å bremse den negative utviklingen i landbruket i nord, og også bidra til økt utnyttelse av regionale fortrinn og muligheter knyttet til det arktiske landbruket. 20 millioner kroner av satsingen forvaltes av Troms fylkeskommune som koordinerer oppfølgingen av ordningen i samarbeid med de regionale partnerskapene i landbruket i Nordland og Finnmark.

CO2-kompensasjonordning for fiskeflåten

Regjeringen øker bevilgningen til kompensasjonsordningen for CO2-avgiften for fiske i nære farvann med 153,6 millioner kroner. Bevilgningen i 2025 kompenserer for fiske som foregår i 2024, og økningen i bevilgningen tilsvarer økningen i CO2-avgift i 2024.

Fagskole for brann- og redningspersonell

Regjeringen foreslår å bevilge 125 millioner kroner til hybler for fagskole for brann- og redningspersonell.

Forsyningssikkerhet i Troms og Finnmark - Tilskudd til nærings­middelbedrifter og etablering av lager for matmel

Regjeringen foreslår å bevilge 14 millioner kroner til et nytt tilskudd til næringsmiddelbedrifter i Troms og Finnmark som benytter råstoff fra jordbruk og reindrift i sin produksjon. Tilskudd forvaltes av Innovasjon Norge.

I tillegg bevilges 1 million kroner til etablering og drift av lager for matmel for å bidra tilberedskap og forsyningssikkerhet for befolkningen i Troms og Finnmark.

Stortinget har bedt regjeringen utrede og prøve ut et teigbasert system, eller tilsvarende, som skal bidra til drift av krevende areal. I årets jordbruksoppgjør ble partene enige om at det skal igangsettes en prøveordning i Nord-Norge. Prosjektet skal igangsettes fra 1. januar 2025 og følges opp av Landbruksdirektoratet.

Gratis barnehage

Regjeringen foreslår å videreføre gratis barnehage for alle 1-5 åringer i Finnmark og enkelte kommuner i Nord Troms (Tiltakssonen).

Helse Nord

Regjeringen foreslår å videreføre tilskudd til Helse Nord som ble gitt i Revidert nasjonalbudsjett 2024, på til sammen 572,4 millioner kroner. Det inkluderer blant annet:

  • Tilskudd til å rekruttere å beholde personell - 209 millioner kroner (gjelder hele Helse Nord)
  • Rekrutterings- og samhandlingstilskudd - 135,2 millioner kroner (gjelder hele Helse Nord)

Kontroll med fiskeriressursene i Troms og Finnmark

Regjeringen øker bevilgningen til Fiskeridirektoratets fiskerikontroll i Troms og Finnmark med 4 millioner kroner.

Kultur

Regjeringen foreslår:

  • å styrke tilskuddet til Hålogaland Teater med 7,5 millioner kroner til utskifting av scenemaskineri.
  • at økningen til Arktisk Filharmoni på 10 millioner kroner for 2024 videreføres for 2025 som del av det ordinære driftstilskuddet.
  • å gi et investeringstilskudd til Tromsø kommune på 7 millioner kroner til videre prosjektering av Kulturkvartalet, som har som mål å samlokalisere Nordnorsk Kunstmuseum og Arktisk Filharmoni i et nybygg i Tromsø, med tilsagn om ytterligere 10 millioner kroner i senere budsjettår slik at den samlede statlige medvirkningen til den videre prosjekteringen blir 17 millioner kroner. Staten har i tillegg medvirket med 13 millioner kroner til denne prosjekteringen i tidligere år.
  • å bevilge 3,4 millioner kroner til regionale kulturfond.

Pukkellaks

Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til bekjempelse av pukkellaks med 28 millioner kroner i 2025. Den store majoriteten av tiltak mot pukkellaks i norske elver foregår i Troms og Finnmark.

