Bromerte flammehemmere - overvåkning
Kommisjonsanbefaling 2014/118/EU av 3. mars 2014 om overvåkning av spor av bromerte flammehemmere i mat
Commission Recommendation 2014/118/EU of 3 March 2014 on the monitoring of traces of brominated flame retardants in food
EØS-notat | 12.11.2015 | EØS-notatbasen
Sakstrinn
- Faktanotat
- Foreløpig posisjonsnotat
- Posisjonsnotat
- Gjennomføringsnotat
Opprettet 25.07.2013
Spesialutvalg: Næringsmidler
Dato sist behandlet i spesialutvalg: 15.10.2014
Hovedansvarlig(e) departement(er): Helse- og omsorgsdepartementet
Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg II. Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering
Kapittel i EØS-avtalen: XII. Næringsmidler
Status
Rettsakten er vedtatt i EU, og er innlemmet i EØS-avtalen.
Sammendrag av innhold
Rettsakten anbefaler overvåkning av spor av bromerte flammehemmere i mat.
EFSA har på bestilling fra Europakommisjonen vurdert helsefaren av bromerte flammehemmere i mat. Bromerte flammehemmere er en gruppe kjemikalier som tilsettes ulike produkter for å gjøre dem mindre brennbare. Inntak av bromerte flammehemmere over tid har gitt effekter på hormonbalansen, immunforsvaret, reproduksjonsevnen og nervesystemet hos forsøksdyr. Egenskapene til stoffene i denne gruppen har fått mange til å sammenligne dem med velkjente miljøgifter som for eksempel PCB.
EFSAs vurderinger er gjort på bakgrunn av en kombinasjon av innsendte data fra EØS-/EU-landene til EFSAs database og data publisert i vitenskapelige artikler. Norske data inngår i de innsendte dataene. EFSA delte de bromerte flammehemmerne inn i seks grupper, og vurderte disse hver for seg. Hovedkonklusjonen i alle seks vurderingene er at eksponering for bromerte flammehemmere gjennom maten ikke utgjør en helsefare for den europeiske befolkningen med normalt kosthold. Det viste seg imidlertid i den ene vurderingen at storspisere av fisk kan bli utsatt for en potensiell helserisiko fra BDE-99 (2,2,4,4,5-pentabromdifenyleter).
Felles for samtlige seks konklusjoner var dessuten behove for mer data. Som en følge av EFSAs vurderinger, innfører Europakommisjonen en anbefaling om overvåkning av spor av bromerte flammehemmere i mat.
Rettslige konsekvenser
Rettsakten krever ikke gjennomføring i norsk regelverk.
Rettsakten er en anbefaling, og er ikke rettslig bindende. Selv om Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel, er det derfor ikke nødvendig å innlemme den i EØS-avtalen.
Administrative og økonomiske konsekvenser
Det vil være opp til norske myndigheter om vi velger å følge anbefalingen. Dersom vi velger å følge anbefalingen, vil vi bidra til datagrunnlaget som vil være avgjørende i vurderingen av om det er behov for å regulere bromerte flammehemmere med egne grenseverdier i forordning (EF) nr. 1881/2006.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av spesialutvalget for næringsmidler, der berørte departementer er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Rettsakten er EØS-relevant i den grad alle slike anbefalinger om overvåkning av fremmedstoffer er relevante. Mattilsynet finner rettsakten akseptabel fordi det å kjenne til mengden bromerte flammehemmere i maten er essensielt i forhold til å kunne vurdere om disse utgjør en helsefare, eller ikke. EFSA påpekte manglende datagrunnlag, noe som rettferdiggjør økt overvåkning av disse stoffene.
Andre opplysninger
Nøkkelinformasjon
Institusjon: | Kommisjonen |
Type rettsakt: | Rekommandasjon |
KOM-nr.: | |
Rettsaktnr.: | 2014/118/EU |
Basis rettsaktnr.: | |
Celexnr.: | 32014H0118 |
EFTA-prosessen
Dato mottatt standardskjema: | 07.03.2014 |
Frist returnering standardskjema: | 18.04.2014 |
Dato returnert standardskjema: | 23.10.2014 |
Dato innlemmet i EØS-avtalen: | 25.02.2015 |
Nummer for EØS-komitebeslutning: | 011/2015 |
Tekniske tilpasningstekster: | Nei |
Materielle tilpasningstekster: | Nei |
Art. 103-forbehold: | Nei |
Norsk regelverk
Endring av norsk regelverk: | Nei |
Høringsstart: | |
Høringsfrist: | |
Frist for gjennomføring: | 26.02.2015 |
Dato for faktisk gjennomføring: | |
Dato varsling til ESA om gjennomføring: |