Anbefaling - PAH
Kommisjonsanbefaling 2005/108/EF av 4. februar 2005 om videre undersøkelser av nivåer av polysykliske aromatiske hydrokarboner i visse typer mat...
Commission Recommendation of 4 February 2005 on the further investigation into the levels of polycyclic aromatic hydrocarbons in certain foods...
EØS-notat | 17.03.2006 | EØS-notatbasen
Sakstrinn
- Faktanotat
- Foreløpig posisjonsnotat
- Posisjonsnotat
- Gjennomføringsnotat
Opprettet 16.03.2005
Spesialutvalg: Næringsmidler
Dato sist behandlet i spesialutvalg: 22.03.2005
Hovedansvarlig(e) departement(er): Helse- og omsorgsdepartementet
Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg II. Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering
Kapittel i EØS-avtalen: XII. Næringsmidler
Status
Rettsakten ble innlemmet i EØS-avtalen 8. juli 2005.
Sammendrag av innhold
Rettsakten er en anbefaling til medlemslandene om å undersøke nivåene av polysykliske aromatiske hydrokarboner (PAH) i visse typer næringsmidler. Forordning (EF) nr. 466/2001 fastsetter grenseverdier for PAH-forbindelsen benzo(a)pyren i ulike næringsmidler. Disse grenseverdiene vil også bli gjeldende i Norge gjennom forskrift 27. september 2002 nr. 1028 om visse forurensende stoffer i næringsmidler. Grenseverdiene skal vurderes på nytt i 2007, og til da er det nødvendig å framskaffe mer kunnskap om PAH i mat. EUs vitenskapskomité for mat (SCF, nå EFSA) konkluderte i en rapport fra 2002 med at en rekke PAH-forbindelser er gentoksiske karsinogener. I lys av dette bør nivåene av disse stoffene i mat være så lave som mulig. Komiteen vurderte videre benzo(a)pyren til å være en egnet markørforbindelse for forekomsten og effekten av PAH i mat. Mer kunnskap om mengdeforholdet mellom de ulike PAH-forbindelsene er nødvendig for å kunne vurdere om benzo(a)pyren i framtiden fortsatt vil være egnet som indikatorforbindelse.
PAH kan være en såkalt prosessframkalt forurensning og dannes i mat som følge av oppvarming, røyking og tørking. Derfor er det også viktig med mer informasjon om produksjonsmetodene for de matvarene hvor det påvises PAH. EU-kommisjonen ber medlemslandene undersøke metodene som benyttes i industrien og rapportere dette sammen med informasjon om hva som gjøres for å finne alternative, mindre forurensende metoder.
EU-kommisjonen ber også om ny informasjon om kilder til PAH som miljøforurensning.
PAH i mat er på dagsordenen til Codex Committee on Food Additives and Contaminants (CCFAC), men det foreligger ingen konkrete forslag til håndtering per i dag.
Merknader
Grenseverdier for PAH i mat må fastsettes i Norge i forskrift 27. september 2002 nr. 1028 om visse forurensende stoffer i næringsmidler som følge av endringer i forordning EF/466/2001. Nasjonalt regelverk på området er forskrift 10. september 2003 nr. 1158 om polysykliske aromatiske hydrokarboner (PAH) i olivenrestolje (pomace-olje). Denne forskriften gir en grenseverdi på 2 mikrogram/l for benzo(a)pyren i olivenrestolje men vil oppheves når endringen i EF/466/2001 gjennomføres. De nye grenseverdiene vil gjelde for olje og fett (med unntak av kakaosmør), barnemat, røkte kjøtt- og fiskeprodukter, ikke-røkt fisk og skalldyr samt skjell.
Foreliggende rettsakt medfører ikke behov for regelverksendring.
Dersom Norge velger å følge anbefalingen, vil Mattilsynet måtte gjennomføre et kartleggingsprosjekt i 2005 og/eller 2006. Kartlegging vil medføre økonomiske konsekvenser, først og fremst i form av analysekostnader.
Vurdering
Rettsakten ansees som EØS-relevant.
Mattilsynet ser behovet for å øke kunnskapen om PAH i næringsmidler. Selv om mye av oppmerksomheten rundt PAH har vært rettet mot vegetabilske oljer fra Middelhavslandene, vil det kunne utgjøre et potensielt problem også for mat produsert i Norge. Dette gjelder i første rekke røkte kjøtt- og fiskeprodukter. Data fra både Mattilsynet og industrien selv viser at PAH sannsynligvis ikke utgjør noe problem i matvarer framstilt industrielt under kontrollerte betingelser. Det finnes derimot svært lite kunnskap om nivåer i småskalaprodukter framstilt på tradisjonelt vis. Produksjonsmetodene for slike produkter vil etter all sannsynlighet gi høyere nivåer av PAH og dermed økt risiko for overskridelser av vedtatte grenseverdier i EU. Mattilsynet har derfor satt av midler i 2005 for å kunne følge anbefalingen fra EU-kommisjonen, med særlig fokus på småskalaprodukter røkt på tradisjonell måte.
De andre nordiske landene har flere røkte tradisjonsprodukter som risikerer å ikke være i henhold til det nye regelverket for PAH. De vil derfor følge anbefalingen og er i gang med å planlegge prosjekter på området.
Mattilsynet anser rettsakten som akseptabel.
Andre opplysninger
Nøkkelinformasjon
Institusjon: | Kommisjonen |
Type rettsakt: | Rekommandasjon |
KOM-nr.: | |
Rettsaktnr.: | 2005/108/EF |
Basis rettsaktnr.: | |
Celexnr.: | 32005H0108 |
EFTA-prosessen
Dato mottatt standardskjema: | 05.02.2005 |
Frist returnering standardskjema: | 28.03.2005 |
Dato returnert standardskjema: | 22.03.2005 |
Dato innlemmet i EØS-avtalen: | 08.07.2005 |
Nummer for EØS-komitebeslutning: | 096/2005 |
Tekniske tilpasningstekster: | Nei |
Materielle tilpasningstekster: | Nei |
Art. 103-forbehold: | Nei |
Norsk regelverk
Endring av norsk regelverk: | Nei |
Høringsstart: | |
Høringsfrist: | |
Frist for gjennomføring: | 09.07.2005 |
Dato for faktisk gjennomføring: | |
Dato varsling til ESA om gjennomføring: |