Samferdsel

Vei

E10/rv. 85 Tjeldsund–Gullesfjordbotn–Langvassbukt i Nordland og Troms

Prosjektet er delvis bompengefinansiert og bygges med OPS (Offentlig-privat samarbeid) som kontraktsform. Prosjektet omfatter bygging av til sammen 82 kilometer vei i Tjeldsund, Kvæfjord, Sortland og Harstad kommuner. I tillegg til strekningen Tjeldsund–Gullesfjordbotn–Langvassbukt på E10 og rv. 85, omfatter prosjektet en kort strekning av rv. 83 fra E10 i retning Harstad, samt utbedring av dagens E10 mellom Fiskfjord og Kåringen. E10 fra Tjeldsund bru til Gullesfjordbotn er en del av forbindelsen mellom Lofoten/Vesterålen og E6 og blir kortet inn med om lag 30 kilometer.

Anleggsarbeidene startet sommeren 2023. Forventet åpning for trafikk for hele prosjektet er i 2028, mot tidligere forutsatt 2029. Statens vegvesen legger opp til at delstrekninger kan bli åpnet for trafikk underveis.

E8 Sørbotn–Laukslett i Troms

Prosjektet omfatter bygging av 9,7 kilometer tofelts vei i Tromsø kommune, med midtrekkverk og forbikjøringsfelt. Dette reduserer kjørelengden på strekningen med 2,5 kilometer. Veien bygges i ny trasé på vestsiden av Ramfjorden som krysses med en 870 meter lang bru. Anleggsarbeidene startet våren 2022. Prosjektet er ventet å bli åpnet for trafikk i 2027, mot tidligere planlagt høsten 2025.

Diverse tiltak

Det legges opp til å videreføre utbedringer av flere bruer, blant annet Storslett bru på E6 i Troms.

Vedlikehold av fylkesvei

  • Regjeringen legger i ny Nasjonal transportplan 2025–2036 opp til et kraftig løft for fylkesveiene. Regjeringen følger opp Nasjonal transportplan med en økning på 480,5 millioner kroner til fylkesvei i 2025-budsjettet. Størstedelen av økningen går til opprusting og fornying av fylkesveinettet i rammetilskuddet til fylkeskommuner. Av økningen går 49,5 millioner kroner til Troms. I tillegg til dette kommer ordningen med rentekompensasjon for transporttiltak i fylkene. Det er en regelstyrt ordning som følger rentenivået. I 2025 utgjør den 22 millioner kroner for Troms.
  • Regjeringen foreslår å opprette en ny tilskuddsordning til militær mobilitet på fylkesveier. Tilskuddet er øremerket til 14 bruer på fylkesveinettet i fylkeskommunene Akershus, Innlandet, Trøndelag, Troms og Vestland. Tilskuddet setter fylkeskommunene i stand til å gjennomføre tiltak på de identifiserte bruene.

Ferjesamband på riks- og fylkesveinettet

Ordningen med reduserte takster for ferje blir videreført. Også ordningen med gratis ferje til øyer og andre samfunn uten veiforbindelse til fastlandet med mindre enn 100 000 passasjerer årlig er videreført.

Nullutslippsferjer og hurtigbåter

  • Regjeringen vil innføre krav til nullutslipp i offentlige anbud for ferjer og ferjetjenester fra 1. januar 2025. Kravet gjelder for anbud som kunngjøres etter 1. januar 2025.
  • Som kompensasjon for kravet blir rammetilskuddet til fylkeskommunene i 2025 økt med 50 millioner kroner. Pengene blir fordelt særskilt.
  • Kompensasjonen vil bli justert hvert år, for å reflektere merkostnadene ved overgang til nullutslippsløsninger.
  • Regjeringen foreslår også å styrke Hurtigbåtprogrammet i Miljødirektoratet . Det skal skje i form av 200 millioner kroner i økt tilsagnsfullmakt i 2025 for å finansiere pilotstrekninger.

