Forordning-ocratoxin A
Kommisjonsforordning (EF) nr. 123/2005 som forandrer forordning (EF) nr. 466/2001 som fastsetter grenseverdier for ocratoxin A i visse næringsmidler....
Commission Regulation (EC) No 123/2005 of 26 January 2005 amending Regulation (EC) No 466/2001 as regards ochratoxin A...
EØS-notat | 17.03.2006 | EØS-notatbasen
Sakstrinn
- Faktanotat
- Foreløpig posisjonsnotat
- Posisjonsnotat
- Gjennomføringsnotat
Opprettet 19.03.2005
Spesialutvalg: Næringsmidler
Dato sist behandlet i spesialutvalg: 22.03.2005
Hovedansvarlig(e) departement(er): Helse- og omsorgsdepartementet
Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg II. Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering
Kapittel i EØS-avtalen: XII. Næringsmidler
Status
Rettsakten ble innlemmet i EØS-avtalen 8. juli 2005.
Sammendrag av innhold
Forordning (EF) nr. 123/2005 innebærer et tillegg til og noen endringer i den konsoliderte forordning (EF) nr. 466/2001, som har til formål å gi en bedre oversikt over de bestemmelser som gjelder for mykotoksiner og forurensende stoffer i næringsmidler. Forordning (EF) nr. 466/2001er tidligere behandlet og vedtatt i spesialutvalget for næringsmidler.
Endringen som foreliggende rettsakt medfører er følgende:
Det er innført grenseverdier for mykotoksinet ochratoksin A i følgende matvarer i tillegg:
Rostede kaffebønner og malt rostet kaffe 5,0 mikrogram per kilo. For pulver kaffe 10 mikrogram per kilo. For vin (rød, hvit, rosé og andre viner og/eller drue mos baserte drikker), drue juice, drue juice ingredienser i andre drikkevarer, inklusiv drue nektar, og rekonstituert drue konsentrat for direkte konsum, 2,0 mikrogram per kilo.
Merknader
Forordning (EF) nr. 466/2001 er implementert i Forskrift, nr 1028 av 27. september 2001 om forurensende stoffer i næringsmidler. Vi har ingen spesielle regler for disse tilleggmatvarene som foreliggende forordning omfatter.
Foreliggende rettsakt krever endringer mht. mykotoksiner i Forskrift, nr 1028 av 27. september 2001, om forurensende stoffer i næringsmidler.
Kontrollen med ochratoksin A i Mattilsynet må utvides til også å gjelde rostede kaffebønner, malt rostet kaffe, pulver kaffe, vin (rød, hvit, rosé og andre viner og/eller drue most baserte drikker), drue juice, drue juice ingredienser i andre drikkevarer, inklusiv drue nektar, og rekonstituert drue konsentrat for direkte konsum. Kontrollen med ochratoksin A vil bli dyrere på grunn av at flere varer skal kontrolleres og analyseres av Mattilsynet
Vurdering
Rettsakten ansees som EØS-relevant.
Norge har deltatt på flere arbeidsgruppemøter hvor innhold av ochratoksin A i forskjellige matvarer har blitt vurdert. Det er tidligere innført grenseverdier for blant annet cerealier og barnemat. Det har vært mer uenighet om de matvarene som denne forordningen nevner i tillegg, men vi anser at det spesielt er viktig med grenseverdier for druejuice fordi det ofte brukes i safter som småbarn har et høyt konsum av. Kaffe bidrar også til inntak av ochratoksin A.
Mattilsynet anser rettsakten som akseptabel.
Andre opplysninger
Nøkkelinformasjon
Institusjon: | Kommisjonen |
Type rettsakt: | Forordning |
KOM-nr.: | |
Rettsaktnr.: | 0123/2005 |
Basis rettsaktnr.: | |
Celexnr.: | 32005R0123 |
EFTA-prosessen
Dato mottatt standardskjema: | 01.02.2005 |
Frist returnering standardskjema: | 25.03.2005 |
Dato returnert standardskjema: | 22.03.2005 |
Dato innlemmet i EØS-avtalen: | 08.07.2005 |
Nummer for EØS-komitebeslutning: | 097/2005 |
Tekniske tilpasningstekster: | Nei |
Materielle tilpasningstekster: | Nei |
Art. 103-forbehold: | Nei |
Norsk regelverk
Endring av norsk regelverk: | Ja |
Høringsstart: | 01.05.2005 |
Høringsfrist: | 01.08.2005 |
Frist for gjennomføring: | 09.07.2005 |
Dato for faktisk gjennomføring: | |
Dato varsling til ESA om gjennomføring: |