Kjøttkontroll svin-mikrobiologiske kriterier
Kommisjonsforordning (EU) nr. 217/2014 av 7. mars 2014 som endrer forordning (EF) nr. 2073/2005 hva gjelder Salmonella på slakteskrotter av svin
Commission regulation (EU) No 217/2014 of 7 March 2014 amending Regulation (EC) No 2073/2005 as regards Salmonella in pig carcases
EØS-notat | 11.11.2015 | EØS-notatbasen
Sakstrinn
- Faktanotat
- Foreløpig posisjonsnotat
- Posisjonsnotat
- Gjennomføringsnotat
Opprettet 07.04.2014
Spesialutvalg: Matproduksjon
Dato sist behandlet i spesialutvalg: 08.05.2014
Hovedansvarlig(e) departement(er): Helse- og omsorgsdepartementet / Landbruks- og matdepartementet
Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg I. Veterinære og plantesanitære forhold
Kapittel i EØS-avtalen: I. Veterinære forhold
Status
Rettsakten er vedtatt i EU og trådte i kraft 1. juni 2014.
Rettsakten er vedtatt og er innlemmet i EØS-avtalen.
Sammendrag av innhold
Rettsakten gir strengere prosesshygieniske kriterier for slakteriene ved påvisning av Salmonella på slakteskrotter av svin. Formålet er å redusere Salmonella på slakteskrotter og dermed risikoen for at mennesker blir syke ved konsum av kjøtt som ikke er tilberedt på riktig måte. Påvisning av minst 3 positive salmonellatester vil gi strengere prosesshygieniske kriterier og medføre krav om gjennomgang av slaktehygiene og slakterutiner.
Hvis det ved slakt eller partier av kjøtt i Norge påvises Salmonella må et av følgende skje:
- kjøttet brukes til humant konsum etter behandling som sikrer fjerning av Salmonella, i samsvar med forskrift 10. april 1995 nr. 368 om overvåkning av og kontroll med forekomst av Salmonella i ferskt kjøtt, eller
- behandles i samsvar med forskrift 27. oktober 2007 nr. 1254 om animalske biprodukter som ikke er beregnet på konsum.
Merknader
Rettsakten krever endring i forskrift 22. desember 2008 nr. 1623 om næringsmiddelhygiene (næringsmiddelhygieneforskriften).
Rettslige konsekvenser
Disse endringene vil ikke ha betydning for norsk næring på grunn av at Norge, med bakgrunn i salmonellagarantien, har et mer omfattende og strengere nasjonalt regelverk.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matproduksjon, der Landbruks- og matdepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Klima- og miljødepartementet, Barne-, likestillings og inkluderingsdepartementet, Finansdepartementet, Utenriksdepartementet og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Rettsakten bidrar til å redusere Salmonella på slakteskrotter og dermed risikoen for at mennesker blir syke. På grunn av dette, og til tross for at rettsakten ikke har betydning for norsk næring, anser Mattilsynet at rettsakten er EØS-relevant og akseptabel.
Andre opplysninger
Nøkkelinformasjon
Institusjon: | Kommisjonen |
Type rettsakt: | Forordning |
KOM-nr.: | KOM(2014)217 |
Rettsaktnr.: | 217/2014 |
Basis rettsaktnr.: | 2073/2005/EF |
Celexnr.: | 32014R0217 |
EFTA-prosessen
Dato mottatt standardskjema: | 14.03.2014 |
Frist returnering standardskjema: | 25.04.2014 |
Dato returnert standardskjema: | 15.05.2014 |
Dato innlemmet i EØS-avtalen: | 24.10.2014 |
Nummer for EØS-komitebeslutning: | 211/2014 |
Tekniske tilpasningstekster: | Nei |
Materielle tilpasningstekster: | Nei |
Art. 103-forbehold: | Nei |
Norsk regelverk
Endring av norsk regelverk: | Ja |
Høringsstart: | 13.12.2013 |
Høringsfrist: | 13.03.2014 |
Frist for gjennomføring: | 01.11.2014 |
Dato for faktisk gjennomføring: | |
Dato varsling til ESA om gjennomføring: |