Revisjon av økodesignforordning (EF) nr. 327/2011 om elektriske vifter

Kommisjonsforordning (EU) .../... om gjennomføring av europaparlaments- og rådsdirektiv 2009/125/EF med hensyn til krav til miljøvennlig utforming av elmotordrevne ventilatorer med en inngangseffekt fra og med 125 W til og med 500 kW, og oppheving av kommisjonsforordning (EU) nr. 327/2011

COMMISSION REGULATION (EU) .../...of XXX implementing Directive 2009/125/EC of the European Parliament and of the Council with regard to ecodesign requirements for fans driven by motors with an electric input power between 125 W and 500 kW and repealing Commission Regulation (EU) No 327/2011

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 03.07.2014

Spesialutvalg: Energi

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Energidepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg IV. Energi

Kapittel i EØS-avtalen:

Status

Rettsakten ble vedtatt i EU i mai 2024. 

Forordningen er ennå ikke trådt i kraft i EU.

Produktet er ikke blant NVEs prioriterte produkter og NVE har derfor ikke deltatt i ekspertgrupper eller sendt inn posisjoner. 

Bakgrunn

Denne forordningen er knyttet til økodesigndirektivet. Direktivet er sammen med energimerkeforordningen virkemidler for å redusere energirelaterte produkters miljøbelastning i hele deres livssyklus, og gi forbrukeren mulighet til å velge det mest energieffektive produktet på markedet. Økodesigndirektivet, med underliggende forordninger, pålegger produsenter og importører i EU-markedet kun å bringe i omsetning produkter som lever opp til kravene. Produkter som tilfredsstiller kravene, skal være CE-merket. Energikrav til produkter er et av flere virkemidler for å nå EUs overordnede energieffektiviserings- og klimamål. Les mer om dette på NVEs nettsider.

Sammendrag av innhold

Den reviderte økodesignforordningen for industrivifter er utfyllende regler fra Europakommisjonen til europaparlaments- og rådsdirektiv 2009/125/EF. Den nye forordningen opphever og erstatter forordning 327/2011.

Virkeområdet for forordningen er vifter som drives av motorer med en elektrisk inngangseffekt på mellom 125 W og 500 kW (≥125 W og ≤500 kW) på deres beste effektivitetspunkt, inkludert hvor de er integrert i andre produkter. 

Virkeområdet utvides til også å omfatte "jet fans". 

Forordningen stiller økodesignkrav på en rekke områder: 

  • Minstekrav til vifters effektivitet
  • Krav til produktinformasjon om vifter
  • Krav til informasjon om delbelastning eller ved spesifisert drift
  • Ressurseffektivitetskrav, inkludert krav om tilgjengelighet av en rekke typer resevedeler
  • Krav til produktinformasjon om materialeffektivitet
  • Krav til produktinformasjon for reservedelsvifter

Forordningen inneholder en bestemmelse om forbud mot omgåelse av regelverket (artikkel 6 Circumvention). Det er forbudt å bringe i omsetning produkter som er designet slik at produktets ytelse automatisk endres til det bedre under testing i den hensikt å oppnå bedre verdier for ulike parametere, og heller ikke foreskrive spesifikke testinstruksjoner for samme formål. Dette inkluderer å foreskrive en manuell endring av et produkt som forberedelse til testen som endrer produktets oppførsel eller egenskaper sammenlignet med når det er i normal bruk. Den samme bestemmelsen sier at det også er forbudt å bringe i omsetning produkter som er utformet for å endre oppførsel eller egenskaper innen en kort periode etter at de er tatt i bruk på en måte som forverrer verdier for ulike parametere. 

Forordningen er ennå ikke trådt i kraft i EU.

Foreslått virkningsdato for forordningen er to år etter ikrafttredelsesdato.

Artikkel 6 om omgåelse av regelverket skal gjelde fra den dato regelverket trer i kraft. 

Merknader

Hovedrettsakten - direktiv 2009/125/EF (økodesigndirektivet) - er hjemlet i Traktat om den Europeiske Union (TEU), EU-traktatens artikkel 95.

Gjeldende norsk lovgivning på området er LOV 1976-06-11 nr 79: Lov om kontroll med produkter og forbrukertjenester (produktkontrolloven) med underliggende forskrift 2011.02.23 nr 0190: Forskrift om miljøvennlig utforming av energirelaterte produkter (økodesignforskriften).

Økodesigndirektiv II (direktiv 2009/125/EF) ble innlemmet i EØS-avtalen i 1.7.2011 ved EØS-komite-beslutning nr. 67/2011 og er gjennomført i norsk rett gjennom økodesignforskriften som trådte i kraft 1. mars 2011.

Rettslige konsekvenser

Dersom forordningen tas inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved endring i økodesignforskriften.

Økonomiske og administrative konsekvenser

Summen av energibesparelsene i EU fra gjeldende og revidert økodesignforordning for industrivifter er beregnet til 31 TWh per år i 2030. 

NVE har ikke gjort egne beregninger for Norge, men legger til grunn at en gjennomføring av forordningen vil føre til redusert energibruk også her.

NVE vurderer at reglene ikke vil få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for myndigheter/foretak/forbrukere. 

Gjennomføring av forordningen i norsk rett vil medføre mindre administrative kostnader til å veilede om kravene og å føre tilsyn med at kravene følges. 

Sakkyndige instansers merknader

Utkast til forordning ble lagt ut på NVEs nettsider 16.5.2023 og 4.12.2023 for innhenting av synspunkt. Ingen innspill kom inn. 

NVE antar derfor at forordningen er EØS-relevant og akseptabel. 

Industrivifter er ikke blant NVEs prioriterte produktgrupper. 

Dette notatet er oppdatert i henhold til forordningen publisert i EUs Komitologiregister (Comitology register).

Vurdering

NVE har ikke mottatt innspill som tilsier at rettsakten ikke kan vurderes som akseptabel. NVE antar derfor at rettsakten er EØS-relevant og akseptabel.

Andre opplysninger

Dette notatet er oppdatert i henhold til forordningen publisert i EUs Komitologiregister.

Comitology Register (europa.eu)

Nettsiden for revisjonsstudien: 

Study for the Review of Fan Regulation 327/2011 (fanreview.eu)

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.:
Basis rettsaktnr.: 2009/125/EF, 327/2011

Norsk regelverk

Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring:

Lenker