Byområder og kollektivtransport

Byvekstavtale for Tromsø (Troms fylke og Tromsø kommune)
Byvekstavtalen ble inngått i 2023. Regjeringen prioriterer 209 millioner kroner for å følge opp sin del av avtalt felles innsats for å nå nullvekstmålet. I byvekstavtalen for Tromsø skal penger gå til drift og reduserte billettpriser på kollektivtransport. Videre prioriteres tiltak for tryggere skolevei og bygging av ny fylkesvei på nordlige parsell av Stakkevollvegen samt oppstart av utvidelse av sykkelveien på Tromsøbrua.

Satsing på gründere

Regjeringen styrket Innovasjon Norges innsats for oppstartsbedrifter med 70 millioner kroner i 2024. Det foreslås å styrke denne innsatsen ytterligere i 2025, med 52 millioner kroner. Innsatsen inkluderer finansieringsordninger særlig rettet mot oppstartsbedrifter, arbeid for å videreutvikle økosystemet i hele landet og bygge opp internasjonaliserings- og skaleringskompetanse hos oppstartsbedrifter. Deler av styrkingen skal brukes til å styrke Innovasjon Norges arbeid med å mobilisere og motivere til gründerskap blant kvinner.

Satsing på kysten

Regjeringen styrker bevilgningen til kystområdet med 100 millioner kroner. Midlene vil gå til satsing på vedlikehold og fornying av navigasjonsinstallasjoner, digitalisering i Kystverket og sikring av Kystverkets digitale tjenester, og til investering i mindre tiltak i farvannet.

Statens barnehus i Harstad

For barn som har vært utsatt for vold og overgrep er lang reisevei til barnehuset en stor tilleggsbelastning. Regjeringen vil legge til rette for at det etableres flere underavdelinger/satellitter av Statens barnehus, på steder med store geografiske avstander. Regjeringen foreslår 20 millioner kroner til dette. I 2025 står Kristiansund og Harstad for tur.

Tilskuddsordningen for sysselsetting av sjøfolk

Regjeringen foreslår å øke makstaket for utbetalinger fra 220 000 til 225 500 kroner i samtlige tilskuddsmodeller, utenom i den generelle tilskuddsmodellen for skip i NIS hvor støttesatsen på 26 prosent holdes uendret.

Troms fylkeskommune -regionale utviklingsmidler

Regjeringa foreslår å løyve 168,1 millionar kroner til Troms fylkeskommune. Regionale utviklingsmidlar skal gå til bedriftsutvikling og bedriftsretta tiltak i regi av Innovasjon Norge, næringshager og inkubatorprogram i regi av SIVA, omstillings- og utviklingsmidlar til kommunar og midlar til å stimulere til forsking. Midlane går også til å mobilisere til utdanning og kompetanseheving, samt støtte til studiesenter. Noen fylkeskommunar får også midlar til internasjonalt samarbeid.

Tromsø havn - økt kontrollaktivitet og tilstedeværelse

1. august 2024 trådte ytterligere innstramminger i kraft, herunder begrensninger på hvor lenge og hvor russiske fiskefartøy kan ligge til kai i Tromsø, Båtsfjord og Kirkenes havn. Regjeringen foreslår 60 millioner kroner i økt bevilgning til politiet og PST til økt kontrollaktivitet og tilstedeværelse knyttet til de nødvendige innstrammingene i regelverket for russiske fiskefartøy.

Tromsøundersøkelsen

Regjeringen foreslår 12,5 millioner kroner til medfinansiering av den befolkningsbaserte helseundersøkelsen Tromsø8 (den åttende datainnsamlingen i Tromsøundersøkelsen).

Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet

  • Regjeringen foreslår 10 nye studieplasser i IKT.
  • Regjeringen foreslår 20,8 millioner kroner for å styrke desentralisert og fleksibel utdanning.
  • Regjeringen foreslår 15 mill. kroner til pilotutdanningen i Bardufoss.
  • Regjeringen foreslår samlet sett 4,2 milliarder kroner i rammebevilgning til Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet. UiT har også studiested i Nordland, Finnmark og på Svalbard.