Karotenere i potetmospulver
Kommisjonsforordning (EU) 2015/1378 av 11. august om endring av vedlegg II Europaparlament- og Rådsforordning (EF) nr. 1333/2008 fra når det gjelder bruk av riboflavins (E 101) og karotener (E 160a) i tørkede potet granulater og flak
COMMISSION REGULATION (EU) 2015/1378 of 11. of august amending Annex II to Regulation (EC) No 1333/2008 of the European Parliament and of the Council as regards the use of riboflavins (E 101) and carotenes (E 160a) in dried potato granules and flakes
EØS-notat | 14.08.2015 | EØS-notatbasen
Sakstrinn
- Faktanotat
- Foreløpig posisjonsnotat
- Posisjonsnotat
- Gjennomføringsnotat
Opprettet 03.07.2015
Spesialutvalg: Matområdet
Dato sist behandlet i spesialutvalg: 28.07.2015
Hovedansvarlig(e) departement(er): Helse- og omsorgsdepartementet
Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg II. Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering
Kapittel i EØS-avtalen:
Status
Rettsakten er under vurdering i EØS/EFTA-statene.
Sammendrag av innhold
Fargen til dehydrert potetpulver påvirkes potetenes fargenyanser og oksydasjonen som forekommer under prosessering. Etter dagens regelverk er kurkumin (E 100) godkjent for bruk i tørkede potetgranuler og flak for å gjenopprette et visuelt akseptabel utseende av sluttproduktet. Riboflavin (E 101) og karotener (E 160a) er passende alternativer til kurkumin stand til å oppfylle de samme teknologiske effekt. EFSA har revaluert de to foreslåtte fargestoffene og konkludert at den utvidet bruk ikke vil føre til økt helsemessig risiko av betydning.
Riboflavin (E 101) og karotener (E 160a) foreslås godkjent i potetmospulver, quantum satis (q.s.).
Merknader
Rettslige konsekvenser
Gjennomføring av rettsakten krever endring i forskrift 6.juni 2011 nr. 668 om tilsetningsstoffer i næringsmidler.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Mattilsynet mener at endringene mht. bruken av fargestoffene riboflavin (E 101) og karotener (E 160a) i potetmos vil gi potetmosen en jevnere farge og se mer tiltalende ut, og fører ikke til økonomiske og adminstrative konsekvenser for næringsmiddelbransjen.
Gjennomføring av godkjennelsen i norsk rett fører hverken til økt eksponering eller økt den helsemessige risikoen av betydning. Vi kan heller ikke se at endringen vil kunne ha øvrige økonomiske, administrative eller andre konsekvenser av betydning for forbruker og samfunnet forøvrig.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matområdet, der Landbruks- og matdepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Finansdepartementet, Klima- og miljøverndepartementet, Utenriksdepartementet og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Bruken av fargestoffer i potetmos gir potetmosen en gjevenere farge, ser mer tiltalende ut og vil vøre et kvalitetsmessig bedre produkt. Mattilsynet mener at den utvidede bruken av riboflavin og karoten ikke fører til økt helsemessige risikoen av betydning, og vi anser derfor rettsakten som akseptabel.
Andre opplysninger
Nøkkelinformasjon
Institusjon: | Parlament og Råd |
Type rettsakt: | Forordning |
KOM-nr.: | |
Rettsaktnr.: | 2015/1378 |
Basis rettsaktnr.: | 1333/2008 |
Celexnr.: | 32015R1378 |
EFTA-prosessen
Dato mottatt standardskjema: | 12.08.2015 |
Frist returnering standardskjema: | 23.08.2015 |
Dato returnert standardskjema: | |
EØS-relevant: | Ja |
Akseptabelt: | Ja |
Tekniske tilpasningstekster: | Nei |
Materielle tilpasningstekster: | Nei |
Art. 103-forbehold: | Nei |
Norsk regelverk
Endring av norsk regelverk: | Ja |
Høringsstart: | 31.08.2015 |
Høringsfrist: | 28.09.2015 |
Frist for gjennomføring: |