Endring av aromaforskriften for stoffet gamma-glutamyl-valyl-glysin
Kommisjonsforordning (EU) 2016/54 av 19.januar 2016 om endring i vedlegg I til europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 1334/2008 med hensyn til inkludering av gamma-glutamyl-valyl-glysin i Unionslisten for aromastoffer
Commission Regulation (EU) 2016/54 of 19 January 2016 amending Annex I to Regulation (EC) No 1334/2008 of the European Parliament and of the Council as regards inclusion of gamma-glutamyl-valyl-glycine in the Union list of flavouring substances
EØS-notat | 07.06.2016 | EØS-notatbasen
Sakstrinn
- Faktanotat
- Foreløpig posisjonsnotat
- Posisjonsnotat
- Gjennomføringsnotat
Opprettet 24.11.2015
Spesialutvalg: Matområdet
Dato sist behandlet i spesialutvalg: 23.12.2015
Hovedansvarlig(e) departement(er): Helse- og omsorgsdepartementet
Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg II. Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering
Kapittel i EØS-avtalen: XII. Næringsmidler
Status
Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen.
Sammendrag av innhold
Denne rettsakten går etter hurtigprosedyren.
Rettsakten endrer vedlegg I til forordning (EF) nr. 1334/2008, som inneholder unionslisten over godkjente aromastoffer og deres bruksbetingelser, når det gjelder inkludering av aromastoffet gamma-glutamyl-valyl-glysin.
Den 21. mars 2013, ble en søknad sendt til Kommisjonen for godkjenning av bruk av gamma-glutamyl-valyl-glysin [FL-nr. 17.038] som aromastoff. Søknaden ble sendt til EFSA for risikovurdering. EFSA risikovurderte gamma-glutamyl-valyl-glysin ved bruk som aromastoff og konkluderte med at bruken ikke gir grunn til bekymringer for helsefare ved antatt inntaknivå som aromastoff.
Unionslisten nevnt i forordning (EF) 1334/2008 er ment å regulere kun bruk av aromastoffer som tilsettes mat for å gi eller endre lukt og/eller smak. Stoff [FL-nr. 17.038] kan også tilsettes mat for andre formål enn aroma og slik bruk vil fortsatt være underlagt andre regler. Denne forordningen fastsetter vilkårene for bruk som er knyttet utelukkende til bruk av [FL-nr: 17.038] som aromastoff.
Del A i vedlegg I til forordning (EF) nr 1334/2008 bør derfor endres.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Rettsakten krever endring i forskrift 6. juni 2011 nr. 669 om aroma og næringsmiddelingredienser med aromagivende egenskaper til anvendelse i og på næringsmidler (aromaforskriften).
Økonomiske og administrative konsekvenser
Gjennomføring av rettsakten antas per i dag ikke å få uforutsette økonomiske konsekvenser for næringen. Det forventes ikke økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matområdet, der Landbruks- og matdepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Finansdepartementet, Klima- og miljøverndepartementet, Utenriksdepartementet og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Andre opplysninger
Nøkkelinformasjon
Institusjon: | Kommisjonen |
Type rettsakt: | Forordning |
KOM-nr.: | |
Rettsaktnr.: | 54/2016 |
Basis rettsaktnr.: | 1334/2008 |
Celexnr.: | 32016R0054 |
EFTA-prosessen
Dato mottatt standardskjema: | 20.01.2016 |
Frist returnering standardskjema: | 25.12.2015 |
Dato returnert standardskjema: | 25.12.2015 |
Dato innlemmet i EØS-avtalen: | 03.06.2016 |
Nummer for EØS-komitebeslutning: | 112/2016 |
Tekniske tilpasningstekster: | Nei |
Materielle tilpasningstekster: | Nei |
Art. 103-forbehold: | Nei |
Norsk regelverk
Endring av norsk regelverk: | Ja |
Høringsstart: | |
Høringsfrist: | |
Frist for gjennomføring: | |
Dato for faktisk gjennomføring: | |
Dato varsling til ESA om gjennomføring: |